Побічний дефект: до чого призводить неправильний прикус


Неправильний прикус — поширена проблема для багатьох дітей і особливо дорослих. Точна наука статистика непохитна: до 90% населення розвинених країн страждають тими чи іншими відхиленнями в будові щелепно-лицьової області.
Проте всього кілька десятків років тому вважалося, що виправляти прикус необов'язково. Але без красивої посмішки виробити необхідне позитивне враження в роботі або в особистому житті вкрай важко. Більш того, за твердженням психологів, кривизна зубів на підсвідомому рівні сприймається як агресія. Мабуть про цей факт здогадували і наші предки. Адже перші ортодонти почали працювати над красивими посмішками людей ще в Давньому Єгипті.

Тоді для корекції зубного ряду застосовували золотий дріт, нитки і шліфувальні матеріали. Сьогодні в розпорядженні лікарів останні досягнення науки, завдяки яким процес виправлення прикусу стає все менш неприємним.
Проблеми з прикусом можуть бути як вродженими, так і набутими. У першому випадку, це особливості генетики, якими пацієнта «нагородили» батьки. Їх також можна виправити, але, на жаль, не можна запобігти. У другому випадку неправильного прикусу можна було б уникнути. Батькам важливо знати, що ця аномалія може розвинутися навіть при порушенні дихання дитини: якщо малюк дихає через рот, то його мова постійно впирається в небо, що призводить до неправильного розвитку прикусу. Крім того, такі звички, як смоктання пальця або будь-яких інших предметів, прікушування нижньої чи верхньої губи, також призводять до порушення розвитку правильного розвитку щелепно-лицьової області. Будь-які запальні та інфекційні захворювання можуть шкідливо діяти на формування кісток.
На щастя, прикус можна виправити не тільки в дитячому віці. У кріслі ортодонта виявляються люди в зрілому віці. Позитивний результат лікування залежить від кваліфікації стоматолога, який призначає лікування, і дисциплінованості пацієнта, який виконує приписи лікаря. Один з недоліків лікування — це його тривалість. Ходити протягом довгих місяців і років з брекетами готові далеко не всі.

Неправильний прикус призводить до порушень в області скронево-нижньощелепного суглоба -це один з найскладніших суглобів в організмі людини. Так, решта суглоби виконують руху тільки в двох напрямках, а скронево-нижньощелепний здатний рухатися в трьох. В результаті володар неправильного прикусу відчуває біль при жуванні, головні болі.
Порушення дикції, картавість і шепелявість також часто зустрічаються при неправильному прикусі. Справа в тому, що зуби, як відомо, беруть участь у формуванні звуків нарівні з губами і мовою, тому патології у їх розвитку неминуче ведуть до проблем артикуляції. У цьому випадку жоден логопед не зможе допомогти пацієнтові правильно вимовляти звуки.

Плюс до всього, володар неправильного прикусу не зможе захоплюватися таким модним хобі, як дайвінг. Справа в тому, що на сьогоднішній день виробники випускають тільки загубники для людей з нормальним прикусом.
  • 0

  • 0

1 комментарий

комментарий был удален
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.