• ,

Встановлення моїх брекетів. Передмова.

От і настала черга розповісти про те, як встановлювали брекети мені.

Пройшло вже кілька тижнів с тих пір, як брекети з'явились у моєї сестри. Перші дні, як водиться, зуби в неї ДУЖЕ боліли. Ще після самого встановлення, ми, навчені досвідом її подруги, яка їла тільки пюре кілька перших місяців, пішли в супермаркет за дитячими продуктами, фруктами та молочним.

Звичайно, трішки ми від ціни «припухли»: 200 г дитячого пюре з яловичини коштувало біля 20 гривень, та що робити, довелося брати. Коротше кажучи, набрали ми всього та побільше, загрузилися банками-склянками і – додому.

Перший вечір пройшов відносно спокійно, а от наступного ранку звичні зернові кульки, вимочені в молоці мала вже їсти не змогла, пила тільки молоко, йогурти, заїдала фруктовим пюре. Далі – більше. Ввечері довелося їсти ото пюре з яловичини, і вона почала нити: «Боже, як же його діти їдять, воно ж ніяке, не солоне і не солодке. Блін, шо мені їсти?» Я в неї взяла трішки на пробу і можу сказати: бідні діти, як же вам несолодко живеться на першому році життя. Спочатку півроку одне молоко, потім отаке несмачне починаєте їсти. Жуть! До речі, схоже воно було на кабачкову ікру: що кольором, що смаком, тому в мене з'явились деякі сумніви в чесності виробників…

Принцеса і брекети !


Дівчина яка у списку десяти найбажаніших наречених світу теж хотіла бути досконалою  :-)
Внучка британської королеви Єлизавети II — принцеса Євгенія (Princess Eugenie) у 2006 році вона наділа брекети, а через два роки вже мала чудові зуби. У червні 2009-го вона з'явилася на престижних Королівських скачках (Royal Ascot race) в британському Аскоті без брекетів. Всі погляди були прикуті до її чарівного капелюшку, а не брекетів, як раніше. Здається людина великої популярності, пристальних поглядів щоденно — не побоялась встановлення брекетів та ще й з великою ширістю посміхалась на камери. Брекети це не вирок — це ще один крок до вдосконалення!

Вирівнювання зубів без брекетів!

Багато часу пройшло після перших встановлень брекетів, і багато що змінилось з тих часів. Брекети стали буденністю, на сьогодні  вони можуть біти різнобарвними, витонченими. Не змінилось тільки те, що вони і надальше приносять масу незручностей для самих носіів брекетів. Носити досить тривалий чай, чистка, обмеження в їжі, постійні походи на консультацію (корекцію). Але з кожним роком наука іде з кроком у перед і тому в наш час можна обійтись і без використання брекетів.

Але нажаль ще не настільки наука осучаснилась, тому що  кому уже більше за 20 років нажаль без брекетів не обійтись.  Без брекетні методи вирівнювання зубів і прикусів допоможуть у дитячому і підлітковому віці.

Один з методів є капи. Стоматологічні капи тоненькі, майже на замітні на зубах. Капи дуже зручні, під час розмови не заважають, при вживанні їжі їх знімають. Подібні капи використовують боксери під час бою, тільки вони не такі тоненькі і зручні

Вініри -  найбільше зацікавлення викликають.  У нас вони набувають щирокої популярності, звичайно і вартість їх не з дешевих. Вініри використовують коли потрібно вдосконалити форму зуба, закрити проміжки між зубами, дефіцит прикусу. Стоматологи вважають їх найбільш безболісним у встановленні способом виправлення зубів.
І ще один з методів, конструкція що нагадує капи — трейнери. Цьому виду виправлення зубів піддаються тільки дітки, коли їх зуби ще не повністю зміцніли на свої місцях, і за допомогою трейнерів — лікар-ортодонт має можливість посунути зуб у тому напрямку який потрібно.
Є безліч переваг вирівнювання зубів за допомогою кап, вінір і трейнерів. Але не для усіх це можливо і доступно. Діткам  підходять на раній стадії трейнери, підлітковий вік більше підходять капи, а уже хто по старше вініри або брекети. Плюси кап і трейнерів те що їх можна зняти і добре почистити ротову порожнину, що є не можливо з брекетами. Головне памятайте, що  тільки при перших ознаках змін зубного ряду звернутись до лікаря-ортодонта, він вам і правильний діагноз скаже і точно скаже що носити!
  • ,

Встановлення брекетів: погляд зі сторони

Сидіти в кріслі під час встановлення брекетів і бачити тільки яскравий світ лампи – це, м'яко кажучи, не дуже приємна процедура, а інколи навіть болюча (коли випадково зачіпляються ясна або слизова щоки). А от бачити все зі сторони, намагатися зрозуміти послідовність дій і, що гріха таїти, тихенько посміюватись – набагато цікавіше.

