• ,

Моя історія, ч.3

Пункт другий. Теперішній час

Півтора роки тому я познайомилась з хлопцем, який тепер став моїм МЧ. Тоді він запитав, про що я мріяла в дитинстві. Згадала про рівнесеньки зуби. Він посміявся (взагалі багато робить «ха-ха», коли я про зуби розповідаю щось) і сказав: «що за дурість?». Отоді образилась на нього. І, мабуть, с тих пір всупереч його легковажним словам стала про це замислюватись.

І саме тут – увага! — з'являється моя сестричка))) обожнюю її)))

Пожалілась я їй трішки на хлопця, а вона «намотала на вус». І почалося…

«А я сьогодні з подружкою до стоматолога ходила. Їй брекети встановили. В неї, звичайно, справжній «забор», не те, що в нас з тобою…»

«Слухай, а ти бачила, які в мене криві зуби? Ні, отут, а не там! Там все добре!»

«Боже, які в неї рівненькі зубки… я теж такі хочу…»

«А ти пам'ятаєш, які в твого однокласника були красиві зуби на випускному після трьох років носіння брекетів?»

«Глянь, які круті в неї фотки з брекетами в інстаграмі!»

І таке бла-бла цілий рік… хто витримає?)))

А в травні я пішла на першу в житті професійну чистку зубів. І стоматолог, побачивши моїх красенів, сказала: «У тебе, як у твоєї мами, клиновидна деформація, це генетичне. Років через десять усі зуби «полетять»… Треба ставити пломби.»

Я – в шоці. Прийшла додому, давай гуглити, що воно таке. І десь знайшла, що перешкодити подальшій руйнації можна тільки виправивши прикус. Тож брекети стали ще на крок ближче…

Міфи про брекети


Коли перебуваєш у боротьбі за ідеальні зуби, переживання і різноматні курйозні випадки призводять до віри у будь-що. Для прикладу до вашої уваги, три найпоширеніші міфи про брекет-системи.

Перший міф: Брекет-система призводить до появи карієсу!

Усі ми повинні розуміти, що між брекетами і зубами розміщена плівка найтоншого матеріалу, це  у свою чергу перешкоджає будь-якому контакту між ними, і виникненню зубного нальоту, що продовжує появу карієсу! Є моменти коли сам брекет відшаровується від зуба, це важко замітити, але це можливо уникнути. Лікар-ортодонт попереджає не вживати дуже гарячої і холодної їжі, тому що у цьому випадку є ймовірність відклеюванню брекета що може призвести до зубного нальоту, а потім і до карієсу.  Тому, якщо ретельно чистити ротову порожнину після вживання їжі, виконувати усі рекомендації лікаря-ортодонта можна нічого не боятись!

Другий міф цікавить більш зрілу частину нашого суспільства: чи можна літнім людям носити брекети???!

Можна! Брекет-системи чи пластинки по виправленні прикусу можуть встановлюватись у будь якому віці. Обмежень вікових немає. Існують обмеження але вони відносяться тільки до медичних протипоказань. Наприклад  дуже крихкі зуби, множинний карієс, запалення ясен чи злоякісні пухлини в порожнині рота.

Відома згадка, що леді у 90 років, вирішила порадувати рідних рівними зубками і звернулась до ортодонта. І в наступні кілька років обдаровувала усіх метaлевою усмішкою :-)

Третій міф є одним з найважливіших, а це: чи можливі ускладнення під час носіння брекетів?

Під словом «ускладнення» маємо на увазі — запалення ясен, карієс зубів…

Основним під час лікування брекет-системою для пацієнта і лікаря-ортодонта має бути за основу часті зустрічі, при яких виявлення будь яких проблем буде вирішено в найближчий час. Боятись не потрібно, і краще звертатись в клініку яка зарекомендувала себе з найкращої сторони.

Чи є шкода зубам через брекети, який негативний вплив приносять брекети на зуби?

Коли ви звертаетесь до лікаря-ортодонта, то повинні враховувати, що вирівнювання зубів, крім гарної посмішки та зубів, може мати негативні наслідки. Але ці наслідки не стосуються кожного випадку лікування брекет-системами. Єдине що, знаючи про можливість такого негативного впливу на здоров’я зубів та ротової порожнини, перед тим як встановлювати брекети, треба пройти більш ретельне обстеження у стоматолога.

