Відбілювання зубів після зняття брекет-системи

breket.in.ua

Завершився, нарешті, термін носіння металевих «кайданів». Можна з полегшенням зітхнути, думаєте ви. Але ні! Розпочинається етап доробок.

Процес носіння брекетів ніколи не проходить безслідно: усі ті місяці, що зуби вирівнювались, у проміжках між ними та «залізячками» накопичувались залишки їжі, що важко видаляються звичайною щіткою, з'являвся тоненький шар нальоту, утворювались камінчики, зуби жовтіли, а в місцях прилягання стоматологічного клею до зубів, можливо, стоншилась емаль або змінила свій колір через зменшення в ній мінеральних речовин. Тож, епопея продовжується.

Перше, що запропонує стоматолог після зняття брекетів, – це косметична чистка зубів. За допомогою спеціальних щіточок та розчинів видаляться забруднення та, як побічний ефект, зуби можуть стати трохи білішими.

А от справжнє відбілювання, яке завершить шлях до голлівудської посмішки, можна проводити лише через кілька місяців. Пов'язан цей термін, як вже написано вище, з мікропошкодженнями емалі. Розчини кислот та перекис водню, що входить до складу спеціальних розчинів і паст для відбілювання, може нанести шкоду поверхні зубів. Через деякий час після зняття брекетів емаль має відновитися і стати більш міцною.

Основний принцип процедури, що проводить стоматолог, – це нанесення відбілюючого гелю на зуби (для точності ізолюють ясна). Гель і самостійно може відбілювати емаль, та його дія прискорюється після зовнішньої обробки світлом певного спектру або лазером. Під час процедури обробляється кожен зуб окремо, тому триває вона довго.

Серед плюсів можна відмітити реальне освітлення емалі на кілька тонів та зберігання результату на тривалий термін. Серед недоліків відбілювання – процедура недешева, інколи болюча, потребує подальшого дотримання дієти (щоб забарвлюючі речовини знову не змінили колір емалі). До того ж, це потенційно небезпечна процедура, якщо проводиться в непрофесійного стоматолога або в косметологічному салоні. Перед відбілюванням має бути повністю оглянута ротова порожнина, виявлені дефекти зубів та карієс. Якщо процедуру проводити на нездорових зубах, пошкодження посилиться.

Наостанок треба сказати, що треба добре зважити всі «за» та «проти». І обирати тільки те, що не зашкодить вашому здоров'ю.
  • ,

Походу я занадто панікую!!!

Коли у мене зявляється найменша біда, біль я замітила що я дуже панікую! Колись, ще до брекетів, зуб починав боліти і я тянула до останього, так сильно не хотіла йти до стоматолога! Тепер дуже усе помінялось, найменший біль дзвоню до ортодонта, зразу активний пошук по інернеті про біль. Я одна така трішки божевільна?!:-)

Біль ще досі не проходить, а знеболюючими зловживати не хочу… Трішки терплю, трішки знеболююче.

Тут в цій ситуаціі мені трішки повезло, бо є рідні — мама скаже «все добре потерпи», кохана людина- увагою дає забути про біль і тривогу по поводу брекетів! У Вас є люди які можуть заспокоїти, підібрати слова щоб підтримати?:-)

Як зберегти посмішку після зняття брекет- системи. Капи

kapa

Після успішного виправлення прикусу брекети знімають, і пацієнт стає володарем чудової посмішки, але лікування ще не закінчилося! Відразу після брекетів зуби повертаються до  початкового стану і для закріплення результатів ставляться капи після брекетів. Це дуже важливий етап в ортодонтичному лікуванні!
Багато пацієнтів надзвичайно натхнені отриманим результатом і ігнорують продовження лікування. Однак якщо знехтувати порадою ортодонта і не носити ортодонтичний апарат, то рівні зуби можуть назад повернутися на колишнє місце. Отже, тривалий дискомфорт і минулі старання виявляться марними, виникне необхідність у повторній установці незнімного пристосування.
Що таке капа?
Капи для зубів (елайнери, платівки, трейнери) — це знімні пристосування. На відміну від незнімної апаратури вони одягаються на зубні ряди лише на певний час. При чищенні порожнини рота і догляді  є можливість їх швидкого зняття.
Виготовляються капи з нешкідливого биополимера, що не викликає алергічних реакцій. Біополімерний матеріал прозорий і майже непомітний при носінні. Можливе виготовлення креативних пластинок з кольорового матеріалу, такі різнокольорові пристрої дуже подобаються дітям.
cvetnije-kapy-posle-breketov-foto

