Смотритель: linelect

Як зберегти посмішку після зняття брекет- системи. Капи

kapa

Після успішного виправлення прикусу брекети знімають, і пацієнт стає володарем чудової посмішки, але лікування ще не закінчилося! Відразу після брекетів зуби повертаються до  початкового стану і для закріплення результатів ставляться капи після брекетів. Це дуже важливий етап в ортодонтичному лікуванні!
Багато пацієнтів надзвичайно натхнені отриманим результатом і ігнорують продовження лікування. Однак якщо знехтувати порадою ортодонта і не носити ортодонтичний апарат, то рівні зуби можуть назад повернутися на колишнє місце. Отже, тривалий дискомфорт і минулі старання виявляться марними, виникне необхідність у повторній установці незнімного пристосування.
Що таке капа?
Капи для зубів (елайнери, платівки, трейнери) — це знімні пристосування. На відміну від незнімної апаратури вони одягаються на зубні ряди лише на певний час. При чищенні порожнини рота і догляді  є можливість їх швидкого зняття.
Виготовляються капи з нешкідливого биополимера, що не викликає алергічних реакцій. Біополімерний матеріал прозорий і майже непомітний при носінні. Можливе виготовлення креативних пластинок з кольорового матеріалу, такі різнокольорові пристрої дуже подобаються дітям.
cvetnije-kapy-posle-breketov-foto

Пластикова капа для зубів викликає мінімум дискомфорту і вважається однією з найбільш зручних ортодонтичних конструкцій. Пацієнти адаптуються до прозорих пластинках досить швидко і вже через пару годин взагалі не помічають їх. Їх зручність пояснюється щільним приляганням до зубів, непомітністю, можливість легкого і швидкого зняття.
Важливо пам'ятати, збереження позитивного результату після ортодонтичного лікування можливе тільки при носінні кап. Завдяки знімним пластинкам навіть може бути скорочено термін носіння брекет-системи.
Виготовлення кап для зубів після брекетів
Відразу після зняття брекет-системи лікар-ортодонт робить гіпсові зліпки з зубів, після чого по них виготовляє індивідуальні капи. Це дозволяє забезпечити максимальну зручність при носінні.
На виготовлення ковпачків йде тиждень. Після чого лікар підганяє їх під зубні ряди, щоб вони не чинили вплив на ясна, не викликали почуття болю і були гранично зручні. Добре підігнані еластичні пластинки для зубів не заважають при розмові і зручні при одяганні (зняття).

"Чи потрібні мені брекети" ?!

