Загальна інформація

brekety_bez_trepeta_06

Догляд за брекетами — дуже важлива складова процесу активного лікування неправильного прикусу зубів.
Лікування прикусу брекетами — процес дуже тривалий. Протягом декількох років ви будете змушені носити на зубах сторонню конструкцію, яка істотно збільшує ризик виникнення захворювань зубів і ясен, якщо за нею регулярно і правильно не доглядати.
Наскільки ретельно ви проводите догляд за брекетами, залежатиме ефективність активного ортодонтичного лікування.

Рекомендації по догляду за брекетами
Існує ряд правил і рекомендацій по догляду за брекетами, які Вам доведеться дотримуватися протягом усього терміну лікування. Про ці правила Вам повинен розповісти ортодонт, який встановив Вам брекети і спостерігає за процесом лікування.
Одне з найважливіших вимог, яке необхідно пам'ятати при догляді за брекетами — це більш ретельна гігієна ротової порожнини, в порівнянні з тим часом, коли Ви не носили брекети.
Наявність брекетів на зубах створює певні складнощі при очищенні міжзубних проміжків, місць контакту брекетів із зубами, сприяє скупченню залишків їжі між елементами брекет-систем і т.п. Тому і догляд за зубами тепер потрібно більш уважний і ретельний.
Ваш ортодонт, врахувавши особливості організму, розробить для Вас персональну гігієнічну програму і порекомендує засоби по догляду за брекетами.
Догляд за брекетами передусім передбачає регулярне чищення зубів — після кожного прийому їжі.
Зуби чистяться 2-3 хвилини, при цьому особливу увагу слід звертати на місця контакту брекетів із зубами. Залишки їжі, що скупчуються між елементами брекетів, а також на стику брекетів із зубами можуть викликати карієс зубів, що серйозно ускладнить процес лікування прикусу зубів.

Засоби по догляду за брекетами

Догляд за брекетами здійснюється за допомогою особливого набору засобів по догляду за брекетами, до якого входять:
  • Особливі йоржики у вигляді конуса, відмінно очищають поверхню, а також область між яснами і кільцем брекета. Йоржик складається з ручки і декількох змінних насадок, які змінюються в міру зношування.
  • Спеціальні зубні нитки (суперфлосси), що мають особливий жорсткий накінечник, який дозволяє вставляти нитку в проміжок між зубами над дугою брекет-системи.Спеціальна зубна щітка з V-подібним вирізом на щетині для чищення зубного ряду, на який встановлені брекети.
  • Зубну пасту для догляду за зубами під час носіння брекетів Ви можете вибрати самостійно, хоча краще буде довіритися порадою Вашої ортодонта.
  • Спеціальна зубна щітка з V-подібним вирізом на щетині для чищення зубного ряду, на який встановлені брекети
Крім того — для гігієни порожнини рота ортодонт порекомендує Вам ополіскувач, за допомогою якого потрібно буде полоскати рот кілька разів на день. Подібні ополіскувачі часто містять речовину триклозан, яке заважає поширенню бактерій на поверхні зубів.

Засоби по догляду за брекетами можна вільно купити в аптеках.
Однак потрібно мати на увазі, що некоректне використання засобів по догляду за брекетами може негативно позначитися як на самих брекетах так і на Ваших зубах. У зв'язку з цим бажано, щоб Ваш ортодонт пояснив Вам, як слід застосовувати кожний із засобів по догляду за брекетами.
Поряд з ретельною гігієною ротової догляд за брекетами вимагає і уважного ставлення до самих брекетів.
Не рекомендується піддавати брекети серйозному механічному впливу, який здатний буде пошкодити елементи брекет-системи.
Рекомендується обмежити прийом жорсткої, липкої, солодкої, що тягнеться їжі, яка здатна не тільки нашкодити зубам, але і пошкодити елементи брекет-системи (привести до відклеювання брекета, окисленню металевих частин брекетів, поломці елементів брекет-системи)
Крім дотримання даних заходів по догляду за брекетами, протягом усього лікування Вам буде необхідно регулярно відвідувати стоматологічну клініку для проведення професійного чищення зубів, так як в деякі важкодоступні місця ротової порожнини важко дістатися, навіть за допомогою спеціальних засобів по догляду за брекетами.
  • ,

