Смотритель: linelect

Установка брекетів на кілька зубів

32957

Cьогодні за допомогою брекетів можна виправити майже будь-які дефекти зубів і щелеп, повертаючи людині естетичну гарну посмішку і здоров'я. Якщо прикус порушений незначно або зуби викривлені тільки на одній ділянці щелепи, то можна встановити часткову брекет-систему.

Таку систему ставлять зазвичай не довше, ніж на півроку, і тільки на одну щелепу. Нерідко її застосовують при протезуванні зубів для того, щоб створити потрібне місце під зубний протез.

Взагалі підготовчий етап до установки брекетів на кілька зубів такий же, як при установці простих брекетів. Спочатку стоматолог оглядає клієнта, потім знімає зліпки щелепи і вибирає і підганяє брекет-систему згідно дефектів і побажань клієнта.

Локальне викривлення зубів — це явище досить рідкісне, так як зазвичай зуби викривляються комплексно. Зазвичай часткові брекет-системи використовують для того, щоб усунути результати вже проведеного ортодонтичного лікування.

Часткові брекети, зрозуміло, набагато дешевше і зручніше повних, так що при будь-якій можливості краще встановлювати саме їх.

Чи можна знімати брекети раніше вказаного терміну

Ще на самому початку лікування лікар встановлює терміни, коли будуть зняті брекети. Ці терміни залежать від стану зубощелепної системи пацієнта і постійно коригуються в залежності від того, як проходить лікування. Однак іноді трапляється так, що лікування занадто затягується, і людині хочеться скоріше позбутися обридлих брекетів. Чи можна в цьому випадку зняти брекети раніше?

Насправді, єдина відповідь на це питання — ні, не можна. Раннє зняття брекетів призведе до того, що зуби все одно повернуться в своє колишнє положення — вони не залишаться трохи виправленими, на це не варто навіть сподіватися. Тобто дострокове зняття брекетів просто зведе все минуле лікування нанівець.

Звичайно, є ситуації, коли брекети зняти раніше просто необхідно:
  • Якщо ортодонтичне лікування не приносить результатів і потрібно хірургічне втручання;
  • Якщо відкрилася алергія на брекети і необхідно змінити одну брекет-систему на іншу;
  • Якщо лікар не здатний впоратися з патологією прикусу і змушений відправити пацієнта до іншого стоматолога.
Пам'ятайте, що хорошого результату при лікуванні за допомогою брекетів можна досягти, тільки пройшовши весь необхідний термін лікування.

Підготовка зубів до установки брекетів

Перед тим, як встановлювати брекети, пацієнт піддається ретельному попередньому огляду — брекети, встановлені на не готові до цього зуби, принесуть тільки шкоду замість очікуваної користі.

Підготовка зубів до установки брекетів
Насамперед вибудовується план ортодонтичного лікування. У ортодонта повинні бути знімки щелеп, зроблені на рентгені різними способами. Іноді проводять навіть комп'ютерну томографію, роблять фото особи і гіпсові моделі щелепи. Ретельно вивчають стан не тільки зубів, але і суглобів у ротовій порожнині. Тільки маючи всі ці дані, ортодонт в змозі провести всі розрахунки і скласти план лікування, який є індивідуальним для кожного пацієнта.

Після ретельного аналізу пацієнт отримує інформацію про прогнозовану тривалості лікування, про різні процедури, які проходитимуть під час самого лікування, про всі проблеми і варіантах їх лікування.

Лікувально-профілактичні заходи

Перед тим, як встановлювати брекети, необхідно ретельно вилікувати всі хворі зуби, навіть ті, які мають найменші ознаки карієсу. Повинні бути повністю вилікувані і захворювання ясен, інакше просто неминучі серйозні ускладнення після установки брекетів.

Обов'язково проводиться повне зняття зубного каменю, щоб брекети були встановлені тільки на повністю чисту поверхню зубів.

Якщо у пацієнта є ознаки демінералізації емалі зубів, то необхідна ремінералізующая терапія, і іноді процедура фторування зубів.

Якщо зуби пацієнта вичищені недостатньо якісно, то він направляється до лікаря-гігієніста. Той проводить професійну обробку ротової порожнини і зубів, а також навчає пацієнта правильної та якісної чищення.

Видалення зубів

Іноді відбувається так, що для того, щоб після лікування в зубному ряду вистачило місця, доводиться видаляти деякі здорові зуби. У цьому випадку потрібен особливо точний розрахунок лікаря — якщо видалити занадто багато зубів, то в роті може утворитися негарна щілину, а якщо видалити занадто мало, то залишилися зубам може просто не вистачити місця.