Цим питанням задаються дуже багато людей. sunglasses
Брекети– це мода чи все таки не обхідність для людей?! Багато користувачів оцінили можливості брекетів. Безліч є нюансів- дискомфорт, біль, соромлення своєї посмішки – але для усіх важливий результат -а це красива посмішка! Але потрібно добре розуміти – чи потрібні вам брекети, чи варто проходити весь етап носіння. Для цього ми усе зараз розберемо по поличкам.
Перший крок.
Зрозумійте чітко для себе чи криві у вас зуби! Беріть дзеркало і достатньо пристально розгляньте зуби. Чи дійсно вони криві? Наскільки замітні щілини між зубами?
Інколи щілини на верхній щелепі можуть бути трендом в моді, як ми уже писали про це Щілина між зубами! Причина і спосіб вирішення.. Але потрібно розуміти межі між щілиною яка не принесе шкоди зубам і організму і щілиною яка приноситиме дискомфорт і наростаючі проблеми з зубами.
Якщо недоліки на ваших зубах на нижній щелепі, мало хто замітить, так як у більшості людей нижні зуби прикриті нижньою губою.
Існують і функціональні аспекти, які не просто повязані з тим, як викривлені ваші зуби. Коли ви бачите що верхня щелепа забагато заходить за нижню щелепу, або наоборот — що у цих випадках призводить до не правильного прикусу, про що ви теж можите почитати у наших статтях Виправлення глибокого прикусу;
Мезіальний прикус; <Побічний дефект: до чого призводить неправильний прикус — тоді це все може призвести до зниження жувальної функції, хвороби щелепних суглобів, переломами і сколами зубів, парадонтальним захворюванням.
Також дуже часто повязують проблеми з дихальними шляхи з неправильним прикусом.
Другий крок.
Ознайомтесь з потенційними плюсами і мінусами брекетів. Поспілкуйтесь з людьми які носили брекети. Почитайте блоги людей які носять брекети — не важко таких знайти, якщо ви уже читаєте цю статтю то якщо ще трішки більше ознайомитесь з сайтом зможете на реальному прикладі почитати – блогерів які носили і носять брекети. Запишіть собі плюси і мінуси щоб чітко розуміти як діяти в подальшому.
Третій крок
Тепер ви запитайте у рідних, друзів, колег, знайомих – кому ви довіряєте – чи потрібні вам брекети! Якщо ви школяр – з батьками в першу чергу потрібно радитись, брекети це не дешеве лікування, в наш час. Якщо ви і знайдете по знижці установку брекет системи – памятайте що буде обслуговування її, а це буде тривалий період від 1 до 3 років., потрібні будуть кошти на консультації( корекції), на дуги, лігатури, еластики і все що буде повязано з брекет системою.
Якщо ви у дорослому віці, навчаєтесь чи працюєте- будьте готові, подумайте про те що спочатку потрібно назбирати відповідну суму для установки брекет системи. Вибрати клініку яка територіально буде або близько до роботи або до додому — розумійте що це місце ви будете відвідувати 1- 2 рази в місяць, і інколи ваші записи будуть термінові. Навчаючись ви ще можете собі дозволити записатись до обіду або після обіду, в залежності від розкладу занять, а для працюючих це набагато важче – робочий день у вас може збігатись з робочим днем стоматологічної клініки. Рятуватись в такому випадку можна – якщо клініка працює в суботу, або в будні дні до 20:00. І тому важливо це все.
Четвертий крок
Вирішивши що вам потрібні брекети – оберіть клініку. Як ми уже зазначали, найкраще це буде територіально або біля дому або біля роботи( навчання). Але інколи ми обираємо клініку – тому що там є скидки. Це буде тільки ваш вибір. Єдине, наша порада буде – що не клініку потрібно шукати, а орієнтуватись на лікаря. В наш час не важко знайти інформацію про будь якого лікаря, відгуки. І якщо у вас є можливість, відвідайте декілька консультацій – відвідашви 2-3 лікарів ви зможете краще усвідомити свою проблему і зрозуміти вирішення – чи потрібні вам брекети, які потрібні брекети. Бувають випадки – коли проблема ваших зубів тимчасова – це стосовно діток, і з ростом дитини ( це в більшості до 12 років) проблеми можуть зникнути. Якщо нічого не змінилось, тоді потрібно звернутись до ортодонта.
Пятий крок
Коли ви пройдете перші пункти:
•усвідомлення;
•ознайомлення;
•пошук;
•консультація — вас чекає вибір.
Наступним для вас буде коли ви уже готові матеріально і морально – записатись і встановити чудо залізо на зубки. Які види брекетів ми теж не одноразово розказували. І вам тут потрібно після консультаціїї з ортодонтом, після хороших роздумів наскільки це буде для вас затратно – вибрати для вас брекет систему:
Лінгвальні брекети .
Вибір між металевою чи керамічною брекет — системою!
Естетичні брекети. Керамічні або сапфірові?
Лігатурні і безлігатурні брекети — які краще і яка різниця між ними?

Ось ми і коротко постарались для вас розказати як потрібо і що важливо вирішального є для встановлення брекетів.
Можливо ми щось і пропустили, радо приймаємо зауваження ! wink

Чи можливо відбілити брекети?!


