Смотритель: linelect

Відбілювання зубів після зняття брекет-системи

breket.in.ua

Завершився, нарешті, термін носіння металевих «кайданів». Можна з полегшенням зітхнути, думаєте ви. Але ні! Розпочинається етап доробок.

Процес носіння брекетів ніколи не проходить безслідно: усі ті місяці, що зуби вирівнювались, у проміжках між ними та «залізячками» накопичувались залишки їжі, що важко видаляються звичайною щіткою, з'являвся тоненький шар нальоту, утворювались камінчики, зуби жовтіли, а в місцях прилягання стоматологічного клею до зубів, можливо, стоншилась емаль або змінила свій колір через зменшення в ній мінеральних речовин. Тож, епопея продовжується.

Перше, що запропонує стоматолог після зняття брекетів, – це косметична чистка зубів. За допомогою спеціальних щіточок та розчинів видаляться забруднення та, як побічний ефект, зуби можуть стати трохи білішими.

А от справжнє відбілювання, яке завершить шлях до голлівудської посмішки, можна проводити лише через кілька місяців. Пов'язан цей термін, як вже написано вище, з мікропошкодженнями емалі. Розчини кислот та перекис водню, що входить до складу спеціальних розчинів і паст для відбілювання, може нанести шкоду поверхні зубів. Через деякий час після зняття брекетів емаль має відновитися і стати більш міцною.

Основний принцип процедури, що проводить стоматолог, – це нанесення відбілюючого гелю на зуби (для точності ізолюють ясна). Гель і самостійно може відбілювати емаль, та його дія прискорюється після зовнішньої обробки світлом певного спектру або лазером. Під час процедури обробляється кожен зуб окремо, тому триває вона довго.

Серед плюсів можна відмітити реальне освітлення емалі на кілька тонів та зберігання результату на тривалий термін. Серед недоліків відбілювання – процедура недешева, інколи болюча, потребує подальшого дотримання дієти (щоб забарвлюючі речовини знову не змінили колір емалі). До того ж, це потенційно небезпечна процедура, якщо проводиться в непрофесійного стоматолога або в косметологічному салоні. Перед відбілюванням має бути повністю оглянута ротова порожнина, виявлені дефекти зубів та карієс. Якщо процедуру проводити на нездорових зубах, пошкодження посилиться.

Наостанок треба сказати, що треба добре зважити всі «за» та «проти». І обирати тільки те, що не зашкодить вашому здоров'ю.

Як зберегти посмішку після зняття брекет- системи. Капи

kapa

Після успішного виправлення прикусу брекети знімають, і пацієнт стає володарем чудової посмішки, але лікування ще не закінчилося! Відразу після брекетів зуби повертаються до  початкового стану і для закріплення результатів ставляться капи після брекетів. Це дуже важливий етап в ортодонтичному лікуванні!
Багато пацієнтів надзвичайно натхнені отриманим результатом і ігнорують продовження лікування. Однак якщо знехтувати порадою ортодонта і не носити ортодонтичний апарат, то рівні зуби можуть назад повернутися на колишнє місце. Отже, тривалий дискомфорт і минулі старання виявляться марними, виникне необхідність у повторній установці незнімного пристосування.
Що таке капа?
Капи для зубів (елайнери, платівки, трейнери) — це знімні пристосування. На відміну від незнімної апаратури вони одягаються на зубні ряди лише на певний час. При чищенні порожнини рота і догляді  є можливість їх швидкого зняття.
Виготовляються капи з нешкідливого биополимера, що не викликає алергічних реакцій. Біополімерний матеріал прозорий і майже непомітний при носінні. Можливе виготовлення креативних пластинок з кольорового матеріалу, такі різнокольорові пристрої дуже подобаються дітям.
cvetnije-kapy-posle-breketov-foto

Пластикова капа для зубів викликає мінімум дискомфорту і вважається однією з найбільш зручних ортодонтичних конструкцій. Пацієнти адаптуються до прозорих пластинках досить швидко і вже через пару годин взагалі не помічають їх. Їх зручність пояснюється щільним приляганням до зубів, непомітністю, можливість легкого і швидкого зняття.
Важливо пам'ятати, збереження позитивного результату після ортодонтичного лікування можливе тільки при носінні кап. Завдяки знімним пластинкам навіть може бути скорочено термін носіння брекет-системи.
Виготовлення кап для зубів після брекетів
Відразу після зняття брекет-системи лікар-ортодонт робить гіпсові зліпки з зубів, після чого по них виготовляє індивідуальні капи. Це дозволяє забезпечити максимальну зручність при носінні.
На виготовлення ковпачків йде тиждень. Після чого лікар підганяє їх під зубні ряди, щоб вони не чинили вплив на ясна, не викликали почуття болю і були гранично зручні. Добре підігнані еластичні пластинки для зубів не заважають при розмові і зручні при одяганні (зняття).

