Смотритель: linelect

Для чого необхідна гімнастика ротової порожнини?

Яка буває гімнастика і для чого вона потрібна
Багато фахівців стоматологічної справи – дають пораду у використовуванні гімнастики щелеп як лікування хвороб ясен. Що собою являють такі вправи?
Виконуючи певні дії, навантаження приходиться безпосередньо на тканини парадонту. Покращується кровопостачання всіх мяких тканин, що власне і дає результат зміцненню ясен і зубів. У статті ми опишемо декілька простих вправ, які потрібно повторювати якомога частіше, і кожен день. Вправи порадують ваше здоровя. Чекати що вправи нададуть шкоди зубам не потрібно.
Гімнастичні вправи для зубів.
Відкрийте по ширше рот і закрийте. Робіть це легкими але ритмічними рухами. Доторкніться кінчиком язика середини неба і просувайте його назад, і при цьому положенні відкривайте і закривайте рот.
Сядьте. Зіпріться однією рукою об стіл і покладіть підборіддя на долоню цієї руки. Відкривайте і закривайте таким чином свій рот, щоб в рух приходила тільки одна голова, а щелепа (нижня) залишалася абсолютно нерухомою.
Після кожного чищення зубів, прополощіть ротову порожнину холодною прокипяченою водою, протягом трьох хвилин. ЦЕ допоможе зміцнити не тільки ясна, але щічки і губи, нормалізує слиновиділення.
Проводіть масаж ясен — вказівним пальцем проводіть масажування ясен від центру ясен і в с торону, колоподібними рухами. Додавайте повільні рухи зверху вниз і навпаки. Масаж можна проводити два – три рази на день. Це допоможу активному сприянню припливу крові.
Також корисно легенько постукувати зубами, отримаючи імпульсні – ударні навантаження. Це сприяє зміцненню і ущільненню кісткової тканини зубів.
На допомогу і оздоровленню ваших зубів і ясен приходять фрукти і овочі. Жування твердих овочів і фруктів є ефективною і хорошою вправою, плюс ще збагаченний вітамінами організм.
Не забувайте рухати щелепою взад і вперед, жувати свіжі яблока і моркву, і з счасом псля виконання вправ ви замітите покращений стан своїх ясен.
Не забувайте також регулярно відвувати стоматолога, щоб вчасно надавати допомогу зубам.

Властивості зубного порошку

Сучасні зубні порошки у своєму складі мають натуральні компоненти, які не завдають шкоди зубам. Але для того щоб зубний порошок приносив тільки користь, потрібно знати як користуватись зубним порошком правильно. Про те як правильно користуватись зубним порошком ми уже розказували Правильне використання зубного порошку
Якщо зубний порошок відповідає усім стандартам то він наповнений корисними властивостями які дпомогають для:
  • ідеального полірування зубів;
  • очистки від залишків їжі;
  • хорошої профілактики захворювань ясен (пародонтозу) і зубів (карієсу);
  • зняття запалення і кровоточивості ясен, їх зміцнення;
  • розпушення зубного каменю;
  • чудовий відбілюючий ефект, видалення нальоту від чаю, сигарет, кави;
  • нормалізації кислотно-лужного балансу в роті.
Шкода сучасних зубних порошків — це тільки міф. Якщо ви хочете отримати білосніжні і здорові зуби — то потрібно користуватись зубними порошками. А при вірному користуванні у вас потреба у відвідуванні стоматолога зменшиться. relaxed

Правильне використання зубного порошку

1. Для початку потрібно правильно підібрати зубний порошок. Враховувати потрібно стан ясен, зубів. Рекомендовано також пройти консультацію у фахівця. Види зубного порошку: відбілюючий, лікувальний і профілактичний. Хто любить каву і курить варто виористовувати зубний порошок.
2. Зубну щітку вмочувати в зубний порошок не потрібно, порошок стає вологим і втрачає властивості.
3. Зубну пасту рекомендовано розводити з водою перед використанням, то однорідності каші.
4. Ящо ви використовуєте порошок для порожнини рота, вибирайте для чищення мяку зубну щітку.
5. Чистити зуби рекомендовано 3 — 5 хвилин.
6. Порошком чистити зуби за один сеанс рекомендують двічі
7. Важливо ретельно прополоскати ротову порожнну після чищення зубів зубним порошком.
8. Після використання зубного порошку можна чистити ротову порожнину зубною пастою.
9. Зубним порошком чищення можна проводити: ранком і ввечері.
10. Рекомендаціїї від стоматологів: чищення зубним порошком проводити електричною щіткою.
11. Зубний порошок можна використовувати не тільки для чищення, але і для аплікацій для усунення кровоточивості, запалення ясен і для зміцнення зубної емалі. Для цього потрібно зубний порошок розвести з водою і на нести на ясна. Можна попередньо суміш з зубного порошку нанести на вату і прикласти до ясен і зубів. Утримувати на яснах потрібно 10- 15 хвилин. Після того ретельно прополоскати.
Для кращого результату рекомендуємо завжди радитись з фахівцями, хто як не вони зможуть порадити як краще wink

Порошок чи паста?

