Смотритель: linelect

Чищення зубів ниткою при носінні брекетів: омани

Багато дітей і підлітків (і деякі дорослі) не знають, як чистити зуби ниткою при носінні брекетів. Або ж вони думають, що не можуть користуватися ниткою зовсім, якщо носять брекети. Але це не так.
Насправді, щоденне використання зубної нитки особливо важливо в той час, коли Ви носите брекети, через залишки їжі, що застрягли в брекетах, стрічках і дротах, які можуть збільшити ризик появи карієсу, якщо їжа містить вуглеводи (цукру).
Будьте готові витратити в три рази більше часу на догляд за порожниною рота, якщо у Вас стоять брекети на зубах. Не хвилюйтеся, це варто того, адже якщо Ви не звернете увагу на гігієну порожнини рота в той час, коли Ваші зуби перебудовуються, Ви збільшуєте ризик появи захворювань ясен. Крім того, така чистка може допомогти Вашим зубам виглядати набагато краще після зняття брекетів.
Хоча користуватися зубною ниткою при носінні брекетів складно, Ви можете навчитися цьому з часом, якщо виконувати наступні дії. Використовуйте воскову нитку (невоскових нитка, швидше за все, застрягне в брекетах), зубну стрічку або засоби, спеціально призначені для очищення навколо брекетів, як, наприклад, Oral-Bregistered Orthodontic Brush.
Використовуйте достатньо нитки. Близько 18 см нитки має вистачити. Проводьте ниткою акуратно. Візьміть нитку і акуратно протягніть її під основою брекетів, перш ніж провести її між двома зубами. Потім вийміть нитку і повторно просмикніть під основою, щоб пройти між наступною парою зубів. Переконайтеся, що не затягується нитка, просто переміщайте її вгору і вниз, м'яко, по кожній стороні кожного зуба.
Батьки! Чистите ниткою зуби дітей молодшого віку, яким не вистачає спритності для протягування нитки під основною брекетів.

Лігатури в брекет системі.

Лігатури брекетів — це складові ортодонтичної системи. Виглядають вони як дріт або кільце, які кріпляться до кожного брекета. Ця система допомагає утримувати всю конструкцію в нерухомому стані. З часом їх потрібно міняти, це пристосування має властивість розтягуватися. 

Застосовується два види лігатур:
Еластичні лігатури — це звичайні гумові колечка. Кожен раз при підтягуванні дуги гумки замінюються.
Металеві лігатури — це медичний дріт з металу. Дріт надійно і щільно з'єднує дугу з одним або декількома зубами. Через жорсткості конструкції її зазвичай не застосовують на початку ортодонтичного лікування. Міняти лігатури з металу потрібно не так часто як еластичні.

Переваги  лігатурних брекет-систем:
  •   Деякі порушення зубного прикусу виправляються тільки лігатурними пристосуваннями.
  •   Гумки за колірним рішенням бувають різноманітних відтінків. Кольорові брекети роблять довгий процес лікування по-справжньому святковим. Дітям і підліткам дуже подобається підбирати різнокольорові еластики на зуби для надання забавного або креативного штриха своїй посмішці.
       Для непомітного вирівнювання зубів на сапфірові і керамічні системи ставляться прозорі гумові колечка, а на лігатурні металеві брекети для гармонії кольорів кріплять срібні.
  •     Застосування еластичних лігатур зменшує біль від брекетів.
  •     Низька вартість у порівнянні з саморегулючими конструкціями.
  •     Висока ефективність, надійність і результат при лікуванні.
До недоліків відносяться:
  •   Гумові колечка під постійним навантаженням розтягуються і втрачають свої пружні властивості. Для відновлення працездатності всієї системи потрібна заміна еластичних елементів.
  •      При переміщенні зубів зафіксована дуга долає значне тертя, тому процес виправлення прикусу проходить повільніше, ніж міг би проходити без лігатури.
  •      Нерухоме закріплення дуги може викликати больові відчуття.
  •      Фарбування гумок під впливом хімічних речовин. Зміна кольору особливо помітно в прозорих пристроях.
  •      Ускладнений догляд та чистка брекетів .
Не потрібно боятись якщо ви проковтнули лігатуру. Вона не шкідлива і усе вийде своїм шляхом *yess*

Про головне-"Ортодонтія"

Наукове визначення ортодонтії — це розділ стоматології, що займається виправленням і попередженням порушення положення зубів та аномалії прикусу.

