• ,

Про еластики

Коли Ви думаєте, що гірше бути не може, то Ви помиляєтесь. Гірше може бути завжди. Так говорила моя подруга під час здачі сесії: купа завдань, екзамени через день, недоспані ночі, диплом не писаний і все таке, здавалося б, ну що може бути гірше для студента?! Може! Після цих слів вона впала зі сходів і пошкодила собі ногу, що й досі шкутильгає, а згадка про власні слова залишиться на все життя.
Я з самого початку, з моменту встановлення брекетів цікавилась, що ж то за гачечки такі дивні? Все сподівалася, що то просто частина брекет-системи, і мені не обов'язково знати для чого вона, а тим паче, використовувати її на практиці.
І знову ж таки, сталося не так, як гадалося. Як виявилося, гачечки ті не прості, а для еластиків, резиночок, чи хто їх як назве, так і буде, для виправлення прикусу. Уже вкотре, сама дивуюся, що так воно і є, підкріплюю образ маленької наївної дівчинки (Боже, що я тільки собі думала!). А думала я, що рівні зуби то вже успіх, і зовсім не подумала про те, що щелепи треба і між собою також порівняти, що власне і є основним завданням еластиків.
А рівняти там було що, я так розумію, ще й досі є що, і все життя буде що, адже добитися ідеального результату від моїх зубів просто неможливо. Як не крути, а щелепа таки трішки косити всеодно буде.
Ось вже рік, як я хожу з цими резиночками. Спочатку носила по діагоналі (верхнє ікло — нижній кутній), потім по колу. Все дивувалася, як розмовляти, бо спочатку щелепи взагалі тяжко відкривались, ну, звісно ж, ще був присутній страх того, що вони будуть просто розриватися, і додавати чергової порції болю.
Почала я з так званих «бананів», а потім мені сказали носити «полуничку». Цікаво було приходити в аптеку і запитувати чи є резиночки для брекетів з полуничкою)IMAG0443
Їх неможливо не відчути, проте до всього можна звикнути. Вони навіть дисципліни додають. От наприклад смієшься ти, весело і добре так, а тут раз, і лопнула резиночка, і вже не до сміху) Дійсно, найбільшим недоліком є те, що вони дуже часто псуються. Інший раз, ще не встиг їх втулити на ті гачечки, а воно вже зіпсоване *boredom*
Ще одним приступом паніки став той факт, що їх же самотужки треба змінювати, що спочатку здавалося непосильною задачею. Та, декілька невдалих спроб, трішки сліз, злості, агресії, нецензурних слів і готово) Все приходить із досвідом)
До недоліків також можна віднести те, що перед кожним прийомом їжі їх треба знімати, а потім одягати знову. Перші рази забувала, а потім вже у звичку ввійшло. Вже і вони частинка мене)
А от головним плюсом є те, що вони таки дійсно допомагають, і вже через деякий час можна відчути, як положення рядів змінюється, що не може не радувати!)
Тож як би там не було, ми можемо жалітися та бідкатись, як нас все дістало, але результат вражає, а тому ми і надалі виконуємо всі настанови стоматологів. Це ж у наших інтересах)
Далі буде
  • ,

Головне - стабільність!