Тільки метал - тільки хардкор

Чемність, привітність, ввічливість, гарна посмішка — невід'ємні частинки соціального устрою, правил поведінки в соціумі, або ж вимог щодо якомого комфортного проживання в ньому. Це не прояв хитрості, точніше, не завжди, це скоріше обачність, тут і проявляється ваш левел соціалізації. Ви запитаєте, до чого тут соцалізація і якісь моральні принципи? Все дуже просто. Ви ніколи не знаєте, яким буде завтрашній день. Тобто, так, звичайно Ви можете звернутись до одного із тисяч спеціалістів, типу ворожок з магічною кулею, хіромантів, езотериків, експертів з ворожіння на кавовій гущі чи будь-кого ще з тієї ж когорти. Хто, хто, а вони напевно повідомлять Вам декілька цікавинок з Вашого життя, та зараз не про це. Я не говорю про те, що не вірю в щось потойбічне чи надприроднє, проте, слід визнати, що більшість таких експертів є просто аферистами.
Так от, до чого я вела, ви ніколи не знаєте, чи наступить завтра, або яким буде той день, чи має він сенс, з ким Вам доведеться спілкуватись. Адже може бути так, що для двадцятип'ятирічного юнака завтра не принесе нічого нового, він нічого не планує, не має мрії, мети, надії. Суцільна безвихідь.
В той час як жіночка десь так під шістдесят, теплим літнім вечором сидить десь на підвіконні та мріє про нього, свого нового чоловіка/кота/песика/сусіда (перелік може бути ну дуууууже довгим) Жарти жартами, проте таку жіночку я і зустріла одного разу під дверима кабінету свого стоматолога. Нічого тут дивного і немає, сидить людина, чекає своєї черги, аж як вона починає говорити до мене, розпитувати, що до чого, і звичайно ж хвастатись своїм результатом, немов маленька дитина) Мене це навіть забавляти почало, аж доки я не побачила брекети на її зубах (тільки метал — тільки хардкор)!
І знову повертаючись до питання стереотипного мислення, так, ми всі навіювані. Всі, без винятку, більшою чи меншою мірою, але так і є.
Я ж наївна, вже не раз про це писала, не думала, що літні люди можуть носити брекети. На скільки можуть дозволити мені думати мої мізерні знання із стоматології, так це те, що в такому віці проблеми вже зазвичай дещо інші. Чесно кажучи, поки що, то був перший і останній випадок, який я мала честь споглядати на власні очі.
Я не була шокованою, я була просто здивованою, приємно здивованою, що жінку в такому віці хвилює її зовнішній вигляд! Вона сама як та маленька дівчинка очікує свого результату, радіє кожній зміні на шляху до нього, так само рахує дні, так само хвилюється.
Тобто, на власні очі ми можемо побачити таку світлу та милу картину) Це мотивую, бадьорить і надихає!)
Така жінка, сама того не підозрюючи, може стати прекрасною музою для багатьох! Я переконана, що вона любить себе, знаходить час для себе, та бере від життя те, що може. Вік тому не перешкода. Хоча в такому то віці, це може буде якраз адреналіново)
Мораль тієї байки — головне, то є бажання!
Якщо захочеш, зробиш, а якщо ні, то завжди знайдеш якусь відмовку (не можу, страшно, немає коштів етсетерал). Це в продовження попереднього посту про мотивацію. Ще одне підтвердження того, що вона довколо нас. Треба просто розплющити очі)
Далі буде
  • ,

