Смотритель: linelect

"Чи потрібні мені брекети" ?!

Цим питанням задаються дуже багато людей. sunglasses
Брекети– це мода чи все таки не обхідність для людей?! Багато користувачів оцінили можливості брекетів. Безліч є нюансів- дискомфорт, біль, соромлення своєї посмішки – але для усіх важливий результат -а це красива посмішка! Але потрібно добре розуміти – чи потрібні вам брекети, чи варто проходити весь етап носіння. Для цього ми усе зараз розберемо по поличкам.
Перший крок.
Зрозумійте чітко для себе чи криві у вас зуби! Беріть дзеркало і достатньо пристально розгляньте зуби. Чи дійсно вони криві? Наскільки замітні щілини між зубами?
Інколи щілини на верхній щелепі можуть бути трендом в моді, як ми уже писали про це Щілина між зубами! Причина і спосіб вирішення.. Але потрібно розуміти межі між щілиною яка не принесе шкоди зубам і організму і щілиною яка приноситиме дискомфорт і наростаючі проблеми з зубами.
Якщо недоліки на ваших зубах на нижній щелепі, мало хто замітить, так як у більшості людей нижні зуби прикриті нижньою губою.
Існують і функціональні аспекти, які не просто повязані з тим, як викривлені ваші зуби. Коли ви бачите що верхня щелепа забагато заходить за нижню щелепу, або наоборот — що у цих випадках призводить до не правильного прикусу, про що ви теж можите почитати у наших статтях Виправлення глибокого прикусу;
Мезіальний прикус; <Побічний дефект: до чого призводить неправильний прикус — тоді це все може призвести до зниження жувальної функції, хвороби щелепних суглобів, переломами і сколами зубів, парадонтальним захворюванням.
Також дуже часто повязують проблеми з дихальними шляхи з неправильним прикусом.
Другий крок.
Ознайомтесь з потенційними плюсами і мінусами брекетів. Поспілкуйтесь з людьми які носили брекети. Почитайте блоги людей які носять брекети — не важко таких знайти, якщо ви уже читаєте цю статтю то якщо ще трішки більше ознайомитесь з сайтом зможете на реальному прикладі почитати – блогерів які носили і носять брекети. Запишіть собі плюси і мінуси щоб чітко розуміти як діяти в подальшому.
Третій крок
Тепер ви запитайте у рідних, друзів, колег, знайомих – кому ви довіряєте – чи потрібні вам брекети! Якщо ви школяр – з батьками в першу чергу потрібно радитись, брекети це не дешеве лікування, в наш час. Якщо ви і знайдете по знижці установку брекет системи – памятайте що буде обслуговування її, а це буде тривалий період від 1 до 3 років., потрібні будуть кошти на консультації( корекції), на дуги, лігатури, еластики і все що буде повязано з брекет системою.
Якщо ви у дорослому віці, навчаєтесь чи працюєте- будьте готові, подумайте про те що спочатку потрібно назбирати відповідну суму для установки брекет системи. Вибрати клініку яка територіально буде або близько до роботи або до додому — розумійте що це місце ви будете відвідувати 1- 2 рази в місяць, і інколи ваші записи будуть термінові. Навчаючись ви ще можете собі дозволити записатись до обіду або після обіду, в залежності від розкладу занять, а для працюючих це набагато важче – робочий день у вас може збігатись з робочим днем стоматологічної клініки. Рятуватись в такому випадку можна – якщо клініка працює в суботу, або в будні дні до 20:00. І тому важливо це все.
Четвертий крок
Вирішивши що вам потрібні брекети – оберіть клініку. Як ми уже зазначали, найкраще це буде територіально або біля дому або біля роботи( навчання). Але інколи ми обираємо клініку – тому що там є скидки. Це буде тільки ваш вибір. Єдине, наша порада буде – що не клініку потрібно шукати, а орієнтуватись на лікаря. В наш час не важко знайти інформацію про будь якого лікаря, відгуки. І якщо у вас є можливість, відвідайте декілька консультацій – відвідашви 2-3 лікарів ви зможете краще усвідомити свою проблему і зрозуміти вирішення – чи потрібні вам брекети, які потрібні брекети. Бувають випадки – коли проблема ваших зубів тимчасова – це стосовно діток, і з ростом дитини ( це в більшості до 12 років) проблеми можуть зникнути. Якщо нічого не змінилось, тоді потрібно звернутись до ортодонта.
Пятий крок
Коли ви пройдете перші пункти:
•усвідомлення;
•ознайомлення;
•пошук;
•консультація — вас чекає вибір.
Наступним для вас буде коли ви уже готові матеріально і морально – записатись і встановити чудо залізо на зубки. Які види брекетів ми теж не одноразово розказували. І вам тут потрібно після консультаціїї з ортодонтом, після хороших роздумів наскільки це буде для вас затратно – вибрати для вас брекет систему:
Лінгвальні брекети .
Вибір між металевою чи керамічною брекет — системою!
Естетичні брекети. Керамічні або сапфірові?
Лігатурні і безлігатурні брекети — які краще і яка різниця між ними?

