Смотритель: linelect

Як довго носити брекети !

chas-maye-znachennch

Люди, які вже зважилися на установку брекетів і ті, хто тільки приймає рішення — всі вони задаються одним питанням: «Як довго прийдеться носити брекети?». Дійсно, брекети доставляють певний дискомфорт, і бажання дізнатися, скільки його потрібно буде терпіти, цілком природно.

Середній термін носіння брекетів

Насправді, термін носіння брекетів індивідуальний — він залежить від ряду факторів і визначається тільки лікарем при особистій зустрічі. Зрозуміло, до установки брекетів лікар скаже вам — як же довго доведеться носити цю ортодонтичну конструкцію, однак можна назвати деякі усереднені числа:

Менш року — якщо пацієнт страждає тільки від невеликого косметичного дефекту. У цьому випадку до стоматолога звертаються дуже рідко;

Від року до двох років — якщо потрібно виправити прикус і деякі косметичні та функціональні дефекти. Це стандартний термін, і саме з такими проблемами люди зазвичай звертаються до ортодонта;

Два-три роки — вельми складні ортодонтичні маніпуляції з необхідністю хірургічного втручання. Таких випадків достатньо небагато, так як сильні дефекти щелепи зустрічаються значно рідше.

Фактори, що впливають на тривалість лікування брекетами:
  • Складність клінічного випадку, як було описано вище;
  • Якщо необхідно видаляти зуби, то термін лікування збільшується;
  • Пародонтоз, пародонтит, зубні імплантати і протези, а також депульповані зуби — все це також ускладнює лікування;
  • Вік — чим людина старша, тим довше буде проходити його лікування. Наприклад, дітям рідко доводиться носити брекети довше року;
  • Якість брекет-системи.
Коли очікувати результатів

Взагалі перші результати лікування брекетами будуть помітні, звичайно ж, не до кінця лікування — велика частина пацієнтів відзначає зміну в зубному ряду вже через пару місяців. Втім, трапляється й так, що зуби візуально стають навіть більш кривими, але панікувати не варто — через деякий час це пройде.

Рівні зуби — ознака закінчення лікування?

Через рік, а іноді й раніше, можна побачити в дзеркалі абсолютно рівні зуби — однак це не означає, що лікування завершено. Так, зуби вирівнялися, але щоб закріпитися в новому положенні їм ще потрібно значний час. Якщо зняти брекети відразу ж, як зуби випростовується, то через кілька тижнів вони повернуться до свого попереднього стану — і все доведеться починати спочатку. Так що не поспішайте позбутися брекетів і дочекайтеся того терміну, який призначив вам лікар.

Після брекетів

Після того, як брекети зняті, настає ретенційний період, в ході якого закріплюється досягнутий за допомогою брекетів результат. Цей період триває приблизно в два рази довше, ніж носіння брекетів, і в цей час використовуються ретейнери — спеціальні ортодонтичні апарати, які бувають знімними і незнімними. Ці апарати зазвичай непомітні і не доставляють такого дискомфорту, як брекети, проте все одно варто налаштуватися на те, що після брекетів доведеться ще позайматися своїми зубами.

Факти про Damon Кронштейни

damon-bracket

Ось деякі з фактів про систему Damon:

Еластичні лігатури або О-кільця не потрібні.

Система Damon використовує невеликі розсувні двері для кріплення затяжки проводів.

Невеликі розсувні двері, використовувані в системі Damon дозволяють дротам для переміщення по дужках без тертя; Таким чином, роблячи Деймон дужки зручніші, ніж традиційні дужки.

Пробка використовується для закріплення проводів від зсуву, від їх передбачуваного місця розташування.

Деймон дужки зручніше і естетично, ніж традиційні дужки.

Оскільки лігатури або кільця ущільнювачів не повинні бути повторно затягнуті стоматологом або ортодонт так часто, як металеві дужки, ця процедура вимагає менше обслуговування.

Деймон дужки виготовлені з керамічного матеріалу і нержавіючої сталі, що робить їх набагато менш помітними, ніж традиційні металеві брекети

Кронштейни використовуються системи Damon набагато менше, ніж металевих кронштейнів.

Сильний стоматологічних клей використовується для закріплення кронштейнів до зубів. Процес зазвичай займає приблизно 1:59 годин, щоб застосувати.