Ортодонтичні кільця


Ортодонтичні кільця — елемент сучасної брекет-системи. Ортодонтичне кільце виготовляється з металу і виглядає як ободок. Встановлюються кільця на задні зуби і служать для опори зубної дуги. Якщо кільця кріпляться на малі корінні зуби (для збільшення швидкості розширення), то їх встановлюють на верхній щелепі.
Навіщо потрібні ортодонтичні кільця
Завдання ортодонтичного кільця забезпечити щільне зчеплення брекетів із зубами. Для цього кільцю надають форму зуба, а на його задній частині розташовується спеціальний замок, який і кріпиться до ортодонтичної дуги.
Ортодонтичні кільця рекомендовані пацієнтам з зруйнованою коронковою частиною зуба, коли зберіглась тільки невелика ділянка здорового зуба. Кільце фіксується на цій ділянці і створює надійну хорошу опору для штучних зубних конструкцій.
Також ортодонтичне кільце ставлять на імпланти або протези, оскільки до них не можна кріпити безпосередньо брекет-систему.
Що потрібно знати про ортодонтичні кільця
Ортодонтичні кільця можуть призвести до збільшення зубного нальоту і мікробного середовища. У пацієнтів з незнімною ортодонтичною апаратурою з'являється підвищений ризик пошкодження тканин зуба. При появі на зубах білих плям після установки кілець необхідно відразу ж звернутися до стоматолога.
Щоб уникнути цього при установки ортодонтичного кільця на моляр досвідчений стоматолог максимум уваги приділяє точності первинної підгонки виробів. Композит, що фіксує кільця, повинен повністю заповнити фіссури на поверхні розділу між кільцем і зубом. У цьому випадку получиться уникнути скупчення і розвитку бактеріального нальоту на емалі зуба і її демінералізації (зниження рівня кальцію).

Як знайти порозуміння із болісними брекетами, або ж Народна анестезія завжди доступна  

Той, хто носить брекети, знає, як воно спочатку болить. Зовні непривабливі, вони ще й перші три дні після установки здавлюють зуби, немов лещатами. Пекельна біль, правда, через кілька днів проходить, проте і її не варто терпіти. У кожного пацієнта свій поріг больової чутливості. У когось неприємні відчуття після установки брекетів швидко проходять, в когось вони тривають довше. Проте в більшості випадків біль неминуча, адже вона є сигналом зубних нервових закінчень про те, що в їх звичному житті відбулись кардинальні зміни.