Мені з цим повезло: коли сестрі встановлювали брекет-систему, я залишалась в кабінеті. Що сказати: ортодонт досвідчений, свою роботу знає, робить усе чітко. А от медсестра виявилась новачком у встановленні, і він її постійно чомусь навчав: коли включати лампу, куди світити, які інструменти брати. Вона хвилювалась: ясно, що молода дівчина, лікар теж не старий хлопчина, було доволі весело бачити, як вона періодично червоніє  :-D І поки вона десь уходила, стоматолог показував мені брекетини, розповідав, як вони кріпляться, у якій послідовності і чому тримаються, також дав обрати кольори резинок (ми з сестрою це попередньо обговорили), показав на гіпсових зліпках проблемні ділянки, пояснив про особливості клею. А сестричка весь цей час із відкритим ротом сиділа :-)  і дивилась у стелю :-)

Найсмішніший момент — це коли вони вдвох (лікар і медсестра) із суперсерйозними очима дивляться в рот. Ніби там, ну… чорна діра чи дитина родиться :-)  При цьому розумію, що нічого такого там немає, але це викликає посмішку. Пожаліла, що не було можливості зробити кілька кадрів  :-D

Врешті-решт, хочу сказати, що читати про щось і бачити на власні очі – дві великі різниці. Майже все, що ортодонт мені розповів, я вже знала. Та коли побачила, як все робиться, – мабуть, це додало плюсів моєму рішенню ставити брекети і собі.

 

 
  • ,

Моя історія, ч.5

Ортодонтом виявився молодий чоловік на ім'я Олег. Одразу після знайомства помітила, як він подивився на мої зуби. Але ж я привела сестру, тож розбирався він з нею. Реально швиденько зняв зліпки, ми домовились, коли прийдемо встановлювати брекети, тут він і каже: «А давайте я і Вас подивлюсь». Я ж: «Ні, не треба, я без цього якось…» Він знову: «Давайте за компанію, не даремно ж Ви приходили. Мені здається, що Вам брекети потрібніші». Врешті я подумала, що просто подивитися – це не страшно. І сіла в крісло.

Та відразу пожаліла: ортодонт зробив страждальницьке лице, щось дивився, пальцями колупав, просив то відкрити, то закрити рот, навіть, здається, кілька разів зітхнув та сказав: «Як я і думав, у Вас все дуже серйозно». Отут у мене серце впало. Що? Як? Нічого мені там сильно не мішає, здається…

А він почав щось страшне розповідати про можливість втрати зубів, зміщення щелепи… коротше кажучи, я точно не запам'ятала, що конкретно він казав, та мені стало ДУЖЕ моторошно. Вилізла з крісла вся у невеселих роздумах. А ортодонт: «Ви подумайте добре, я б навіть Вашій сестрі не ставив брекети, краще б Вам сьогодні зліпки зробив».

Все. Тепер я вся погрузла у думках про правильний прикус.
  • ,

Моя історія, ч.4

А влітку сеструня почала глобальний пошук інформації. Стоматології. Ортодонти. Види брекетів. Додаткові «штучки». Стала просто брекетний маніяк. Ходила з подружкою на корекцію. Та їй розповідала про всі незручності, що виникли «у процесі». Тепер і я знала, що з брекетами: а) неймовірно болить, перші дні треба їсти дитячі пюре; б) можна схуднути; в) поцілунки — не проблема; г) треба обирати різнокольорові резинки – це модно.

У жовтні вона домоглася від батьків спонсорування своїх брекетів та вибрала приватну стоматологію, що не сильно далеко від дому, до того ж ціна там була доволі нормальна. *Для інформації: ця стоматологія виявилась взагалі єдиною в нашому місті, де був ортодонт. :-D Живемо ми в м.Ірпінь.* Але стоматологія несподівано зачинилась на ремонт, довелось чекати відкриття.