У нас завжди постає питання, чи ідеальні у нас зуби, чи правильний прикус?! Чи потрібне втручання медицини у наш маленький недолік?! Ортодонія говорить, що будь які функціональні порушення можу бути усуненні. Ряд причини чому варто звернутись такий: інколи недолік у зубному ряду може заважати людині добитись карєрного росту.Криві зуби заважають людині посміхатись щиро, що створює зациклення на проблемі кривих зубів. Існують обєктивні причини — анотомія щелепно-лицьової області людини. Правильний прикус дається нам природою, при його порушенні зуби які не відповідають за жувальну частину можуть брати на себе навантаження а це в свою чергу призводить до зношення зубів, карієсу, різних  захворюваннь парадонту.

Не потрібно вважати що втручання ортодонтії актуальне тільки у дитячому чи підлітковому віці. Існуєть різноманітні конструкції які допоможуть і у дорослому віці вирішити проблеми неправильного положення зубів. Тільки потрібно зауважати, що у цьому віці курс лікування буде більший на рік а можливо і два, від курсу лікування який застосовується у підлітковому чи дитячому віці.

Про порушення зубного ряду у дітей можна уже зрозуміти у віці 7-8 років. Батькам потрібно звернутись до ортодонта, щоб він вирішив як краще розпочинати курс лікування. Дуже актуальна проблема у батьків, що вони не хочуть вмовляти дітей носити брекет-системи чи пластинки. Оцінюючи своє життя, що вони прожили з кривими зубами і нічого погано не сталось не означає, що ваша дитина буде вдячна вам за те, що ви не наполягли на лікуванні. Усі матеріальні проблеми, не зручності з конструкціями з часом забудуться, а рівні зуби і правильний прикус залишиться на все життя!

Думати що «залізні» штучки на зубах це не естетично, скажу Вам чесно — криві зуби все життя ось, що не естетично!!! *cool*

Дуги для брекет-систем.

Початкові дуги зроблені зі спеціальних сплавів. Головна властивість цих дуг — пам'ять форми, тобто при будь якій деформації дуга повертається в попереднє положення. У заводських умовах цим дуг надають форму ідеальної зубної дуги. Дуга, прагнучи повернутися в початковий стан, тягне за собою неправильно розташовані зуби.
По ходу лікування дуги періодично міняють.  На початку лікування використовуються, як правило, тонкі дуги круглого перетину, а в кінці — прямокутні, повністю заповнюють паз брекета. Крім того, дуги можуть відрізнятися за матеріалом, з якого вони виготовлені. Найчастіше використовуються: високоякісна сталь, сплав нікелю й титану (нитинол), сплав титану і молібдену. Іноді застосовуються матеріали, яким присутня термозалежність, тобто змінюють властивості дуги в залежності від температури. Однак слід пам'ятати, що різка зміна температури порожнини рота може змінити властивості ортодонтичної дуги, тому слід уникати різкого охолодження дуги, або навпаки нагрівання (морозиво / гарячі напої), і тим більше чергування холодного-гарячого (кава-гляссе, наприклад).
На кожному етапі лікування ортодонт може користуватися дуже різноманітним арсеналом дуг. Вони відрізняються матеріалом, з якого виготовлені, розміром і формою перетину.
Які дуги на якому етапі лікування вибрати лікар вирішує сам, орієнтуючись на свої знання і переваги, і, виходячи з клінічної картини, з якою звернувся до нього пацієнт.

Основні принципи такі, що на першому етапі дуги повинні бути досить еластичні, щоб, роблячи вигини в брекети на кривих зубах, вони не деформувалися, а, навпаки, поступово намагалися придбати свою первинну форму. На другому етапі дуги повинні бути жорсткі і досить великого перерізу, щоб переміщення зубів і зубних рядів відбувалося максимально корпусно, а не похило (це коли в роті ми бачимо, що коронкова частина зуба начебто пересунулася, а корінь — то насправді залишився на своєму місці, що добре можна побачити на знімку; такий ефект завжди спостерігається при роботі на дитячих пластинкових апаратах). На третьому етапі дуги повинні представляти із себе щось середнє між першими і другими дугами, щоб простіше було «посадити» прикус.

Вирівнювання зубів без брекетів!

Багато часу пройшло після перших встановлень брекетів, і багато що змінилось з тих часів. Брекети стали буденністю, на сьогодні  вони можуть біти різнобарвними, витонченими. Не змінилось тільки те, що вони і надальше приносять масу незручностей для самих носіів брекетів. Носити досить тривалий чай, чистка, обмеження в їжі, постійні походи на консультацію (корекцію). Але з кожним роком наука іде з кроком у перед і тому в наш час можна обійтись і без використання брекетів.

