Смотритель: linelect

Як довго носити брекети !

chas-maye-znachennch

Люди, які вже зважилися на установку брекетів і ті, хто тільки приймає рішення — всі вони задаються одним питанням: «Як довго прийдеться носити брекети?». Дійсно, брекети доставляють певний дискомфорт, і бажання дізнатися, скільки його потрібно буде терпіти, цілком природно.

Середній термін носіння брекетів

Насправді, термін носіння брекетів індивідуальний — він залежить від ряду факторів і визначається тільки лікарем при особистій зустрічі. Зрозуміло, до установки брекетів лікар скаже вам — як же довго доведеться носити цю ортодонтичну конструкцію, однак можна назвати деякі усереднені числа:

Менш року — якщо пацієнт страждає тільки від невеликого косметичного дефекту. У цьому випадку до стоматолога звертаються дуже рідко;

Від року до двох років — якщо потрібно виправити прикус і деякі косметичні та функціональні дефекти. Це стандартний термін, і саме з такими проблемами люди зазвичай звертаються до ортодонта;

Два-три роки — вельми складні ортодонтичні маніпуляції з необхідністю хірургічного втручання. Таких випадків достатньо небагато, так як сильні дефекти щелепи зустрічаються значно рідше.

Фактори, що впливають на тривалість лікування брекетами:
  • Складність клінічного випадку, як було описано вище;
  • Якщо необхідно видаляти зуби, то термін лікування збільшується;
  • Пародонтоз, пародонтит, зубні імплантати і протези, а також депульповані зуби — все це також ускладнює лікування;
  • Вік — чим людина старша, тим довше буде проходити його лікування. Наприклад, дітям рідко доводиться носити брекети довше року;
  • Якість брекет-системи.
Коли очікувати результатів

Взагалі перші результати лікування брекетами будуть помітні, звичайно ж, не до кінця лікування — велика частина пацієнтів відзначає зміну в зубному ряду вже через пару місяців. Втім, трапляється й так, що зуби візуально стають навіть більш кривими, але панікувати не варто — через деякий час це пройде.

Рівні зуби — ознака закінчення лікування?

Через рік, а іноді й раніше, можна побачити в дзеркалі абсолютно рівні зуби — однак це не означає, що лікування завершено. Так, зуби вирівнялися, але щоб закріпитися в новому положенні їм ще потрібно значний час. Якщо зняти брекети відразу ж, як зуби випростовується, то через кілька тижнів вони повернуться до свого попереднього стану — і все доведеться починати спочатку. Так що не поспішайте позбутися брекетів і дочекайтеся того терміну, який призначив вам лікар.

Після брекетів

Після того, як брекети зняті, настає ретенційний період, в ході якого закріплюється досягнутий за допомогою брекетів результат. Цей період триває приблизно в два рази довше, ніж носіння брекетів, і в цей час використовуються ретейнери — спеціальні ортодонтичні апарати, які бувають знімними і незнімними. Ці апарати зазвичай непомітні і не доставляють такого дискомфорту, як брекети, проте все одно варто налаштуватися на те, що після брекетів доведеться ще позайматися своїми зубами.

Алергічна реакція на брекет - системи.

Деякі люди, початківці — виправляючі  зубощелепні аномалії за допомогою брекетів, незабаром починають скаржитися на алергічну реакцію. Це звучить дивно, проте ортодонтія не виключає можливість алергії на брекети. Дійсно, всі люди різні, алергетиків сьогодні все більше, так що не дивно, що у деяких пацієнтів, які відвідують стоматолога, виявляється алергія на метал, з якого виготовляються ортодонтичні дуги.
Зазвичай люди знають, на що у них є алергія, і  фахівця відразу повідомляють про це. Якщо людина побоюється, що у неї може відкритися алергія, але не передбачає, на що саме, потрібно обов'язково пройти повне алергічне обстеження і з'ясувати всі компоненти брекет-системи, які можуть викликати алергію. Тоді дуги виготовлять з тих сплавів, алергії на яких у пацієнта не виявлено.