По підрахнукам в світі найпопулярніші являються металеві так керемічні брекет -системи. Металеві уже з самого початку мають темну форму на брекетах — колір заліза. А вот кераміка за своєю властивістю світла. Уподобання їй надають тому що вона менш замітна на зубах. Але з часом вона втрачає свою білу властивість, внаслідок поганої гігієни ротової порожними, зловживанням окрашених продуктів і куріння. І тому тоді випливає питання — чи можливо відбілити брекет систему ?!
До вирішення цього питаннян не потрірбно підходити самостійно! Тут не допоможуть стандартні вирішення які Ви можливо знаєте, або використовували для відбулювання зубів. Найкращим варіантом буде звернутись до стоматолога, який проведе професійну чистку і зможе забрати наліт і окрашення. Але добитись ідеальної білизни як на початковому етапі носіння Вам уже не поучиться.
Також нам знайомі пластикові брекети. Пластик більше піддається окрашенню і тому тут потрібно бути набагато обережнішим.
А відбілювання дуги? Багато хто, щоб не портити естетику просять покрасити дугу в білий колір. Все можливе, але окрашення дуги зняти не можливо. Звичайно її заміна буде Вам коштувати меншої вартості ніж заміна брекета.

Брекети – привід для сорому чи прикраса?


Ніколи не помічали, як себе ведуть люди, в яких є щось незвичайне у зовнішності? Так, вони поділяються на дві групи: одні ігнорують, а другі занадто багато про це думають. Зауважте, друга група неоднорідна: хтось старанно прикриває свою незвичайність, а хтось відкрито хизується.

Те саме відбувається і з брекетами. Одні вважають брекети прикрасою: постійно роблять фото, акцентуючи увагу на цих маленьких штучках. А дехто настільки їх соромиться, що навіть говорить менше, аби інші не помітили брекети. Де ж шукати «золоту середину?»

Останніми роками брекети стали іншими – це вже не чудернацькі металеві системі, які показували в старих американських фільмах про підлітків. Окрім того, що з'явились естетичні їх різновиди, змінилось і ставлення до брекетів: сьогодні мати гарну усмішку, яка є своєрідним показником здоров'я, престижно, отож і брекети, які дарують цю посмішку, стали стильним аксесуаром здорового способу життя. Це перший камінчик у город тих, хто соромиться брекетів.

Багато хто з кіноакторів, високопосадовців, спортсменів змінюють свої зуби. І роблять це достатньо відкрито, бо брекети важко сховати на фото крупного плану. Як вони цього не соромляться, то чому ж це має робити хтось інший? Що ж, це другий камінчик.

Ще треба сказати, що збільшується кількість тих, хто починає вирівнювати зуби у старшому віці. Перефразовуючи відому фразу: «брекетам все возрасты покорны». Це абсолютно нормально. Усі хочуть бути красивими. Третій камінчик летить.

Тепер про інше. Будемо чесними: є ті, кому з брекетами відносно «симпатично». Але ж є і ті, кому вони зовсім «не до лиця». Що ж, із цим нічого не поробиш. Не для всіх брекети можуть стати прикрасою. Що робити? А нічого. Ну є у Вас така перчинка. І живіть з нею наступні кілька років. Красиво – робіть фото, не дуже – теж робіть. Інколи кумедні зображення навіть кращі.

Підведемо підсумок: треба сприймати брекети як щось середнє. Цього не треба соромитись, але й красуватися брекетами на кожному перехресті – погана думка. Все добре в міру.

Относительные противопоказания для ношения брекетов


Много кто с ранних лет страдает неправильным прикусом, который может оставить негативные воспоминания о своем детстве. Поэтому большинство людей, страдающих от данного дефекта, желает от него поскорее избавиться. Раннее детство, по словам стоматологов, считается лучшим периодом для принятия мер, потому что как раз в это время формируются и отвердевают костные ткани организма, и выравнивание зубного ряда в этот момент происходит легче всего. Выровнять верхние резцы, выступающие вперед, можно и в юношеском возрасте. В некоторых случаях рекомендуют использовать пластинки дневного ношения, которые следует снимать на ночь. Но наибольшей популярностью во многих странах нынче пользуются брекеты. Несколько лет назад это устройство стеснялись носить и попадаться с ним на люди, но сейчас брекеты вошли в течение некой модной тенденции и уже не вызывают неудобства.
Всем ли доступна брекет-система по медицинским показаниям?
К сожалению, не всем разрешается применять брекеты. Противопоказания к ношению существуют относительные и абсолютные. Относительные предусматривают вероятность использования брекет-системы, если соблюдать определенные условия. А вот в случае с абсолютными противопоказаниями их носить уже не получится.