Як же порозумітись із болісними брекетами? Що робити, аби вони призвичаїлись до життя в вашій ротовій порожнині, а вона у відповідь – звикла до них? Звісно, ви можете запитати поради у свого ортодонта, і він скоріш за все порадить вам приймати якісь знеболюючі таблетки.А можете скористатись не менш ефективними народними методами: етнічна анестезія завжди доступна. І скоріш за все сподобається як зубам, так і брекетам. Тому пропонуємо вашій увазі колекцію простих і добрих порад, які допоможуть вам швидко  подолати біль після установки брекетів.
  • Для того щоб вгамувати нестерпний біль, потрібно вживати спиртову настоянку валеріани ( по двадцять крапель вранці, в обід і ввечері);
  • Ефективним методом боротьби із болем є відвар із двох чайних ложок квіток полину, залитих склянкою окропу. Полощіть цим відваром ротову порожнину.
  • Візьміть вісім чайних ложок висушеної меліси, залийте 500 міліграмами окропу і потримайте кілька хвилин. Це теж дієвий народний метод.
  • Подолати зубний біль допоможе масаж руки в місці, де зустрічаються кістки великого і вказівного пальця. Масаж робити інтенсивно, круговими рухами протягом 5-10 хв.
  • Полегшити зубний біль допоможе масаж точки, яка знаходиться у впадині над верхньою губою. Інтенсивне натиснення на неї вказівним пальцем допоможе притупити біль.
  • Пропонуємо вашій увазі ще один народний рецепт. Листя малини, дуба, горіха або м'яти взяти в рівних кількостях, дрібно нарізати, засипати в пляшку, залити гарячим винним оцтом, дати настоятися три дні. Цією настоянкою полоскати рот.
  • Полегшити зубний біль допоможе водний розчин соди з сіллю. Розчинити по 1 чайній ложці питної соди і солі в склянці теплої кип'яченої води. Для полоскання використовувати 3-4 склянки.
  • Допоможе також полоскання відваром евкаліпта (1 ст. ложку подрібненого листя залити склянкою окропу, підігрівати на водяній бані 5 хвилин, настоювати).
  • Настій з шавлії теж дуже ефективний засіб проти болю. Для приготування настою необхідно взяти 1 столову ложку трави і залити склянкою окропу. Після охолодження необхідно прополоскати рот. Таку процедуру потрібно проводити кілька разів на день до повного припинення болю.
Біль після установки брекетів боїться народної анестезії, тому швидко вщухне, якщо ви візьмете на озброєння рецепти із бабусиної колекції. Ваша красива посмішка має народжуватись не в результаті болісних потуг, а в результаті приємних експериментів. І брекети – один із них.

Мій хлопець з брекетами!

Коли чуєш слово «брекети», найчастіше підсвідомість підкидує образ молодої дівчини. Дівчатка більше за хлопців переймаються своєю зовнішністю, тож, виправляють зуби вони справді частіше. Та останнім часом багато чоловіків, навіть відомих акторів та спортсменів, можна побачити із «залізячками». Стає очевидним, що для хлопців рівняння «я + брекети = привабливість?» є не менш важливим.

Добре, якщо хлопець стійко переносить труднощі, не зациклюється на незручностях, що викликані носінням брекетів, продовжує так само посміхатись, як і раніше. Та не всі люди однакові. Якщо ваша друга половинка стає на шлях «брекетоносіння», вам доведеться привчитися до нового стилю життя, навчитися підтримувати його у незвичайних ситуаціях, і, можливо, самій опинитися в такому становищі.

Якщо з посмішкою все відносно непогано, виправляти зуби хлопець, в більшості випадків, буде тільки якщо він актор чи модель. Коли ж є справжні показання до встановлення, хлопці, як правило, довго приймають позитивне рішення: це можуть бути роки. Та коли зуби погано вичищаються, і ви без сліз на його «парканчик» дивитесь не можете, краще взяти справу у свої руки та підштовхнути парубка: навіть якщо ви розійдетесь, досягнутий результат буде нагадувати йому про ці стосунки з теплом.

Бувають такі випадки, коли хлопець відмовляється доносити брекети, бо його дівчині щось не подобається. Це неприпустимо! Треба вірити у хлопця і в те, що брекети йому справді допоможуть вирівняти зуби, виправити прикус, змінити профіль, покращити дикцію.

Пам'ятайте: хлопці менш схильні ділитися своїми переживаннями, їм не дуже приємно розказувати про свої невдачі та незручності. А вони бувають у всіх брекетоносців: і хлопців, і дівчат. Підтвердити, що результат справді є, зайвий раз нагадати переваги рівних зубів, зробити спільне фото для виявлення результатів – це не забере багато часу, але може зіграти дуже важливу роль.

Невеличка турбота у перші дня після заміни дуги буде справді приємною: приготоване смузі або смачний томатний суп-пюре не тільки зробить вам славу справжньої кулінарної богині, але й матиме практичну сторону – хлопцю буде не так боляче їсти, за що він обов'язково буде вдячним.

Щодо більш інтимної сторони ваших стосунків. Під час поцілунків хлопці переживають, щоб не зачепити дівчину дугою, не подряпати брекетами, щоб випадково не відпала лігатура. Тому наявність брекетів додає більше ніжності та уваги до партнера. Варто цим користатися!

Усі зміни, що відбуваються з вашим хлопцем, зачіпають і вас. Тож, поява брекетів відобразиться якимось чином не тільки на стосунках. А якщо брекети з'являться і у вас, це буде найцікавішим варіантом підтримки коханого.