Важливі дрібнички

Часто важливі речі стаються спонтанно, неочікувано та в то й же час так вчасно. Сьогодні було зроблено власне нове відкриття. І знову ж таки, як я раніше до цього не додумалась? Питання без відповіді. Мабуть, на все є свій час.
Ще коли я серйозно почала займатися власною зовнішністю, я кожного дня намагалася знаходити якусь мотивацію для того, щоб і надалі продовжувати цей шлях, запевняти себе в тому, що всі жертви варті результату. І це безумовно так! Моє життя відтоді змінилося на сто вісімдесят градусів. Прикладом такої мотивації були якісь відеоролики, популярні телешоу, просто фотоматеріали і навіть мої знайомі. Тобто те, що забезпечувало тонус мого прагнення до ідеального образу себе.
У випадку лікування зубів, я просто забула про можливість такого роду самопідтримки. І справді, чому б не переглядати кожного ранку фото якихось відомих людей із гарними посмішками, і нехай вони не носили брекети, проте вони ж мають рівні та білі зубки, а це і є те, до чого прагнемо ми, брекетоносці!
Вірогідність того, що зараз брекети встановлюють заради підтримання модної тенденції не є високою, принаймні, мені так здається. Це як було, так і буде ще багато років одним із найкращих способів вирішення проблеми кривих зубів.
Іноді навіть мій рівень мотивації може зашкалювати. Так, коли я дізналася, що можливе хірургічне втручання, я ані трохи не злякалася, а, навпаки, була згодна на будь-які маніпуляції стоматолога, типу йому видніше, і мені ж буде гірше, якщо буду пручатися чи відмовлятися від такого лікування.
Та як вже можна було здогадатися, то було давно, ніякого хірургучного втручання й досі не було, а я в принципі й не проти. Хотілося б уже якихось суттєвих та різких змін, неочікуваних як для оточуючих, так і для самої себе.
Коли мені ставили останню дугу, я розраховувала ну максимум місяці на чотири, хоча мені й казали, що остання не означає, що вже скоро зніматимуть всю арматурку. З того моменту минуло десь півтора роки… так вони й жили)
Ще одна цікавинка, яка не дає мені спокою, ну, не те, щоб прям таки не дає, проте зачіпає) Кожного прийому, асистентка мого стоматолога запитує як мої справи, а я кожного разу даю ту саму відповідь: «Краще Ви мені скажіть, як мої справи!»)
Хоча я кожного разу майже точно вгадую, що вона мені скаже, та з іншого боку, це дуже мило та ввічливо. Приємно, коли про тебе турбуються, або принаймні роблять вигляд. Пам'ятають, що там трапилося з твоїми зубами, куди що посунулося і все таки.
Іноді навіть такі дрібнички піднімають настрій, чим мотивують на подальше життя без невтримної печалі) Їх не треба довго шукати, вони завжди поряд, треба просто зрозуміти, що то є, сфокусувати на цьому свою увагу і вам гарантовано це декілька відсотків заряду енергії)
Далі буде
  • ,

З вірою в серці

Людина не може бути безстрашною, а якщо вона навіть так і говорить, то вона… ну ви зрозуміли) Всі брешуть. Вже крилата фраза, відоме висловлювання відомого лікаря.
Кожен боїться чогось або когось. Страхи можуть як зникати, так і з'являтися нові, залежно від життєвих обставин, віку, стану здоров'я тощо. Я прийшла до висновку, що то є природньо, боятися втратити щось, тільки-но надбане. Тож страх не оминув і мене.
В принципі, я не конфліктна людина, до того моменту, поки мене не зачіпають. Таких випадків в житті було не багато, а значить, по суті, і боятись особливо то нічого було. Проте, кожного разу йдучи ввечері на прогулянку чи на дискотеку з друзями цей страх повертався знову і знову. Повертався, бо десь глибоко в душі, чи то було десь глибоко в несвідомому, я знала, що можу впасти, чи полізти в якусь бійку, або щось таке) Та страх був не за власне те, що це може просто статися, а за те, що в результаті дій такого роду, можуть пошкодитися мої брекети. Цього я просто не могла допустити. Це ж як виходить, ти ходиш з ними, здається що вже все життя, навіть друзі тобі говорять, що вже не пам'ятають тебе без них *sorry*, а тут через якусь дурницю все може зіпсуватися!
Я собі просто уявити не можу, якщо і справді таке станеться, що через власну похибку та чиюсь необачність може статися така біда. Здається, я таки втрачу залишки здорового глузду) Не пробачу собі такого.
Іншою стороною цього масштабного страху є те, що я можу звалитися зі сходів, і знову щось станеться зі щелепою, або я просто знову на неї упаду. Знаю, звучить безглуздо, придумкувато і взагалі дивно, проте це думки, яких дуже важко позбутися, нав'язливі думки, які важко раціоналізувати.
Вірю в те, що думки матеріалізуються, а отже було б дійсно добре якомога менше гвалтувати себе ними ж, користі від того мало. До того ж, погані думки про втрату набутого результату не тільки пригнічують, а ще і викликають жахливу агресію.
А отже, треба схилятися до позитивного мислення, обходити стороною всі ці чудернацькі думки, менше фруструвати. Бо не зглянешся, як ті обсесії поглинуть тебе повністю, цілком без жодних залишків.
Тотальний самоконтроль. Тільки ми самі можемо зробити те, що хочемо так, як ми хочемо. А особливо процесс, який займає солідний відрізок власного життя, цікавим та не таки песимістичним.
Мої спроби тривають ще й досі, проте чи мають вони вже якийсь сенс, цього не знає ніхто. В хвилини занепаду ти втрачаєш свою віру, а при згадках про черговий візит, заздалегіть впевнений у зазнанні фіаско, і кожного разу одне й те саме. Але краще жити з вірою в серці, ніж зі злістю, чи ще гірше, із постійним почуттям безвиході.
Тож віри всім нам!
Далі буде