Ось ми і коротко постарались для вас розказати як потрібо і що важливо вирішального є для встановлення брекетів.
Можливо ми щось і пропустили, радо приймаємо зауваження ! wink

Еластики (еластичні кільця)

Ми уже розказували Вам коротко про еластичні кільця в статті «Еластики для брекетів»
Гумки або еластичні кільця використовуються, щоб допомогти перемістити ваші зуби з одного місця на інше, а також щоб поліпшити взаємини зубів. Якщо еластичні кільця не використовуються, то зуби не будуть рухатися направлено, і лікування буде продовжено. Ці малятка грають важливу роль в лікуванні і сприяють швидкому позбавленню вас від брекетів. Нижче — рекомендації, з якими Ви повинні бути ознайомлені!
Гумки повинні використовуватися двадцять чотири години на добу, якщо Вам не сказали інакше.
Знімайте їх тільки, коли Ви чистите ваші зуби або приймаєте їжу. Помістіть їх навколо пальця для того, щоб Ви не забули надіти їх.
Носіть завжди з собою запасні гумки. Тоді Ви зможете поміняти їх негайно в разі, якщо гумки у Вас в роті порвуться.
Якщо Ви губите їх або вони занадто слабо тягнуть, будь ласка, зайдіть в клініку, щоб лікар ортодонт підібрав Вам необхідну кількість гумок певної сили.
Іноді, коли Ви тільки починаєте користуватися гумками, зуби можуть злегка боліти, просто прикладається до них навантаження. Зазвичай ці відчуття проходять через кілька днів. Носіння гумок в процесі лікування також може сприяти появі хворобливості і робити скрутним переміщення зубів.
Не подвоюйте ваші гумки без відома лікаря, щоб заповнити втрачений час. Це не працює, а тільки може завдати шкоди Вашим зубам і перешкоджати переміщенню зубів у потрібному напрямку.
Гумки будуть слабшати з часом, так що Ви повинні міняти їх, принаймні, два рази на день, вранці і ввечері, якщо Вам не сказали інакше. Гумки слабшають від тривалого перебування в порожнині рота, тому зміна гумок на сухі буде підтримувати силу. Не викидайте відразу старі гумки.
Спочатку Вам може здатися важким надягти гумки, але після декількох днів практики цей процес стане простим і природним.
Це маленькі поради які ми вважаємо актуальними під час носіння еластичних кілець wink

Встановлення брекетів .

Встановлення ( приклеювання ) брекетів — це досить складний процес, який може здійснити тільки професійний стоматолог. Насамперед на зуби наноситься спеціальний клей, за допомогою якого на емаль закріплюються замки. Потім в пази замків вставляється ортодонтична дуга, яка і буде випрямляти зуби. Дуга закріплюється лигатурами — спеціальними резиночками, які надягають на брекет. Іноді на корінні зуби на спеціальний цемент надягають додаткові кільця або встановлюються сепаратори — невеликі резиночки для додаткового розсовування зубів.

