Смотритель: linelect

Лігатурні і безлігатурні брекети - які краще і яка різниця між ними?


Сучасна стоматологія пропонує декілька видів брекет систем які застосовуються для випрямлення зубного ряду. Серед них найбільш поширеними вважаться лігатурні та безлігатурні брекети. Що таке лігатурні та безлігатурні брекети, яка між ними різниця і яка з систем краще?

Лігатурні брекети – це і є та сама нестаріюча класика, яка впродовж тривалого часу вирівнює пацієнтам неправильний прикус. Можна впевнено сказати, що лігатурна система є сама надійна, і, зрозуміло, сама дешева.
Що таке лігатура? Лігатура – це металева дуга що служить в системі звязуючою ланкою між замочками, які прикріплені до зубів спеціальним клеєм.

Окрім непривабливого естетичного вигляду, лігатурна система зобов’язує пацієнта часто відвідувати лікаря ортодонта, який повинен періодично коригувати апарат. Як правило, лігатурні брекети треба носити на протязі 2 років, а їх ціна не перевищує 5000 гривен за обидві щелепи.

Безлігатурні брекети- це сучасне досягнення ортодонтії. Така система прикріплюється до зубів спеціальними ковзними фіксаторами. В їх конструкції нема гострих кутів, вони тонкі і естетично більш привабливі, завдяки чому пацієнт швидко адаптується до системи і почувається більш комфортно. Ковзна система кріплення брекетів забезпечує саморегулювання, і в пацієнта відпадає необхідність часто відвідувати лікаря ортодонта.

Ефективність такої система більш висока, вона підходить для випадків різного рівня складності, а час лікування – мінімальний. Ціна на безлігатурні брекети відповідно більш висока и починається від 7000 гривень.

Висновок: лігатурні брекети не можна вважати більш ефективними. Тим не менш, у випадку, коли лікар вправно буде чередувати методи фіксації дуги активним і пасивним лігуванням, то лігатурна система брекетів вважається навіть якіснішою.

Рекомендації після зняття брекет-системи.


Найбажанішим моментом для пацієнтів з брекетами є день, коли їх знімуть. Але не забувайте, що на цьому лікування не закінчено. Адже, гарні і рівнесенькі зубки будуть намагатися повернутися в колишнє положення (особливо у дорослих пацієнтів).

Тож, для закріплення результатів лікування брекет-системою, треба продовжувати працювати над своєю усмішкою. Для цього використовуються спеціальні ортодонтичні пристрої:
— стаціонарні ретейнери;
— пластикові капи;
— пластини.

Пластини та капи треба надівати лише на певний час, призначений ортодонтом. Вони зорієнтовані на використання вдома, і краще під час сну. Зовсім інша справа з стаціонарними ретейнерами — вони фіксують зуби цілодобово, є абсолютно непомітними і майже не викликають дискомфорту.

Чи довго носити ретейнери?

Звісно, тривалість ретенційного періоду визначається по індивідуальним показникам. Але одне можна сказати з упевненістю — ретейнери треба носити довше, ніж брекети. Для збереження результатів після зняття брекет-системи, особливо важливим є використовувати ретейнери на нижній щелепі, так як вона є більш непостійною у порівнянні з верхнею.

Чи потрібен контроль лікаря?

Авжеж, лікування ретейнером має відбуватися під наглядом лікаря ортодонта. Так як він має контролювати стан прикусу, стежити за його динамікою. Бо, якщо пацієнт використовує капу чи пластину, але це не дає змоги стримати викривлення зубів, треба терміново змінювати тактику лікування і встановити дротяний стаціонарний ретейнер.

Дуже важливо одразу налаштуватися, що після зняття брекетів, лікування не закінчиться. Бо нехтування ретенційним періодом може призвести до рецидиву. І всі випробування за час вирівнювання брекетами стануть марними.

Абсолютные противопоказания для ношения брекетов

К сожалению, не всем разрешается применять брекеты. Противопоказания к ношению существуют относительные и абсолютные. Относительные предусматривают вероятность использования брекет-системы, если соблюдать определенные условия. А вот в случае с абсолютными противопоказаниями их носить уже не получится.
Абсолютные противопоказания
К абсолютным противопоказаниям относятся:
  • сердечно-сосудистые и иммунные заболевания;
  • неизлечимые либо сложно поддающиеся лечению онкологические заболевания;
  • туберкулез;
  • диабет;
  • наличие вредных привычек, таких как наркомания либо алкоголизм;
  • патологии костей;
  • болезни крови;
  • психические заболевания, которые с трудом поддаются лечению;
  • ВИЧ, венерические болезни;
  • эпилепсия;
  • и, естественно, отсутствие тех зубов, которые являются основными для фиксации брекет-системы.
Данные перечисленные противопоказания, к счастью, не возникают в рекомендуемом для установки брекетов возрасте.