Процедура видалення проводиться за тиждень до безпосередньо встановлення брекетів. Якщо видаляти доводиться зуби мудрості, то це робиться поступово, протягом декількох днів. Іноді, втім, під загальним наркозом видаляють відразу кілька зубів.

Рекомендації після установки брекетів

скачанные файлы

Багато для вирівнювання своїх зубів і придбання красивої посмішки використовують різні брекети. Незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, після установки брекетів необхідно дотримуватися деяких правил догляду за ними та за порожниною рота.

Рекомендації після установки брекетів
Перший час після установки ортодонтичної конструкції, краще всього протягом перших тижнів,  їсти м'яку їжу, поки зуби не звикнуть до брекетів: пюре, фарші, каші, сир, йогурт і т.п .;

Якщо брекет раптом почав натирати щоки і губи, то потрібно закрити його ваткою або приклеїти на брекет захисний віск. Слизова рота, як правило, адаптується тільки через 3-10 днів — тоді й проходять больові відчуття. Не варто боятися проковтнути віск — він не робить негативного впливу на організм;

При появі ранки на слизовій оболонці слід обробити пошкодження перекисом водню, а потім висушити ватку і нанести мазь Метрогил дента. Якщо пошкодження відбулося на кінчику дуги, то краще звернутися до стоматолога;

Під час вирівнювання зуби можуть хворіти як при жуванні, так і самі по собі. Інтенсивність і тривалість болю залежить від пацієнта, проте вона абсолютно нормальна, так як зуби рухаються і, відповідно, болять. У разі необхідності можна прийняти не занадто сильне знеболююче. У кожному разі больові відчуття не повинні тривати надто довго;

Навколо брекетів особливо інтенсивно накопичується зубний наліт, бактерії і залишки їжі — це нерідко призводить до появи карієсу. Варто пам'ятати, що карієс безпосередньо під брекетами не розвивається, але навколо них він може виникнути легко. Для того, щоб уникнути карієсу, слід скоротити споживання солодощів і газованої води, а також уважно стежити за гігієною ротової порожнини;

Зуби найкраще чистити після кожного прийому їжі, використовуючи при цьому  зубну пасту з фтором . Перед сном можна користуватися зубною ниткою або спеціальними йоржиками. Після чищення брекети повинні буквально блищати. Для чищення можна використовувати електричні щітки, також не зайвими будуть антибактеріальні та протикарієсні ополіскувачі для зубів;

Велику користь приносить домашній іригатор, який тонким струменем води вимиває з брекетів залишки їжі і зубний наліт, а гідромасаж покращує кровопостачання в яснах. Замість води можна використовувати антисептики і відвари трав;

Щоб утримувати брекети і зуби в чистоті краще раз на три місяці ходити на професійну чистку у стоматолога;

Якщо брекет раптом відклеївся, то слід негайно знову його зафіксувати, а зробити це можна тільки у стоматолога. Справа в тому, що буває досить дня, щоб зуби повернулися до свого звичайного стану, а це продовжить лікування на кілька місяців.

Віск для брекетів.

wax-4

Віск для брекетів — це лікуючий засіб, що рятує людей від натирання брекетами слизової оболонки рота. Такий віск просто необхідний установившим брекет-системи — він підвищує комфорт у використанні брекетів і зводить майже нанівець всі неприємні відчуття від носіння ортодонтичної конструкції.
Зазвичай цей віск, який при необхідності наклеюється на виступаючі частини брекет-системи, видають в стоматології, але його можна придбати і в аптеках — коштує це засіб не дуже дорого.
Інструкція з використання воску ля брекетів 
  • Визначте, які саме частини брекетів натирають слизові оболонки рота;
  • Почистіть зуби;
  • Висушіть область брекет-системи, на яку ви плануєте наносити віск. Робити це найзручніше ватяними паличками;
  • Відірвіть або відріжте невеликий шматочок воску. Віск краще відкручувати, а не тягнути, інакше шматочок вийде занадто довгим і йому важко буде надати потрібну форму;
  • Шматочок воску затисніть між великим і вказівним пальцями, злегка розігрійте його і скачайте в невелику кульку;
  • Приклейте кульку на металевий замок або дугу, яка викликає біль. Віск після цього повинен трохи виступати над скобами. Для закріплення добре натисніть  на скачану кулька, але не перестарайтеся — не потрібно, щоб віск забивався в конструкції або в щілини між зубами;
  • Повторіть попередній крок для всіх натираюсих частин конструкції;
  • Перед їжею видаліть віск з конструкції.
У процесі носіння віск може відпадати або розсмоктуватися — в цьому випадку потрібно просто наклеювати його знову. Носити віск потрібно доти, поки больові відчуття повністю не пропадуть, зазвичай близько тижня. Позитивні властивості воску:
  • Віск допомагає знизити больові відчуття при носінні брекетів і полегшити досить важку адаптацію;
  • Віск для брекетів повністю безпечний для здоров'я, не містить токсичних речовин і алергенів. Навіть якщо ви випадково проковтнути шматочок воску, шкоди від цього вашому організму не буде ніякого.