Лінгвальні брекети, які кріпляться на задній стороні зуба, встановлюються також — хіба що для огляду застосовується стоматологічне дзеркало. Через труднощі з доступом до задньої частини зуба установка лінгвальних брекетів зазвичай займає набагато більше часу.

Чи можливо відбілити брекети?!


По підрахнукам в світі найпопулярніші являються металеві так керемічні брекет -системи. Металеві уже з самого початку мають темну форму на брекетах — колір заліза. А вот кераміка за своєю властивістю світла. Уподобання їй надають тому що вона менш замітна на зубах. Але з часом вона втрачає свою білу властивість, внаслідок поганої гігієни ротової порожними, зловживанням окрашених продуктів і куріння. І тому тоді випливає питання — чи можливо відбілити брекет систему ?!
До вирішення цього питаннян не потрірбно підходити самостійно! Тут не допоможуть стандартні вирішення які Ви можливо знаєте, або використовували для відбулювання зубів. Найкращим варіантом буде звернутись до стоматолога, який проведе професійну чистку і зможе забрати наліт і окрашення. Але добитись ідеальної білизни як на початковому етапі носіння Вам уже не поучиться.
Також нам знайомі пластикові брекети. Пластик більше піддається окрашенню і тому тут потрібно бути набагато обережнішим.
А відбілювання дуги? Багато хто, щоб не портити естетику просять покрасити дугу в білий колір. Все можливе, але окрашення дуги зняти не можливо. Звичайно її заміна буде Вам коштувати меншої вартості ніж заміна брекета.

Безлігатурні брекети і їх види

Брекети — це один із самих популярних і ефективних способів виправлення прикусу. Останнім часом все більш популярними стають безлігатурні брекети. Від звичайних вони відрізняються особливою системою ковзних фіксаторів дуги. Ця система дозволяє коригувати апарат і замінювати дугу набагато простіше, ніж при використанні стандартних лігатур.

Принцип дії безлігатурні брекетів

Багато хто знає, що при лікуванні стандартними брекетами з лігатурами потрібно використовувати спеціальні гумові кільця і ​​металеві проволки. Це пов'язано з тим, що в традиційних брекет-системах зубам доводиться для переміщення долати не тільки опір м'язів щелепи, а й силу тертя, яка створюється лігатурами.

У саморегулюючих брекетів ця сила тертя відсутня — вони не блокують дугу брекета, а тільки фіксують її. Завдяки цьому пересування зубів відбувається значно простіше.

Переваги безлігатурних брекетів

  • Більш естетичний зовнішній вигляд — фіксатори дуг виглядають краще, ніж лігатури;
  • Досить швидке звикання до брекетів;
  • Строки виправлення прикусу значно зменшуються завдяки відсутності тертя;
  • Зазвичай при корекції безлігатурні брекетами не потрібно видаляти постійні зуби, які заважали б вирівнюванню при використанні звичайних брекетів;
  • Безлігатурні брекети слабо тиснуть на м'які тканини і набагато менше пошкоджують слизову оболонку порожнини рота, так що вони майже не доставляють пацієнтові дискомфорту;
  • Встановлювати і знімати безлігатурні брекети можна досить швидко;
  • При носінні безлігатурні брекетів практично не відзначається хворобливих відчуттів або ускладнень;
  • Існує безліч різних систем безлігатурні брекетів, що дозволяє розробити план лікування індивідуально для пацієнта;
  • Доглядати за брекетами без лігатур набагато простіше, а значить, знижується ризик виникнення карієсу;
  • Для пацієнтів із захворюваннями пародонту безлігатурні брекети — єдиний можливий варіант виправлення прикусу;
  • Безлігатурні брекети не вимагають частих відвідин стоматолога — відвідувати лікаря доведеться раз на два-три місяці.