Относительные противопоказания

Это признаки, которые ограничивают использование материалов, способных спровоцировать неблагоприятную реакцию у пациента. Такая ситуация исправима назначением стоматологом-ортопедом таких брекетов, которые соответствовали бы медицинским данным. К относительным противопоказаниям относятся:
  1. Наличие заболеваний ротовой полости, десен. Пародонтит, пародонтоз и т.п. могут существенно повлиять на лечение неправильного прикуса брекет-системой. Данная проблема вполне решаема, но общее лечение займет более длительное время.
  2. Наличие протезов и имплантатов. Будь то зубной протез или любой другой, присутствующий в организме, он может вызвать электролитическую реакцию, которая негативно повлияет на внутренние органы. Исправить ситуацию можно, если грамотно подобрать металлические элементы брекетов.
  3. Заболевания височно-нижнечелюстного сустава. Лечение брекет-системой не получится, если не выполнено основное лечение таких болезней, как артрит, артроз, анкилоз, вывих сустава и т.п.
  4. Зубной скрежет. Крайне не рекомендуется ставить устройство, если у пациента наблюдается бруксизм – скрежет зубов, который чаще всего проявляется во время сна.
  5. Онкологические заболевания. Если такое заболевание подлежит лечению, то прежде чем оно будет полностью излечено, про брекеты можно даже и не думать.
  6. Психические заболевания. В связи со сложной конструкцией брекет-системы нездоровый человек может повредить её и сам пораниться. Помимо всего, чтобы носить брекеты, нужно придерживаться лечебной инструкции, что можно делать только в здравом уме.
Не исключён также вариант, когда человек просто не хочет носить брекеты. В любом случае их разрешается устанавливать, когда отсутствуют серьезные патологии и только в здоровую ротовую полость.

Рік високої зубної моди, або Брекети зі знаком fashion


Для того щоб зрозуміти, чим пахне висока мода, не обов’язково бути до неї причетною. Ваш недільний променад столичними авеню (тими, що ближче до модного центру) скоріш за все закінчиться візитом до одного із модних магазинів. Не відмовляйте собі в задоволенні приміряти сукню аристократичного походження, над ескізом якої нібито працював прекрасний Версаче. Її аристократизм ви відчуєте хіба що в ціні. Якість, краса, оригінальність крою – скоріш за все про це не йтиметься. Просто лейбл, який вартує шалених грошей. І в принципі все те, що коштує великих грошей, апріорі вважається якісним і модним. Це така собі перепустка у світ багатіїв, де поняття краси уже давно тлумачиться дуже індивідуально.

А якщо говорити про зубну моду? Тенденції, які ви помітите на ортодонтичному подіумі, трохи схожі до дизайнерських. Різниця тільки в тому, що в принципі ціна вашої геніальної посмішки тотожна очікуваному результату. Віддаючи кілька тисяч доларів на виправлення прикусу та вирівнювання зубів, ви отримаєте бажане. Проте закон приналежності до касти багатих і знаменитихJ спрацьовує і тут: якщо в тебе є можливість носити шалено дорогі сапфірові брекети, то ти особливий, а значить ти в тренді. Різниця тільки в тому, що в цьому випадку ти знаєш, за що платиш, а, купуючи плаття від якогось із модних дизайнерів, платиш хіба що за ярлик.