Лінгвальні брекети .

images (3)

Лінгвальні брекети — це брекети, які не видно оточуючим. Такі брекети з'явилися всього років 20-30 тому і відразу ж стали популярні завдяки своїй високій естетичності.

Слово «лінгвальні» походить від слова «лінгва» — «мова». Це означає, що брекети ставляться на мовний, тобто на задню поверхню зубів — тому їх просто неможливо помітити.

Зрозуміло, ці брекети володіють як перевагами, так і недоліками в порівнянні з класичними брекетами.

Переваги лінгвальних брекетів

Лінгвальні брекети не помітні для інших людей. Ця перевага є головним, так як багато хто відмовляється від лікування брекетами саме через неестетичності конструкції;

За допомогою лінгвальних брекетів можна виправити такий недолік, як глибокий прикус, що звичайним вестибулярним брекетам не під силу. Власне кажучи, саме для цього лінгвальні брекети і були винайдені — і вже потім люди зрозуміли, що можна їх використовуватися для непомітною корекції будь-якого прикусу;

Лінгвальні брекети не стикаються з губами, яснами і щоками, так що м'які тканини порожнини рота не травмуються;

Емаль на задній поверхні зубів набагато більш стійка до карієсу, так що лінгвальні брекети практично не ушкоджують її;

У вестибулярних брекетах часто застряють шматочки їжі, що виглядає неестетично. Звичайно, вони можуть застрягти і в лінгвальних брекетах, проте це буде не так помітно для оточуючих;

У лінгвальних брекетах можна використовувати золото, яке є гіпоалергенним металом. Тобто лінгвальні брекети легко можуть носити навіть алергіки — все одно золото не буде помітно.

Недоліки лінгвальних брекетів

Один з найбільш істотних недоліків лінгвальних брекетів полягає в тому, що вони негативно впливають на дикцію. Зрозуміло, цей недолік усунемо, проте на це потрібно від двох тижнів до місяця досить інтенсивних тренувань;

Іноді лінгвальні брекети можуть натирати мову, а також створювати неприємне відчуття стороннього предмета в роті. Даний симптом теж згодом зазвичай проходить;

Підготовка до встановлення і сама установка лінгвальних брекетів займає дуже багато часу через свою складність. Також через це далеко не кожен ортодонт візьметься а установку лінгвальних брекетів;

Лінгвальні брекети мають більше протипоказань, ніж звичайні;

Вартість лінгвальних брекетів набагато вище, ніж вестибулярних;

Як правило, носити лінгвальні брекети доведеться значно довше.

Лікування лінгвальними брекетами

Перед установкою лінгвальних брекетів необхідна ретельна підготовка, так як такі брекети робляться за індивідуальними показниками будови щелепи пацієнта. У деяких випадках необхідно робити окремий брекет на кожен зуб — така міра дозволяє скоротити термін лікування і домогтися набагато кращих результатів.

Лікування лінгвальними брекетами проходить у кілька етапів.

Насамперед лікар робить рентгенівський знімок щелепи;

Після цього за зліпком щелепи виготовляється гіпсова модель, на основі якої фахівці і будуть виготовляти брекет-систему;

Після виготовлення починається процес установки. На зуби накладаються особливі накладки, на яких потім закріплюються і фіксуються дуги;

Коли лікування буде завершено, конструкцію знімуть. Зазвичай після цього потрібен якийсь час поносити спеціальні апарати, які закріплять нове положення зубів.

Лінгвальні брекети діють точно так само, як вестибулярні — тобто зуби вирівнюються за рахунок того, що прикріплена до них дуга прагне прийняти свою початкову форму. Дуга поступово повертається в нормальне положення, і тягне за собою зуби, які повільно вирівнюються. Тільки відбувається це все не через тиск ззовні, а через стягування зубів зсередини.

 

Вплив брекетів на зубну емаль.

images (2)

В загальному прийнято вважати, що брекети серйозно псують зуби, так що багато хто побоюється їх встановлювати тільки тому, що вони нібито ушкоджують зубну емаль.

