Смотритель: linelect
  • ,

Що нас очікує далі...

Поносили брекети, зняли, і думаєте що це вже все? Е ні! посмішка чарівна, зуби рівнесенькі. Та якщо не продовжити фіксувати зуби після зняття брекетів, все може стати як раніше, або навіть жахливіше.

Знявши брекети, обов`язково на внутрішню частину зубів- резців приклеюють ретейнер( пластина яка буде стримувати рух ваших зубів. Другим етапом є капа. Після зняття брекетів і встановлення ретейнера, роблять зліпок зубів і через декілька днів можна забирати і носити. Капа одягаеться на ніч, постійно ходити з нею не потрібно. Свою капу на верхню щелепу я носила пів року. А перестала, коли при одяганні вона стала злітати, значить зуби закріпились. На нижню щелепу одягаю й досі. Минуло майже три місяці, а я й досі відчуваю як капа тисне на мої зуби. Це значить що вони все таки розходяться після зняття брекетів.

А от зретейнером інша справа. Якщо тобі небагато років — максимум до 25 років, тоді будеш носити з ним ходити декілька років. А якщо більше 25 тоді носитимеш завжди. Звичайно якщо не буде ситуяції потребуючої зняття ретейнера, наприклад заміна зуба. Я ношу обидва, і верх і низ. Спочатку ретейнери як й брекети заважали, а потім звикла як до рідних. Заараз не звертаю на них уваги і це зовсім мені не заважає.
  • ,

Життя після брекетів, яке воно? Капа/ретейнери та інші дрібниці

Щойно мені зняли брекети — я побіг до дзеркала, та почав дивитися на свою посмішку, звичайно вона мене дуже потішила. Вийшовши на вулицю — я зрозумів, що настрій підіймається і світ навколо поліпшується, лишень ти розумієш що все позаду і тобі більше не потрібно постійно дивится щоб у роті усе було спокійно.

Проте щойно мені зняли брекети — я одразу почув не дуже гарну новину. По-перше тепер усе життя мені доведеться носити ретейнери позаду зубів зверху і знизу, щоб вони не розповзлися, по-друге — Капа. Капа — це взагалі дуже спеццефічна річь. Її потрібно вдягати на ніч (при тому бажано постійно і щоночі) для того, щоб зуби не розійшлися та продовжили знаходитися у тій же формі, до якої їх вирівняли.

Мінусами капи — є те, що по перше її постійно потрібно дуже гарно вимивати та стерилізувати, бо як ви розумієте, засовувати якусь сторонню річь до рота на всю ніч — затія не дуже гігієнічна, по-друге, вона все ж може ламатися, тріскатися, та під час сну потрапити туди, де їй бути не потрібно, тому й страхає її знаходження у роті під час сну, коли ти не контролюєшь свої дїї.

Тож як водиться, якщо ви поносили брекети — це ще зовсім не значить, що на цьому історія з зубками зкінчилася, а навіть навпаки, проте до цього звикаєшь та знаходишь можливості спрощення ситуацій, та уникнення їх погіршення, головне — дуже любити життя, тоді все це — не лякає. Добра Вам, любі брекетоносці.
  • ,

Мої рідненькі

Сьогодні нарешті мені передзвонили зі стоматології: усе-таки відбудеться консультація в понеділок, не доведеться чекати ще тиждень  :-D

За останні дні розумію, що брекети стали мені ріднесенькими-ріднесенькими. Вони вже ніби моя невід'ємна частинка. Якби їх зараз зняли, мені було б дуже незручно.

Прогрес мій зафіксувався і, здається, нічого особливо не відбувається, зуби не болять, вісімки не ріжуться. Стала більш прискіпливою до чистоти зубів. Вже привчилась з брекетами розмовляти, посміхатись та жувати навіть такі штуки, як м'який грильяж, жувальну гумку, сушки, вафлі та яблука. А ще знайшла кілька солодких рецептів десертів, які можна спокійно їсти з брекетами. Більше їм молочного, тож харчуватись стала більш правильно.

Прийшла фаза «повного прийняття»  *good*
  • ,

Видалення зубів мудрості, чи варто боятися, та що до чого?