На що треба звернути увагу?

1. Стан зубної емалі. Якщо ви маєте тонку емаль, або лікар помітив у вас ознаки демінералізації, то носіння брекет-систем впродовж значного періоду, може послабити емаль ще більше.
2. Розгойдування зубів. Схильність до пародонтиту може посилитись під час лікування брекетами. Однак слід зауважити, що так само вплинуть будь-які інщі пристрої для вирівнювання зубного ряду.
3. Також існує цілий ряд захворювань ясен, зубів, та тканин ротової порожнини, при наявності яких вам не поставлять брекети. Якщо є підозра, що з вашими зубами, чи яснами не все в порядку, то слід отримати консультацію в спеціалістів різних стоматологічних клінік, аби вберегти себе від «лікування» в людини, яка понад все бажає власного збагачення, а вам натомість залишить хронічну хворобу в загостреній формі.

Крім того проконсультуйтесь з лікарем, щодо його плану дій по закріпленню вирівняних зубів, після зняття брекетів, адже згодом зуби можуть повернутися у своє попередне положення.

Усі інші причини не ставити брекет-системи, як то відмова від деякої їжі та більш ретельна гігієна ротової порожнини, не мають прямого відношення до медичної сторони питання, а тому приймати їх до уваги чи ні стосується лише вас.
  • ,

Моя історія, ч.2

Десь за тиждень я прийшла вже за готовою пластинкою. Конструкція була не дуже страшна: металеві петельки для зубів та велика пластикова штукенція для виправляння прикусу. Одягати треба було по кілька годин на день.

Ну що ж, почала. Кожен день після школи натягувала. За пару тижнів реально почала бачити зміни. Лише величезна «шепелявість» та море слини псували таку приглядну картину. У школу я їх жодного разу не одягнула: мене б просто ніхто не зрозумів, коли б я балакала. Та вдома постійно була в них.

І все б нічого, та через місяць пішла на ринок щось купувати. Тоді і відбулася дуже неприємна розмова, після якої я перестала бути такою натхненою вирівнюванням зубів. Була у пластинці. Кажу: «Мені три пакети». Продавчиня: «Скільки?» Я: «Три». Вона: «Скільки-скільки?» — і очі по п'ять копійок. Я знов: «Три». Вона: «Не розумію. Скільки?» Я зібрала всю свою дикцію і ще раз їй: «Три!» І паралельно бачу, що вона знову зараз запитає. Боже, як це мене вибісило! Тож склала три пальця, мовчки забрала пакети і пішла геть.

Отоді щось мені перемкнуло. А через кілька днів помітила, що між передніми різцями щілина виникає. Я – в паніку. До ортодонта. А її нема (чи то відпустка, чи то лікарняний). І довгенько її не було на місці. Коротше кажучи, пластинку зняла. Щілина, дякувати Богові, зникла, а зуби стали на свої старі місця. Десь за півмісяця.

Більше до ортодонта не ходила. І тільки у десятому класі познайомилась з дівчинкою, яка теж носила пластинку в дитинстві, але зробила усе до кінця. У неї після вирівнювання залишилась пристойна така щілина. А потім  іще одну таку ж зустріла. І тихенько про себе порадувалась. Для мене залишитись із щілиною – просто жах. Досі)))
  • ,

Під час носіння брекетів кровоточать ясна. Що робити?!

Рано чи пізно усі брекетоносці зустрічаються з проблемою коли кровоточать ясна!
У мене цей період прийшов, коли вирвали 4-ки на верхній щелепі. Пізніше почались проблеми з 6-м зубом (на якому знаходиться кольцо), у якому стоїть штіф і тимчасова керамічна коронка. Коронка сильно почала надавляти на ясна, і ясна поросли на коронці ( кольці). І третій етап: почали кровоточити ясна там де відкривались нові щілинки коли просувались зубки. Ясна надчутливі… І як погано це  не звучить, а можливо комусь і не приємно — чищення зубів з кровю це типове явище тепер…
При огляді лікар — ортодонт відмітив що запалення самих ясен як критичного немає, усе повязано з брекет — системою. Але потрібно запобігати самому винекненню запалення в майбутньому, парадонтозу.
Для профілактики і заспокоєння ясен  полоскати ротову порожнину  рекомендує настоєм ромашки! Зубна паста повинна мати акцент на  лікуванні кровоточивості, мені порадили  «Парадонтакс» (з фтором). Також полоскати ротову порожнину після кожного прийому їжі, у мене на роботі завжди під рукою ополіскувач травяний. А ще лікар — ортодонт порадив і наполягав в деякій мірі: вживати вітаміни, і не вживати вуглеводну і цукрову їжу, про що я думаю усі брекетоносці знають !)
Чи є у когось ще такі проблеми? І як Ви з ними справляєтесь?