Звісно, для того щоб стати власником розкішної посмішки, не треба бути багатієм. Проте особи, які захочуть підкреслити власну індивідуальність, матимуть змогу це зробити. Сьогодні найсучасніші ортодонтичні клініки запропонують своєму клієнтові цілу колекцію брекетів, виготовлених в найрізноманітніших кольорових варіаціях і з врахуванням усіх побажань.

Модні брекети сьогодні представлені цілою колекцією оригінальних ортодонтичних рішень. Це можуть бути:
  • різнобарвні силові дуги (якими брекет кріпиться до корсажу з нержавіючої сталі); ви можете встановити собі брекети не тільки червоного чи зеленого кольору, але і брекети комбінованих кольорів. Така яскрава посмішка-веселка приємно здивує кожного :-)
  • модні форми. На ваших зубах засяють зірки і серця, футбольні м'ячі, квіти, діаманти, навіть улюблені мультперсонажі. Простір фантазії обмежений тільки розміром самого брекета. Даний напрямок дозволяє виготовити і встановити брекет-систему з яскравою індивідуальною концепцією. Як-то кажуть, творімо диво власною посмішкою :-)
    золоті брекети. Комусь золото імпонує набагато більше холодного і «бездушного» металу. А хтось із задоволенням одягне брекет-систему з одним або з двома позолоченими брекетами, Це завжди стильно, красиво і розкішно :-)
Творчо підійшовши до проблеми вирішення неправильного прикусу, ви досягнете того результату, про який раніше і не мріяли. Рік високої зубної моди – це рік впевнених дефіле подіумами власної самооцінки, яка однозначно виросте, як тільки ви зрозумієте, що ваша посмішка – справжній шедевр. Шедеври коштують немало, проте вони завжди будуть в ціні і завжди надихатимуть інших на якісь прекрасні творіння. Бодай на таку ж прекрасну, щиру і геніальну в усіх відношеннях посмішку  :-)

Про головне-"Ортодонтія"

Наукове визначення ортодонтії — це розділ стоматології, що займається виправленням і попередженням порушення положення зубів та аномалії прикусу.

У нас завжди постає питання, чи ідеальні у нас зуби, чи правильний прикус?! Чи потрібне втручання медицини у наш маленький недолік?! Ортодонія говорить, що будь які функціональні порушення можу бути усуненні. Ряд причини чому варто звернутись такий: інколи недолік у зубному ряду може заважати людині добитись карєрного росту.Криві зуби заважають людині посміхатись щиро, що створює зациклення на проблемі кривих зубів. Існують обєктивні причини — анотомія щелепно-лицьової області людини. Правильний прикус дається нам природою, при його порушенні зуби які не відповідають за жувальну частину можуть брати на себе навантаження а це в свою чергу призводить до зношення зубів, карієсу, різних  захворюваннь парадонту.

Не потрібно вважати що втручання ортодонтії актуальне тільки у дитячому чи підлітковому віці. Існуєть різноманітні конструкції які допоможуть і у дорослому віці вирішити проблеми неправильного положення зубів. Тільки потрібно зауважати, що у цьому віці курс лікування буде більший на рік а можливо і два, від курсу лікування який застосовується у підлітковому чи дитячому віці.

Про порушення зубного ряду у дітей можна уже зрозуміти у віці 7-8 років. Батькам потрібно звернутись до ортодонта, щоб він вирішив як краще розпочинати курс лікування. Дуже актуальна проблема у батьків, що вони не хочуть вмовляти дітей носити брекет-системи чи пластинки. Оцінюючи своє життя, що вони прожили з кривими зубами і нічого погано не сталось не означає, що ваша дитина буде вдячна вам за те, що ви не наполягли на лікуванні. Усі матеріальні проблеми, не зручності з конструкціями з часом забудуться, а рівні зуби і правильний прикус залишиться на все життя!