Тож одного сеансу, коли я вже тривалий час носив своє «залізо», я прийшов до ортодонта і він сказав мені «друже, тобі потрібно буде видалити зуб мудрості.» Звичайно я злякався, потім виявилося що мені потрібно видалити ще один зуб, шо вріс у десну, та згодом ще один. Загалом у цьому плані — мені пощастило меньше своїх знайомих, яким декому доводилося витягти один, чи два і ті були на зовні, проте і це виявилося не так страшно.

Коли я прийшов до хірурга, я думав що зараз буде щось страшне, будуть різати, буде кров, боляче і це все буде відбуватися порядку години. Та як виявилося, мені зробили анастезію, доки вона дійшла — підійшов доктор, та загалом на «операцію» пішло порядку 5ти хвилин часу, він швиденько все вирвав, зашив, та я навіть нічого не відчув. Так у цілому було і з іншими зубами.

Після прийому мені сказали накупити купу усіляких знеболюючих, бо «буде дуже боліти», я це звичайно зробив, бо не дуже хотілося таращитися від болю, та як наслідок — жодного разу їх не пропив, бо такого страшного болю я — не відчував.

Тож якщо Вам сказали, що потрібно виривати, або навіть вирізати зуби мудрості — не потрібно цього страхатися, зараз дуже гарні анастезійні засоби, а лікарі, я сподіваюся, усі сидять на своїх місцях не просто так, тож добра Вам, любі брекетоносці, та не страхайтеся складнощів, вони все одно ведуть до гарних змін)
  • ,

Фобії брекетоносців!

Що ж, людина так вже зроблена, що від природи має моєливість передбачуати якісь події, у наслідок чого — може застрахувати себе від них. Проте, якщо ви маєте багату уяву та купу заліза у роті, що ровняє Вашу посмішку, цей дар — може бути для Вас не так подарунком, як карою, чому — зараз розкажу)

Наприклад я — особисто мав багато фобій з приводу того, що коли я буду спати щось від брекет системи відвалиться та впаде мені до рота. Так-так, навіть цей клей що тримає їх на зубах, та впевнені фрази стоматолога про те що нічого подібного не станеться — мене на заспокоювали)

Також мене дуже лякало, що коли я буду щось жувати чи відкусувати (особливо у період шаткості та болі зубів під час зміни залізок) в мене можуть відпасти або покривитися зубки в обратному напрямку. Просто якщо ви ще не носили брекетів — можливо ви не зрозумієте, але якщо вони вже в Вашому роті — краще над цим не думати, тому як все ж я їх відносив і нічого страшного не відбулося, спав як завжди, зубки рівні, система трималося (майже) добре.

Загалом у такі секунди — потрібно зрозуміти, що фобія та страшні роздуми — невід'ємна частина людської свідомості і треба дуже сильно любити життя, щоб просто відключити ці дурниці та насолоджуватися тим, що маєшь навкруги. Тож, любі брекетоносці, рівняйте зубки і нічого не страхайтеся, головне дивитися в обличча життю з широкою посмішкою, якою б на данному етапі вона в Вас не була і тоді, воно посміхнеться у відповідь)
  • ,

Вагітність і брекети (частина 2)

Минулого разу я почала розповідати як наважилась ставити брекети, плануючи вагітність. Минуло 7-8 місяців і я дізналась про свою вагітність.  Майже нічого не змінилося, як і раніше ходила на прийом до лікаря по графіку і доглядала за зубами. Лише додадково приймала кальцій для зміцнення емалі, і двічі (за період вагітності) лікувала ясна.

На той момент в мене вже були брекети на двух щелепах. На 5-6 місяці вирішили що потрібно зняти верхні брекети. Тому мені доводилося їздити до лікаря кожні 2-3 тижні.  Було тяжко, оскільки мені потрібно було їхати через все місто. За 2 місяці до пологів я звільнилась від кайданів брекетів. Та на нижній щелепі продовжувала носити їх. За 2 місяці післа народження я повернулася до лікування.