Я завжди думала, що життя наше, то просто очікування наступної конкретної події. Таке собі кочування від пункту до пункту. Ось Новий Рік, а через місяць подруга одружується, а далі День Народження і так по колу. Тобто, ми постійно очікуємо чогось, когось. Так і я, стосовно нашої теми.
Черговий заїзд до стоматолога нічим не увінчався. Тобто, все сталося як гадалося. І судячи з красномовності Його Величності *hi* стабільність в даному руслі триватиме ще не один місяць. Тож ми впевнено крокуємо до омріяної тисячі. Але як би там не було, я сама здивувалася, як відкрила для себе джерело натхнення до подальшого життя з арматуркою.
В ролі джерела натхення виступив знайомий, до того ж не дівчина, а хлопець, що можна було зрозуміти з мого «знайомий». Типу написала, а потім подумала, ну що ж, нехай так і буде).
Чому натхнення? Адже вбачаю в ньому свого роду ідеал зовнішності, а тут дізнаюся, що в нього також брекети, і це жодним чином не змінює моєї думки про нього, навіть навпаки. Думаю:«Вау, як круто, і йому навіть личить. Тож круто і модно.»
Стоп, я ж сама маю таку саму красу, абсолютно) Прийшла до думки, що часто ми самі не усвідомлюємо, володарями чого ми є. Можливо і я можу комусь подобатись навіть з металевими зубами) А чому б і ні. Моя самооцінка ніколи завищеною не була, навіть навпаки, проте вже зараз думки крутяться довколо чого завгодно, особливо моментів особистого життя. Чи то вже вік підпирає, чи то я дійсно вже довго з ними.
Якось я жартувала, що це мої найтриваліші стосунки :-D
Так дійсно, люди вже поодружувалися, дітей народили, все таке, а ти досі немов та школярка, так звана «малолєтка». Часто я думаю, що через брекети мені відмовляються продавати спиртне) Ось буквально днями була спроба, без паспорту всі мої намагання були марними. Продавчиня вперто відмовлялася вірити моїм розказням про те, що мені вже 21 рік. То звичайно приємно, типу виглядаю молодшою, проте не на стільки ж) Коли паспорт був на виписці, то було дійсно проблемою, адже в доказ правдивості власних слів ти нічого пред'явити, як на зло, не можеш.
Все ж таки, думаю, розпрощавшись з ними, я втрачу якусь частинку себе. Типу знаєте, як то буває, що маємо, то не цінуємо, а коли втрачаємо, то починаємо розуміти, якою вагомою частинкою життя та річ була.
Навіть сумно якось стало, їх використали і викинули на сміття. Трошки екзистенціалізму та філософії. А що, якщо все має душу, і навіть ті ж брекети. Вони стараються, виконують свій обов'язок, а ми тільки весь час стогнемо як нам боляче та тяжко.
Доречі, можна було б такий коротенький мультфільм зробити, як для діток так і для дорослих) Він би виклакав співчуття і вже було б не так боляче, адже брекетоносець розумів би, що не тільки йому так важко, а й маленьким залізячкам також не солодко) От би і мені в свій час такий мультик. Із задоволенням переглянула б його перед тим, як мені встановлювали брекети, щоб знати, на що наважилась.
Як добре, що завжди є над чим подумади. Можливо з тих думок колись щось путнє й народиться)
Далі буде

Натирають брекети! Що робити?

У перший час після установки брекет-системи нерідко з'являються неприємні больові відчуття. Брекети — це досить міцна і жорстка конструкція — вона і повинна бути такою для подолання опору зубів і ефективного лікування. Природно, кути брекетів ідеально заокруглені, але от дуги і лігатури так чи інакше можуть стати причиною дискомфорту. Дуга — це взагалі тонка металева проволка, яка просто врізається в тонкі тканини щік і губ.

Зазвичай перед установкою брекетів лікарі попереджають пацієнтів про можливі ускладнення. Відмовлятися від брекетів, від свого шансу знайти ідеальну посмішку, тільки через дискомфорт перші пару місяців як мінімум нераціонально, так що налаштуватися на неприємні відчуття потрібно. Втім, не варто себе лякати — практично будь дискомфорт можна легко усунути.
Брекети натирають досить часто. Це пов'язано з тим, що щоки і губи не призначені для постійного зіткнення з жорсткими металевими конструкціями. Вони відразу починають негативно реагувати, з'являються запалення, почервоніння, маленькі ранки. Натирають зазвичай дуги, лігатури і металеві кріплення.

