Смотритель: linelect
  • ,

Страшні історії

Лізуть мої вісімки, болять ясна, аж жувати боляче. А я думаю тільки про те, як мені ті зуби будуть видаляти.

Начиталась вже в інтернеті багато чого. Пишуть різне. У більшості випадків видалення проходить не боляче (бо роблять анестезію), а коли зуб майже повністю виліз, і його корені рівні, «виходить» він відносно легко. Стандартні побічні ефекти – невелика кровотеча, опухлість щоки, потреба їсти тільки рідке кілька днів, антибіотики для профілактики ускладнень.

Інше діло, коли є ретиновані зуби, або їх корені «зачіпляються» за сусідні, або з'являється ще щось, що унеможливлює нормальне видалення. Отоді починаються справжні проблеми. Перечитала багато, знайшла найстрашніше.  Вирішила поділитись.

Тож, дві топ-хорор історії про видалення зубів під час брекетоносіння.

1. Про молоду дівчину.

Була собі «брекетоносець» жіночої статі. І все було в неї добре до того моменту, як вирішив ортодонт звільнити її від «зайвого». Хірург доволі легко видалив, зашив ясна, дав свій номер телефона та відправив додому. Через кілька годин після повернення додому в дівчини почалась невеличка кровотеча. Та десь за годину вона стала набагато більшою. Зателефонувала до лікаря. Сказав, що треба гемостатичну губку накласти та зробити укол кровоспинного. Добре, що виявилась у дівчини сестра-медик. Зробили все як треба. А десь о десятій вечора почався реальний фонтан. І вже нічого не допомагало. Залишалось тільки спльовувати кров, щоб не захлинутись. Дякувати Богові, додумалась викликати Швидку. Коли спускалися униз, вона втратила свідомість (через велику крововтрату). В хірургії півночі намагались зупинити кровотечу, під ранок, нарешті, це вдалося. Через день виписалась додому. Причиною всього назвали знеболення з адреналіном. Або проблемами зі згортаючою системою крові (аналізи не здавала). Другим я себе заспокоюю.

2. Про молодого хлопця.

В нього процес видалення видався невдалим з самого початку. По-перше, не вдалося просто витягнути зуба, тому стоматолог вирішив його розпилити на дві частини. По-друге, коли видаляв одну з половин зуба, не помітив, що інша виявилась мобільною та під час маніпуляцій занирнула глибоко в кістку, а потім (неймовірно!!!) опинилась між якимись м'язами шиї чи лиця. Лікар добросовісно намагався її дістати та кілька годин колупав і колупав організм парубка. Результат: коли об'єм втраченої крові перевищив 2 літри, у хлопця, ясне діло, розпочався шок. Добре, що встигли довести до реанімації, де він одужував кілька днів, а потім проходив реабілітацію через «розпанаханий» рот.

 

Сама на себе страху нагнала. Ото сиджу тепер і  думаю, як відмовитись від видалення…
  • ,

Походу я занадто панікую!!!

Коли у мене зявляється найменша біда, біль я замітила що я дуже панікую! Колись, ще до брекетів, зуб починав боліти і я тянула до останього, так сильно не хотіла йти до стоматолога! Тепер дуже усе помінялось, найменший біль дзвоню до ортодонта, зразу активний пошук по інернеті про біль. Я одна така трішки божевільна?!:-)

Біль ще досі не проходить, а знеболюючими зловживати не хочу… Трішки терплю, трішки знеболююче.

Тут в цій ситуаціі мені трішки повезло, бо є рідні — мама скаже «все добре потерпи», кохана людина- увагою дає забути про біль і тривогу по поводу брекетів! У Вас є люди які можуть заспокоїти, підібрати слова щоб підтримати?:-)
  • ,

Похід до лікаря

Сьогодні один з тих днів коли я відвідавши лікаря не засмучена! :-)  По-перше у мене новий ортодонт, уже другий раз у нього і я бачу по людині що їй подобається щось там крутити, вигадувати, начіпити кучу еластичних дротів а потім ще фото на память. Вона запитає: чи не боляче, постійно запитує чи все нормально, розказує що робить і що дальше буде робити, тобто про всі дії під час консультації я знаю! Для мене це ідеально, я люблю коли до мене говорять :-D. І плюс вона така — моторна)) попередня просто така повільна була, я не хочу її образити, але мені більше подобається коли людина а ще і лікарь активна)