Брекети і смерть.

Пам’ятаєте старенький молодіжний серіал «Чи боїшся ти темряви?» про підлітків, які, сидячи навколо вогню, розповідають страшні історії?  Він уже давно зник з телеекранів та десь, мабуть, залежується на полицях відеотек. Проте сценарій для нової страшної історії і вигадувати не потрібно: його пише саме життя. І ортодонтичні брекети, призначені малювати посмішки на людських обличчях, до цієї невеселої історії безпосередньо причетні.

Трапилась вона в екзотичному Тайланді. Смерть двох підлітків в цій країні пов’язують з носінням фальшивих брекетів. 17-річний хлопчик помер від серцевої недостатності, що виникла в результаті інфекції щитовидної залози, причиною якої стало носіння фальшивих брекетів. Поліція також встановила зв'язок смерті 14-річної дівчинки з носінням фальшивих брекетів, придбаних нею у нелегального торговця.

В східних країнах – таких як Китай, Індонезія, Малайзія і Тайланд, — носіння фальшивих брекетів стало справжнім модним трендом. Молодь готова за останні гроші встановити їх, незважаючи на всі застереження про те, що це доволі небезпечно для здоров’я.  Справа у тому, що для народів Азії брекети – це щось на кшталт розкішного дорогого автомобіля, який у нас, наприклад, можуть придбати собі лише люди добре забезпечені.  Це показник матеріального достатку і приналежності до касти багатіїв.

Встановити в Азії фальшиві брекети можна і без допомоги стоматолога. Цю послугу вам запропонують майже в кожному салоні краси чи косметологічному кабінеті. Крім того, існують і більш дешеві, тематично стилізовані набори типу «зроби собі сам», такі як, наприклад, Hello Kitty або Міккі Маус. Коштують вони трохи менше $ 100.

Проте носіння таких нібито привабливих і модних брекетів може бути небезпечним для здоров'я і навіть стати причиною смерті. Фальшиві брекети можуть відчепитися і застрягти в горлі, викликати виразки на слизовій оболонці щік і ясен, а в деяких з них використовується дріт, що містить свинець.

Тим не менше, фальшиві брекети не втрачають своєї популярності. Тепер ними цікавляться не тільки підлітки, а й дорослі. Навіть знаменитості, такі як індонезійська зірка Андік Канг, тайська поп-співачка Earn the Star не можуть утриматися від спокуси встановити собі модні залізячки на зуби.

Після цих подій уряд Тайланду ввів заборону на виробництво, імпорт і продаж фальшивих брекетів. Будь-який виробник або продавець такої продукції змушений буде сплатити штраф у розмір 1 300 доларів. Окрім того, його може бути засуджено на термін до 6 місяців.

Отака-от страшна історія. Матимемо надію, що ідея носити небезпечні фальшиві брекети в Україні не приживеться і не стане модним трендом. Адже модним трендом має бути красива посмішка, яку на обличчі можуть малювати тільки талановиті майстри стоматологічного ремесла. А якщо коли-небудь уві сні ви почуєте запитання «Брекети або смерть?» (щось нагадує Хеллоуін), то обирайте життя хай навіть і з недосконалою посмішкою.

Рік високої зубної моди, або Брекети зі знаком fashion


Для того щоб зрозуміти, чим пахне висока мода, не обов’язково бути до неї причетною. Ваш недільний променад столичними авеню (тими, що ближче до модного центру) скоріш за все закінчиться візитом до одного із модних магазинів. Не відмовляйте собі в задоволенні приміряти сукню аристократичного походження, над ескізом якої нібито працював прекрасний Версаче. Її аристократизм ви відчуєте хіба що в ціні. Якість, краса, оригінальність крою – скоріш за все про це не йтиметься. Просто лейбл, який вартує шалених грошей. І в принципі все те, що коштує великих грошей, апріорі вважається якісним і модним. Це така собі перепустка у світ багатіїв, де поняття краси уже давно тлумачиться дуже індивідуально.