Насправді це зовсім не так — самі брекети зуби ніяк не дряпають і взагалі не роблять на них негативного впливу. В ході переміщення зубів під час лікування брекетами з емалі вимивається кальцій, так що якщо у вас в організмі буде недолік цього мінералу, то зуби стануть схильні до впливу бактерій.
Також брекети небезпечні тим, що з ними складно підтримувати гігієну ротової порожнини. У самому місці фіксування брекетів ставиться подушка з клею і гелю, так що ця поверхня виявляється захищена від бактерій. А ось решту зуба чистити через конструкцій складніше, однак ця проблема легко вирішується за допомогою іригатора або електричної зубної щітки ( або ж і простої зубної щітки але з усердним чищенням)

Таким чином, брекети не позначаються негативно на стані емалі, і їх можна сміливо носити — якщо, звичайно, дотримуватися всіх лікарських рекомендацій і приділяти пильну увагу гігієни ротової порожнини.

Вибір між металевою чи керамічною брекет - системою!

Clear-Metal-Braces-Comparison

Сучасна стоматологія надає клієнтам широкий вибір способів вирівнювання зубного ряду, але найефективнішим і популярним як і раніше залишаються брекети.

Існує кілька різновидів брекетів, проте найчастіше застосовуються два з них — металеві та керамічні брекети. Щоб вирішити, які саме брекети встановити, слід розібратися в перевагах і недоліках кожного виду.

Металеві брекети

Металеві брекети з'явилися на ринку найпершими. Навіть сьогодні вони не втратили своєї популярності — найчастіше люди встановлюють саме металеві брекети.

Переваги металевих брекетів:
  • Невисока вартість;
  • Надійність;
  • Мала ймовірність поломки;
  • Простота гігієни та догляду.

Недоліки металевих брекетів:
  • Надзвичайно низька естетична привабливість.
Здавалося б, наявність всього одного недоліку не повинно перешкодити встановити саме металеві брекети, проте саме з цієї причини багато хто відмовляється від цього різновиду брекет-систем. Металеві брекети дійсно дуже добре помітні, через що у багатьох людей виникають комплекси при їх носінні. Звичайно, можна приховати металеві брекети, встановивши лінгвальну систему (брекети, що ставляться на внутрішню поверхню зубів), однак тоді втрачається інша перевага — дешевизна.

Керамічні брекети

Керамічні брекети винайдені порівняно недавно, але вже потроху набирають популярність.

Переваги керамічних брекетів:
  • Висока естетичність;
  • Не надто висока вартість у порівнянні з сапфіровими брекетами.
Недоліки керамічних брекетів:
  • Трудомісткий догляд;
  • Невисока міцність;
  • Більш висока ціна, ніж у металевих брекетів;
  • Низька надійність;
  • Трохи більше тривале лікування.
Як вибрати

Порівнявши всі переваги і недоліки можна сказати — якщо ви не побоюєтеся насмішок з боку оточуючих, і якщо ваша робота не пов'язана з публічною діяльністю, то варто неодмінно зупинити вибір на металевих брекетах. Так ви заощадите гроші, а також отримаєте набагато більш якісне лікування. Керамічні брекети дійсно необхідні тільки тим, чи я робота і репутація дуже залежить від бездоганного вигляду, або тим, хто побоюється зайвої уваги і негативних коментарів від оточуючих.

Факти про Damon Кронштейни

damon-bracket

Ось деякі з фактів про систему Damon:

Еластичні лігатури або О-кільця не потрібні.

Система Damon використовує невеликі розсувні двері для кріплення затяжки проводів.

Невеликі розсувні двері, використовувані в системі Damon дозволяють дротам для переміщення по дужках без тертя; Таким чином, роблячи Деймон дужки зручніші, ніж традиційні дужки.

Пробка використовується для закріплення проводів від зсуву, від їх передбачуваного місця розташування.

Деймон дужки зручніше і естетично, ніж традиційні дужки.

Оскільки лігатури або кільця ущільнювачів не повинні бути повторно затягнуті стоматологом або ортодонт так часто, як металеві дужки, ця процедура вимагає менше обслуговування.

Деймон дужки виготовлені з керамічного матеріалу і нержавіючої сталі, що робить їх набагато менш помітними, ніж традиційні металеві брекети

Кронштейни використовуються системи Damon набагато менше, ніж металевих кронштейнів.

Сильний стоматологічних клей використовується для закріплення кронштейнів до зубів. Процес зазвичай займає приблизно 1:59 годин, щоб застосувати.