Іноді ортодонту або стоматологу, доведеться видалити деякі з зубів пацієнта перед установкою Деймон дужки.

Хоча вартість може варіюватися від пацієнта до пацієнта, Damon дужки, як правило, дорожче, ніж металеві дужки.

Чому ви повинні любити Деймон дужки

Деймон дужки широко використовуються з багатьох причин. Один з кращих переваг наявності їх у тому, що, на відміну від металевих брекетів, вони мають гладкий, рівний погляд на них. Вони також є одними з найпростіших дужок для установки. Крім того, провід набагато легше змінити. Це не тільки підвищує рівень комфорту пацієнта, він також зменшує кількість часу, який вони повинні провести в ортодонтичному офісі.

Ця система також хороша , тому що вона вимагає меншого догляду. Вона може виключити кілька зустрічей під час вашого лікування через те, що дроти можуть продовжувати рухати ваші зуби протягом декількох тижнів у перервах між відвідинами. Пластикові гачки навіть можуть бути видалені і замінені ортодонта в будь-який час, щоб зробити клієнту більш комфортне життя в повсякденній діяльності, такі, як їжі і чищення зубів. Нарешті, система Damon добре продумана, і слайди легко відкривати і закривати.

Вартість брекетів

Вартість скобів або інше ортодонтичне лікування ніколи не повинні тримати вас від досягнення посмішки якої ви завжди хотіли. Отримання ідеальної посмішки є хороші інвестиції, тому що ви вкладаєте в себе, як можуть платитись вам дивіденди ?! а це  у вигляді самоповаги, впевненості, кар'єрі і відносинах. І тому, що вартість лікування з використанням Damon System брекетів зазвичай порівнянна з вартістю традиційної підтяжки, а також невидимих ​​кап, як Invisalignregistered.

Скільки Деймон брекети вартість?

У середньому, підтяжки коштуватимуть  від $ 500 і више  в залежності від індивідуальних випадків. Тільки ваш Деймон доктор може дійсно визначити вартість брекетів на основі ваших конкретних потреб. Фактори, що впливають на вартість брекетів враховується складність, тривалість лікування, страховка, регіон країни і більше.

 

Вплив брекетів на зубну емаль.

images (2)

В загальному прийнято вважати, що брекети серйозно псують зуби, так що багато хто побоюється їх встановлювати тільки тому, що вони нібито ушкоджують зубну емаль.

Насправді це зовсім не так — самі брекети зуби ніяк не дряпають і взагалі не роблять на них негативного впливу. В ході переміщення зубів під час лікування брекетами з емалі вимивається кальцій, так що якщо у вас в організмі буде недолік цього мінералу, то зуби стануть схильні до впливу бактерій.
Також брекети небезпечні тим, що з ними складно підтримувати гігієну ротової порожнини. У самому місці фіксування брекетів ставиться подушка з клею і гелю, так що ця поверхня виявляється захищена від бактерій. А ось решту зуба чистити через конструкцій складніше, однак ця проблема легко вирішується за допомогою іригатора або електричної зубної щітки ( або ж і простої зубної щітки але з усердним чищенням)

Таким чином, брекети не позначаються негативно на стані емалі, і їх можна сміливо носити — якщо, звичайно, дотримуватися всіх лікарських рекомендацій і приділяти пильну увагу гігієни ротової порожнини.

Встановлення брекетів на коронки!

Bridge-Dentists

Іноді трапляється так, що потрібно вирівняти зуби при встановлених коронках, причому іноді навіть ті самі зуби, на які коронки безпосередньо встановлені.

Багато хто побоюється — не зашкодять чи брекети коронкам, і взагалі — чи можна ставити на коронки брекети? Фахівці відповідають, що можна, але обережно і доцільно ситуації.

Якщо вам потрібно перемішати зуби, які є опорою моста, то зазвичай міст знімається цілком, а на опорні зуби ставляться тимчасові пластмасові коронки. Це можливо тільки в тому випадку, якщо лікар вважатиме, що мостовидний протез можна буде використовувати після випрямлення зубів. Іноді для установки брекетів на коронки просто випилюється проміжна частина моста, щоб зсув опорних зубів не зруйнував структуру протеза.

Зазвичай на коронки встановлюють металеві брекети — зчеплення матеріалу коронок з металом значно краще, ніж з пластиком. На ціну брекетів це не впливає. Взагалі матеріал, яким фіксують брекети, краще зчіплюється з емаллю, ніж з коронкою, так що з коронки брекети відвалюються частіше. Втім, поломки брекета легко уникнути — досить надмірно не навантажувати зуб і бути з ним особливо обережним.