В случае что с относительными, что с абсолютными противопоказаниями, стоматологу-ортопеду нужно обязательно ознакомиться с информацией, необходимой для лечения, прежде чем начинать исправлять неправильный прикус.

Относительные противопоказания для ношения брекетов


Много кто с ранних лет страдает неправильным прикусом, который может оставить негативные воспоминания о своем детстве. Поэтому большинство людей, страдающих от данного дефекта, желает от него поскорее избавиться. Раннее детство, по словам стоматологов, считается лучшим периодом для принятия мер, потому что как раз в это время формируются и отвердевают костные ткани организма, и выравнивание зубного ряда в этот момент происходит легче всего. Выровнять верхние резцы, выступающие вперед, можно и в юношеском возрасте. В некоторых случаях рекомендуют использовать пластинки дневного ношения, которые следует снимать на ночь. Но наибольшей популярностью во многих странах нынче пользуются брекеты. Несколько лет назад это устройство стеснялись носить и попадаться с ним на люди, но сейчас брекеты вошли в течение некой модной тенденции и уже не вызывают неудобства.
Всем ли доступна брекет-система по медицинским показаниям?
К сожалению, не всем разрешается применять брекеты. Противопоказания к ношению существуют относительные и абсолютные. Относительные предусматривают вероятность использования брекет-системы, если соблюдать определенные условия. А вот в случае с абсолютными противопоказаниями их носить уже не получится.

Относительные противопоказания

Это признаки, которые ограничивают использование материалов, способных спровоцировать неблагоприятную реакцию у пациента. Такая ситуация исправима назначением стоматологом-ортопедом таких брекетов, которые соответствовали бы медицинским данным. К относительным противопоказаниям относятся:
  1. Наличие заболеваний ротовой полости, десен. Пародонтит, пародонтоз и т.п. могут существенно повлиять на лечение неправильного прикуса брекет-системой. Данная проблема вполне решаема, но общее лечение займет более длительное время.
  2. Наличие протезов и имплантатов. Будь то зубной протез или любой другой, присутствующий в организме, он может вызвать электролитическую реакцию, которая негативно повлияет на внутренние органы. Исправить ситуацию можно, если грамотно подобрать металлические элементы брекетов.
  3. Заболевания височно-нижнечелюстного сустава. Лечение брекет-системой не получится, если не выполнено основное лечение таких болезней, как артрит, артроз, анкилоз, вывих сустава и т.п.
  4. Зубной скрежет. Крайне не рекомендуется ставить устройство, если у пациента наблюдается бруксизм – скрежет зубов, который чаще всего проявляется во время сна.
  5. Онкологические заболевания. Если такое заболевание подлежит лечению, то прежде чем оно будет полностью излечено, про брекеты можно даже и не думать.
  6. Психические заболевания. В связи со сложной конструкцией брекет-системы нездоровый человек может повредить её и сам пораниться. Помимо всего, чтобы носить брекеты, нужно придерживаться лечебной инструкции, что можно делать только в здравом уме.
Не исключён также вариант, когда человек просто не хочет носить брекеты. В любом случае их разрешается устанавливать, когда отсутствуют серьезные патологии и только в здоровую ротовую полость.

Кому потрібні брекети?

Звернення до ортодонта має одну тверду перевагу – покращення зовнішнього вигляду посмішки. Іноді єдиним засобом відновлення гарного стану зубів стають брекети. Тож, з якими проблемами треба звертатись до ортодонта за встановленням брекет-системи?

Скупчення — коли постійний зуб більший за вільне місце. Зовні це має вигляд ніби зубам не вистачає місця на щелепі, вони можуть буди викривлені або зміщені до купи.

Великі проміжки — між зубами занадто багато місця. Зустрічається коли постійний зуб менший за вільне місце. Трапляється якщо після випадіння тимчасових зубів новий занадто довго не ріс, тому сусідні зайняли його місце, а справжній «господар» випинається у бік бо не має змоги зайняти своє місце. Також виникає у випадку відсутності вільного місця, коли наявні зуби потрохи роздвигаються, аби заповнити вільне місце.