Лігатурні і безлігатурні брекети - які краще і яка різниця між ними?


Сучасна стоматологія пропонує декілька видів брекет систем які застосовуються для випрямлення зубного ряду. Серед них найбільш поширеними вважаться лігатурні та безлігатурні брекети. Що таке лігатурні та безлігатурні брекети, яка між ними різниця і яка з систем краще?

Лігатурні брекети – це і є та сама нестаріюча класика, яка впродовж тривалого часу вирівнює пацієнтам неправильний прикус. Можна впевнено сказати, що лігатурна система є сама надійна, і, зрозуміло, сама дешева.
Що таке лігатура? Лігатура – це металева дуга що служить в системі звязуючою ланкою між замочками, які прикріплені до зубів спеціальним клеєм.

Окрім непривабливого естетичного вигляду, лігатурна система зобов’язує пацієнта часто відвідувати лікаря ортодонта, який повинен періодично коригувати апарат. Як правило, лігатурні брекети треба носити на протязі 2 років, а їх ціна не перевищує 5000 гривен за обидві щелепи.

Безлігатурні брекети- це сучасне досягнення ортодонтії. Така система прикріплюється до зубів спеціальними ковзними фіксаторами. В їх конструкції нема гострих кутів, вони тонкі і естетично більш привабливі, завдяки чому пацієнт швидко адаптується до системи і почувається більш комфортно. Ковзна система кріплення брекетів забезпечує саморегулювання, і в пацієнта відпадає необхідність часто відвідувати лікаря ортодонта.

Ефективність такої система більш висока, вона підходить для випадків різного рівня складності, а час лікування – мінімальний. Ціна на безлігатурні брекети відповідно більш висока и починається від 7000 гривень.

Висновок: лігатурні брекети не можна вважати більш ефективними. Тим не менш, у випадку, коли лікар вправно буде чередувати методи фіксації дуги активним і пасивним лігуванням, то лігатурна система брекетів вважається навіть якіснішою.
  • ,

Моя історія, ч.1

Думала-думала, про що розповісти, і вирішила: у кількох постах напишу, як я дійшла до встановлення брекетів. Може, комусь буде цікаво) Що ж, розпочнемо)

Пункт перший. Дитинство

До стоматолога я ходила рідко, зуби проблемними не були. Мабуть, через те, що їла мало солодкого. Завжди різці трошки виступали вперед, але загального виду це не псувало.

Та років в 11 моя стоматолог сказала, що можна проконсультуватися в ортодонта. Що вона особливого побачила – не сказала, та я, мабуть, і не зрозуміла би.

Дитиною я була дуже самостійною, батьки довго на роботі затримувались, а стоматологія – в сусідньому домі. Тож вирішила зробити все сама: прийшла до стоматолога, сказала: «хочу!». Вона трошки здивувалась, але відвела до ортодонта (кабінети розташовані поряд, до того ж інших пацієнтів не було). Вона мене подивилась, і лікарки почали щось на своєму «професійному» розповідати. З усього того я зрозуміла, що через кілька днів треба з'явитися на зліпок. От і все.

Дитина прийшла до ортодонта з замиранням серця: що воно таке буде? Мене чекала несподіванка: в неї були практиканти. Кілька дівчат і хлопців змусили мене нервувати, хоча нічого не казали образливого та не сміялись, але якось незвично було роззявити рота перед такою аудиторією. Процес зліпків також не був страшним: приємна м'ятна штуковина, я в центрі уваги – круто)))

Після того, як все було готово, мене ще раз подивились всі студенти. Тож, я була зіркою))) усю ситуацію зіпсували залишки матеріалу. Це зараз стоматолог обережно видаляє все зайве вологою серветкою, а тоді змивала сама після того, як встала з крісла. Була в шоці: поналипало на щоки, на шию (!!! як воно туди потрапило?!!), опинилось на светрі та під ним. Виявляється, я вся така зелена сиділа перед ними і відчувала себе центром всесвіту. Ото сором…

Далі буде))

 

Рекомендації після зняття брекет-системи.