Недоліки безлігатурні брекетів

У безлігатурні брекетів багато переваг і майже немає протипоказань. Єдиний їхній недолік — це надзвичайно висока ціна в порівнянні з класичними брекетами. Висока ціна пояснюється складністю механізму безлігатурні брекетів. Крім того, через складність встановити безлігатурні брекети можуть далеко не в кожній стоматології.

Види безлігатурні брекетів

Безлігатурні брекети так само, як і звичайні, можуть виготовлятися з металу або з кераміки. Це впливає на хід лікування, а також на вартість брекетів.

Металеві системи

Металеві безлігатурні брекет-системи — це найбільш поширений вид безлігатурних брекетів. Металеві брекети давно довели свою ефективність і успішно справляються навіть з найскладнішими клінічними випадками.

Металеві брекети відрізняються меншою естетичністю, але більшою міцністю і ефективністю. Сьогодні металеві брекети доступні навіть людям з алергією — для них фірми спеціально виготовляють системи, відлиті з гіпоалергенних сплавів.

Серед безлігатурні металевих брекетів виділяють ряд популярних брекет-систем зі своїми особливостями:

  • Damon 3MX. Довгий час ця система вважалася найдосконалішою безлігатурні брекет-системою. Брекети Damon 3MX не мають гострих кутів і дуже тонкі, за рахунок чого забезпечується максимальний комфорт і швидке звикання;
  • Damon Q. Ці брекети від того ж виробника застосовують, якщо клінічний випадок складніший. Систему можна настроювати індивідуально під кожного пацієнта. Більш того, досвідчений лікар завжди зможе точно спрогнозувати лікування, а брекети Damon Q спрацюють так, що саме цей результат буде досягнутий, причому в найкоротші терміни;
  • Smart Clip. Дані безлігатурні брекети володіють унікальним офіційно запатентованим механізмом замикання. Цей механізм дозволяє точно контролювати силу дуги і при необхідності змінювати її, для надання кращого терапевтичного ефекту;
  • In-ovation R. Дана брекет-система має невеликий розмір, що дозволяє встановити на кріплення дугу будь-яких розмірів. Крім того, унікальна конструкція засувки дозволяє додатково впливати на дугу, скорочуючи термін ортодонтичного лікування.
Керамічні системи

Керамічні брекет-системи виготовляються з кераміки, а точніше з найдрібніших гранул або кристалів. Чим кристали менше за розміром, тим міцніше брекети, однак зі збільшенням міцності вони втрачають свою прозорість.

Використання кераміки в безлігатурних системах передбачає високу міцність конструкцій. Через це керамічні безлігатурні брекети, як правило, більш помітні, ніж класичні керамічні брекети, однак вони все одно виглядають естетичніше, ніж металеві брекети. Крім того, для збільшення міцності в керамічні брекети нерідко додають металеві елементи.

Серед керамічних безлігатурні брекетів також виділяють брекет-системи з різними властивостями:

C
  • larity SL. У цих брекетах використовуються матеріали з оксидом алюмінію, що дозволило добитися високої міцності при відносній прозорості матеріалу. Таким чином, Clarity SL — це єдині естетичні безлігатурні брекети, у яких з металу виконані тільки пази;
  • In-Ovation C.Ета керамічна система поєднує в собі естетичність керамічних брекетів і достоїнства свого металевого аналога In-ovation R. В основі брекет-системи лежить армована високоміцна прозора кераміка, покрита тонким шаром оксиду кремнію. За рахунок цього брекети виглядають цілком естетично, і при цьому чудово виправляють прикус;
  • Damon 3 (ORMCO). Ці брекети по конструкції практично не відрізняються від металевих Damon 3MX, проте деякі їхні елементи зроблені з кераміки, завдяки чому брекети не так помітні в ротовій порожнині;
  • Damon Clear (ORMCO). Ці брекети зовсім непомітні на зубах, так як вони виготовляються з полікристалічного сапфіра. Крім того, вони позбавлені ще одного недоліку звичайних керамічних брекетів — брекети Damon Clear (ORMCO) абсолютно фарбуються. Недоліком брекетів Damon Clear (ORMCO) є їх висока ціна. Крім того, через невисоку міцності вони застосовні не у всіх клінічних випадках.