Пластикова капа для зубів викликає мінімум дискомфорту і вважається однією з найбільш зручних ортодонтичних конструкцій. Пацієнти адаптуються до прозорих пластинках досить швидко і вже через пару годин взагалі не помічають їх. Їх зручність пояснюється щільним приляганням до зубів, непомітністю, можливість легкого і швидкого зняття.
Важливо пам'ятати, збереження позитивного результату після ортодонтичного лікування можливе тільки при носінні кап. Завдяки знімним пластинкам навіть може бути скорочено термін носіння брекет-системи.
Виготовлення кап для зубів після брекетів
Відразу після зняття брекет-системи лікар-ортодонт робить гіпсові зліпки з зубів, після чого по них виготовляє індивідуальні капи. Це дозволяє забезпечити максимальну зручність при носінні.
На виготовлення ковпачків йде тиждень. Після чого лікар підганяє їх під зубні ряди, щоб вони не чинили вплив на ясна, не викликали почуття болю і були гранично зручні. Добре підігнані еластичні пластинки для зубів не заважають при розмові і зручні при одяганні (зняття).

  • ,

Я знаю що таке біль....


Ціла ніч це був суцільний біль, знеболююче допомогло на 2 год, це все що за ніч я могла поспати. Дальше було жахіття… Кидає в жар, все болить, голова болить… Ще я пю заспокійливе, ніколи такого не було, але у звязку з цим болем в мене нерви не на місці, настільки виводить! На роботі і дома стараюсь просто не спілкуватись з людьми   :-D

Важко, емоційно важко коли так. У тебе проходять дні, проходять дні погано і толком ти нічого зробити не можеш, просто перечекати потрібно…
  • ,

Незвичайна тиша

Останніми днями з брекетами просто казка відбувається: ніде не болить, ніщо не натирає. І мене це починає хвилювати: це ніби тиша перед бурею.

Що відчуваю на 100% — як лізе верхня ліва вісімка. Вже прорізались горбочки внутрішньої половини зуба. Ясна трішки набухли та не сильно поболюють.

Кожен раз, коли натикаюсь на цього «новонародженого», згадую про хірурга-стоматолога, до я кого доведеться десь через місяць-два йти на видалення, і жахаюсь. Навіть починаю думати, навіщо ті брекети ставила. Це ж буде, м'яко кажучи, дуже-дуже неприємно.

Не мала баба клопоту, купила порося…
  • ,

Мої злорадні кільця!

Найбільше не задоволення це коли приходиш в назначений час, і на корекцію попадаєш через 30 хв( бувало і годину) чекання на дивані!!! Я не запізнююсь, не люблю коли мене чекають. Пішла на корекцію тільки тому що зуб задній ще більше змінив своє положення, не можу чекати до 19.03. І так ті зуби довго проходять етап заживання. Я відпросилаь з роботи ( обідній час, бо уже весь час занято в лікаря), і так скоро виженуть з постійними відпрошування на корекцію- бо як не одне то інше. Можна зрозуміти пару раз, але не постійно. Погана система запису клієнтів в клініці.
Те що мене турбував зуб, це все у звязку з тим що мені поставили нові коронки, і трішки не в ряд іх поставили, тому так і получається що один зуб в ліво йде другий в право! Дуга повинна вирівняти!
Я говорила що у мене лікар — ортодонт моторна, це добре з однієі сторони, але дуже погано коли вона робить заміну дуги, знімає лігатури, це все відбувається в швидкому темпі і в більшості боляч. Я сиділа сьогодні ледь стримувала сльози, дуга не проходила через кільце, вона товстіша ніж самий замок в кільці. Лікар в попередній раз просунув якісь палочки щоб розширялось, але походу не достатньо допомогло, через те що я думала що залишусь без зубів. Вона так іх мучила, щипцями просувала цю дугу, трішки щоку і губу поранила… Я до вчорашнього дня не знала що не у всіх кольца присутні, а у мене їх аж 4… Так що тепер у мене все ниє і болить не тому що щось там міняється( це буде завтра) а том що так вимучили зуби під час корекції і + дуга діаметром вроді 16…
Я так чекаю кінця цих мук…