Щоб захистити свої м'які тканини від травм, найефективніше буде застосовувати спеціальний віск. Цей віск потрібно наносити на брекети для захисту щік і губ від прямого контакту з металом. Віск повністю безпечний для організму навіть у разі проковтування, а після відпадіння його можна наносити повторно.

Якщо біль не проходить через 14 днів після установки брекетів, або навіть кілька застосувань воску не допомогли впоратися із запальними процесами — потрібно негайно звернутися до стоматолога.
  • ,

Нове ситечко на колочку

Згадайте той момент, коли до Ваших рук потрапляє нова річ. Вона бездоганна, бажана, Ви жадали її. Недоспані ночі, як то кажуть, сплю і бачу, також присвячувались їй. Ви будете плекати її, немов маленьку дитинку, ніхто, окрім Вас не зможе її торкатись, доки Ви того не захочете чи не дозволите. Це ВАШЕ! І все тут. Це може бути що завгодно, все що Ви можете уявити, від нових кросівок до нових брекетів)
Власне щодо брекетів. До будь-якого пристрою чи механізму мала б бути в комплекті інструкція по експлуатації. У нашому випадку це чіткі та конкретні настанови стоматолога, прохання, вимоги, побажання, в залежності від рівня пофігізму брекетонсця) В першу чергу це прохання щодо дотримання елементарної, здавалося б на перший погляд, гігієни.
Чесно кажучи, я трішки почала прозрівати, коли мені видали список всього необхідного для підтримання все тієї ж гігієни. Особливо враховуючи те, що чистити зуби слід після кожного прийому їжі. Всілякі щітки і щіточки, ополіскувачі, спеціальні пасти, зубні нитки тощо. Тобто для мене було б достатньо звичайної пасти та щітки, навіщо всі ці навороти?) Ну добре, ще маленькі щіточки взяла б, бо то зручно та дійсно необхідно. А решта, ну то таке вже, для лакшері клієнтів)
Та, звичайно, з самого початку (досі підживлюю той образ маленької наївної дівчинки) я ретельно дотримувалась всіх вказівок вельмиповажного пана стоматолога. Кожен із перших прийомів був немов фейсконтроль, страшно було б почути негативний коментар. Одного разу переді мною до кабінету зайшла дівчинка, так от вона отримала добрячої прочуханки. Мабуть, то ще з того моменту в мене з'явився такий страх. Я не могла такого допустити, адже в першу чергу, це в моїх власних інтересах, а з другого боку, це ніби то питання певної репутації.
Я дійсно чистила зуби після кожного прийому їжі і навіть більше, проте коли коли мій «лічильник» перевалив вже на другий рік, якось потихеньку я почала забивати на всі ці настанови. Зрозуміла, що від цього не зміниться абсолютно нічого. І що слід додати, від цього таки нічого і не змінилося)
З таким поворотом подій, починаєш вірити у те, що правила дійсно існують для того, щоб іх порушувати.
Мораль тієї думки була простою. Все чого ми так бажали, чого так прагнули спочатку є таким цінним та дорогим, але тільки спочатку. Надалі все таке важливе стає звичайним, таким же буденним, як і всі наші речі, чи події, чи свята. Адже свята також в один чудовий момент перестають ними бути. Ми втрачаємо смак, цікавість, захоплення. Чи втрачаємо ми щось від цього? Питання вже зовсім іншого характеру. Мабуть, то є просто факт, так трапляється і все тут. На деякі запитання краще не шукати відповіді.
Так і саме очікування. Завтра день прийому, можливу я дізнаюся дійсно щось нове, а можливо я уже вкотре почую:«Люкс. Все чудово!» *dash* І будучи більш раціональною людиною, схиляюся до останнього варіанту.
Не настав ще мій час! *yes*
Далі буде
  • ,