Лінгвальні безлігатурні брекети

Безлігатурні брекети, так само, як і звичайні, можуть бути лінгвальними, тобто розташовуватися на задній поверхні зубів. Серед усіх подібних систем лідируюче місце займають брекети Incognito, що виготовляються індивідуально під кожного пацієнта. Варто враховувати, що в такій брекет-системі складається підвищена вартість безлігатурних і лінгвальних брекетів, що робить лікування дуже дорогим.

Які краще брекети ?!

Сьогодні існує безліч різновидів брекетів: їх ділять за матеріалами, кольором, місця кріплення і за особливостями конструкції.

Насправді, сучасні брекети майже всі відрізняються високою ефективністю. Незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, брекети успішно справляються зі своєю функцією, приводячи зубний ряд до нормального вигляду.

Варто сказати, що пластикові брекети більш крихкі в порівнянні з металевими, і сила їх впливу на зуби дещо слабше. Також більшою крихкістю відрізняються сапфірові брекети, незважаючи на всі їхні естетичні достоїнства.

Лінгвальні брекети, які встановлюються на задню сторону зубів, досить ефективні, хоча їх можна встановлювати не при всіх дефектах зубного ряду. Взагалі ефективність кожного типу брекетів залежить від особливостей будови щелепи і визначається індивідуально стоматологом. Тому вибрати найефективніші брекети не вдасться — це питання занадто індивідуальне.

Пожовтіння брекетів

Брекети жовтіють з однієї простої причини — якщо у вас встановлена ​​керамічна, пластикова або сапфірова система, то під дією харчових барвників вона може легко поміняти свій колір. Якщо ви п'єте багато кави та чаю, палите або вживаєте в їжу ягоди, то за кілька місяців колір брекет-системи легко може стати не таким білосніжним, яким він був спочатку.

Найкраще запобігти пожовтіння брекетів — для цього потрібно ретельно чистити не тільки зуби, але і брекети, дотримуючи всіх рекомендацій стоматолога. Крім цього, постарайтеся не їсти продукти з харчовими барвниками, або максимально скоротити їх кількість.

Якщо брекети вже пожовкли, то найрадикальнішим способом цього буде замінити на нову брекет — систему. Звичайно, це буде коштувати дуже дорого, але дасть самий відчутний результат.

Іноді лікар може витравити з брекетів жовтизну, або допомогти очистити їх, однак це можливо далеко не завжди, особливо у випадку з пластиковими брекетами. Тому краще подбати про те, щоб брекети НЕ пожовкли.

Пам'ятайте, що пожовклі брекети — це тільки естетичний недолік, на якість лікування зміни кольору брекетів ніяк не вплине.

Брекети Clarity

Брекети Clarity відносяться до керамічних брекетів, що набирає останнім часом все більшої популярності, завдяки своїм безперечних достоїнств.

Керамічні брекети вважаються першими по-справжньому естетичними брекетами, що володіють рядом позитивних якостей — естетичною привабливістю і високим ступенем непомітності в порівнянні з класичними металевими брекетами, високою міцністю і надійністю кріплення до зубів.

