Смотритель: linelect
  • ,

Брекети і суспільна думка

Поділюся невеликим черговим персональним відкриттям.

Перечитала вже в інеті роздуми різних брекетоноців з приводу того, як ставляться незнайомі та малознайомі люди до них, коли бачать «залізячки». Прийшла до висновку, що ті, в кого пройшов підлітковий вік, з розумінням ставляться до необхідності носіння брекетів. Проблеми виникають частіше у школярів, особливо у тих, хто з забезпечених сімей. Однокласники їм часто заздрять. Тому дражнять.

А от з дорослими простіше. У минулий четвер довелося спілкуватися з великою кількістю народу, при чому багато хто з них були дуже і ДУЖЕ серйозними. Жоден з цих людей, підкреслюю, жоден не звернув уваги на мої зуби і брекети. А якщо і звернув, то ставилися до мене так само привітно.

Та найбільшим показником нормального відношення до брекетів стало моє відвідування нічного клубу на 8 березня. Була я там тільки з подругою, тож чоловіча увага теоретично могла бути. І що ж ви думаєте? Не дивлячись на мою широку щасливу посмішку (свято ж, все-таки), зі мною намагались познайомитись, розмовляли на різні теми, ставилися приязно. Тож, соромитися брекетів не треба!

P.S. Чи може вся справа була в короткому платті…
  • ,

Мій колаж фоточок

Мій ортодонт зовсім фоток не робить))
Роблю це сама кожного місяця… спостерігаю змінами на фото… от уже 5й місяць з брекетами… так скоро час біжить))
Резинки кожного місяця різні ставлю… а от останнє на в/щ ортодонт поставила стрічку для усунення проміжків між зубами..)
H0qJ0pC5p60
lIc5rt7boAw
mhVaLprVSHI
S8EKpIbsAS0
pD117eTYjus
  • ,

Фото!

DSC_9846.JPG25555

Хотілось фото, з червоною помадою як у Лєнки, а получилось фіг зна що… :-D Не пристосовані мої зуби до такого шику)  Вони криві, надщерблені, не рівні, на фото бачу що ростуть в різні сторони. І ось дилема, немає фото щоб побачити які вои були до того, є фото здалеку,  лікар — ортодонт не робив фотографію «до», забула нажаль. Так що любі брекетоносці прийміть до уваги!!! Робіть фото, просіть ортодонта щоб робив фото! Тільки так ви зможете побачити результати, і оцінити свою чудо брекет-систему

PS. фото з архіву, ось такий у мене зараз кіпіш на зубах
  • ,

М - Мудрість

Щось відчуваю, як я на очах мудрішаю  :-D

Зуби зліва продовжують лізти. Чого раптом знизу вирішила вісімка, зрозуміти не можу (верхня, ясне діло, через ворушіння зубів на верхній щелепі). Сьогодні ввечері навіть кров з ясна йшла. Та лімфовузол під нижньою щелепою зліва став боліти.

Намагаюсь жувати на праву сторону. П'ю ромашку. Та полощу рота нею же.

До речі, відчуваю, як зуби зліва «виповзають» назовні. Через те майже постійно натирає слизову біля лівого кута рота. Не смертельно, звичайно, та й порівняно з болем від прорізування – просто квіточки. Та якось неприємно.

До наступної корекції залишилось трішки менше місяця. Жахаюсь, жахаюсь і жахаюсь…
  • ,

Перша корекція ...

І так настав той день, коли мають мені змінювати дугу і резинки… Декілька хвилин під дверима кабінету і от я в кріслі сиджу мучаюся від болі (насправді не думала, що знімати резинки буде так неприємно і боляче). Зняли дугу і відчула що мої зубки дуже ворушаться. Ортодонт знову кричав, що погано чищу зубки, що маркування ще не зчистилося, але є вже деякі зміни: на нижній щелепі з'явилася щілинка між передніми зубками. Місця видалених шестірок затягуються, все гуд. Поставили мені такі милі фіолетові резиночки. Весну навіюють)))
Якраз на даний момент проходжу практику в школі і веду уроки в старших класах, дітям дивно, що я — вчитель і в брекетах. Говорять що я злилася зі школярами, тепер приймають за свою)))
  • ,

Страшні історії

Лізуть мої вісімки, болять ясна, аж жувати боляче. А я думаю тільки про те, як мені ті зуби будуть видаляти.

Начиталась вже в інтернеті багато чого. Пишуть різне. У більшості випадків видалення проходить не боляче (бо роблять анестезію), а коли зуб майже повністю виліз, і його корені рівні, «виходить» він відносно легко. Стандартні побічні ефекти – невелика кровотеча, опухлість щоки, потреба їсти тільки рідке кілька днів, антибіотики для профілактики ускладнень.

Інше діло, коли є ретиновані зуби, або їх корені «зачіпляються» за сусідні, або з'являється ще щось, що унеможливлює нормальне видалення. Отоді починаються справжні проблеми. Перечитала багато, знайшла найстрашніше.  Вирішила поділитись.

Тож, дві топ-хорор історії про видалення зубів під час брекетоносіння.

1. Про молоду дівчину.