Поворот коронки можливий тільки в тому випадку, якщо вона розташовується на зубі з коренем. Якщо ж брекет клеїться на коронку без кореня, то це призведе тільки до расцементовки коронки, але ніяк не до її повороту.

Однак ми розповіли тільки про те, що буде з брекетами, встановленим на коронку — а що ж буде з самою коронкою? Перед приклеюванням брекета коронку протруюють спеціальним агентом. Після того, як брекет буде знятий, на місці  залишиться шорсткуватість або матове пляма. Звичайно, цю пляму відполірують, але помітний слід все одно може зіпсувати зовнішній вигляд посмішки. Саме тому в тому випадку, якщо ви не плануєте замінювати коронки ні за яких умов, краще не встановлювати брекети на фронтальний відділ.

Якщо брекети все-таки необхідні, то можна спробувати замінити постійні коронки тимчасовими, а потім поставити знову постійні. Однак цей варіант теж не ідеальний — зміна положення зубів легко може привести до того, що коронка просто не сяде на своє колишнє місце.

Чи можна носити брекети повторно?!

50185056_w1200

Іноді трапляється так, що після проведення ортодонтичного лікування зуби розходяться і викривляються знову. Чи можна в цьому випадку ставити брекети знову?

Чи є протипоказання

Протипоказань до повторної установки брекетів не існує, тобто їх можна ставити стільки разів, скільки необхідно. Брекети не шкодять ні зубам, ні організму, незалежно від того, в перший раз вони поставлені або в другій.
Коли можна знову носити брекети

Встановлювати брекети заново можна навіть відразу ж після зняття попередніх. Більше того, швидка установка брекетів дозволить швидше впоратися з раптово відкритими дефектами посмішки — зуби, які вже перебували недавно в правильному положенні, без праці до нього повернуться.

Чому може знадобитися повторна установка брекетів

Найчастіше брекети доводиться ставити в тому випадку, якщо пацієнт нехтує вказівками доктора і не дотримує всіх його рекомендацій в ретенційний період — час після зняття брекетів, коли зуби легко можуть повернутися до свого попереднього стану. Результат необхідно закріпити за допомогою більш простих ортодонтических конструкцій, і якщо цього не зробити вчасно, то зуби знову можуть викривити.

Також зуби можуть викривитись через випадання зубів або через зростання зубів мудрості. У цьому випадку повторні брекети не завжди необхідні, але це питання може вирішити тільки лікар.

Іноді, через лікарську помилку або з якихось інших причин, лікування брекетами не приносить потрібного результату, і зуби раніше залишаються кривими, або повертаються до свого попереднього стану навіть після ретенційного періоду. У цьому випадку також може знадобитися повторна установка брекетів.

Чи можна не надягати брекети повторно

Встановлювати брекети повторно потрібно далеко не завжди. Якщо ви зняли брекети недавно, то при перших ознаках викривлення можна скористатися більш простими ортодонтичними конструкціями, наприклад, рейтнерами.

Також зуби після першого носіння брекетів зазвичай можуть викривити незначно — і тоді вже вам вирішувати, чи варто витрачати гроші, час і сили для виправлення часом зовсім непомітного дефекту.

Як брекети просувають зубний ряд.

32932

Нерідко пацієнти, що ставлять собі брекети, цікавить питання — а як саме рухаються зуби в брекетах, адже вони розташовуються в досить твердій кістці?

Відповідь на це питання досить просте. Насправді зуб не з'єднається з щелепою впритул — він розташовується в лунці і оточений з усіх боків особливою волокнистої зв'язкою, яка тримає його на місці і амортизує за рахунок свого стиснення і розширення.

Коли встановлюється брекет-система, зуб починає зрушуватися на відстані, що дозволяє цій самій зв'язці, тобто з одного боку зуба зв'язка стискається, а з іншого — розтягується. Після цього запускаються регенеративні механізми — організм намагається зберегти нормальну товщину зв'язок, так що з боку стиснення зв'язки щелепної кістки поступово розсмоктується, звільняючи місце зубу. А там, де зв'язка розтягнута, формується нова кісткова тканина, яка заважає зубу повернутися на місце.