Підготовка зубів до установки брекетів

Перед тим, як встановлювати брекети, пацієнт піддається ретельному попередньому огляду — брекети, встановлені на не готові до цього зуби, принесуть тільки шкоду замість очікуваної користі.

Підготовка зубів до установки брекетів
Насамперед вибудовується план ортодонтичного лікування. У ортодонта повинні бути знімки щелеп, зроблені на рентгені різними способами. Іноді проводять навіть комп'ютерну томографію, роблять фото особи і гіпсові моделі щелепи. Ретельно вивчають стан не тільки зубів, але і суглобів у ротовій порожнині. Тільки маючи всі ці дані, ортодонт в змозі провести всі розрахунки і скласти план лікування, який є індивідуальним для кожного пацієнта.

Після ретельного аналізу пацієнт отримує інформацію про прогнозовану тривалості лікування, про різні процедури, які проходитимуть під час самого лікування, про всі проблеми і варіантах їх лікування.

Лікувально-профілактичні заходи

Перед тим, як встановлювати брекети, необхідно ретельно вилікувати всі хворі зуби, навіть ті, які мають найменші ознаки карієсу. Повинні бути повністю вилікувані і захворювання ясен, інакше просто неминучі серйозні ускладнення після установки брекетів.

Обов'язково проводиться повне зняття зубного каменю, щоб брекети були встановлені тільки на повністю чисту поверхню зубів.

Якщо у пацієнта є ознаки демінералізації емалі зубів, то необхідна ремінералізующая терапія, і іноді процедура фторування зубів.

Якщо зуби пацієнта вичищені недостатньо якісно, то він направляється до лікаря-гігієніста. Той проводить професійну обробку ротової порожнини і зубів, а також навчає пацієнта правильної та якісної чищення.

Видалення зубів

Іноді відбувається так, що для того, щоб після лікування в зубному ряду вистачило місця, доводиться видаляти деякі здорові зуби. У цьому випадку потрібен особливо точний розрахунок лікаря — якщо видалити занадто багато зубів, то в роті може утворитися негарна щілину, а якщо видалити занадто мало, то залишилися зубам може просто не вистачити місця.

Процедура видалення проводиться за тиждень до безпосередньо встановлення брекетів. Якщо видаляти доводиться зуби мудрості, то це робиться поступово, протягом декількох днів. Іноді, втім, під загальним наркозом видаляють відразу кілька зубів.
  • ,