Якщо ж ви встановили брекети і несподівано виявили у себе алергічну реакцію, то не варто затягувати і запивати алергію ліками. Вам доведеться носити брекети рік або два — за цей час антигістамінні препарати майже знищать вашу печінку. Тому при перших ознаках алергії відразу ж відвідайте лікаря, щоб замінити брекет-систему на титанову або позолочену.

Сьогодні ортодонтія пропонує пацієнтам сучасні брекети, які просто не здатні викликати алергію. Так що навіть якщо ви алергетик, вам не варто боятися — досить повідомити лікаря про свою проблему, і вам точно підберуть брекети, які не викличуть алергічної реакції.

Для вашої уваги: 

Важливо пам'ятати основні правила безпечного носіння брекетів.

1.Якщо ви відчуваєте, що ваші брекети або ретенційні апарати викликають виникнення великої кількості виразок у порожнині рота, зверніться до лікаря.

2.Якщо у вас з'явилися респіраторні симптоми, кропив'янка, або набряк, скажіть про це вашому ортодонта.

3.Якщо ви відчуваєте, що ваше горло роздувається або у вас виникла очевидна алергічна реакція, зверніться до найближчого відділення невідкладної помощі

4.Якщо ви відчуваєте, що не можете дихати, телефонуйте в швидку медичну допомогу.

5.Не ігноруйте симптоми алергічної реакції. Важка алергічна реакція може вбити вас протягом декількох хвилин.

Брекети і смерть.

Пам’ятаєте старенький молодіжний серіал «Чи боїшся ти темряви?» про підлітків, які, сидячи навколо вогню, розповідають страшні історії?  Він уже давно зник з телеекранів та десь, мабуть, залежується на полицях відеотек. Проте сценарій для нової страшної історії і вигадувати не потрібно: його пише саме життя. І ортодонтичні брекети, призначені малювати посмішки на людських обличчях, до цієї невеселої історії безпосередньо причетні.

Трапилась вона в екзотичному Тайланді. Смерть двох підлітків в цій країні пов’язують з носінням фальшивих брекетів. 17-річний хлопчик помер від серцевої недостатності, що виникла в результаті інфекції щитовидної залози, причиною якої стало носіння фальшивих брекетів. Поліція також встановила зв'язок смерті 14-річної дівчинки з носінням фальшивих брекетів, придбаних нею у нелегального торговця.

В східних країнах – таких як Китай, Індонезія, Малайзія і Тайланд, — носіння фальшивих брекетів стало справжнім модним трендом. Молодь готова за останні гроші встановити їх, незважаючи на всі застереження про те, що це доволі небезпечно для здоров’я.  Справа у тому, що для народів Азії брекети – це щось на кшталт розкішного дорогого автомобіля, який у нас, наприклад, можуть придбати собі лише люди добре забезпечені.  Це показник матеріального достатку і приналежності до касти багатіїв.

Встановити в Азії фальшиві брекети можна і без допомоги стоматолога. Цю послугу вам запропонують майже в кожному салоні краси чи косметологічному кабінеті. Крім того, існують і більш дешеві, тематично стилізовані набори типу «зроби собі сам», такі як, наприклад, Hello Kitty або Міккі Маус. Коштують вони трохи менше $ 100.

Проте носіння таких нібито привабливих і модних брекетів може бути небезпечним для здоров'я і навіть стати причиною смерті. Фальшиві брекети можуть відчепитися і застрягти в горлі, викликати виразки на слизовій оболонці щік і ясен, а в деяких з них використовується дріт, що містить свинець.

Тим не менше, фальшиві брекети не втрачають своєї популярності. Тепер ними цікавляться не тільки підлітки, а й дорослі. Навіть знаменитості, такі як індонезійська зірка Андік Канг, тайська поп-співачка Earn the Star не можуть утриматися від спокуси встановити собі модні залізячки на зуби.