Великий плюс подібного методу — це тривалий ефект після лікування. Втім, варто врахувати, що процес переміщення зуба надзвичайно тривалий — в середньому за місяць зуб пересувається лише на 1 міліметр.

Швидко ж переміщати зуби не можна — через надмірне оточення  тканини зуба, що може пошкодитись. Пацієнт в цьому випадку зазнає біль, а регенерація тканин буде затруднена, через що процес переміщення тільки сповільниться.

Алергічна реакція на брекет - системи.

Деякі люди, початківці — виправляючі  зубощелепні аномалії за допомогою брекетів, незабаром починають скаржитися на алергічну реакцію. Це звучить дивно, проте ортодонтія не виключає можливість алергії на брекети. Дійсно, всі люди різні, алергетиків сьогодні все більше, так що не дивно, що у деяких пацієнтів, які відвідують стоматолога, виявляється алергія на метал, з якого виготовляються ортодонтичні дуги.
Зазвичай люди знають, на що у них є алергія, і  фахівця відразу повідомляють про це. Якщо людина побоюється, що у неї може відкритися алергія, але не передбачає, на що саме, потрібно обов'язково пройти повне алергічне обстеження і з'ясувати всі компоненти брекет-системи, які можуть викликати алергію. Тоді дуги виготовлять з тих сплавів, алергії на яких у пацієнта не виявлено.

Якщо ж ви встановили брекети і несподівано виявили у себе алергічну реакцію, то не варто затягувати і запивати алергію ліками. Вам доведеться носити брекети рік або два — за цей час антигістамінні препарати майже знищать вашу печінку. Тому при перших ознаках алергії відразу ж відвідайте лікаря, щоб замінити брекет-систему на титанову або позолочену.

Сьогодні ортодонтія пропонує пацієнтам сучасні брекети, які просто не здатні викликати алергію. Так що навіть якщо ви алергетик, вам не варто боятися — досить повідомити лікаря про свою проблему, і вам точно підберуть брекети, які не викличуть алергічної реакції.

Для вашої уваги: 

Важливо пам'ятати основні правила безпечного носіння брекетів.

1.Якщо ви відчуваєте, що ваші брекети або ретенційні апарати викликають виникнення великої кількості виразок у порожнині рота, зверніться до лікаря.

2.Якщо у вас з'явилися респіраторні симптоми, кропив'янка, або набряк, скажіть про це вашому ортодонта.

3.Якщо ви відчуваєте, що ваше горло роздувається або у вас виникла очевидна алергічна реакція, зверніться до найближчого відділення невідкладної помощі

4.Якщо ви відчуваєте, що не можете дихати, телефонуйте в швидку медичну допомогу.

5.Не ігноруйте симптоми алергічної реакції. Важка алергічна реакція може вбити вас протягом декількох хвилин.

Рік високої зубної моди, або Брекети зі знаком fashion


Для того щоб зрозуміти, чим пахне висока мода, не обов’язково бути до неї причетною. Ваш недільний променад столичними авеню (тими, що ближче до модного центру) скоріш за все закінчиться візитом до одного із модних магазинів. Не відмовляйте собі в задоволенні приміряти сукню аристократичного походження, над ескізом якої нібито працював прекрасний Версаче. Її аристократизм ви відчуєте хіба що в ціні. Якість, краса, оригінальність крою – скоріш за все про це не йтиметься. Просто лейбл, який вартує шалених грошей. І в принципі все те, що коштує великих грошей, апріорі вважається якісним і модним. Це така собі перепустка у світ багатіїв, де поняття краси уже давно тлумачиться дуже індивідуально.

А якщо говорити про зубну моду? Тенденції, які ви помітите на ортодонтичному подіумі, трохи схожі до дизайнерських. Різниця тільки в тому, що в принципі ціна вашої геніальної посмішки тотожна очікуваному результату. Віддаючи кілька тисяч доларів на виправлення прикусу та вирівнювання зубів, ви отримаєте бажане. Проте закон приналежності до касти багатих і знаменитихJ спрацьовує і тут: якщо в тебе є можливість носити шалено дорогі сапфірові брекети, то ти особливий, а значить ти в тренді. Різниця тільки в тому, що в цьому випадку ти знаєш, за що платиш, а, купуючи плаття від якогось із модних дизайнерів, платиш хіба що за ярлик.