У наш час мало хто використовує зубний порошок. Якщо ви хоть колись бачили його, то зрозумієте що у використанні він не дуже зручний.І по складу — крейда. А цей продукт — абразивна речовина яка здатна пошкодити емаль. Але є кількість людей які користуються порошком. Він з часом вдосконалився і в наш час більшість порошків складаються з корисних компонентів: білої і рожеовї глини, деяких мінералів, вулканічного туфу.
Реклама зубного порошку не така активна як у зубної пасти. І більшість людей не знають що за весь цей час від появи зубного порошку склад змінився, а головне він став більш корисним для зубної емалі.
Найбільша відмінність пасти від порошку у тому, що паста через особливості своєї структури не розпушує зубний камінь, тоді як зубні порошки чудово з цим справляються. Звичайно це стосується тільки дорогих і якісних зубних порошків, що складаються з натуральних компонентів.
Питання у тому що краще вибрати?! У зубної пасти і у зубного порошку є різноманітні переваги. В більшості вони ідентичні. Ці засоби є однаково корисними по догляду за ротовою порожниною, яснами і зубами. Найкращий варіант буде їх поєднання.
Багато стоматологів погоджуються що зубний порошок корисний. Його виористовувати потрібно але не кожен день, декілька раз в тиждень буде достатньо.

Назад у минуле. Порошок для чищення зубів.

Люди з давніх давен винаходили різноманітні засоби для чищення зубів. Але, не було таких коштів як зараз у нас. Дуже давно люди чистили зуби за допомогою щіток з волосся борсука і морськими губками. Важко уявити як це було не зручно. Але добре що ще тоді люди розуміли і хотіли доглядати за зубами. Тільки в кінці 18 -го століття з'явився зубний порошок яким ми надалі користуємось. Але склад в сутності відрізнявся від того порошка що ми зараз використовуєм. Тоді в порошок додавали просту крейду, мяту і інші масла.

Гооворять що зубні порошки з'явилися ще в другому тисячолітті до нашої ери. Їх отримували шляхом подрібнення пемзи, гіпсу, коралів, устричних раковин, панцирів равликів, кісток, яєчної шкаралупи, рогів тварин і навіть залізної іржі. У сімнадцятому столітті порошок виготовляли із солі, сторіччям пізніше на зміну їй прийшов крейда.

У наш час мало хто надає перевагу порошку. Сучасний порошок складається, як правило, з хімічно осадженої крейди і освіжаючого аромату. В якості основного інгредієнта може використовуватися також біла глина. Іноді до стандартних компонентів приєднуються деякі добавки, наприклад, харчова сода, хлорид алюмінію та інші.

Як впливає кава на брекети !?


Про каву і її в вплив на людський організм дуже багато говорять. Хочете швидко відійти від сну -випийте кави. Не хочете заснути у відповідальний момент — випийте кави. І багато ще можна продовжувати як люди використовують каву. Але нас цікавить який вплив її на зуби і на брекети?
Кожний лікар ортодонт зобовязаний при установці керамічних чи сапфірових брекет -систем Вас попередити про можливість окрашення від кави брекетів і лігатур. Ну лігатури ми змінюємо кожного місяця, і є вибір лігатур — гама кольорів різноманітна wink що не так може бути замітним під час окрашення. А проблема в іншому — окрашення брекетів. Тут замінити все можна, але готуйтесь до грошових витрат. Відмовитись від кави — це не єдиний вихід. Є вихід оптимальний і для багатьох зручний:
    1. Після вживання кави, старайтесь прополоскати ротову порожнину простою водою, або якщо ви дома знаходитесь — почистити зуби.
    2. Розбавляйте каву — молочним вмістом, це зменшить можливість окрашення ( пийте латте, капучіно).
Але є цікаві факти, що не мало важливо для брекетоносця. Бостонські вчені у своїх дослідженнях над кавою встановили, що кава зменшеє захворювання ясен — парадонтом. А люди з брекетами знають як страждають ясна під час процесу вирівнювання зубів.
А істина це чи ні, уже Вам вирішувати relaxed Головне бути обережним у будь якому випадку!