Всесвіт піклується про нас

Йшов 845 день *shock*
Десь глибоко в душі, я розумію, що хотілось би й до тисячі дотягнути. Ну а що?) Сотнею більше, сотнею менше, яка вже різниця. Зато була б Юліна тисяча, ну хоч десь :-D
За такий доволі немаленький термін «знайомства» з усіма стоматологічними тонкощами та всілякими нюансами можна було помітити деякі дивні речі, які відбуваються чи проявляються з певною періодичністю.
Взагалі то я людина, яка вірить у все, в тому розумінні, що не заперечую існування як чогось фантастичного, магічного, потойбічного, містичного, так і чогось наукового, раціонального, вже доведеного. Схиляюсь до думки, що у світі не може бути нічого абсолютного, або ж ми не можемо стовідсотково бути впевненими в правильності чи достовірності будь-чого. Це абсурдно та безглуздо.
Все це кружляння навколо чогось та ніби то нічого веде до одного з моїх постійних роздумів. Чи то дивне співпадіння, чи то дійсно в цьому щось є, але перед кожним візитом до стомалотога, приблизно за день чи два в мене починає боліти вся щелепа. Я довго думала, з чим би це можна було пов'язати? Запитання скоріше риторичне, адже навіть, якщо б я і змогла знайти на нього відповідь, навряд би це мені якимось чином допомогло. Так я думала перших раза три/чотири. Далі мене вже почала дійсно цікавити така штукенція. Адже боляче було завжди, але ж не так щоб саме перед прийомом)
Вже почала формувати якісь припущення. Ось наприклад, якщо за день до прийому болить щелепа, значить з брекетами я ще надовго. Або, знову ж таки, такий біль можна пов'язувати з психосоматикою (коли якась хвороба чи просто біль виникає на основі психічного). Тобто, як завжди в очікуванні великого дива, я хвилююсь і зуби починають дружно боліти.
І щось мені підказує, що через декілька місяців я вже почну власні приказки видумувати :-D
Бо якось так виходить, що справа власне до того і йде)
Через декілька днів я знову відчую той особливий біль. А от якщо ні, то може моє передбачення було правдивим)
Від разу до кожного наступного разу втішаєш себе якось, намагаєшься щось видумувати, пояснювати якось, іноді з істеричними нотками в думках та словах. Друзі та батьки вже не знають, що казати, а тобі б тільки комусь пожалітися.
Та не для того мати квітку ростила, щоб квітка плакала в кутку!) Вона завжди казала, що в будь-якому випадку залишилось менше, ніж було) То не дуже добре втішало, але щось раціональне в тому є.
Ми наближаємось до омріяної цифри. Результат вже яким буде, а от власні рекорди долати приємно. Типу ростеш і все таке, головне створити візуальний образ прогресу, а все інше якось само собою складеться.
Власноруч створений образ успіху — основа вашого успіху!)
Всесвіт піклується про нас!)
Далі буде
  • ,