Але нажаль ще не настільки наука осучаснилась, тому що  кому уже більше за 20 років нажаль без брекетів не обійтись.  Без брекетні методи вирівнювання зубів і прикусів допоможуть у дитячому і підлітковому віці.

Один з методів є капи. Стоматологічні капи тоненькі, майже на замітні на зубах. Капи дуже зручні, під час розмови не заважають, при вживанні їжі їх знімають. Подібні капи використовують боксери під час бою, тільки вони не такі тоненькі і зручні

Вініри -  найбільше зацікавлення викликають.  У нас вони набувають щирокої популярності, звичайно і вартість їх не з дешевих. Вініри використовують коли потрібно вдосконалити форму зуба, закрити проміжки між зубами, дефіцит прикусу. Стоматологи вважають їх найбільш безболісним у встановленні способом виправлення зубів.
І ще один з методів, конструкція що нагадує капи — трейнери. Цьому виду виправлення зубів піддаються тільки дітки, коли їх зуби ще не повністю зміцніли на свої місцях, і за допомогою трейнерів — лікар-ортодонт має можливість посунути зуб у тому напрямку який потрібно.
Є безліч переваг вирівнювання зубів за допомогою кап, вінір і трейнерів. Але не для усіх це можливо і доступно. Діткам  підходять на раній стадії трейнери, підлітковий вік більше підходять капи, а уже хто по старше вініри або брекети. Плюси кап і трейнерів те що їх можна зняти і добре почистити ротову порожнину, що є не можливо з брекетами. Головне памятайте, що  тільки при перших ознаках змін зубного ряду звернутись до лікаря-ортодонта, він вам і правильний діагноз скаже і точно скаже що носити!

Брекети – привід для сорому чи прикраса?


Ніколи не помічали, як себе ведуть люди, в яких є щось незвичайне у зовнішності? Так, вони поділяються на дві групи: одні ігнорують, а другі занадто багато про це думають. Зауважте, друга група неоднорідна: хтось старанно прикриває свою незвичайність, а хтось відкрито хизується.

Те саме відбувається і з брекетами. Одні вважають брекети прикрасою: постійно роблять фото, акцентуючи увагу на цих маленьких штучках. А дехто настільки їх соромиться, що навіть говорить менше, аби інші не помітили брекети. Де ж шукати «золоту середину?»

Останніми роками брекети стали іншими – це вже не чудернацькі металеві системі, які показували в старих американських фільмах про підлітків. Окрім того, що з'явились естетичні їх різновиди, змінилось і ставлення до брекетів: сьогодні мати гарну усмішку, яка є своєрідним показником здоров'я, престижно, отож і брекети, які дарують цю посмішку, стали стильним аксесуаром здорового способу життя. Це перший камінчик у город тих, хто соромиться брекетів.

Багато хто з кіноакторів, високопосадовців, спортсменів змінюють свої зуби. І роблять це достатньо відкрито, бо брекети важко сховати на фото крупного плану. Як вони цього не соромляться, то чому ж це має робити хтось інший? Що ж, це другий камінчик.

Ще треба сказати, що збільшується кількість тих, хто починає вирівнювати зуби у старшому віці. Перефразовуючи відому фразу: «брекетам все возрасты покорны». Це абсолютно нормально. Усі хочуть бути красивими. Третій камінчик летить.

Тепер про інше. Будемо чесними: є ті, кому з брекетами відносно «симпатично». Але ж є і ті, кому вони зовсім «не до лиця». Що ж, із цим нічого не поробиш. Не для всіх брекети можуть стати прикрасою. Що робити? А нічого. Ну є у Вас така перчинка. І живіть з нею наступні кілька років. Красиво – робіть фото, не дуже – теж робіть. Інколи кумедні зображення навіть кращі.

Підведемо підсумок: треба сприймати брекети як щось середнє. Цього не треба соромитись, але й красуватися брекетами на кожному перехресті – погана думка. Все добре в міру.

Той самий незручний момент, коли ти з брекетами, а в тебе скоро весілля!


Це сталось! Він зробив тобі пропозицію, а ти зі щасливими сльозами на очах сказала: «Так!» В голові промайнули образи в білому весільному платті, ніжні ночі медового місяця, і ти вже почала складати приблизний список гостей. Аж раптом… губи чіпляються за «штучки» на зубах та передвесільна ейфорія кудись зникає: як же бути зі щасливою посмішкою нареченої?