Морозна свіжість

Людина, не залежно від свого віку, істота яка є дуже чутливою, легко піддається будь-якому впливу. На собі може відчути будь-хто із нас такий вплив, будь він прямим фізичним або ж медійним, по суті, то не важливо, адже факт залишається фактом.
На тему цього посту мене надихнула реклама, саме прояв того впливу, про який так багато йдеться в цих декількох реченнях. Та не звичайна реклама, а та, яка справила незабутнє враження!) Stimorol — морозна свіжість!)
Знову ж таки, дуже часто наші бажання осліпляють нас, затьмарюють розум та пригнічують здоровий глузд. А все це до того, що коли я ставила металеві брекети, то ніколи б в житті не подумала б, що зимою це мені «аукнеться») Ну металеві та й металеві, ну ок, не так естетично виглядають, як керамічні і бла бла бла, тобто пісня вже знана та набридлива. Але… я ж зовсім не подумала як це зимою з металевими брекетами, особливо якщо мороз таки добрячий, більше двадцяти градусів, не якісь там іспанські м'які зими, а наші, старі/добрі/давні і так, вони дійсно холодні.
Особливо добре це можна відчути, коли йдеш проти вітру, який дме тобі в обличчя і ніби цим самим закриває тобі рота, якщо ж, звичайно, ти не камікадзе і не відкриваєш його навмисно)
Розумію, що то не у всіх так, ніщо не може бути абсолютним, але в мене саме так і трапляється кожної зими. Зуби холодні, брекети холодні, а найхолодніше губам, які мають все це зігріти :-D
Не можна сказати, що це погано чи добре. Як на мене, то це навіть кумедно, своєрідний життєвий урок. Це приводить до думки, що таки дійсно, все у світі має сенс, мету існування, навіть якщо це нежива істота, а предмет, якась річ, процес чи просто абстракція. Наприклад: іноді краще промовчати, ніж сказати щось, а потім самому ж від цього і страждати. Проте, люди слабкі, вони легко спокушаються, навіть банальною зацікавленістю: «А що буде, якщо на добрячому морозі відкрити рота і просто постояти так хвилини зо три, як мінімум».
Як завжди думку мою хилить кудись в сторону, проте, навіть написавши таку, здавалось би, на перший погляд, повну ахінею, можна знайти раціональне зерно *hi*
Порада для потенційних брекетоносців, якщо ви маєте чутливі зуби, чи просто ви дуже чутливі до будь-яких проявів холоду, краще обирати інший варіант брекет-системи, ніж металева. Проте, якщо ви згодні терпіти, відчути всі радощі користування металевою системою та просто розвинути власну силу волі (або якщо ви трішки мазохіст :-)) — вона створена для вас!) Знову як в рекламі: «З думкою про Вас!)»
Далі буде
  • ,

Марафон за красою!!!

Важко у великому місті знайти оптимальну ціну щоб сходити на чистку. А у моєму випадку вона потрібна ну хоть би на два рази на рік. В попередній раз сходила за досить адекватну ціну 200 грн, це порадила  мені моя ортодонша, за умови що та все знімить почистить а потім через день — два на корекцію. Все получилось по іншому, як сказав стоматолог – мій ордонт мастер по макраме!!! Накрутила так що важко було розмотувати :-D   і нижню щелепу не дочистила… Цього разу ми вирішили зробити все в один день, цілий місяць планували —  планували  і все таки получилось. Працюю я до 18.00, за великою вдачею получилось відпроситись на 30 хв раніше, але Київ  то суцільні пробки і тому в назначине місце з запізненням. Стоматолог пробув по хорошому усе розкрутити акуратно, но в кінці все обрізалось і дуги теж. По часу я фізично не встигала, давно я так не бігала, а особливо ще і по Хрещатику *crazy* Бігла до маршрутки, від маршрутки, було відчуття що я ще швидше б пересувалась за той тролейбус, якби знала добре дорогу. З запізнення  але прибула, кольца як завжди мені злетіли, то усе переклеювали, нові дуги, нове макраме *cool*  Повідомили що справа тянеться до кінця і в наступний раз дають мені еластики і розпочнеться  нове пекло. Пластина для виправлення прикусу то були квіточки … Радує те що уже не довго, печалить що ще помучитись потрібно…

Рекомендації після установки брекетів

скачанные файлы

Багато для вирівнювання своїх зубів і придбання красивої посмішки використовують різні брекети. Незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, після установки брекетів необхідно дотримуватися деяких правил догляду за ними та за порожниною рота.

Рекомендації після установки брекетів
Перший час після установки ортодонтичної конструкції, краще всього протягом перших тижнів,  їсти м'яку їжу, поки зуби не звикнуть до брекетів: пюре, фарші, каші, сир, йогурт і т.п .;

Якщо брекет раптом почав натирати щоки і губи, то потрібно закрити його ваткою або приклеїти на брекет захисний віск. Слизова рота, як правило, адаптується тільки через 3-10 днів — тоді й проходять больові відчуття. Не варто боятися проковтнути віск — він не робить негативного впливу на організм;

При появі ранки на слизовій оболонці слід обробити пошкодження перекисом водню, а потім висушити ватку і нанести мазь Метрогил дента. Якщо пошкодження відбулося на кінчику дуги, то краще звернутися до стоматолога;

Під час вирівнювання зуби можуть хворіти як при жуванні, так і самі по собі. Інтенсивність і тривалість болю залежить від пацієнта, проте вона абсолютно нормальна, так як зуби рухаються і, відповідно, болять. У разі необхідності можна прийняти не занадто сильне знеболююче. У кожному разі больові відчуття не повинні тривати надто довго;