Після цих подій уряд Тайланду ввів заборону на виробництво, імпорт і продаж фальшивих брекетів. Будь-який виробник або продавець такої продукції змушений буде сплатити штраф у розмір 1 300 доларів. Окрім того, його може бути засуджено на термін до 6 місяців.

Отака-от страшна історія. Матимемо надію, що ідея носити небезпечні фальшиві брекети в Україні не приживеться і не стане модним трендом. Адже модним трендом має бути красива посмішка, яку на обличчі можуть малювати тільки талановиті майстри стоматологічного ремесла. А якщо коли-небудь уві сні ви почуєте запитання «Брекети або смерть?» (щось нагадує Хеллоуін), то обирайте життя хай навіть і з недосконалою посмішкою.

Лігатури в брекет системі.

Лігатури брекетів — це складові ортодонтичної системи. Виглядають вони як дріт або кільце, які кріпляться до кожного брекета. Ця система допомагає утримувати всю конструкцію в нерухомому стані. З часом їх потрібно міняти, це пристосування має властивість розтягуватися. 

Застосовується два види лігатур:
Еластичні лігатури — це звичайні гумові колечка. Кожен раз при підтягуванні дуги гумки замінюються.
Металеві лігатури — це медичний дріт з металу. Дріт надійно і щільно з'єднує дугу з одним або декількома зубами. Через жорсткості конструкції її зазвичай не застосовують на початку ортодонтичного лікування. Міняти лігатури з металу потрібно не так часто як еластичні.

Переваги  лігатурних брекет-систем:
  •   Деякі порушення зубного прикусу виправляються тільки лігатурними пристосуваннями.
  •   Гумки за колірним рішенням бувають різноманітних відтінків. Кольорові брекети роблять довгий процес лікування по-справжньому святковим. Дітям і підліткам дуже подобається підбирати різнокольорові еластики на зуби для надання забавного або креативного штриха своїй посмішці.
       Для непомітного вирівнювання зубів на сапфірові і керамічні системи ставляться прозорі гумові колечка, а на лігатурні металеві брекети для гармонії кольорів кріплять срібні.
  •     Застосування еластичних лігатур зменшує біль від брекетів.
  •     Низька вартість у порівнянні з саморегулючими конструкціями.
  •     Висока ефективність, надійність і результат при лікуванні.
До недоліків відносяться:
  •   Гумові колечка під постійним навантаженням розтягуються і втрачають свої пружні властивості. Для відновлення працездатності всієї системи потрібна заміна еластичних елементів.
  •      При переміщенні зубів зафіксована дуга долає значне тертя, тому процес виправлення прикусу проходить повільніше, ніж міг би проходити без лігатури.
  •      Нерухоме закріплення дуги може викликати больові відчуття.
  •      Фарбування гумок під впливом хімічних речовин. Зміна кольору особливо помітно в прозорих пристроях.
  •      Ускладнений догляд та чистка брекетів .
Не потрібно боятись якщо ви проковтнули лігатуру. Вона не шкідлива і усе вийде своїм шляхом *yess*

Той самий незручний момент, коли ти з брекетами, а в тебе скоро весілля!


Це сталось! Він зробив тобі пропозицію, а ти зі щасливими сльозами на очах сказала: «Так!» В голові промайнули образи в білому весільному платті, ніжні ночі медового місяця, і ти вже почала складати приблизний список гостей. Аж раптом… губи чіпляються за «штучки» на зубах та передвесільна ейфорія кудись зникає: як же бути зі щасливою посмішкою нареченої?

Стоп-стоп! Брекети – це не вирок. Розберемо ситуацію по поличках.

По-перше, В чому проблема?

Образ нареченої жодним чином не в'яжеться з брекетами.
  1. На весільному фото, де багато крупних планів, їх буде видно.
  2. Виникнуть проблеми з кусанням короваю.
  3. На весільному бенкеті в елементах брекет-системи застрягатиме їжа.
По-друге, Що робити?