А якщо говорити про зубну моду? Тенденції, які ви помітите на ортодонтичному подіумі, трохи схожі до дизайнерських. Різниця тільки в тому, що в принципі ціна вашої геніальної посмішки тотожна очікуваному результату. Віддаючи кілька тисяч доларів на виправлення прикусу та вирівнювання зубів, ви отримаєте бажане. Проте закон приналежності до касти багатих і знаменитихJ спрацьовує і тут: якщо в тебе є можливість носити шалено дорогі сапфірові брекети, то ти особливий, а значить ти в тренді. Різниця тільки в тому, що в цьому випадку ти знаєш, за що платиш, а, купуючи плаття від якогось із модних дизайнерів, платиш хіба що за ярлик.

Звісно, для того щоб стати власником розкішної посмішки, не треба бути багатієм. Проте особи, які захочуть підкреслити власну індивідуальність, матимуть змогу це зробити. Сьогодні найсучасніші ортодонтичні клініки запропонують своєму клієнтові цілу колекцію брекетів, виготовлених в найрізноманітніших кольорових варіаціях і з врахуванням усіх побажань.

Модні брекети сьогодні представлені цілою колекцією оригінальних ортодонтичних рішень. Це можуть бути:
  • різнобарвні силові дуги (якими брекет кріпиться до корсажу з нержавіючої сталі); ви можете встановити собі брекети не тільки червоного чи зеленого кольору, але і брекети комбінованих кольорів. Така яскрава посмішка-веселка приємно здивує кожного :-)
  • модні форми. На ваших зубах засяють зірки і серця, футбольні м'ячі, квіти, діаманти, навіть улюблені мультперсонажі. Простір фантазії обмежений тільки розміром самого брекета. Даний напрямок дозволяє виготовити і встановити брекет-систему з яскравою індивідуальною концепцією. Як-то кажуть, творімо диво власною посмішкою :-)
    золоті брекети. Комусь золото імпонує набагато більше холодного і «бездушного» металу. А хтось із задоволенням одягне брекет-систему з одним або з двома позолоченими брекетами, Це завжди стильно, красиво і розкішно :-)
Творчо підійшовши до проблеми вирішення неправильного прикусу, ви досягнете того результату, про який раніше і не мріяли. Рік високої зубної моди – це рік впевнених дефіле подіумами власної самооцінки, яка однозначно виросте, як тільки ви зрозумієте, що ваша посмішка – справжній шедевр. Шедеври коштують немало, проте вони завжди будуть в ціні і завжди надихатимуть інших на якісь прекрасні творіння. Бодай на таку ж прекрасну, щиру і геніальну в усіх відношеннях посмішку  :-)

Чищення зубів ниткою при носінні брекетів: омани

Багато дітей і підлітків (і деякі дорослі) не знають, як чистити зуби ниткою при носінні брекетів. Або ж вони думають, що не можуть користуватися ниткою зовсім, якщо носять брекети. Але це не так.
Насправді, щоденне використання зубної нитки особливо важливо в той час, коли Ви носите брекети, через залишки їжі, що застрягли в брекетах, стрічках і дротах, які можуть збільшити ризик появи карієсу, якщо їжа містить вуглеводи (цукру).
Будьте готові витратити в три рази більше часу на догляд за порожниною рота, якщо у Вас стоять брекети на зубах. Не хвилюйтеся, це варто того, адже якщо Ви не звернете увагу на гігієну порожнини рота в той час, коли Ваші зуби перебудовуються, Ви збільшуєте ризик появи захворювань ясен. Крім того, така чистка може допомогти Вашим зубам виглядати набагато краще після зняття брекетів.
Хоча користуватися зубною ниткою при носінні брекетів складно, Ви можете навчитися цьому з часом, якщо виконувати наступні дії. Використовуйте воскову нитку (невоскових нитка, швидше за все, застрягне в брекетах), зубну стрічку або засоби, спеціально призначені для очищення навколо брекетів, як, наприклад, Oral-Bregistered Orthodontic Brush.
Використовуйте достатньо нитки. Близько 18 см нитки має вистачити. Проводьте ниткою акуратно. Візьміть нитку і акуратно протягніть її під основою брекетів, перш ніж провести її між двома зубами. Потім вийміть нитку і повторно просмикніть під основою, щоб пройти між наступною парою зубів. Переконайтеся, що не затягується нитка, просто переміщайте її вгору і вниз, м'яко, по кожній стороні кожного зуба.
Батьки! Чистите ниткою зуби дітей молодшого віку, яким не вистачає спритності для протягування нитки під основною брекетів.

Лігатури в брекет системі.