Стоп-стоп! Брекети – це не вирок. Розберемо ситуацію по поличках.

По-перше, В чому проблема?

Образ нареченої жодним чином не в'яжеться з брекетами.
  1. На весільному фото, де багато крупних планів, їх буде видно.
  2. Виникнуть проблеми з кусанням короваю.
  3. На весільному бенкеті в елементах брекет-системи застрягатиме їжа.
По-друге, Що робити?

Зберігати спокій. Оцінити масштаби лиха. Для цього задай собі кілька питань: Скільки часу до весілля і як довго залишилось носити брекети? Які брекети – непомітні чи металеві?

Якщо брекети носити тобі недовго і весілля «вже скоро», можна попросити в ортодонта зняти їх раніше та замінити на ретейнери чи капи. Це ідеальний випадок. Другий варіант:  сапфірові чи керамічні брекети, що є в принципі непомітні. Якщо тебе це хвилює аж занадто, домовся з фотографом, щоб він обробив зображення у фоторедакторі і видалив усі сліди їх присутності. А як ні – це теж не проблема: стоматолог може зняти дугу на кілька днів, і твоя посмішка на фото не буде зіпсована металевою чи будь якою іншою смужкою.

Трішки важче у випадку, коли брекети повністю металеві. Не всім вони до лиця. Але тут теж можна використовувати методи, що викладені вище. Якщо зовсім несила, спробуй розглянути варіант з тимчасовим зняттям брекетів і їх повторним встановленням (звичайно, це неприємно, погано для емалі та затратно). Зрештою, можна відкласти дату весілля. Адже воно буває тільки раз, і хочеться бути на ньому ідеальною. Та це зовсім край…

По-третє, Як поводитись у процесі?

Якщо брекети таки залишаються на тобі під час весілля, зроби вигляд, що їх нема. Щиро посміхайся: гіршим за гіпотетично некрасиве фото з брекетами може бути тільки фото, де ти зімкнула губи і схожа на нещасну мавпочку. Їж та пий, що хочеш. Коровай відламай пальцями і тоді вже акуратно відкуси. Після їжі, звичайно, доведеться зробити «гігієнічну обробку» та зациклюватись на цьому не варто: це твоє свято, ти на ньому маєш бути найщасливішою. А як щось піде не так, твоя кохана половинка завжди вкаже на «креветкин хвост между зубов» J Посмієтесь разом і продовжите святкувати.

Отож, будьте щасливими у найщасливіший день!

P.S. як бачите, ця стаття призначена для дівчини. Здається, для хлопця якихось відмінностей нема. Та і взагалі хлопці менше переживають за свою зовнішність. Чи ні?

 

Випадки, коли можна пошкодити брекети



Посмішка — це стан Вашої душі, який показує впевненість у своїх силах і в собі!
Більшість вважає, що при встановленні брекетів життя перетворюється на кошмарний сон, тому що вони будуть заважати жити в звичному темпі. Це не говорить про те, що потрібно вживати тільки мяку чи перетерту їжу. Дехто думає, що брекети не будуть заважати при прийомі улюбленої їжі, і тому потім виникають деякі незручності. В будь-якій справі повинна бути золота серединка, і носіння брекетів не є винятком, тому що це серйозна справа.
Щоб уникнути пошкодження брекетів, потрібно дотримуватись декількох правил. На перший погляд Вам буде здаватися, що Ви не зможете з цим справитись, але воно того варте. Коли знімете брекети, то зрозумієте наскільки Ви стали щасливішими!
Якщо при носінні брекетів будете вживати всі продукти, то тут не обійдеться без пошкоджень. Все це буде пов’язано з відвідуванням стоматолога, і витратою додаткових коштів.
Людина повинна зрозуміти, які продукти вона не повинна вживати і чому?
• Жорсткі — травмують брекет-систему.
• Липкі — вони в більшості прилипають до брекетів.
• Холодні — викликають пошкодження в місцях зклеєння брекетів з зубами.
• Гарячі — з тієї ж причини, що й холодні.
• Щільні продукти — тому що вони взагальному можуть пошкодити брекет.
• Газовані напої — тому що вони мають високу кислотність, яка може пошкоджувати зубну емаль або залишити на них плями. Їх можна буде помітити, коли брекет-система буде знята з зубів. І потрібно запам«ятати, що після прийому їжі рекомендовано чистити зуби. Чищення брекетів необхідно проводити обережно, тому що вони тримаються на клейкій основі, і при жорсткому або неправильному чищенні, є ризик того, що вони можуть відклеїтись. Після установки, проконсультуйтесь з Вашим особистим лікарем і для впевненості задайте ті питання, які Вас турбують. Дотримуйтесь рекомендацій стоматолога і стежте за чистотою ротової порожнини. Відмінний результат не заставить довго чекати — здорові і красиві зуби!
Хай Ваша посмішка сяє! Будьте щасливі і здорові!