Звісно, для того щоб стати власником розкішної посмішки, не треба бути багатієм. Проте особи, які захочуть підкреслити власну індивідуальність, матимуть змогу це зробити. Сьогодні найсучасніші ортодонтичні клініки запропонують своєму клієнтові цілу колекцію брекетів, виготовлених в найрізноманітніших кольорових варіаціях і з врахуванням усіх побажань.

Модні брекети сьогодні представлені цілою колекцією оригінальних ортодонтичних рішень. Це можуть бути:
  • різнобарвні силові дуги (якими брекет кріпиться до корсажу з нержавіючої сталі); ви можете встановити собі брекети не тільки червоного чи зеленого кольору, але і брекети комбінованих кольорів. Така яскрава посмішка-веселка приємно здивує кожного :-)
  • модні форми. На ваших зубах засяють зірки і серця, футбольні м'ячі, квіти, діаманти, навіть улюблені мультперсонажі. Простір фантазії обмежений тільки розміром самого брекета. Даний напрямок дозволяє виготовити і встановити брекет-систему з яскравою індивідуальною концепцією. Як-то кажуть, творімо диво власною посмішкою :-)
    золоті брекети. Комусь золото імпонує набагато більше холодного і «бездушного» металу. А хтось із задоволенням одягне брекет-систему з одним або з двома позолоченими брекетами, Це завжди стильно, красиво і розкішно :-)
Творчо підійшовши до проблеми вирішення неправильного прикусу, ви досягнете того результату, про який раніше і не мріяли. Рік високої зубної моди – це рік впевнених дефіле подіумами власної самооцінки, яка однозначно виросте, як тільки ви зрозумієте, що ваша посмішка – справжній шедевр. Шедеври коштують немало, проте вони завжди будуть в ціні і завжди надихатимуть інших на якісь прекрасні творіння. Бодай на таку ж прекрасну, щиру і геніальну в усіх відношеннях посмішку  :-)

Брекети і смерть.

Пам’ятаєте старенький молодіжний серіал «Чи боїшся ти темряви?» про підлітків, які, сидячи навколо вогню, розповідають страшні історії?  Він уже давно зник з телеекранів та десь, мабуть, залежується на полицях відеотек. Проте сценарій для нової страшної історії і вигадувати не потрібно: його пише саме життя. І ортодонтичні брекети, призначені малювати посмішки на людських обличчях, до цієї невеселої історії безпосередньо причетні.

Трапилась вона в екзотичному Тайланді. Смерть двох підлітків в цій країні пов’язують з носінням фальшивих брекетів. 17-річний хлопчик помер від серцевої недостатності, що виникла в результаті інфекції щитовидної залози, причиною якої стало носіння фальшивих брекетів. Поліція також встановила зв'язок смерті 14-річної дівчинки з носінням фальшивих брекетів, придбаних нею у нелегального торговця.

В східних країнах – таких як Китай, Індонезія, Малайзія і Тайланд, — носіння фальшивих брекетів стало справжнім модним трендом. Молодь готова за останні гроші встановити їх, незважаючи на всі застереження про те, що це доволі небезпечно для здоров’я.  Справа у тому, що для народів Азії брекети – це щось на кшталт розкішного дорогого автомобіля, який у нас, наприклад, можуть придбати собі лише люди добре забезпечені.  Це показник матеріального достатку і приналежності до касти багатіїв.

Встановити в Азії фальшиві брекети можна і без допомоги стоматолога. Цю послугу вам запропонують майже в кожному салоні краси чи косметологічному кабінеті. Крім того, існують і більш дешеві, тематично стилізовані набори типу «зроби собі сам», такі як, наприклад, Hello Kitty або Міккі Маус. Коштують вони трохи менше $ 100.

Проте носіння таких нібито привабливих і модних брекетів може бути небезпечним для здоров'я і навіть стати причиною смерті. Фальшиві брекети можуть відчепитися і застрягти в горлі, викликати виразки на слизовій оболонці щік і ясен, а в деяких з них використовується дріт, що містить свинець.

Тим не менше, фальшиві брекети не втрачають своєї популярності. Тепер ними цікавляться не тільки підлітки, а й дорослі. Навіть знаменитості, такі як індонезійська зірка Андік Канг, тайська поп-співачка Earn the Star не можуть утриматися від спокуси встановити собі модні залізячки на зуби.