Думати що «залізні» штучки на зубах це не естетично, скажу Вам чесно — криві зуби все життя ось, що не естетично!!! *cool*

Пожовтіння брекетів

Брекети жовтіють з однієї простої причини — якщо у вас встановлена ​​керамічна, пластикова або сапфірова система, то під дією харчових барвників вона може легко поміняти свій колір. Якщо ви п'єте багато кави та чаю, палите або вживаєте в їжу ягоди, то за кілька місяців колір брекет-системи легко може стати не таким білосніжним, яким він був спочатку.

Найкраще запобігти пожовтіння брекетів — для цього потрібно ретельно чистити не тільки зуби, але і брекети, дотримуючи всіх рекомендацій стоматолога. Крім цього, постарайтеся не їсти продукти з харчовими барвниками, або максимально скоротити їх кількість.

Якщо брекети вже пожовкли, то найрадикальнішим способом цього буде замінити на нову брекет — систему. Звичайно, це буде коштувати дуже дорого, але дасть самий відчутний результат.

Іноді лікар може витравити з брекетів жовтизну, або допомогти очистити їх, однак це можливо далеко не завжди, особливо у випадку з пластиковими брекетами. Тому краще подбати про те, щоб брекети НЕ пожовкли.

Пам'ятайте, що пожовклі брекети — це тільки естетичний недолік, на якість лікування зміни кольору брекетів ніяк не вплине.

Натирають брекети! Що робити?

У перший час після установки брекет-системи нерідко з'являються неприємні больові відчуття. Брекети — це досить міцна і жорстка конструкція — вона і повинна бути такою для подолання опору зубів і ефективного лікування. Природно, кути брекетів ідеально заокруглені, але от дуги і лігатури так чи інакше можуть стати причиною дискомфорту. Дуга — це взагалі тонка металева проволка, яка просто врізається в тонкі тканини щік і губ.

Зазвичай перед установкою брекетів лікарі попереджають пацієнтів про можливі ускладнення. Відмовлятися від брекетів, від свого шансу знайти ідеальну посмішку, тільки через дискомфорт перші пару місяців як мінімум нераціонально, так що налаштуватися на неприємні відчуття потрібно. Втім, не варто себе лякати — практично будь дискомфорт можна легко усунути.
Брекети натирають досить часто. Це пов'язано з тим, що щоки і губи не призначені для постійного зіткнення з жорсткими металевими конструкціями. Вони відразу починають негативно реагувати, з'являються запалення, почервоніння, маленькі ранки. Натирають зазвичай дуги, лігатури і металеві кріплення.

Щоб захистити свої м'які тканини від травм, найефективніше буде застосовувати спеціальний віск. Цей віск потрібно наносити на брекети для захисту щік і губ від прямого контакту з металом. Віск повністю безпечний для організму навіть у разі проковтування, а після відпадіння його можна наносити повторно.

Якщо біль не проходить через 14 днів після установки брекетів, або навіть кілька застосувань воску не допомогли впоратися із запальними процесами — потрібно негайно звернутися до стоматолога.

Еластики для брекетів

elastiki-korobchatogo-tipa

Ортодонтичні еластики — це еластичні кільця для брекетів, що виконують ряд важливих завдань у ході ортодонтичного лікування зубів. Головна їхня функція — це коригування положення зубних рядів відносно один одного.

В ході лікування нерідко виникають такі ситуації, коли самі зубні ряди досить рівні, але вони розташовуються нерівно відносно один одного, тобто один зубний ряд випирає перед іншим або навіть йде кудись убік. Саме для цього і застосовують еластики, які з'єднують брекет-систему одного зубного ряду з брекет-системою іншого. Звичайно, сильно прикус так змінити не вийде, проте трохи скорегувати положення зубних рядів все-таки можна.

Зрозуміло, установкою еластичних кілець займається ортодонт. Саме він вирішує, чи доцільно переміщати зуби за допомогою еластиком і чи буде  необхідний вплив.

Еластики не потрібно носити весь день — достатньо буде декількох годин, інакше зуби будуть занадто сильно перенапружуватися. Також еластики знімають під час їжі, щоб не ускладнювати процес пережовування.