Більше, ніж краса

Впевненість. Вона докорінно змінює людину, її поведінку, відношення до світу, ставлення до оточуючих, і навпаки, оточуючих до неї. Це невід'ємний компонент успіху. Якщо ти впевнений, то ніби увесь світ вклоняється тобі, просто валяється десь там на підлозі, цілує тобі ноги)
Існує ризик, що насправді так не буває, але самовідчуття є, так званий ефект плацебо.
До чого це я. Скажімо, брекети впевненості точно не додають, а навпаки, ситуація йде на спад. Звичайно, ти розумієш, що все буде круто, от тільки коли? Мій стоматолог пообіцяв мені, що арматурку знімуть перед Новим Роком, щоправда, я забула спитати перед яким саме :-D
Та зараз не про це.
Моє особисте життя до моменту початку кардинальних самозмін було ну таким собі, бідненьким)
Все бідкалась та думала, що з брекетами все ще гірше буде. Які там хлопці, ну чи дівчата) Залежно від смаку) Які там поцілунки! Зі мною ж навіть розмовляти ніхто не захоче, я ж немов те опудало, з кривими зубами та й вони перетягнуті залізяччам! Ну звичайно, пересічний мазохіст не відмовить собі в хвилинці задоволення, не прогавить той шанс, ще раз принизити себе, притопити самоцінку трішки, щоб не випливала за буйки) Проте, чи то зірки так склалися, чи то дійсно зміни пішли мені на користь, але дійсно таки життя стало налагоджуватись. Незважаючи ні на що, безліч нових знайомств, несамовитих пригод, вечірок, емоцій. Ти живеш і відчуваєш це, вільно дихаєш.
До того ж, слід не забувати про купу невиправданих стереотипів, страхів та комплексів, які на них базуються. Все що ми знали чи знаємо, бачили/чули, думали, наші стійкі переконання чи ще щось, все це утворилося завдяки так званій соціалізації. Соціум нав'язав, що брекети це не гарно, то так і є. Я не хочу узагальнювати та кидати всіх до однієї купи, але приблизно так воно і є. Перше, що так сильно впливає на ніжну та тендітну психіку типового брекетоносця (а скоріше всього, це особа підліткового чи юнацького віку) це зовнішні віяння, будь то кіно, преса, телебачення, по суті, то не важливо, процес іде, система працює. Вразлива свідомість стає ще вразливішою і попередити це майже неможливо.
Так і я, страшно боялася ще з дитинства брекетів, то був немов смертний вирок. Враховуючи той факт, що в десятому класі мені довелося почати носити окуляри. Це був би просто каламбур, повне підтвердження того ретельно вишколеного образу бридкого каченяти, ну ви зрозуміли. Щоправда окуляри й досі доводиться носити, так що, все ж таки образ підтвердили)
Та, зрештою, всі ці перешкоди не завадили почуватися впевненою в собі особистістю, жити повнноцінним життям і не звертати уваги на всілякі там соціальні норми.
Мені здається, це гостре питання, яке стоїть перед кожним брекетоносцем, особливо на початку шляху. І кожний вирішує його спираючись тільки на власний життєвий досвід, ну, або не вирішує) Так, тут йдеться не просто про зовнішність, красу чи еститичність, а про те, чи був сенс ставити брекети, якщо в результаті це нічого більше не дасть, окрім все ж тої краси?
Тож, впевненості всім нам та раціональності)
Далі буде

Еластики для брекетів

elastiki-korobchatogo-tipa

Ортодонтичні еластики — це еластичні кільця для брекетів, що виконують ряд важливих завдань у ході ортодонтичного лікування зубів. Головна їхня функція — це коригування положення зубних рядів відносно один одного.

В ході лікування нерідко виникають такі ситуації, коли самі зубні ряди досить рівні, але вони розташовуються нерівно відносно один одного, тобто один зубний ряд випирає перед іншим або навіть йде кудись убік. Саме для цього і застосовують еластики, які з'єднують брекет-систему одного зубного ряду з брекет-системою іншого. Звичайно, сильно прикус так змінити не вийде, проте трохи скорегувати положення зубних рядів все-таки можна.

Зрозуміло, установкою еластичних кілець займається ортодонт. Саме він вирішує, чи доцільно переміщати зуби за допомогою еластиком і чи буде  необхідний вплив.

Еластики не потрібно носити весь день — достатньо буде декількох годин, інакше зуби будуть занадто сильно перенапружуватися. Також еластики знімають під час їжі, щоб не ускладнювати процес пережовування.
  • ,