За час носіння брекетів я встигла завагітніти і народити, а зняла повністю брекети коли моєму синочку було майже півтора рочки. Тож не треба відкладувати лікування на потім, це аж ні як не заважає працювати і жити повноцінним життям!
  • ,

Вагітність і брекети (частина 1)

Можливо, збираючись ставити брекети, Ви подумали: «А якшо я завагітнію? Що тоді? Чи вплине це на перебіг вагітності і саму дитинку?» І для Вас ці думки стають вирішальними в прийнятті важливого рішення.

Я теж хвилювалась, щодо цих питань. І вже на першій консультації задала їх лікарю. Ажде планувала вагітність. Оксана Борисівна, так звуть мого лікаря, посміхнулась, і сказала що це її улюблене питання. Всі цікавляться чи мають вплив брекети на вагітність. Відповідь – однозначно НІ. Брекет система ніяк не може сприяти на ваш стан.

Полегшало, тоді можна нічого не боятись!
  • ,

Консультація ніяк не настане

Ще тижня півтора тому прийшов час іти на чергову консультацію. Та вільного дня в мене не знайшлося. Навіть у блозі писати не вистачало часу. А сьогодні вирішила записатися. Що з цього вийшло?

Адміністратор записала аж на наступний понеділок. А потім чомусь засумнівалась і почала дзвонити лікарю. Він теж виявився не дуже впевнений щодо понеділка. Сказав, що, можливо, аж зо два тижні тільки зможе прийняти.

Сподіваюсь, що нічого страшного не буде через те, що так довго ношу одну й ту саму дугу.
  • ,

Перші відчуття при встановленні брекетів

Коли мені перший раз запхнули до рота цілу купу заліза (як мені тоді здавалося), я був трохи здивований, як люди живуть із цим по 2-3 роки. Тобі важко розмовлять, зціпляти щелепи а їсти — взагалі не зовсім реально. В перші тижні, коли все дико боліло — я дуже злякався, що подібне відчуття — буде зі мною увесь час носіння системи, проте ці трабли — скінчилися десь на другому тижни.

Проносивши залізного друга у зубах десь біля місяця — я зрозумів що це — не так вже й страшно, розмовляти та їсти дуже навіть таки можливо, та навідь (згодом) із задоволенням.

Щодо величезної кількості недозволенностей — морозиво, кава, рис, горіхи, воно-то звичайно так, але ви знаєте наших лікарів, їм дай хоч щось заборонити. Тож на третій місяць в ход у мене йшли навить горіхи. Проте звичайно жувати їх треба дуже ретельно та уважно, і взагалі, це скоріш приклад того як не треба робити, прото дуже гарний та заспокійливий запис для тих, хто тільки но поставив собі брекети та з острахом читає ці строки.

Не варто боятися ніяких заборон та перешкод на шляху до своеї посмішки, морозиво можна їсти поклавши на язик та чекаючі поки воно розтане (особисто я — взагалі люблю морозиво з мікроволновки! так так!), з приводу рису, гречки, наших улюблених суши і усього такого сипучого — я вже писав раніше, що кращий друг брекетоносця — це зубочистка, якщо вона в Вас є — це ніяким боком не буде Вас лякати, просто після кожного сеансу «страшної» для брекетів їжи — присвячуйте 5 хвилинок гігієні рота та брекет-системи, тоді все буде в полному порядку!)

Добра Вам, нехай зубки тягнуться а посмішка красивішає!)
  • ,

Гігієна

Гігієна ротової порожнини дуже важлива і невідємна складова кожної людини, а собливо тих, хто носить бекет систему. В нашому випадку однієї зубної щітки недостатньо. Потрібно використовувати інші допоміжні засоби: опаліскувач, флос (або зубна нитка), маленькі щіточки для чищення міжзубних проміжків.

Носіння брекетів також впливає на ясна. Може виникати запалення. Ясна стають надто чутливими до холодного, гарячого, солодкого тощо. Тому варто звернути на це особливу увагу! Я, наприклад, кожні пів року ходила до лікаря, на спеціальну лікувальну процедуру для ясен. Коштувало це 150 грн. Результат не змушував себе чекати. Дуже класно.

Я всім рекомендую уважно слідкувати за ротовою порожниною. Адже знявши брекети Вам доведеться менше лікувати, а бо навіть зовсім не лікувати зуби.