Як правильно чистити зуби в брекетах!

Ця тема цього тижня актуальна. Розповідати ще раз повторно що до чого і як, не будемо smile. А краще покажемо вам картинки, які ми змогли знайти. Маємо надію що будуть корисні wink

Йоржики для брекетів: доглядаємо грамотно

Ви приклеїли брекети і тепер не знаєте, як за ними доглядати? Як улюблена коштовність і як будь-який дорогий костюм брекет-система теж потребує грамотного догляду. Брекети не потерплять неохайного до себе ставлення. Їх необхідно чистити, періодично обполіскувати, загалом, не обійтися без гідного догляду. А як ви думали? Для догляду за брекетами йоржики вам знадобляться в першу чергу.
Регулярне чищення і дотримання гігієни дуже важливі для отримання ідеальної посмішки.
Види йоржиків для брекетів
Зубний йоржик для брекетів зазвичай має конусоподібну, циліндричну або вигнуту форму. Що стосується щетини, вона зазвичай виконується з синтетичних матеріалів, а виходячи з моделі, володіє різним ступенем жорсткості. Дуже міцна, надійна і негнучкий дріт для зміцнення щетини покрита тонким шаром пластику.
Оригінальні моделі є абсолютно безпечними для вашої порожнини рота!
Зверніть увагу на міжзубні йоржики. Оскільки брекети постійно контактують з зубами, необхідний грамотний захист від контактного карієсу. Так як дуга, яка з'єднує замочки системи один з одним, не дає можливості використовувати зубну нитку, йоржики в даному випадку чудово очистять міжзубну поверхню.
Існують і інші види йоржиків, що підходять для очищення простору між зубами. Найбільш часто застосовується конусовидна форма з більш ширшим діаметром. Одноразові міжзубні йоржики створюють з подовженою і короткою ручкою-тримачем.
Як чистити брекети йоржиком?
Зубні йоржики для чищення брекетів дозволяють ретельно видалити наліт з-під дуг, а також з-під межзубного простору і мостовидних протезів.
Чистка йоржиком брекети
Пристосування необхідно використовувати так: йоржиками роблять очищаючі руху перпендикулярно зуба з рухами вперед-назад. Або ж очищають зуби під дугою вліво і вправо над поверхнею зуба.
Для чищення зубів не потрібно мати якихось особливих умінь, зазвичай чистка здійснюється за схемою лікаря. Кожен пацієнт буде самостійно доглядати за своїми зубами і допомога дантиста не знадобиться.
Якщо Ви хочете грамотно доглядати за своїми зубами, тоді придбайте ліцензовані йоржики для гігієни.
Кожна щітка має свою жорсткість і її повинен підбирати стоматолог. Як і звичайною зубною щіткою, йоржиком потрібно користуватися пару разів на день, це дозволить помітно знизити кількість зубного нальоту, скупчуються на незнімному ортодонтичному апараті. Йоржики з утримувачами і без, конічні тонкі і тонкі циліндричні знадобляться для дбайливого догляду за вашими зубами.
Де купити йоржики для брекетів?
Для самостійного користування можна купити будь який йоржик для брекет-системи. Ринок пропонує широкий асортимент чистячих інструментів різних форм і розмірів. Щіточки можна придбати в спеціалізованих магазинах, в аптеках та Інтернет магазинах.
Перед покупкою ортодонтичних щіток обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!
Вартість йоржиків складає в середньому від 8 до 15 доларів. Ціна залежить від фірми виробника, якості та відгуків клієнтів. ROCS, Oral B, Colgate зарекомендували себе з хорошого боку!
Зубні пасти для чищення зубів
Придбати щітки для брекетів ви зможете заздалегідь, якщо знаєте, що скоро вам поставлять незнімну систему. Грамотний стоматолог підбере для вас найбільш підходяще засіб.
Якщо ж ви відмовитеся від регулярного чищення, у вас можуть виникнути такі ускладнення:
  • Поява карієсу у важкодоступних ділянках зубів.
  • Зміна кольору системи: помутніння сапфірових і керамічних брекетів через скупчення нальоту.
  • Поганий запах з рота.
Йоржики стоматологи рекомендують використовувати спільно з ортодонтичними щітками і нитками, які є ефективними засобами гігієни і дають максимальний гігієнічний ефект.