Іноді ортодонту або стоматологу, доведеться видалити деякі з зубів пацієнта перед установкою Деймон дужки.

Хоча вартість може варіюватися від пацієнта до пацієнта, Damon дужки, як правило, дорожче, ніж металеві дужки.

Чому ви повинні любити Деймон дужки

Деймон дужки широко використовуються з багатьох причин. Один з кращих переваг наявності їх у тому, що, на відміну від металевих брекетів, вони мають гладкий, рівний погляд на них. Вони також є одними з найпростіших дужок для установки. Крім того, провід набагато легше змінити. Це не тільки підвищує рівень комфорту пацієнта, він також зменшує кількість часу, який вони повинні провести в ортодонтичному офісі.

Ця система також хороша , тому що вона вимагає меншого догляду. Вона може виключити кілька зустрічей під час вашого лікування через те, що дроти можуть продовжувати рухати ваші зуби протягом декількох тижнів у перервах між відвідинами. Пластикові гачки навіть можуть бути видалені і замінені ортодонта в будь-який час, щоб зробити клієнту більш комфортне життя в повсякденній діяльності, такі, як їжі і чищення зубів. Нарешті, система Damon добре продумана, і слайди легко відкривати і закривати.

Вартість брекетів

Вартість скобів або інше ортодонтичне лікування ніколи не повинні тримати вас від досягнення посмішки якої ви завжди хотіли. Отримання ідеальної посмішки є хороші інвестиції, тому що ви вкладаєте в себе, як можуть платитись вам дивіденди ?! а це  у вигляді самоповаги, впевненості, кар'єрі і відносинах. І тому, що вартість лікування з використанням Damon System брекетів зазвичай порівнянна з вартістю традиційної підтяжки, а також невидимих ​​кап, як Invisalignregistered.

Скільки Деймон брекети вартість?

У середньому, підтяжки коштуватимуть  від $ 500 і више  в залежності від індивідуальних випадків. Тільки ваш Деймон доктор може дійсно визначити вартість брекетів на основі ваших конкретних потреб. Фактори, що впливають на вартість брекетів враховується складність, тривалість лікування, страховка, регіон країни і більше.

 

Встановлення брекетів на коронки!

Bridge-Dentists

Іноді трапляється так, що потрібно вирівняти зуби при встановлених коронках, причому іноді навіть ті самі зуби, на які коронки безпосередньо встановлені.

Багато хто побоюється — не зашкодять чи брекети коронкам, і взагалі — чи можна ставити на коронки брекети? Фахівці відповідають, що можна, але обережно і доцільно ситуації.

Якщо вам потрібно перемішати зуби, які є опорою моста, то зазвичай міст знімається цілком, а на опорні зуби ставляться тимчасові пластмасові коронки. Це можливо тільки в тому випадку, якщо лікар вважатиме, що мостовидний протез можна буде використовувати після випрямлення зубів. Іноді для установки брекетів на коронки просто випилюється проміжна частина моста, щоб зсув опорних зубів не зруйнував структуру протеза.

Зазвичай на коронки встановлюють металеві брекети — зчеплення матеріалу коронок з металом значно краще, ніж з пластиком. На ціну брекетів це не впливає. Взагалі матеріал, яким фіксують брекети, краще зчіплюється з емаллю, ніж з коронкою, так що з коронки брекети відвалюються частіше. Втім, поломки брекета легко уникнути — досить надмірно не навантажувати зуб і бути з ним особливо обережним.

Поворот коронки можливий тільки в тому випадку, якщо вона розташовується на зубі з коренем. Якщо ж брекет клеїться на коронку без кореня, то це призведе тільки до расцементовки коронки, але ніяк не до її повороту.

Однак ми розповіли тільки про те, що буде з брекетами, встановленим на коронку — а що ж буде з самою коронкою? Перед приклеюванням брекета коронку протруюють спеціальним агентом. Після того, як брекет буде знятий, на місці  залишиться шорсткуватість або матове пляма. Звичайно, цю пляму відполірують, але помітний слід все одно може зіпсувати зовнішній вигляд посмішки. Саме тому в тому випадку, якщо ви не плануєте замінювати коронки ні за яких умов, краще не встановлювати брекети на фронтальний відділ.

Якщо брекети все-таки необхідні, то можна спробувати замінити постійні коронки тимчасовими, а потім поставити знову постійні. Однак цей варіант теж не ідеальний — зміна положення зубів легко може привести до того, що коронка просто не сяде на своє колишнє місце.