Навколо брекетів особливо інтенсивно накопичується зубний наліт, бактерії і залишки їжі — це нерідко призводить до появи карієсу. Варто пам'ятати, що карієс безпосередньо під брекетами не розвивається, але навколо них він може виникнути легко. Для того, щоб уникнути карієсу, слід скоротити споживання солодощів і газованої води, а також уважно стежити за гігієною ротової порожнини;

Зуби найкраще чистити після кожного прийому їжі, використовуючи при цьому  зубну пасту з фтором . Перед сном можна користуватися зубною ниткою або спеціальними йоржиками. Після чищення брекети повинні буквально блищати. Для чищення можна використовувати електричні щітки, також не зайвими будуть антибактеріальні та протикарієсні ополіскувачі для зубів;

Велику користь приносить домашній іригатор, який тонким струменем води вимиває з брекетів залишки їжі і зубний наліт, а гідромасаж покращує кровопостачання в яснах. Замість води можна використовувати антисептики і відвари трав;

Щоб утримувати брекети і зуби в чистоті краще раз на три місяці ходити на професійну чистку у стоматолога;

Якщо брекет раптом відклеївся, то слід негайно знову його зафіксувати, а зробити це можна тільки у стоматолога. Справа в тому, що буває досить дня, щоб зуби повернулися до свого звичайного стану, а це продовжить лікування на кілька місяців.
  • ,

Параноїдальні думки ветерана брекетоносців

Так як зуби були кривими з самого дитинства, то відповідно мама постійно лякала мене тим, що якщо я буду вперто відмовлятися від якихось дій стосовно зубів, то вони будуть кривими як у сусідського хлопчика, а вони в нього як у крокодила :-D Щоправда така аргументація не дуже на мене діяла)
Залякування мами було доволі успішним, адже страх таки сформувався саме завдяки цим залякуванням. Чому сформувався, адже вроджених страхів людина має тільки три, і страх стоматологів явно не один із них.
До сьогодні мене цікавило питання, що стає з тими дитячими страхами? Як можна було свідомо йти на те, на що в 13 років ні за що в житті не погодився б. Що було б, якби я так і не наважилась їх поставити? Чи змінилося б моє життя? Чи могла я поводити себе так же впевенено, як і зараз, незважаючи ні на що?
Питання правильності прийняття рішення, мабуть, цікавило кожного з нас, хоча б раз у житті.
Вчора моя паранойя знову дала про себе знати. Мені стало цікаво, і я звернулася до магічної кулі за відповіддю)
Куля мене не втішила та розвіяла мої наївні дівочі сподівання) На питання: «ЧИ знімуть мені брекети до кінця літа, чи до кінця осені, чи навіть року?» відповідь була приблизно однаковою, типу «Навіть не сподівайся!» Я розумію, що то все відбувається рандомно, теорія випадковості і все таке, проте, віра в те, що в житті все відбувається не просто так, випадковостей не буває, не дає мені спокою.
Мабуть, таки не треба розкатувати губу на те, що скоро я стану вільною. Не скоро ще заспіваю:«Я свободен, словно птица в небесах».
Чергова думка про те, що все таки я слоупок. Вже більше двох років з арматуркою, та не знала про программу Braces, яка рахує дні, що можна фотографувати зубки і спостерігати за їх переміщенням. Іноді здається, що я пропускаю все саме цікаве в своєму житті.
Не додумалась до того, що в соціальних мережах можна познайомитись з великою кількістю однодумців, які так же чекають, і так же страждають. Можливо, вони щось би й порадили, або мої здобуті знання комусь би стали в нагоді.
І чому такі думки приходять так пізно? Хоча, краще пізно, ніж ніколи) Все таки щось магічне є в цьому висловлюванні.
Можливо, я ще дочекаюся моменту реставрації та встановлення адгезивного мостика, поповню свої знання, і тоді буду більш корисною, в плані надання інформативних порад.
Ще одним страхом є те, що я таки дочекаюся всього цього, коли все знімуть, реставрують, відполірують абощо, а мені вже буде всеодно. Типу, ось, нарешті! Ти дочекалась! — Ну ок. Просто покерфейс.
Як добре, що є вільний час, щоб думати про всяку нісенітницю. Ось на що я витрачаю свої канікули)
Далі буде