Тож, мені сьогодні кучу всього накрутили, плюс — печалька- хотіли повернути пластинку, по протоколу я повинна ходити 8 місяців а було всього лиш 6 місяців (зняли у звязку з запаленням ясен). Але це питання залишилось  не вирішеним, вона поговорить з попереднім лікарем, і вони рішать чи потрібна мені ще пластинка чи уже достатньо! Кожного разу коли я виходжу з консультації дзвоню до мами, розказати що та як, вона далеко живе тому спілкування в телефонному режимі, і завжди одне і те саме питання з самого початку розмови звучить«ну що, тобі ще довго, скільки місяців???»…

Ох якби мені самій хтось дав відповідь  на це питання, жалко самі зуби… коли чіпляють дугу, знімають лігатури, відчувається як зуби постійно зачіпають, туди-сюди, туди-сюди. Інколи зуби після консультації болять тільки тому що їх сильно мучили під час консультації… от такі реаліїї життя! А як Вам  ваш лікарь???  *cool*
  • ,

Мої вісімки

Почитала запис Наталі, та й згадала про свої «мудрі» зубки.

Перша вісімка (нижня ліва) в мене вилазить вже роки чотири. На даний момент вона стирчить з ясен на третину, а задня частина взагалі схована (зуб у такому собі кармані).

Верхня ліва вісімка зараз «у процесі». Десь за два тижні від встановлення брекетів почали пухнути ясна, там утворились якісь прорізи, боліло дуже. Та зараз затихло. Але шматочки слизової там нерівні, є заглиблення, думаю, скоро все почнеться знову)

Почала шукати, чи пов'язано прорізування з брекетами. Найшла небагато: дехто пише, що таке відбувається через початок руху зубів, якось вони там один на інший впливають. А хтось твердить, що все це жодним чином не пов'язано, ніби просто час настав.

Ну не знаю. Зараз відчуваю, що і верхня права вісімка ворушиться, отож це не збіг. З'явилось ще одне питання до ортодонта  *yes*

 
  • ,

Пройшов тиждень

Пройшла неділька від походу на консультацію. Я в шоковому стані, мало розказала про консультацію) У мене змінився лікар  :-(  Чи це добре чи погано покаже час! Лікування попереднього лікаря вона одобрила, тільки єдина проблема виникла-зуб мудрості. На її думку його потрібно було вирвати ще до встановлення брекетів(він у мене проріс на половину). 

І так, про сьогоднішнє  :-) Стан ясен покращився, загоїлись. На днях зайду до стоматолога, за новими коронками. У мене тяги на даний момент  тільки на передніх зубах, колець немає тому фіксувати не було до чого. Без пластинки уже привикла! І признаюсь чесно, можу сказати що результат замітно, прикус не глибокий. Він був не глибокий під час носіння пластинки, але коли її зняли він так і зафіксувався. Лікар попередив що після зняття брекетів на ніч буду ставити пластинку, щоб прикус не змінився.

Дні проходять як на диво спокійно  *blum*

P.S. Без пластинки я знову вчилась по новому говорити )
  • ,

Не правильний вибір - лікар-ортодонт...

n51572a8986be1

Вибір спеціаліста є одним з основних етапів при встановленні брекет-систем. На це потірбно було звернути мені особливу увагу, але нажаль цього я не зробила і тому постійно себе картаю питанням «Чи правильно проходить лікування?» «Чому щілини так довго закриваються»? «Чи потрібна мені була ця пластинка»… З першого дня як ти починаєш носити брекети, ти моніториш сайти, ютуб, «вконтакте». Ти перечитуєш дуже багато інформації, аналізуєш її. Я чітко розумію що  увсіх по різному, різний вік, різні проблеми…

У мого лікаря-ортодонта кожної консультації щось було «нове». Ніколи не було точної відповіді на мої запитання. Сказати що вона не спеціаліст своєї справи — не можу, на роботу її взяли ж, людей лікує.

Перед встановлення брекетів я ще проходила консультацію у НМУ імені О.О. БОГОМОЛЬЦЯ.  Лікар з університетут і лікар-ортодонт(у якого я проходжу лікування) дійшли до одного висновку, тільки про пластинку і не правильний  прикус я уже почула через пів року після того як встановили брекет-систему.

Нікого я з такою пластинкою не зустрічала, багато читала і чула, що якщо і виправляють прикус то тільки після того як зуби порівняють. На днях читала що пластинки похожого плану ставлять якщо лікар переживає щоб задні зуби не пішли в перед…

Брекетам уже 1 рік і 3 місяці, пластинка 6 місяців, з моменту виривання 4-их зубів пройшло 10 місяців ( зійшлись чуть більше ніж на половину)....  Як мені хочеться вірити що курс лікування вірний і я пізніше не пожалію.
  • ,

Під час носіння брекетів кровоточать ясна. Що робити?!