Зберігати спокій. Оцінити масштаби лиха. Для цього задай собі кілька питань: Скільки часу до весілля і як довго залишилось носити брекети? Які брекети – непомітні чи металеві?

Якщо брекети носити тобі недовго і весілля «вже скоро», можна попросити в ортодонта зняти їх раніше та замінити на ретейнери чи капи. Це ідеальний випадок. Другий варіант:  сапфірові чи керамічні брекети, що є в принципі непомітні. Якщо тебе це хвилює аж занадто, домовся з фотографом, щоб він обробив зображення у фоторедакторі і видалив усі сліди їх присутності. А як ні – це теж не проблема: стоматолог може зняти дугу на кілька днів, і твоя посмішка на фото не буде зіпсована металевою чи будь якою іншою смужкою.

Трішки важче у випадку, коли брекети повністю металеві. Не всім вони до лиця. Але тут теж можна використовувати методи, що викладені вище. Якщо зовсім несила, спробуй розглянути варіант з тимчасовим зняттям брекетів і їх повторним встановленням (звичайно, це неприємно, погано для емалі та затратно). Зрештою, можна відкласти дату весілля. Адже воно буває тільки раз, і хочеться бути на ньому ідеальною. Та це зовсім край…

По-третє, Як поводитись у процесі?

Якщо брекети таки залишаються на тобі під час весілля, зроби вигляд, що їх нема. Щиро посміхайся: гіршим за гіпотетично некрасиве фото з брекетами може бути тільки фото, де ти зімкнула губи і схожа на нещасну мавпочку. Їж та пий, що хочеш. Коровай відламай пальцями і тоді вже акуратно відкуси. Після їжі, звичайно, доведеться зробити «гігієнічну обробку» та зациклюватись на цьому не варто: це твоє свято, ти на ньому маєш бути найщасливішою. А як щось піде не так, твоя кохана половинка завжди вкаже на «креветкин хвост между зубов» J Посмієтесь разом і продовжите святкувати.

Отож, будьте щасливими у найщасливіший день!

P.S. як бачите, ця стаття призначена для дівчини. Здається, для хлопця якихось відмінностей нема. Та і взагалі хлопці менше переживають за свою зовнішність. Чи ні?

 

Брекети: всі за і проти. Частина друга: "Чому це непотрібно?"

Чому це непотрібно?
  1. Це боляче.
  2. Це дорого.
  3. Це довго.
Так, список не дуже. Як ці мінуси зробити плюсами?

Біль буває не завжди та не у всіх. Найчастіше він з'являється після встановлення нової, більш сильної, дуги або якихось виступаючих елементів (тоді вони травмують слизову). Інколи він тримається кілька днів і слабшає, а інколи – постійний. Якщо біль нестерпний, хочеться плакати та жалітися – та це не варіант. Що робити? Можна зарахувати себе до мучеників. Чи використовувати віск, спеціальні спреї або знеболювальні таблетки. Завжди щось можна придумати.

Гроші: так, брекети — це витратне заняття. Та якщо час молочних зубів пройшов, ви вирішили змінити себе на краще і вам потрібні свої, а не штучні зуби, іншого виходу просто немає. Що можна порадити: є великий вибір клінік та широкий спектр матеріалів для брекетів. Шукайте те, що більш підійде.

Час: ніхто і ніколи на першій консультації не скаже вам, скільки часу доведеться носити брекети. Для когось вистачить кількох місяців, для інших – трьох років буде замало. Це суперіндивідуально. Якщо вирішили, то треба йти до кінця. А ще може бути так: ортодонт просто хоче грошенят заробити, тому нескінченно продовжує термін носіння брекетів, встановлює нові і нові прибамбаси. Ситуація гіпотетична, але чого в світі не буває.