Перехресний прикус — зустрічається в передній частині щелепи і/або з боків. При цьому один чи декілька зубів розташовані не в загальній лінії, а з внутрішньої сторони. Коли щелепи стискаються, цей зуб не торкається інших, а ніби завернутий у внутрішню сторону. Ортодонти рекомендують встановлювати брекети якомога раніше, бо з часом деформується кісна тканина щелепи.

Невірний прикус — коли передня частина верхньої щелепи випинається вперед, а бічні сторони мають здавлену форму. В цьому випадку верхні зуби розташовані в нахліст і закривають нижні, а контакту між ними не має.
Виникає через непропорційне випадіння тимчасових зубів з передньої сторони аби через вади розвитку щелепи. В останньому випадку невірно могла сформуватись як вузька та витягнута верхня частина, так і нижня — здавлена і більш широка.

Випинання нижньої щелепи — нижні зуби видвинуті поперед верхніх. Виникає через недостатній розвиток верхньої щелепи і/або розростання нижньої. Випинання також може бути викликане загнутими верхніми різцями, які не дозволяють стулити щелепи без випячування нижньої щелепи назовні.

«Відкритий» прикус — недостатньо вертикальне положення зубів, якщо кілька зубів, за звичай з передньої сторони, не притискаються до нижніх. За деякими даними викликається через смоктання пальця, підпирання язиком або через нерівномірний ріст щелепи. Причини виникають у дитинстві, коли відбувається формування кісток, тому звертатись до лікаря бажано відразу після помічання недоліків розвитку.

Перші ознаки перелічених проблем проявляються ще в дитинстві, але звернутись за допомогою можна і у зрілому віці. Застарілі деформації гірше піддаються виправленню тому часу буде витрачено більше, але впевненість в собі та можливість уникнути розвитку багатьох захворювань ротової порожнини, шлунку та навіть легень варті того.

Особливості вирівнювання та випрямляння зубів з допомогою брекетів у дорослих.

Гарна посмішка, ідеально рівні зуби – це найзаповітніша мрія кожного з нас. Але на превеликий жаль, природа не кожному подарувала таку нагоду, та й не кожний з дитинства правильно слідкує за своєю ротовою порожниною. Окрім цього, в дитинстві багато хто боїться відвідувати стоматологічні кабінети, тим більше коли лікар проводить будь-які маніпуляції. Врешті, батьки вирішують що нервова система дитини набагато дорожча, і живуть з надією що зуби вирівняються самі по собі.

І тоді, вже в дорослому віці, ми починаємо шукати методи, які допоможуть вирівняти зубний ряд і позбутися цього недоліку. Вирівнювання зубів у дорослих – це достатньо складний та тривалий процес, тому як вже завершене повне формування щелепно-лицьової частини. В цьому випадку, найбільш ефективний метод для вирівнювання та випрямляння зубів вважається брекет-система.

Більшість відмов від лікування брекетами мотивується психологічним фактором. Як правило, це страх болі, страх перед тим, що оточуючі будуть насміхатися, страх неестетичного вигляду. Проте, сучасна стоматологія пропонує декілька видів брекетів для дорослих, особливою популярністю серед яких користуються прозорі брекети або лінгвальні брекети, які прикріплюються до внутрішньої сторони зубів. Також, ортодонти можуть запропонувати вам керамічні брекети. В останньому випадку, зубний технік може виготовити брекет, колір якого буде співпадати с кольором ваших природних зубів. Слід відмітити, що в поодиноких випадках, носіння брекетів може призвести до потемніння кольору зубів, що змусить вас після випрямляння провести додаткову процедуру по відбілюванню.

Проте, брекети не заважають приймати їжу, посміхатися і цілуватися.
Тривалість носіння брекетів визначає лікар-ортодонт, в середньому від 1 до 3 років, в залежності від рівня патології зубного ряду. Але гарна посмішка і рівні зуби цього варті.

Ретейнери.

Після знімання брекетів і завершення активної фази лікування починається ретенційний період. Упродовж цього періоду проводять стабілізацію досягнутого результату, утримуючи зуби за допомогою спеціальної апаратури, так званих ретейнерів.


Чому відсутність ретейнерів після завершення лікування неприпустима?

Переміщення зубів відбувається завдяки перебудові кісткової тканини щелеп під тиском сил, що викликані безпосередньо ортодонтичними апаратами.

В ділянці, куди переміщається зуб, відбувається розсмоктування кісткової тканини, з протилежного боку триває процес утворення кості. Але процес утворення кості відбувається значно повільніше, ніж її розсмоктування. Через це зуби, які пересуваються, деякий час рухливі навіть після знімання апарата. Тому шинування зубів необхідно для сприятливого утворення кісткової тканини і стабілізації результату.