Рано чи пізно усі брекетоносці зустрічаються з проблемою коли кровоточать ясна!
У мене цей період прийшов, коли вирвали 4-ки на верхній щелепі. Пізніше почались проблеми з 6-м зубом (на якому знаходиться кольцо), у якому стоїть штіф і тимчасова керамічна коронка. Коронка сильно почала надавляти на ясна, і ясна поросли на коронці ( кольці). І третій етап: почали кровоточити ясна там де відкривались нові щілинки коли просувались зубки. Ясна надчутливі… І як погано це  не звучить, а можливо комусь і не приємно — чищення зубів з кровю це типове явище тепер…
При огляді лікар — ортодонт відмітив що запалення самих ясен як критичного немає, усе повязано з брекет — системою. Але потрібно запобігати самому винекненню запалення в майбутньому, парадонтозу.
Для профілактики і заспокоєння ясен  полоскати ротову порожнину  рекомендує настоєм ромашки! Зубна паста повинна мати акцент на  лікуванні кровоточивості, мені порадили  «Парадонтакс» (з фтором). Також полоскати ротову порожнину після кожного прийому їжі, у мене на роботі завжди під рукою ополіскувач травяний. А ще лікар — ортодонт порадив і наполягав в деякій мірі: вживати вітаміни, і не вживати вуглеводну і цукрову їжу, про що я думаю усі брекетоносці знають !)
Чи є у когось ще такі проблеми? І як Ви з ними справляєтесь?
  • ,

Економія обернулась крахом ...

Скільки разів люди попадались на економії.У мене коли стояв вибір куди піти ставити брекети, випало на приватну клініку, тоді акція у них була, між усіма приватними клініками ціна найнижча. Відгуки я шукала, клініка уже не мало років надає послуги, але ні хорошо ні поганого нічого не знайшла. А тепер розумію як важливо відгуки… Як глянути назад, почитавши мої записи, завжди щось не так, як не лікар, то сам персонал підставить poop
Чому ця тема стала так важливою зараз, на днях мені написала дівчина, яка як і я проходить лікування в тій же клініці, і яка теж зустрілась з неграмотністю як і персоналу так і лікарів. Коли ти один в такому становищі, ще якось не так це все переживаєш, бо ти точно не знаєш чи це все не вірно. А тепер, в голові одні сумніви, коли ти чуєш про не компетентність свого лікаря, про те що під час зняття брекетів здирають дуже емаль. Я досі у своєрідному шоковому стані, розгублена. Це зуби, це твоя посмішка! Проходити майже три роки з брекетами а потім після всіх процедур, чистка, реставрація — через пару років замінити зуби бо через чиєсь не знання тобі все спортять. Шукати інших лікарів можна, але хто захоче взятись, це не початок носіння брекет системи а кінець, у всіх різний стиль лікування. Я розумію що вихід завжди є, і тут я знайду оптимальний. Але страх що все даремно не дає заспокоїтись…
  • ,

Мій результат за 6 місяців

4 фото
image
І нарешті я оцінила те що роблю фото. Не вмію робити гарних фото, все відбувалоь спонтанно, бо потрібно залишити память, щоб потім оцінити. Колажі не робила, не доходили руки, а тут я замітила результат smile smile smile
Не даремні мої муки!!!
Сьогодні пройшла корекція. Говорять що ще трішки, все стягується. Через місяць іду на нову корекцію і плюс повинна зробити знімок, щоб лікар міг провести аналіз по знімках, і дати тяги якщо уже і вправду ми на фініші relaxed relaxed

Що не зробиш заради краси . Бувайте зуби мудрості

У мене склалась не дуже весела ситуація, але якщо вже рівняти та лікувати зуби, то на сто відсотків. Після того як я зробила панорамний знімок зубів, то мій стоматолог сказав, що мені потрібно видаляти всі чотири зуба, бо на щелепі недостатньо місця, щоб він зайняв правильне положення(також вони можуть порушити процес виправлення прикусу). Треба було бачити мою реакцію в той момент, я була перелякана, що мама не горюй. Стоматолог казав, що все не так страшно як здається. Моїй подрузі теж видаляли, але один зуб, а тут мені сказали новину, що я залишусь без чотирьох зубів ) Але ця процедура необхідна, адже потім коли вони виростуть то можуть знову викривити ваш ряд ( який ви так старанно рівняли ). Щоки в мене напухли, і це було дуже смішно. Після видалення двох верхніх, все було нормально, набряк зійшов через неділю, а от з нижніми було важче. У мене були сильний біль. Уявіть собі, що в роті у вас знаходиться металева прикраса, яка викликає певний дискомфорт або навіть провокує появу виразок у роті, а тут ще й зуби мудрості видалили, і в тебе все болить. Але, що не зробиш заради краси ;)