Про їжу та відважність

Як я вже писала раніше, одного разу я вирішила кардинально змінити себе. Пунктами тих змін мали стати недоліки, які вже дуже давно тривожили мене, а їх виправлення я відкладала у довгий ящик.
Так разом із встановленням брекетів, я почала дотримуватися певної дієти, яка зараз вже є дуже популярною. Спочатку я думала, що це буде дуже важко, типу це ж дієта, треба уважно слідкувати за всім, щоб зайвого не схопити) до того ж, був присутній певний перелік обмежень в продуктах. І тут я приємно здивувалася, адже більшість таких продуктів співпадали з тими, про які говорив стоматолог, та не просто говорив, а таки наголошував на тому, що якщо моя ласка та хоча б трішечки терпіння то все буде добре і люксово, але за однієї умови — не гризти та не запихатися всім, що потрапляє в руки, особливо з великої голодовки, типу горіхів, яблук, морозива, грильяжних тортів, цукерок, насіння, жуйок!!! (а тут ще 100500 найменувань всього твердого, липкого та солодкого).
Про жуйки. То було єдине солоденьке, що я могла "їсти", враховуючи ще й обмеження по дієті.
Знову розвіювання ще одного міфу. Жуйки до брекетів не липнуть, бо в їх вмісті відсутній цукор. Хоча, траплялися поодинокі випадки, коли були невеличкі конфузи, та то не значить, що від них слід відмовитись взагалі)
Від чого таки відмовилась — це горіхи, адже вони були протипоказані як стоматологом, так і дієтою. Тут і далі спостерігався тотальний комбо-контроль, одразу і з усіх боків.
Страшно хвилювалася, мабуть, як і всі спочатку, щоб раптом не почали відвалюватися по одному, а то й усі одразу брекети. Так було до того моменту, поки один все ж таки не відвалився. Як виявилося, то не біда)
Після цього інцеденту, вже на наступному прийомі, я з легким істеричним припадком почала пояснювати, що він відклеївся, на що мені сказали типу:«Ну ок, наступного разу приклеїмо»)
З цього моменту я зрозуміла, що це не так вже і страшно, і вже можна потихеньку гризти все те, про що так давно мріяла (вже навіть дієта дозволяла).
Апогеєм моєї відважності стало велике зелене яблуко, яке було символом твердості мого слова!)
Щось на кшталт, сказала — як відрізала! Винагорода була присвячена тому моменту, що якщо після чергового візиту до стоматолога я не дізнаюся тієї омріяної новини, то куплю велике та соковите яблуко та вкушу його!)
Але не так сталося, як гадалося. Купити — купила, але вкусити нормально так і не змогла, адже вся моя щелепа «поїхала» вверх разом із брекетами, і це було дуже боляче. Очікуваної насолоди я так і не відчула. Місія провалена ыз страшенним гуркотом. Але знову ж таки, то не біда, коли під рукою є ніж.
Мораллю цієї частини розвповіді історії мого життя з арматуркою є те, що:
--> не завжди слід дотримуватись строго визначених правил)
--> навіть дуже неприємні речі, поєднуючись, можуть утворити несподівано приємну та виграшну пропозицію)
--> ризикувати слід завжди! як мінімум так просто цікавіше
--> і вже традиційно, слід шукати у всьому позитив)
Далі буде
  • ,