Найбажанішим моментом для пацієнтів з брекетами є день, коли їх знімуть. Але не забувайте, що на цьому лікування не закінчено. Адже, гарні і рівнесенькі зубки будуть намагатися повернутися в колишнє положення (особливо у дорослих пацієнтів).

Тож, для закріплення результатів лікування брекет-системою, треба продовжувати працювати над своєю усмішкою. Для цього використовуються спеціальні ортодонтичні пристрої:
— стаціонарні ретейнери;
— пластикові капи;
— пластини.

Пластини та капи треба надівати лише на певний час, призначений ортодонтом. Вони зорієнтовані на використання вдома, і краще під час сну. Зовсім інша справа з стаціонарними ретейнерами — вони фіксують зуби цілодобово, є абсолютно непомітними і майже не викликають дискомфорту.

Чи довго носити ретейнери?

Звісно, тривалість ретенційного періоду визначається по індивідуальним показникам. Але одне можна сказати з упевненістю — ретейнери треба носити довше, ніж брекети. Для збереження результатів після зняття брекет-системи, особливо важливим є використовувати ретейнери на нижній щелепі, так як вона є більш непостійною у порівнянні з верхнею.

Чи потрібен контроль лікаря?

Авжеж, лікування ретейнером має відбуватися під наглядом лікаря ортодонта. Так як він має контролювати стан прикусу, стежити за його динамікою. Бо, якщо пацієнт використовує капу чи пластину, але це не дає змоги стримати викривлення зубів, треба терміново змінювати тактику лікування і встановити дротяний стаціонарний ретейнер.

Дуже важливо одразу налаштуватися, що після зняття брекетів, лікування не закінчиться. Бо нехтування ретенційним періодом може призвести до рецидиву. І всі випробування за час вирівнювання брекетами стануть марними.
  • ,

Новий мешканець сайта :-)

Всім привіт! Мене звати Аня.

Як і Наталя, я вирішила у 25 (чудовий вік!) зробити величкий крок до своєї мрії – вирівняти зуби.

Якщо чесно, оточуючі завжди казали, що з моїми зубами все ОК. Але… мені ж видніше! До того ж «нет предела совершенству»)))

Взагалі-то я велика боягузка) про те, як я дійшла до встановлення брекетів, окрема мова)

Точний свій діагноз не скажу, простими словами: верхні різці вийшли вперед, на верхній щелепі трішки зміщений ряд вліво, проблема з прикусом: верхні пруть поперед нижніх. Отак.

Встановили мені брекети 11 грудня минулого року, вже місяць минув) трішки вивчивши інформацію про брекети і зваживши свої матеріальні можливості, вирішили зупинитись на металевих. Чому кажу «вирішили»? Справа в тому, що за місяць до мене брекети встановили моїй молодшій сестрі. Так що ми сім'я «зубастиків»)))

Вже звикла до них. Наче другі зуби))

Отож, буду рада ділитися цікавинками з іншими «брекетоносцями»!

Абсолютные противопоказания для ношения брекетов

К сожалению, не всем разрешается применять брекеты. Противопоказания к ношению существуют относительные и абсолютные. Относительные предусматривают вероятность использования брекет-системы, если соблюдать определенные условия. А вот в случае с абсолютными противопоказаниями их носить уже не получится.
Абсолютные противопоказания
К абсолютным противопоказаниям относятся:
  • сердечно-сосудистые и иммунные заболевания;
  • неизлечимые либо сложно поддающиеся лечению онкологические заболевания;
  • туберкулез;
  • диабет;
  • наличие вредных привычек, таких как наркомания либо алкоголизм;
  • патологии костей;
  • болезни крови;
  • психические заболевания, которые с трудом поддаются лечению;
  • ВИЧ, венерические болезни;
  • эпилепсия;
  • и, естественно, отсутствие тех зубов, которые являются основными для фиксации брекет-системы.
Данные перечисленные противопоказания, к счастью, не возникают в рекомендуемом для установки брекетов возрасте.

В случае что с относительными, что с абсолютными противопоказаниями, стоматологу-ортопеду нужно обязательно ознакомиться с информацией, необходимой для лечения, прежде чем начинать исправлять неправильный прикус.