Після цих подій уряд Тайланду ввів заборону на виробництво, імпорт і продаж фальшивих брекетів. Будь-який виробник або продавець такої продукції змушений буде сплатити штраф у розмір 1 300 доларів. Окрім того, його може бути засуджено на термін до 6 місяців.

Отака-от страшна історія. Матимемо надію, що ідея носити небезпечні фальшиві брекети в Україні не приживеться і не стане модним трендом. Адже модним трендом має бути красива посмішка, яку на обличчі можуть малювати тільки талановиті майстри стоматологічного ремесла. А якщо коли-небудь уві сні ви почуєте запитання «Брекети або смерть?» (щось нагадує Хеллоуін), то обирайте життя хай навіть і з недосконалою посмішкою.

Чудо під назвою "bracket" !

З давніх давен у світі появився чудо пристрій для корекції положення зубів — це брекети.Одним із перших засновників пропонують вважати американського лікаря Едварда Хартлі Енгля (Edward Hartley Angle). В 1886 році Енгелм був представлений апарат, який пройшов багато обробок, що в кінцевому варіанті і перейшло в сучасну брекет-систему. Основна суть її це перебування у роті протягом усього часу лікування корекціїї зубів. Слова «кронштейн» або «дужка» є точний переклад з англійської «bracket» .«Кронштейн» представляє собою надзвичайно непростий по конфігурації виріб, у високому ступені точно і ювелірно виготовлене. Зазвичай брекет-системи розташовуються з зовнішньої сторони зубів і називаються вестибулярними (від лат. vestibulum — переддень).

Брекет — система супроводжується столітнею історіює у світовій практиці. В більш давні часи всі брекети були приварені до індивідуальних металевих кілець, які фіксувалися за допомогою цементу. Зараз кільця застосовуються виключно для фіксації замків на 6-тих,7-мих або 8-мих зубах. Сама техніка була важкою для лікаря-ортодонта що і в свою чергу незручною і неестетичною для пацієнта. З часом винайшли спеціальний клей для фіксації брекетів безпосередньо на зубах. Зазвичай, фіксаційний матеріал має здатність виділяти фтор, що захищає емаль навколо брекета від демінералізації. У теперішньому часі більш розвинено виготовлення брекетів. Це в свою чергу дозволяє лікарю-ортодонту підбирати брекети індивідуально для кожного пацієнта, з урахуванням усіх естетичних і ідувідуальних переметрів. Цією методикою можуть користуватися в більшості усі в кого є проблеми з корекцією положення зубів та не правильного прикусу. Основна вимога щоб всі молочні зуби встигли змінитися на постійні.

Брекет-система включає в себе брекети, дугу, лігатури (еластичні кільця) (від латинського ligatura — зв'язок). За допомогою лігатури дротяна дуга базується в пазу брекета. При цьому задаються два параметри: 1. сила; 2. напрям тиску. Ці параметри впливають на переміщення кожного зуба. це потребує постійної корекції, і вони в свою чергу оприділяють остаточне взаєморозташування зубів в ротовій порожнині. Для кожного зуба брекет суто індивідуальний. Самі брекети служать лише для передачі її силового впливу на зуби. Ці ж параметри, що закладені в паз брекета, ще називаються прописом брекета (існує декілька видів прописи, якими може скористатися лікар- ортодонт).

Ортодонтична дуга — елемент брекет-системи є джерелом ортодонтичних сил. Дугам заздалегідь додана форма правильного зубного ряду, і при фіксації їх до брекетів, зуби так само встановлюються в правильне положення. У перебігу всього ходу лікування ортодонтичні дуги періодично міняють. Це пов'язано з необхідністю поступового розвитку ортодонтичних зусиль. Для цього в арсеналі лікарів-ортодонтів існують дуги різних перетинів і діаметрів. Так, спочатку лікування зазвичай використовуються тонкі дуги круглого перетину, а в кінці — прямокутні дуги, які повністю заповнюють паз брекета. Так само дуги розрізняються за матеріалом, з якого вони виготовлені. Це може бути високоякісна сталь, може бути сплав нікелю й титану, або цей же сплав, але термозалежні, тобто міняє властивості дуги від температури. Існує навіть спеціальний сплав, розроблений виключно для потреб ортодонтів — це сплав титану і молібдену. Для фіксації ортодонтичної дуги в пазі використовують металеві або еластичні лігатури.