Переваги брекетів Clarity

Брекети Clarity, володіючи всіма достоїнствами керамічних брекетів, мають і свої ексклюзивні плюси:
  • матеріал брекетів Clarity не схильний фарбуванню різними (у тому числі харчовими) барвниками протягом усього процесу лікування прикусу
  • особлива округла форма брекетів і їх ретельно відполірована поверхня прискорюють процес звикання до брекетів і знижують відчуття дискомфорту під час тривалого носіння брекет-системи
  • особливий металевий паз в брекетах Clarity знижує силу тертя, завдяки чому зуби в процесі лікування пересуваються в потрібне місце більш швидко і менш болісно
  • зняття брекетів Clarity не викликає ніяких проблем завдяки присутньому в конструкції спеціальному концентрату напруги
  • брекети Clarity виготовлені з гіпоалергенної кераміки, що виключає появу алергії на матеріал брекетів
  • Завдяки цим якостям, брекети Clarity в даний час вважаються найбільш оптимальною керамічної брекет-системою за співвідношенням ціна-якість.Колір брекетів Clarity ідеально збігається з кольором зубної емалі, істотно підвищуючи непомітність даної брекет-системи для стороннього спостерігача.Догляд за брекетами. ClarityДогляд за брекетами Clarity sl досить простий і майже нічим не відрізняється від догляду за будь-якими іншими вестибулярними брекетами. Досить після звичайного чищення зубів, очищати самі брекети спеціальним йоржиком, який легко можна купити в аптеці у вільному доступі.Самолігуючі брекети. ClarityОсобливе положення в ряду керамічних брекетів займають самолігуючі брекети Clarity sl, які можна сміливо вважати новим словом в сучасній ортодонтії.Самолігуючі брекети Clarity sl об'єднують в собі всі плюси керамічних брекетів Clarity і гідності сучасної технології самолігірованія брекет-системи SmartClip.Брекети Clarity sl мають дуже зручну і привабливу конструкцію, що вселяє в пацієнта більшу впевненість в собі і істотно знижує відчуття психологічного дискомфорту.Самолігуючі Clarity sl брекети володіють і деякими іншими плюсами:
    • Зменшується кількість відвідувань ортодонта в процесі лікування
    • Візити до ортодонта за часом тривають істотно менше
    • Завдяки нанесеному на них особливому светоотверждающих клею брекети Clarity sl дуже швидко і надійно фіксуються на зубах
    • Відсутність лігатур (характерних для класичних брекетів) полегшує процес гігієни порожнини рота
    • Брекети Clarity sl ще легше знімаються в кінці лікування
    • Унікальне поєднання швидкої і надійної фіксації, особливої ​​техніки ковзання, міцності і привабливості перетворює керамічні брекети Clarity sl в дуже хороший вибір при лікуванні будь-яких аномалій прикусу зубів.
    Вартість брекетів Clarity в Києві починаєаться з 5 тис грн.

Пластикові брекети

imagesПластикові брекети — це сучасний варіант брекетів, що представляє собою своєрідний компроміс між ефективністю лікування неправильного прикусу і естетичною привабливістю ортодонтичної конструкції.

Лікування прикусу брекетами вже давно стало поширеним явищем. Проте до цих пір питання про естетичний аспект лікування залишається для більшості людей відкритим.

Далеко не всі бажаючі можуть дозволити собі за ціною керамічні, сапфірові і тим більше лінгвальні брекети, лікування з якими взагалі непомітно для зовнішнього погляду, але коштує не дешево.

Тим часом необхідність тривалий час носити на зубах добре помітну зовнішньому погляду металеву конструкцію відлякує істотну частину людей, які бажають зайнятися виправленням прикусу.

Пластикові брекети можуть стати виходом у даній ситуації.

Переваги пластикових брекетів

Завдяки матеріалу, з якого вони зроблені, пластикові брекети при лікуванні прикусу в даний час можуть успішно конкурувати з традиційними металевим брекетами, володіючи рядом безсумнівних переваг:

Низька помітність. Завдяки властивостям матеріалу, пластикові брекети набагато менш помітні на зубах, ніж металеві, так як стоматолог може підібрати колір брекетів, найбільш підходящий для природного кольору ваших зубів.
Привабливість для дітей. Можливість вибрати будь-який колір брекетів призвела до того, що кольорові пластикові брекети легко завойовують визнання дітей, викликають менше почуття дискомфорту і часто сприймаються як прикраса, а не як медична конструкція.
Низька вартість лікування. Завдяки матеріалу, з якого вони виготовлені, пластикові брекети можуть вважатися відносно дешевими. Вони трохи дорожче, ніж металеві, але істотно дешевше керамічних, сапфірових і тим більше лінгвальних брекетів.