Лігатури брекетів — це складові ортодонтичної системи. Виглядають вони як дріт або кільце, які кріпляться до кожного брекета. Ця система допомагає утримувати всю конструкцію в нерухомому стані. З часом їх потрібно міняти, це пристосування має властивість розтягуватися. 

Застосовується два види лігатур:
Еластичні лігатури — це звичайні гумові колечка. Кожен раз при підтягуванні дуги гумки замінюються.
Металеві лігатури — це медичний дріт з металу. Дріт надійно і щільно з'єднує дугу з одним або декількома зубами. Через жорсткості конструкції її зазвичай не застосовують на початку ортодонтичного лікування. Міняти лігатури з металу потрібно не так часто як еластичні.

Переваги  лігатурних брекет-систем:
  •   Деякі порушення зубного прикусу виправляються тільки лігатурними пристосуваннями.
  •   Гумки за колірним рішенням бувають різноманітних відтінків. Кольорові брекети роблять довгий процес лікування по-справжньому святковим. Дітям і підліткам дуже подобається підбирати різнокольорові еластики на зуби для надання забавного або креативного штриха своїй посмішці.
       Для непомітного вирівнювання зубів на сапфірові і керамічні системи ставляться прозорі гумові колечка, а на лігатурні металеві брекети для гармонії кольорів кріплять срібні.
  •     Застосування еластичних лігатур зменшує біль від брекетів.
  •     Низька вартість у порівнянні з саморегулючими конструкціями.
  •     Висока ефективність, надійність і результат при лікуванні.
До недоліків відносяться:
  •   Гумові колечка під постійним навантаженням розтягуються і втрачають свої пружні властивості. Для відновлення працездатності всієї системи потрібна заміна еластичних елементів.
  •      При переміщенні зубів зафіксована дуга долає значне тертя, тому процес виправлення прикусу проходить повільніше, ніж міг би проходити без лігатури.
  •      Нерухоме закріплення дуги може викликати больові відчуття.
  •      Фарбування гумок під впливом хімічних речовин. Зміна кольору особливо помітно в прозорих пристроях.
  •      Ускладнений догляд та чистка брекетів .
Не потрібно боятись якщо ви проковтнули лігатуру. Вона не шкідлива і усе вийде своїм шляхом *yess*

Про головне-"Ортодонтія"

Наукове визначення ортодонтії — це розділ стоматології, що займається виправленням і попередженням порушення положення зубів та аномалії прикусу.

У нас завжди постає питання, чи ідеальні у нас зуби, чи правильний прикус?! Чи потрібне втручання медицини у наш маленький недолік?! Ортодонія говорить, що будь які функціональні порушення можу бути усуненні. Ряд причини чому варто звернутись такий: інколи недолік у зубному ряду може заважати людині добитись карєрного росту.Криві зуби заважають людині посміхатись щиро, що створює зациклення на проблемі кривих зубів. Існують обєктивні причини — анотомія щелепно-лицьової області людини. Правильний прикус дається нам природою, при його порушенні зуби які не відповідають за жувальну частину можуть брати на себе навантаження а це в свою чергу призводить до зношення зубів, карієсу, різних  захворюваннь парадонту.

Не потрібно вважати що втручання ортодонтії актуальне тільки у дитячому чи підлітковому віці. Існуєть різноманітні конструкції які допоможуть і у дорослому віці вирішити проблеми неправильного положення зубів. Тільки потрібно зауважати, що у цьому віці курс лікування буде більший на рік а можливо і два, від курсу лікування який застосовується у підлітковому чи дитячому віці.

Про порушення зубного ряду у дітей можна уже зрозуміти у віці 7-8 років. Батькам потрібно звернутись до ортодонта, щоб він вирішив як краще розпочинати курс лікування. Дуже актуальна проблема у батьків, що вони не хочуть вмовляти дітей носити брекет-системи чи пластинки. Оцінюючи своє життя, що вони прожили з кривими зубами і нічого погано не сталось не означає, що ваша дитина буде вдячна вам за те, що ви не наполягли на лікуванні. Усі матеріальні проблеми, не зручності з конструкціями з часом забудуться, а рівні зуби і правильний прикус залишиться на все життя!

Думати що «залізні» штучки на зубах це не естетично, скажу Вам чесно — криві зуби все життя ось, що не естетично!!! *cool*