На першу консультацію сестра пішла з мамою, бо та хотіла дізнатись про ціну (щось не довіряє вона малій у грошовому питанні). А на другу, коли треба було зліпки знімати, взяла мене.

Це ще не кінець моєї історії, не сподівайтесь)))

Міфи про брекети


Коли перебуваєш у боротьбі за ідеальні зуби, переживання і різноматні курйозні випадки призводять до віри у будь-що. Для прикладу до вашої уваги, три найпоширеніші міфи про брекет-системи.

Перший міф: Брекет-система призводить до появи карієсу!

Усі ми повинні розуміти, що між брекетами і зубами розміщена плівка найтоншого матеріалу, це  у свою чергу перешкоджає будь-якому контакту між ними, і виникненню зубного нальоту, що продовжує появу карієсу! Є моменти коли сам брекет відшаровується від зуба, це важко замітити, але це можливо уникнути. Лікар-ортодонт попереджає не вживати дуже гарячої і холодної їжі, тому що у цьому випадку є ймовірність відклеюванню брекета що може призвести до зубного нальоту, а потім і до карієсу.  Тому, якщо ретельно чистити ротову порожнину після вживання їжі, виконувати усі рекомендації лікаря-ортодонта можна нічого не боятись!

Другий міф цікавить більш зрілу частину нашого суспільства: чи можна літнім людям носити брекети???!

Можна! Брекет-системи чи пластинки по виправленні прикусу можуть встановлюватись у будь якому віці. Обмежень вікових немає. Існують обмеження але вони відносяться тільки до медичних протипоказань. Наприклад  дуже крихкі зуби, множинний карієс, запалення ясен чи злоякісні пухлини в порожнині рота.

Відома згадка, що леді у 90 років, вирішила порадувати рідних рівними зубками і звернулась до ортодонта. І в наступні кілька років обдаровувала усіх метaлевою усмішкою :-)

Третій міф є одним з найважливіших, а це: чи можливі ускладнення під час носіння брекетів?

Під словом «ускладнення» маємо на увазі — запалення ясен, карієс зубів…

Основним під час лікування брекет-системою для пацієнта і лікаря-ортодонта має бути за основу часті зустрічі, при яких виявлення будь яких проблем буде вирішено в найближчий час. Боятись не потрібно, і краще звертатись в клініку яка зарекомендувала себе з найкращої сторони.

Випадки, коли можна пошкодити брекети



Посмішка — це стан Вашої душі, який показує впевненість у своїх силах і в собі!
Більшість вважає, що при встановленні брекетів життя перетворюється на кошмарний сон, тому що вони будуть заважати жити в звичному темпі. Це не говорить про те, що потрібно вживати тільки мяку чи перетерту їжу. Дехто думає, що брекети не будуть заважати при прийомі улюбленої їжі, і тому потім виникають деякі незручності. В будь-якій справі повинна бути золота серединка, і носіння брекетів не є винятком, тому що це серйозна справа.
Щоб уникнути пошкодження брекетів, потрібно дотримуватись декількох правил. На перший погляд Вам буде здаватися, що Ви не зможете з цим справитись, але воно того варте. Коли знімете брекети, то зрозумієте наскільки Ви стали щасливішими!
Якщо при носінні брекетів будете вживати всі продукти, то тут не обійдеться без пошкоджень. Все це буде пов’язано з відвідуванням стоматолога, і витратою додаткових коштів.
Людина повинна зрозуміти, які продукти вона не повинна вживати і чому?
• Жорсткі — травмують брекет-систему.
• Липкі — вони в більшості прилипають до брекетів.
• Холодні — викликають пошкодження в місцях зклеєння брекетів з зубами.
• Гарячі — з тієї ж причини, що й холодні.
• Щільні продукти — тому що вони взагальному можуть пошкодити брекет.
• Газовані напої — тому що вони мають високу кислотність, яка може пошкоджувати зубну емаль або залишити на них плями. Їх можна буде помітити, коли брекет-система буде знята з зубів. І потрібно запам«ятати, що після прийому їжі рекомендовано чистити зуби. Чищення брекетів необхідно проводити обережно, тому що вони тримаються на клейкій основі, і при жорсткому або неправильному чищенні, є ризик того, що вони можуть відклеїтись. Після установки, проконсультуйтесь з Вашим особистим лікарем і для впевненості задайте ті питання, які Вас турбують. Дотримуйтесь рекомендацій стоматолога і стежте за чистотою ротової порожнини. Відмінний результат не заставить довго чекати — здорові і красиві зуби!
Хай Ваша посмішка сяє! Будьте щасливі і здорові!