Недоліки пластикових брекетів

Пластикові брекети, як і будь-які інші брекети, володіють деякими мінусами:

Низька міцність. Пластик легко ламається під зовнішнім механічним впливом, і потрібно бути готовими до періодичних позачерговим візитам до ортодонта з метою замінити поламаний брекет. У деяких випадках проблема вирішується за допомогою зміцнення пластика спеціальним більш стійким матеріалом, що трохи збільшує вартість конструкції.
Високий ступінь фарбування. Пластик сильно сприйнятливий до впливу різного роду барвників, включаючи барвники, що містяться в їжі. Тому володарі пластикових брекетів змушені обмежувати себе у вживанні деяких продуктів — кави, міцного чаю, деяких газованих напоїв, фруктів, ягід і т.д. Висока сприйнятливість до харчових фарбників, що накладає деякі додаткові обмеження на харчування в процесі лікування неправильного прикусу. Однак, якщо людина не зловживає даними продуктами харчування і не курить, то даний недолік пластикових брекетів його не турбує. Втім, навіть при ретельній дієті за час виправлення прикусу пластикові брекети неминуче в тій чи іншій мірі втратять свій початковий колір і стануть менш привабливими.
Пластикові брекети, таким чином, можуть розглядатися як естетично більш привабливий варіант, ніж металеві брекети і в той же час в ціновому діапазоні дешевша альтернатива керамічним і сапфіровим брекетам.

Ціна пластикових брекетів коливається в середньому біля 10 тис грн.

Ефективність і терміни лікування прикусу за допомогою пластикових брекетів залишаються такими ж, як і у випадку використання інших вестибулярних брекетів. Різниця полягає лише в естетичних побажаннях пацієнта і його фінансових можливостях.

Брекети чи пластинки ?

CBoxWYXoxfE

Щоб виправити незначні порушення прикусу, рекомендується застосовувати не брекети, а пластинки для вирівнювання зубного ряду. Особливо ефективно встановлювати їх у дитячому віці.

Різновиди пластинок для зубів
Незнімні
Ці пластинки кріпляться на зовнішній стороні зубів і виглядають як своєрідна система замочков. Через ці замочки пропускається металева дуга, яка коригується залежно від стану зубів. Такі платівки найбільше схожі на брекети і можуть коригувати прикус як дітей, так і дорослих.
Знімні
Знімні пластинки дещо простіше, ніж попередня конструкція. Вони робляться з високоякісної пластмаси і кріпляться на металеві гачки. Найчастіше такі пластинки застосовуються для корекції прикусу дітей або підлітків. Іноді в конструкцію додають гвинти або додаткові пружини, якщо дефекти прикусу досить серйозні.
Головна перевага знімних ортодонтичних конструкцій в тому, що їх можна регулярно знімати при необхідності. Однак використовувати їх можна тільки для корекції незначних порушень, а у дорослих вони взагалі неефективні.
Різниця між знімними і незнімними пластинками :
  • Незнімні конструкції коштують дорожче, але роблять більш істотний ефект;
  • Пластини знімні можна витягати коли завгодно, на відміну від незнімних;
  • Знімні скоби неефективні при серйозних проблемахю.
Робляться індивідуально пластинки , то до її установки потрібно провести ретельне рентгенологічне обстеження зубного ряду. Потім із зубів пацієнта знімаються зліпки, на підставі яких виготовляються гіпсові моделі. А вже потім за цими моделями робиться пластинка. Підставка пластинки при цьому повинна повторювати зубний контур і рельєф поверхні ясен, а дуга — точно фіксувати положення пластини.
Встановлювати пластинку можна і на молочні зуби, хоча тут потрібен особливий контроль лікаря, так як після випадання молочних зубів часто потрібна корекція конструкції.