Міфи про брекети


Коли перебуваєш у боротьбі за ідеальні зуби, переживання і різноматні курйозні випадки призводять до віри у будь-що. Для прикладу до вашої уваги, три найпоширеніші міфи про брекет-системи.

Перший міф: Брекет-система призводить до появи карієсу!

Усі ми повинні розуміти, що між брекетами і зубами розміщена плівка найтоншого матеріалу, це  у свою чергу перешкоджає будь-якому контакту між ними, і виникненню зубного нальоту, що продовжує появу карієсу! Є моменти коли сам брекет відшаровується від зуба, це важко замітити, але це можливо уникнути. Лікар-ортодонт попереджає не вживати дуже гарячої і холодної їжі, тому що у цьому випадку є ймовірність відклеюванню брекета що може призвести до зубного нальоту, а потім і до карієсу.  Тому, якщо ретельно чистити ротову порожнину після вживання їжі, виконувати усі рекомендації лікаря-ортодонта можна нічого не боятись!

Другий міф цікавить більш зрілу частину нашого суспільства: чи можна літнім людям носити брекети???!

Можна! Брекет-системи чи пластинки по виправленні прикусу можуть встановлюватись у будь якому віці. Обмежень вікових немає. Існують обмеження але вони відносяться тільки до медичних протипоказань. Наприклад  дуже крихкі зуби, множинний карієс, запалення ясен чи злоякісні пухлини в порожнині рота.

Відома згадка, що леді у 90 років, вирішила порадувати рідних рівними зубками і звернулась до ортодонта. І в наступні кілька років обдаровувала усіх метaлевою усмішкою :-)

Третій міф є одним з найважливіших, а це: чи можливі ускладнення під час носіння брекетів?

Під словом «ускладнення» маємо на увазі — запалення ясен, карієс зубів…

Основним під час лікування брекет-системою для пацієнта і лікаря-ортодонта має бути за основу часті зустрічі, при яких виявлення будь яких проблем буде вирішено в найближчий час. Боятись не потрібно, і краще звертатись в клініку яка зарекомендувала себе з найкращої сторони.

Чи є шкода зубам через брекети, який негативний вплив приносять брекети на зуби?

Коли ви звертаетесь до лікаря-ортодонта, то повинні враховувати, що вирівнювання зубів, крім гарної посмішки та зубів, може мати негативні наслідки. Але ці наслідки не стосуються кожного випадку лікування брекет-системами. Єдине що, знаючи про можливість такого негативного впливу на здоров’я зубів та ротової порожнини, перед тим як встановлювати брекети, треба пройти більш ретельне обстеження у стоматолога.

На що треба звернути увагу?

1. Стан зубної емалі. Якщо ви маєте тонку емаль, або лікар помітив у вас ознаки демінералізації, то носіння брекет-систем впродовж значного періоду, може послабити емаль ще більше.
2. Розгойдування зубів. Схильність до пародонтиту може посилитись під час лікування брекетами. Однак слід зауважити, що так само вплинуть будь-які інщі пристрої для вирівнювання зубного ряду.
3. Також існує цілий ряд захворювань ясен, зубів, та тканин ротової порожнини, при наявності яких вам не поставлять брекети. Якщо є підозра, що з вашими зубами, чи яснами не все в порядку, то слід отримати консультацію в спеціалістів різних стоматологічних клінік, аби вберегти себе від «лікування» в людини, яка понад все бажає власного збагачення, а вам натомість залишить хронічну хворобу в загостреній формі.

Крім того проконсультуйтесь з лікарем, щодо його плану дій по закріпленню вирівняних зубів, після зняття брекетів, адже згодом зуби можуть повернутися у своє попередне положення.

Усі інші причини не ставити брекет-системи, як то відмова від деякої їжі та більш ретельна гігієна ротової порожнини, не мають прямого відношення до медичної сторони питання, а тому приймати їх до уваги чи ні стосується лише вас.