Види зубів

Не всі зуби володіють однаковою будовою. Залежно від форми і свого розташування зуби постійного прикусу, тобто виросли після випадання молочних зубів, діляться на чотири різновиди: різці, ікла, премоляри і моляри. На одній половині верхньої щелепи розташовується два різця, один ікло, два премоляра і три моляра, причому третій — це зуб мудрості, який виростає пізніше всіх. Друга половина верхньої щелепи симетрична першої, а верхня щелепа в плані розташування зубів ідентична нижньої.

Різці

Різці — це зуби, розташовані в самій середині зубного ряду, тому їх ще називають передніми (фронтальними) зубами. Головні особливості різців — це одиночний корінь, трохи сплощена коронка і спеціальний різальний край. Передня поверхня коронки злегка опукла, а задня трохи увігнута, з кількома бугорочки у шийки зуба. У верхніх центральних різців коронка найбільша, а у нижніх центральних — найменша.

Головна функція різців — це відкушування їжі. Вони є найслабшими зубами, так що не здатні витримати велику жувальну і будь-яку іншу нагрузку, зате їх будова дозволяє найефективніше відривати шматки їжі.
Ікла

Ікла — це чотири зуба, по два в кожному зубному ряду, розташовані по кутах зубних дуг. Основна функція іклів — це відрив більш щільних і твердих частин їжі, коли потрібно більше застосування сили та ікла не справляються з роботою.

Потужність коронки ікла більше, ніж у різців, а по всьому ріжучому краю розташовується добре розвинений бугор. Ікло має єдиний корінь, зате він відрізняється великою довжиною і потужністю. За рахунок такого сильного кореня і коронки, а також завдяки зручному розташуванню зубної дуги, ікло є найстабільнішим зубом з усіх.

Премоляри

Таку назву носять найменші корінні зуби, розташовані відразу за іклами і кілька на них схожі. У цих зубів є два спеціальних бугра, призначені для захоплення і розривання їжі. На відміну від іклів, поверхня цих зубів більш широка, за рахунок чого ними можна пережовувати їжу. Коронка премолярів призматична, а корінь у них один. Тільки у верхнього першого премоляра коренів два. У молочному прикусі премолярів немає.

Моляри

Моляри — це найбільші зуби в зубному ряду. Вони розташовуються за премолярами в кількості трьох штук на кожній половині зубної дуги. Третій моляр — зуб мудрості — може бути відсутнім, так як він виростає вже в дорослому віці, а іноді не виростає зовсім. Головна функція молярів — це розтирання і подрібнення їжі, для чого потрібно докласти особливо великі зусилля. Коронка у молярів дуже велика, з великою за площею жувальною поверхнею і з 3-5-ю горбиками. У верхніх молярів по три кореня, а у нижніх — всього по два.

Величина молярів поступово убуває від першого до третьому, також зменшується жувальна поверхня і довжина коренів. Треті моляри верхньої та нижньої щелепи часто знаходяться настільки близько один до одного, що можуть зростися.

У разі аномалій зубного ряду або деяких дефектів прикусу які-небудь зуби можуть бути відсутні. Найчастіше це трапляється з молярами або премолярами. Але в нормальному стані у людини 28 або 32 зуба — залежно від того, зросли у нього вже зуби мудрості.

Користь чаю для зубів

chay41

Останнім часом дуже багато говорять про користь чаю. Свою думку висловили і стоматологи. За спостереженнями британських фахівців цей напій благотворно впливає на стан зубів. Давно відомо, що в ньому багато корисного фтору, а в поєднанні з молоком, і кальцію, просто необхідного для формування міцної емалі.

Англійці провели експеримент, в ході якого добровільні помічники полоскали рот чаєм 5 разів по тридцять хвилин з інтервалом між процедурами три хвилини.

У результаті дослідження стало ясно, що знаходяться в чаї речовини які уповільнюють ріст і розмноження мікроорганізмів в зубному нальоті. Вони також перешкоджають виробленню цими бактеріями кислоти, яка руйнує емаль зубів. Крім цього чай полегшує видалення нальоту, зменшуючи його клейкість. Це відбувається завдяки знешкодженню ферментів бактерій, що відповідають за перетворення цукрів у в'язку, прилипає до зубів масу.

Все це стосується не тільки зеленого, але й улюбленого багатьма чорного чаю. Так що, пийте улюблений  сорт чаю і будьте здорові, тим більше що стоматологи визнали його кориснішим на  заміну досить шкідливим для зубів газованим напоям.

А для тих хто з брекетами, замітьте як чай дає заспокійливу дію під чс болю  :-)