Ортодонтичні кільця


Ортодонтичні кільця — елемент сучасної брекет-системи. Ортодонтичне кільце виготовляється з металу і виглядає як ободок. Встановлюються кільця на задні зуби і служать для опори зубної дуги. Якщо кільця кріпляться на малі корінні зуби (для збільшення швидкості розширення), то їх встановлюють на верхній щелепі.
Навіщо потрібні ортодонтичні кільця
Завдання ортодонтичного кільця забезпечити щільне зчеплення брекетів із зубами. Для цього кільцю надають форму зуба, а на його задній частині розташовується спеціальний замок, який і кріпиться до ортодонтичної дуги.
Ортодонтичні кільця рекомендовані пацієнтам з зруйнованою коронковою частиною зуба, коли зберіглась тільки невелика ділянка здорового зуба. Кільце фіксується на цій ділянці і створює надійну хорошу опору для штучних зубних конструкцій.
Також ортодонтичне кільце ставлять на імпланти або протези, оскільки до них не можна кріпити безпосередньо брекет-систему.
Що потрібно знати про ортодонтичні кільця
Ортодонтичні кільця можуть призвести до збільшення зубного нальоту і мікробного середовища. У пацієнтів з незнімною ортодонтичною апаратурою з'являється підвищений ризик пошкодження тканин зуба. При появі на зубах білих плям після установки кілець необхідно відразу ж звернутися до стоматолога.
Щоб уникнути цього при установки ортодонтичного кільця на моляр досвідчений стоматолог максимум уваги приділяє точності первинної підгонки виробів. Композит, що фіксує кільця, повинен повністю заповнити фіссури на поверхні розділу між кільцем і зубом. У цьому випадку получиться уникнути скупчення і розвитку бактеріального нальоту на емалі зуба і її демінералізації (зниження рівня кальцію).
  • ,

Ще одна страва для брекетоносців

Мої кулінарні пошуки знову завершились неймовірною вдало: тепер я знаю ще кілька страв, які не застрягають в брекетах  :-D 

По-перше, це моє улюблене желе. Я від нього просто фанатію, усілякі желейні тортики роблю. Хлопець мій тільки дивиться на це желе і не може зрозуміти, що я в ньому знайшла. Звичайно, це же не м'ясо…

А нещодавно пристрастилась ще до однієї страви: до пудингу. В ньому молоко є, що дуже корисно для зубів. Смачно, і нічого не застрягає

Знаю кілька рецептів, але страшно лінуюсь і купую суху основу. А що – 5 хвилин у пічки, година-півтори у холодильнику – і смакота готова.

До речі, добра альтернатива солодкому!
  • ,

Чищення зубів

Наталя навіяла тему :-)

І до встановлення брекетів зуби я чистила регулярно. Але тепер я стала якимось маніяком: пожувала яблуко – полоскати рота, пообідала – пройшлась зі щіткою. Щоб іти до когось в гості, треба обов'язково мати йоржик. Якщо я його забуваю – все, на їжу табу накладене. Хоча кулька разів було таке, що поверталась додому голодна, на моєму шляху попадався продуктовий магазин, і я купувала якесь солоденьке (шоколадний батончик чи булку). А потім йшла по дорозі і намагалась непомітно для оточуючих дістати язиком усе налипле. Виглядає це, напевно, кумедно :-)

Взагалі, тема ця для мене болюча. Бо, каюся, я люблю їсти квашену капусту, мандарини, апельсини, м'ясо (воно в мене постійно якесь волокнисте). Як розумієте, усі шматочки нещадно застрягають в елементах системи, і мені інколи потрібні титанічні зусилля, щоб їх дістати.

Ще один великий секрет: я інколи жую жувальну гумку. Знаю, що не можна. Намагаюсь оминати брекети, коли жую, роблю це внутрішніми краями зубів. Та вже було кілька разів, що гумка застрягає. Це взагалі жах! Вона починає ділитись на маленькі ниточки, і зняти з брекетів її майже неможливо.

Після кожної такої чистки раз кажу собі, що не буду такого робити. Та, виходить, що сама себе обманюю…