Що краще — брекети або пластинки?
Раніше ортодонтичні пластинки були єдиною конструкцією для вирівнювання прикусу, тому їх ставили в будь-якому випадку. Коли з'явилися брекети, пластинки перестали ставити підліткам після 15 або 16 років, так як вони були менш ефективні. Тобто можна говорити про те, що пластинки ставлять на зуби дітей, а брекети — дорослим. Однак це не зовсім вірно, так як рішення про установку брекетів або пластинок приймає сам стоматолог.

Таким чином, питання про те, яка з цих систем краще, не зовсім правильний. У дитячому віці і для виправлення незначних дефектів можна застосовувати пластинки, а ось дорослим для серйозних проблем з прикусом краще все ж зупинити свою увагу на брекетах.

Як довго носити пластинки на зубах
Як і у випадку з брекетами, час носіння пластинок на зубах визначається індивідуально для кожного пацієнта. Якщо брати середнє значення, то пластинки носяться один-два роки, а потім слідує період закріплення результату з носінням ретейнера. У дітей, зуби яких ще формуються, пластинки  змінюються кожні півроку-рік, щоб досягти максимального ефективного результату. У кожному разі, термін носіння залежить від ступеня вираженості патології прикусу.

Як доглядати за пластинками на зубах
Мова в цьому розділі йде про догляд за знімними пластинками, так як догляд за незнімними — це проста ретельна чистка зубів.
Оскільки пластинки часто носять діти, батькам дуже важливо стежити, щоб дитина одягали пластинки на ніч, інакше лікувальний ефект буде втрачений і зуби просто повернутись назад, в неправильне положення.

Також дуже важливо доглядати за пластинками, щоб вони не стали джерелом карієсу та інших хвороб. На пластинці зрозуміло, накопичується зубний наліт, так що дуже важливо ретельно чистити як зуби, так і саму пластинку.

Для чищення пластинки потрібно використовувати спеціальний гель. Один такий гель слід використовувати кожен день, а інший, більш потужний — для очищення один раз на тиждень. Щоб дізнатися, якими засобами потрібно користуватися для догляду за пластинами, слід звернутися до свого лікуючого ортодонта.

Чистити пластинку можна тільки спеціальною зубною щіткою з м'якою щетиною, щоб ні в якому разі не пошкодити пластинку.
Раз на тиждень рекомендується на ніч заливати пластинку в контейнері спеціальними чистячим концентратом, щоб ретельно продезінфікувати її.
Коли очищення буде закінчене, на гвинт пластини наноситься крапля рослинної олії. Після цього гвинт повертається спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти на ту ж відстань. Повертати гвинт далі не рекомендується, щоб заздалегідь не активувати пристрій. Масло потрібно наносити для того, щоб не дати гвинту застоятися.
Грунтовно чистити пластину рекомендується до походу до ортодонта.
Під час прийому їжі пластину обов'язково потрібно знімати, так як це не дозволить їй забруднитися і не дасть утворитися карієсу.

Пластини після зняття брекетів
Навіть після закінчення тривалого лікування брекетами є ризик, що після зняття конструкції зуби знову повернуться до неправильного положення. Щоб подібного не сталося, і не довелося проводити лікування повторно, стоматологи встановлюють спеціальний ретенційний період.
У цей період, який інколи триває навіть в два рази довше, ніж саме лікування, закріплюється результат ортодонтичної корекції. Однак минає ретенційний період все ж легше.
Для того щоб закріпити результат, стоматологи часто використовують платівку-ретейнер, яка найчастіше буває саме знімною. Втім, останнім часом замість пластинок частіше встановлюють спеціальні незнімні капи. Це робиться тому, що капи виготовляються більш автоматизовано, а пластинки виготовляються вручну, так що є ймовірність помилки при виготовленні.