І наостанок: існує імовірність, що саме вам це не допоможе і після зняття брекетів все повернеться на свої місця. А також дуже вірогідно, що завтра до вас додому прилетять інопланетяни. Ну, основну ідею ви зрозуміли.

Замість заключення: можна нескінченно шукати інформацію, питати в лікарів та досвідчених «брекетоносців», сподіватись на поради близьких та друзів. Та останнє слово – тільки за вами!

Брекети: всі за і проти. Частина перша: "Чому це потрібно?"

Ставити брекети чи ні? Формулювання схоже на гамлетівське «бути чи не бути?». Не будемо залишати це питання риторичним.

Чому це потрібно?

Найбільш очевидна відповідь: результат – красива посмішка. Але не забуваймо про більш приземлені проблеми – утворення нальоту та каменю, карієс, порушення механіки жування та подальша втрата зубів. Задля наочності: при скупченні зубів з'являється багато місць, важкодоступних для зубної щітки. Наліт накопичується, утворює камінь, а від каменю до карієсу вже недалеко. У підсумку – лікування бормашиною чи втрата зуба. Перспектива не дуже весела. Що робити? Вирівнювати.

Ще одне «за». Нерівні зуби чи неправильний прикус призводять до деформацій обличчя. Не завжди, але буває. Після встановлення брекетів змінюється співвідношення щелеп, зникають недоліки і профіль виглядає більш привабливо. До того ж стає більш чіткою дикція.

Щодо рідкісної форми захворювань шийки зуба — клиноподібних дефектів. Вчені з'ясували, що невірний розподіл навантаження на зуби при жуванні (неправильний прикус) може призвести до виникнення тріщин у місці, де емаль є найтоншою, і стати причиною подальшої руйнації зубів. У результаті з'являються V-подібні дефекти в області шийки. Це не тільки естетично непривабливо, це ще й небезпечно виникненням пришийкового карієсу. Що робити? Вирівнювати.

Щодо витрат. Всі знають, що встановлення брекетів та їх обслуговування – недешева справа. Звідси очевидний плюс: незнайомці миттєво розуміють, що ви – заможна людина: є брекети, отже є гроші. Зустрічають, як знаєте, «по одежі». І ще перевага. ЗОЖ зараз – це тренд. Вирівнюєте зуби, отже слідкуєте за своїм здоров'ям. Вас поважають. Ви в тренді.

Ще кілька цікавинок: виявляється, багато людей на світі мріють поцілувати партнера з брекетами. Тож, чому би не задовольнити таку примху? Крім того, поцілунки для партнера з брекетами стають ніжнішими через острах ушкодження себе самого чи брекетів. Хочете менше «хардкору» та більше ніжності? Пробуйте «Мілку» або встановіть брекети! Звичайно, жарт. Але щось у цьому є.

Ну а тепер щодо недоліків, не буває на світі ідеальних речей, еге ж? Про це читайте в наступній статті 

Лігатурні і безлігатурні брекети - які краще і яка різниця між ними?


Сучасна стоматологія пропонує декілька видів брекет систем які застосовуються для випрямлення зубного ряду. Серед них найбільш поширеними вважаться лігатурні та безлігатурні брекети. Що таке лігатурні та безлігатурні брекети, яка між ними різниця і яка з систем краще?

Лігатурні брекети – це і є та сама нестаріюча класика, яка впродовж тривалого часу вирівнює пацієнтам неправильний прикус. Можна впевнено сказати, що лігатурна система є сама надійна, і, зрозуміло, сама дешева.
Що таке лігатура? Лігатура – це металева дуга що служить в системі звязуючою ланкою між замочками, які прикріплені до зубів спеціальним клеєм.

Окрім непривабливого естетичного вигляду, лігатурна система зобов’язує пацієнта часто відвідувати лікаря ортодонта, який повинен періодично коригувати апарат. Як правило, лігатурні брекети треба носити на протязі 2 років, а їх ціна не перевищує 5000 гривен за обидві щелепи.