Чи є шкода зубам через брекети, який негативний вплив приносять брекети на зуби?

Коли ви звертаетесь до лікаря-ортодонта, то повинні враховувати, що вирівнювання зубів, крім гарної посмішки та зубів, може мати негативні наслідки. Але ці наслідки не стосуються кожного випадку лікування брекет-системами. Єдине що, знаючи про можливість такого негативного впливу на здоров’я зубів та ротової порожнини, перед тим як встановлювати брекети, треба пройти більш ретельне обстеження у стоматолога.

На що треба звернути увагу?

1. Стан зубної емалі. Якщо ви маєте тонку емаль, або лікар помітив у вас ознаки демінералізації, то носіння брекет-систем впродовж значного періоду, може послабити емаль ще більше.
2. Розгойдування зубів. Схильність до пародонтиту може посилитись під час лікування брекетами. Однак слід зауважити, що так само вплинуть будь-які інщі пристрої для вирівнювання зубного ряду.
3. Також існує цілий ряд захворювань ясен, зубів, та тканин ротової порожнини, при наявності яких вам не поставлять брекети. Якщо є підозра, що з вашими зубами, чи яснами не все в порядку, то слід отримати консультацію в спеціалістів різних стоматологічних клінік, аби вберегти себе від «лікування» в людини, яка понад все бажає власного збагачення, а вам натомість залишить хронічну хворобу в загостреній формі.

Крім того проконсультуйтесь з лікарем, щодо його плану дій по закріпленню вирівняних зубів, після зняття брекетів, адже згодом зуби можуть повернутися у своє попередне положення.

Усі інші причини не ставити брекет-системи, як то відмова від деякої їжі та більш ретельна гігієна ротової порожнини, не мають прямого відношення до медичної сторони питання, а тому приймати їх до уваги чи ні стосується лише вас.
  • ,

Моя історія, ч.1

Думала-думала, про що розповісти, і вирішила: у кількох постах напишу, як я дійшла до встановлення брекетів. Може, комусь буде цікаво) Що ж, розпочнемо)

Пункт перший. Дитинство

До стоматолога я ходила рідко, зуби проблемними не були. Мабуть, через те, що їла мало солодкого. Завжди різці трошки виступали вперед, але загального виду це не псувало.

Та років в 11 моя стоматолог сказала, що можна проконсультуватися в ортодонта. Що вона особливого побачила – не сказала, та я, мабуть, і не зрозуміла би.

Дитиною я була дуже самостійною, батьки довго на роботі затримувались, а стоматологія – в сусідньому домі. Тож вирішила зробити все сама: прийшла до стоматолога, сказала: «хочу!». Вона трошки здивувалась, але відвела до ортодонта (кабінети розташовані поряд, до того ж інших пацієнтів не було). Вона мене подивилась, і лікарки почали щось на своєму «професійному» розповідати. З усього того я зрозуміла, що через кілька днів треба з'явитися на зліпок. От і все.

Дитина прийшла до ортодонта з замиранням серця: що воно таке буде? Мене чекала несподіванка: в неї були практиканти. Кілька дівчат і хлопців змусили мене нервувати, хоча нічого не казали образливого та не сміялись, але якось незвично було роззявити рота перед такою аудиторією. Процес зліпків також не був страшним: приємна м'ятна штуковина, я в центрі уваги – круто)))

Після того, як все було готово, мене ще раз подивились всі студенти. Тож, я була зіркою))) усю ситуацію зіпсували залишки матеріалу. Це зараз стоматолог обережно видаляє все зайве вологою серветкою, а тоді змивала сама після того, як встала з крісла. Була в шоці: поналипало на щоки, на шию (!!! як воно туди потрапило?!!), опинилось на светрі та під ним. Виявляється, я вся така зелена сиділа перед ними і відчувала себе центром всесвіту. Ото сором…

Далі буде))