Залишки здорового глузду

Всі, мабуть, знають ту крилату фразу, що шрами чоловіка красять. Проте, я ж не чоловік, але це не означає, що їх немає.
Здавалося б, до чого тут шрами, якщо мова йде про зуби, брекети і все таке.
Ніколи б навіть подумати не могла, що від брекетів можуть з'явитися шрами. Я готова була до нестерпного болю, який не забарився, однак, до такого життя мене не готувало.
Як виявилося, ці маленькі залізячки можуть перетворити Ваше життя на пекло, якщо вчасно не зарадити цій проблемі, ну, або хоча б не зробити спробу.
Так і я, терпіти можу довго. Особливо згадуються моменти, коли ти прокидаєшся і розумієш, що тобі боляче розмовляти, боляче їсти, боляче посміхатися, не кажучи вже про те, як чистити зуби, бо то взагалі біда. Слизова оболонка рота видозмінюється, це далеко не те, що ви відчували раніше, це зовсім новий рельєф) до того ж в подряпинах та ранках.
Маючи деякі знання з біології, я сподівалася, що такі ранки будуть швидко загоюватися, типу епітелій відновлюється майже не за дві години. Але вже вкотре, я підтведжую образ маленької наївної дівчинки)
Біль був нестерпним і таки дійсно набував статусу «перманентного». Особливо, якщо враховувати ті випадки, коли дуга вилазить за межі зубного ряду, а чим вона більша в діаметрі, тим більш глибокі ранки виходять
Але всьому є свій кінець. От і я вирішила покласти край цій проблемі. Стоматолог порадив мені віск для брекетів. Я без вагань та втрат дорогоцінного часу швиденько попрямувала до аптеки, купила чудодійний, за словами стоматолога, віск. Для довідки: так, мене попередили про те, що зуби і брекети треба «підсушити», щоб цей віск краще ліпився. Та як я не намагалася, нічого не виходило. Зовсім.
Віск не клеївся, а я ще більше засмучувалася. Відчай привів мене до думки про те, а що якщо спробувати підсушити їх феном) Дяка залишкам здорового глузду, до цього справа не дійшла)
В результаті, я кинула всі ці марні спроби та прийняла виклик долі! Больовий поріг підвищився, а отже, для виникнення самого відчуття болю потрібен був би сильніший подразник, аніж звичайно. Таким чином, я просто звикла до цього. Біль і шрами — це вже ніби щось рідне)
Більше я не поверталась до воску, аби вкотре не псувати собі настрій. І ніколи не приймала знеболювальних препаратів.
Як є, так і добре) Все треба пережити та відчути повною мірою, аби знати ціну пройденого шляху. І як я писала раніше, у всьому треба знаходити позитивні моменти, бо в моменти відчаю ми здатні на зовсім безглузді вчинки. Терпіння нам!
Далі буде

Віск для брекетів.

wax-4

Віск для брекетів — це лікуючий засіб, що рятує людей від натирання брекетами слизової оболонки рота. Такий віск просто необхідний установившим брекет-системи — він підвищує комфорт у використанні брекетів і зводить майже нанівець всі неприємні відчуття від носіння ортодонтичної конструкції.
Зазвичай цей віск, який при необхідності наклеюється на виступаючі частини брекет-системи, видають в стоматології, але його можна придбати і в аптеках — коштує це засіб не дуже дорого.
Інструкція з використання воску ля брекетів 
  • Визначте, які саме частини брекетів натирають слизові оболонки рота;
  • Почистіть зуби;
  • Висушіть область брекет-системи, на яку ви плануєте наносити віск. Робити це найзручніше ватяними паличками;
  • Відірвіть або відріжте невеликий шматочок воску. Віск краще відкручувати, а не тягнути, інакше шматочок вийде занадто довгим і йому важко буде надати потрібну форму;
  • Шматочок воску затисніть між великим і вказівним пальцями, злегка розігрійте його і скачайте в невелику кульку;
  • Приклейте кульку на металевий замок або дугу, яка викликає біль. Віск після цього повинен трохи виступати над скобами. Для закріплення добре натисніть  на скачану кулька, але не перестарайтеся — не потрібно, щоб віск забивався в конструкції або в щілини між зубами;
  • Повторіть попередній крок для всіх натираюсих частин конструкції;
  • Перед їжею видаліть віск з конструкції.
У процесі носіння віск може відпадати або розсмоктуватися — в цьому випадку потрібно просто наклеювати його знову. Носити віск потрібно доти, поки больові відчуття повністю не пропадуть, зазвичай близько тижня. Позитивні властивості воску:
  • Віск допомагає знизити больові відчуття при носінні брекетів і полегшити досить важку адаптацію;
  • Віск для брекетів повністю безпечний для здоров'я, не містить токсичних речовин і алергенів. Навіть якщо ви випадково проковтнути шматочок воску, шкоди від цього вашому організму не буде ніякого.