Безлігатурні брекети- це сучасне досягнення ортодонтії. Така система прикріплюється до зубів спеціальними ковзними фіксаторами. В їх конструкції нема гострих кутів, вони тонкі і естетично більш привабливі, завдяки чому пацієнт швидко адаптується до системи і почувається більш комфортно. Ковзна система кріплення брекетів забезпечує саморегулювання, і в пацієнта відпадає необхідність часто відвідувати лікаря ортодонта.

Ефективність такої система більш висока, вона підходить для випадків різного рівня складності, а час лікування – мінімальний. Ціна на безлігатурні брекети відповідно більш висока и починається від 7000 гривень.

Висновок: лігатурні брекети не можна вважати більш ефективними. Тим не менш, у випадку, коли лікар вправно буде чередувати методи фіксації дуги активним і пасивним лігуванням, то лігатурна система брекетів вважається навіть якіснішою.

Рекомендації після зняття брекет-системи.


Найбажанішим моментом для пацієнтів з брекетами є день, коли їх знімуть. Але не забувайте, що на цьому лікування не закінчено. Адже, гарні і рівнесенькі зубки будуть намагатися повернутися в колишнє положення (особливо у дорослих пацієнтів).

Тож, для закріплення результатів лікування брекет-системою, треба продовжувати працювати над своєю усмішкою. Для цього використовуються спеціальні ортодонтичні пристрої:
— стаціонарні ретейнери;
— пластикові капи;
— пластини.

Пластини та капи треба надівати лише на певний час, призначений ортодонтом. Вони зорієнтовані на використання вдома, і краще під час сну. Зовсім інша справа з стаціонарними ретейнерами — вони фіксують зуби цілодобово, є абсолютно непомітними і майже не викликають дискомфорту.

Чи довго носити ретейнери?

Звісно, тривалість ретенційного періоду визначається по індивідуальним показникам. Але одне можна сказати з упевненістю — ретейнери треба носити довше, ніж брекети. Для збереження результатів після зняття брекет-системи, особливо важливим є використовувати ретейнери на нижній щелепі, так як вона є більш непостійною у порівнянні з верхнею.

Чи потрібен контроль лікаря?

Авжеж, лікування ретейнером має відбуватися під наглядом лікаря ортодонта. Так як він має контролювати стан прикусу, стежити за його динамікою. Бо, якщо пацієнт використовує капу чи пластину, але це не дає змоги стримати викривлення зубів, треба терміново змінювати тактику лікування і встановити дротяний стаціонарний ретейнер.

Дуже важливо одразу налаштуватися, що після зняття брекетів, лікування не закінчиться. Бо нехтування ретенційним періодом може призвести до рецидиву. І всі випробування за час вирівнювання брекетами стануть марними.

Абсолютные противопоказания для ношения брекетов

К сожалению, не всем разрешается применять брекеты. Противопоказания к ношению существуют относительные и абсолютные. Относительные предусматривают вероятность использования брекет-системы, если соблюдать определенные условия. А вот в случае с абсолютными противопоказаниями их носить уже не получится.
Абсолютные противопоказания
К абсолютным противопоказаниям относятся:
  • сердечно-сосудистые и иммунные заболевания;
  • неизлечимые либо сложно поддающиеся лечению онкологические заболевания;
  • туберкулез;
  • диабет;
  • наличие вредных привычек, таких как наркомания либо алкоголизм;
  • патологии костей;
  • болезни крови;
  • психические заболевания, которые с трудом поддаются лечению;
  • ВИЧ, венерические болезни;
  • эпилепсия;
  • и, естественно, отсутствие тех зубов, которые являются основными для фиксации брекет-системы.
Данные перечисленные противопоказания, к счастью, не возникают в рекомендуемом для установки брекетов возрасте.

В случае что с относительными, что с абсолютными противопоказаниями, стоматологу-ортопеду нужно обязательно ознакомиться с информацией, необходимой для лечения, прежде чем начинать исправлять неправильный прикус.