Ретейнери бувають знімні і незнімні. Ми надаємо перевагу незнімному ретейнеру, який фіксують до внутрішньої поверхні зубів на спеціальний композитний матеріал (зазвичай у ділянці від клика до клика, але можуть бути і варіанти). Попередньо лікар-гігієніст проводить професійну гігієну ротової порожнини.
Такі ретейнери гарантують більш стабільний результат, оскільки їх носіння не залежить від відповідальності пацієнта. Необхідно лише контролювати фіксацію ретейнера і регулярно відвідувати ортодонта упродовж усього ретенційного періоду. Якщо від будь-якого зуба відклеївся ретейнер, що цілком можливо, потрібно у найближчі дні під’їхати в клініку і зробити корекцію. Інакше деякі зуби можуть вернутися у попереднє положення.
Як знімний ретейнер використовують ще прозорі каппи, які виготовляють на вакуум-формувальному апараті.

Скільки часу потрібно носити ретейнери?

Тривалість ретенційного періоду залежить

Від ступеню і типу аномалії прикусу;
Від віку пацієнта і спадковості;
Від наявності шкідливих звичок та інших функціональних порушень.

Цікаві факти про брекети.

Цікавинки про брекети для брекетоносців)

1. О 1072 році в монастирі Ле Дентіль (на півночі Британії) Монах Акіст ле Фурже для очищення від духа використовував тоненькі металеві смужки, похожі на терновий вінець. З цього періоду в історії перші згадки що мають відношення до брекет — системи

2. Під час війни британські солдати носили
«броню на зубах» Це теж можна вважати своєрідним аналогом теперішніх брекетів. Жерстяна перегородка на зубах посилювала опірність захисту зубів у солдат від зовнішнього середовища. А ось повірити в те що при певній вправності вони могли ловити кулі зубами – рішати Вам!)

3. В Китаї жінки імператорського прізвища які здобули великого успіху на суспільно – політичному ґрунті мали привілеї: носіння срібних пластинок прикрашених перлами. Назву вони отримали «Дзя Мі». Буквальний переклад назви «Місячна корона на перлинних горбах»

4. Мерлін Менсон епатажний виконавець, і тому нічого дивного немає що виконавець пропонував обкладинку для альбому у вигляді структурованої схеми установки брекет –системи. Але з часом він відмовився від своєї затії, на його думку суспільство ще не готове до такого явища як «брекети»

5. І один факт ближчий до нашого теперішнього часу, в лабораторіях Оксфордського університету ідуть роботи по створенню магнітних брекетів. Їхнє створення дуже б спростило випрямляння прикусу і зубного ряду, два мініатюрні генератори які постійно взаємодіють з залізом що міститься в зубах, і що призведе до хорошого результату )

Тепер ми ще краще зрозуміємо яка велика історія у брекетів!!! blush

Сапфірова брекет система.


Що ж таке сапфірові брекети і чим вони відрізняються від інших? Для виготовлення керамічних брекетов використовуються два види матеріалів — полікристалічні і монокристалічні.Брекети, виготовлені з полікристалічних матеріалів, непрозорі або злегка прозорі. Емаль зубів людини буває різного кольору, від білосніжної до жовтуватої. Можна підібрати брекети під колір емалі, і вони будуть майже непомітні. Ще більш непомітні брекети з монокристалічної кераміки. Це обумовлено їх прозорістю. Монокристалічні брекети ще називають «сапфіровими». В даний час їх вартість дуже висока і це є досить сильним аргументом на користь інших видів. Сапфірові брекети абсолютно непомітні, що дуже важливе для людей, що мають публічну професію. Якщо у пацієнта дуже світла емаль, то прозорі сапфірові брекети – кращий вихід. Кераміка, з якої виготовляють сапфірові брекети, не забарвлюється від кави або чаю, має естетичний вигляд. За певних умов, сапфірові брекети можуть відображати світло, що потрапляє на них, і створювати ілюзію коштовних каменів. Але, як і все нове, сапфірові брекети мають ряд недоліків. Приношенні брекетів такого типа потрібно бути обережнішим з вибором їжі, оскільки такі брекети дуже крихкі. Процес виправлення прикусу йде повільніше, тому що із-за крихкості матеріалу не можна створювати дуже велике зусилля, що створюється скобою. Металева дуга, скріпляюча брекети, та і процес видалення брекета з ротової порожнини більш трудомісткий, оскільки сапфіровий брекет кріпиться до зуба міцніше. Носіння брекета – справа тимчасова, красиві зуби – назавжди!