Була собі «брекетоносець» жіночої статі. І все було в неї добре до того моменту, як вирішив ортодонт звільнити її від «зайвого». Хірург доволі легко видалив, зашив ясна, дав свій номер телефона та відправив додому. Через кілька годин після повернення додому в дівчини почалась невеличка кровотеча. Та десь за годину вона стала набагато більшою. Зателефонувала до лікаря. Сказав, що треба гемостатичну губку накласти та зробити укол кровоспинного. Добре, що виявилась у дівчини сестра-медик. Зробили все як треба. А десь о десятій вечора почався реальний фонтан. І вже нічого не допомагало. Залишалось тільки спльовувати кров, щоб не захлинутись. Дякувати Богові, додумалась викликати Швидку. Коли спускалися униз, вона втратила свідомість (через велику крововтрату). В хірургії півночі намагались зупинити кровотечу, під ранок, нарешті, це вдалося. Через день виписалась додому. Причиною всього назвали знеболення з адреналіном. Або проблемами зі згортаючою системою крові (аналізи не здавала). Другим я себе заспокоюю.

2. Про молодого хлопця.

В нього процес видалення видався невдалим з самого початку. По-перше, не вдалося просто витягнути зуба, тому стоматолог вирішив його розпилити на дві частини. По-друге, коли видаляв одну з половин зуба, не помітив, що інша виявилась мобільною та під час маніпуляцій занирнула глибоко в кістку, а потім (неймовірно!!!) опинилась між якимись м'язами шиї чи лиця. Лікар добросовісно намагався її дістати та кілька годин колупав і колупав організм парубка. Результат: коли об'єм втраченої крові перевищив 2 літри, у хлопця, ясне діло, розпочався шок. Добре, що встигли довести до реанімації, де він одужував кілька днів, а потім проходив реабілітацію через «розпанаханий» рот.

 

Сама на себе страху нагнала. Ото сиджу тепер і  думаю, як відмовитись від видалення…
  • ,

Походу я занадто панікую!!!

Коли у мене зявляється найменша біда, біль я замітила що я дуже панікую! Колись, ще до брекетів, зуб починав боліти і я тянула до останього, так сильно не хотіла йти до стоматолога! Тепер дуже усе помінялось, найменший біль дзвоню до ортодонта, зразу активний пошук по інернеті про біль. Я одна така трішки божевільна?!:-)

Біль ще досі не проходить, а знеболюючими зловживати не хочу… Трішки терплю, трішки знеболююче.

Тут в цій ситуаціі мені трішки повезло, бо є рідні — мама скаже «все добре потерпи», кохана людина- увагою дає забути про біль і тривогу по поводу брекетів! У Вас є люди які можуть заспокоїти, підібрати слова щоб підтримати?:-)
  • ,

Я знаю що таке біль....


Ціла ніч це був суцільний біль, знеболююче допомогло на 2 год, це все що за ніч я могла поспати. Дальше було жахіття… Кидає в жар, все болить, голова болить… Ще я пю заспокійливе, ніколи такого не було, але у звязку з цим болем в мене нерви не на місці, настільки виводить! На роботі і дома стараюсь просто не спілкуватись з людьми   :-D

Важко, емоційно важко коли так. У тебе проходять дні, проходять дні погано і толком ти нічого зробити не можеш, просто перечекати потрібно…
  • ,

Незвичайна тиша

Останніми днями з брекетами просто казка відбувається: ніде не болить, ніщо не натирає. І мене це починає хвилювати: це ніби тиша перед бурею.

Що відчуваю на 100% — як лізе верхня ліва вісімка. Вже прорізались горбочки внутрішньої половини зуба. Ясна трішки набухли та не сильно поболюють.

Кожен раз, коли натикаюсь на цього «новонародженого», згадую про хірурга-стоматолога, до я кого доведеться десь через місяць-два йти на видалення, і жахаюсь. Навіть починаю думати, навіщо ті брекети ставила. Це ж буде, м'яко кажучи, дуже-дуже неприємно.

Не мала баба клопоту, купила порося…
  • ,

Мої злорадні кільця!

Найбільше не задоволення це коли приходиш в назначений час, і на корекцію попадаєш через 30 хв( бувало і годину) чекання на дивані!!! Я не запізнююсь, не люблю коли мене чекають. Пішла на корекцію тільки тому що зуб задній ще більше змінив своє положення, не можу чекати до 19.03. І так ті зуби довго проходять етап заживання. Я відпросилаь з роботи ( обідній час, бо уже весь час занято в лікаря), і так скоро виженуть з постійними відпрошування на корекцію- бо як не одне то інше. Можна зрозуміти пару раз, але не постійно. Погана система запису клієнтів в клініці.
Те що мене турбував зуб, це все у звязку з тим що мені поставили нові коронки, і трішки не в ряд іх поставили, тому так і получається що один зуб в ліво йде другий в право! Дуга повинна вирівняти!
Я говорила що у мене лікар — ортодонт моторна, це добре з однієі сторони, але дуже погано коли вона робить заміну дуги, знімає лігатури, це все відбувається в швидкому темпі і в більшості боляч. Я сиділа сьогодні ледь стримувала сльози, дуга не проходила через кільце, вона товстіша ніж самий замок в кільці. Лікар в попередній раз просунув якісь палочки щоб розширялось, але походу не достатньо допомогло, через те що я думала що залишусь без зубів. Вона так іх мучила, щипцями просувала цю дугу, трішки щоку і губу поранила… Я до вчорашнього дня не знала що не у всіх кольца присутні, а у мене їх аж 4… Так що тепер у мене все ниє і болить не тому що щось там міняється( це буде завтра) а том що так вимучили зуби під час корекції і + дуга діаметром вроді 16…
Я так чекаю кінця цих мук…