Смотритель: linelect

Як визначити свій прикус?!

Точно визначити прикус може лікар-ортодонт. Однак будь-яка людина, знаючи основні ознаки фізіологічного прикусу та патології прикусу, може самостійно оцінити стан своєї зубощелепної системи і при необхідності вчасно звернутися до лікаря.
При оцінці власного прикусу в першу чергу зверніть увагу на симетрію нижньої половини обличчя. У людей з фізіологічним прикусом особа практично симетрично.
Під час прийому їжі зверніть увагу, чи однаково вам зручно жувати на праву і ліву сторону, які жувальні рухи ви при цьому робите. Переважання вертикальних «розчавлювальних» рухів над горизонтальними «розтираючими» може бути при наявності різних блоків, коли при повному змиканні зубів через зворотнє перекриття одного або декількох зубів неможливо перетирати їжу рухами нижньої щелепи вправо-вліво.
Приводом звернення до ортодонта служить також посилене відкладення зубного нальоту на окремих зубах. Якщо на деяких зубах утворюється наліт, значить, ці зуби не жують!!! Неправильно стоящі зуби майже не беруть участі в жуванні і тому погано самоочищаються.
Кровоточивість ясен, особливо в молодому віці, теж може бути наслідком патології прикусу. Жувальне навантаження на зуби з неправильно розташованою віссю спрямована на поступове зрушування зуба. Зв'язковий апарат відчуває патологічне навантаження, виникає запалення, яке можна лікувати нескінченно.
Якщо ваша дитина погано вимовляє шиплячі, не поспішайте відразу вести його до логопеда. Відвідайте спочатку кабінет ортодонта, щоб переконатися, що у дитини немає патології прикусу. Інакше ви можете просто втратити час. При відкритому і косому прикусі люди часто шепелявлять. Складка під нижньою губою у дитини може свідчити про дистальний прикус, а можливо навіть про глибокий. Таку патологію необхідно лікувати.
Як самому перевірити свій прикус?
1. Для оцінки лінії змикання зубів необхідно зробити ковтальний рух і зафіксувати зуби в такому положенні. Розімкніть губи і подивіться, в якому становищі співвідносяться верхні і нижні зуби. У нормі всі зуби повинні стикатися!

2. Вертикальна лінія, що проходить між верхніми центральними різцями, повинна збігатися з вертикальною лінією, що проходить між нижніми центральними різцями.

3. Верхні різці та ікла повинні перекривати нижні не більше, ніж на 1/3 висоти коронки зуба. Ріжучий край нижніх різців повинен стикатися з піднебінної поверхнею верхніх зубів.
4. Щічні горби верхніх жувальних зубів (молярів і премолярів) повинні знаходитися зовнішнє щічних горбів нижніх зубів.

5. Піднебінні горби верхніх зубів повинні зручно лежати на жувальних борозенках нижніх зубів.
6. Під час жувальних рухів нижньої щелепи вправо і вліво (як ніби ви розтираєте зубами їжу) моляри і премоляри робочої сторони, що жує на даний момент, не повинні втрачати контакт між собою.

Якщо ви не змогли в чомусь розібратися, чи у вас виникли сумніви — ви завжди можете звернутися до фахівця лікаря-ортодонта.

Шутки ))))

 :-D Не на того напала! — Кричав хлопчик у брекетах покусавши собаку.

… Дівчата, пам'ятайте, найкращий протизаплідний засіб - це окуляри і брекети.

… Тварини в зоопарку бояться дівчинку з брекетами, бо думають, що це капкан.

… Раніше думав, що я нікому не подобаюся, тому що ношу брекети, але тепер їх зняли і мені нічим себе втішати.

… Дівчина з брекетами на все життя запам'ятала, що їй не можна посміхатися в грозу.

Війни ортодонтів, або ж Посмішка майбутнього!


Тільки власники голлівудських посмішок знають їхню ціну. І все було б аж надто просто й банально, якби та ціна була тотожна сумі виписаного милим дядечком-ортодонтом чеку. Фінансові можливості нічого не варті, якщо вони не рівноцінні бажанню пройти всі 9 кіл стоматологічного пекла задля того, щоб стати власником посмішки, вартої зватись посмішкою Моналізи.

Білосніжна, спокуслива, по-дитячому щира і по-дорослому вистраждана – це та посмішка, яку купиш тільки готовністю носити кумедні залізячки на зубах. Спочатку непевна, боязка, вона вже за якийсь рік-два відчує власну силу, щоб фарфоровою білизною і досконалістю здивувати світ.

Проте поцілунок з брекетами вже завтра може стати минулим, адже стоматологічні Айболіти не знають кордонів. Малюючи посмішки на обличчях своїх пацієнтів, вони прийшли до чудового висновку: незручні брекети і системи для вирівнювання зубів можуть і повинні знайти естетичнішу альтернативу. В близькому майбутньому можливим стане вирівнювання зубів за допомогою силіконової подушки, заповненої повітрям. Пульсуючи всередині, вона підштовхуватиме зуби до правильного положення. Ізраїльські стоматологи запевняють: одягати цей пристрій потрібно буде лише на ніч. Отже, забудьте про будь-які комплекси, які заважали вашому щоденному спілкуванню. Ніхто й не дізнається про те, що ви намагаєтесь порозумітись із своїми впертими 32 друзями таким оригінальним і недешевим способом.

Правда, є один нюанс: такий стоматологічний шедевр обійдеться вам в  5-8 тис. доларів. Саме в таку суму оцінили вартість голлівудської посмішки її творці.

Пристрій «Aerodentis» – це консоль-контролер та силіконова подушка, що кріпиться біля нерівних зубів. За сигналом консолі вона наповнюється повітрям і пульсуючими, змінними рухами зміщує зуби у правильну позицію. Перевага цього стоматологічного творіння в тому, що воно не псує зубну емаль, на відміну від тих же металічних брекетів чи пластин для вирівнювання зубів. Більше того, «Aerodentis» дозволяє стоматологам контролювати тиск на зуби, що дуже важливо. Він ніяк не обмежує гігієни ротової порожнини, а це означає, що ви захищені від виникнення супутніх стоматологічних проблем, неминучих у випадку носіння брекетів чи пластин.

Що потрібно, аби досягти бажаного результату? Носити пристрій 10 год на добу (вночі), знімаючи його вранці та відповідно ніяк не обмежуючи себе в їжі.  Для того щоб стати власником голлівудської посмішки, вам доведеться носити  «Aerodentis» впродовж 4 місяців – 1,5 року.

Не так важливо, скільки тисяч «зелених» ви потратили на те, щоб стати власником розкішної посмішки. Важливо те, скільки людей посміхнулось вам у відповідь. А взаємність може знайти тільки щира (хай навіть і недосконала) посмішка.

Скупченість зубів. Усунення скупченості.

xBjuking_Stomatologicheskaja_sokrovishhnica-988.jpg.pagespeed.ic.nNq54wfFGD

Поширена проблема: функціональні, естетичні та гігієнічні проблеми через скупченість зубів.Скупченість передніх зубів, особливо на нижній щелепі, пов'язане з багатьма проблемами. Передня напрямна зазвичай неадекватна через зміщених, нахилених і повернутих передніх зубів. Дана аномалія стоматологічній системі зазвичай компенсується абразією, збільшенням рухливості зубів і супроводжується рецесією. При слабовираженній аномалії розташування зубів ситуація може бути поліпшена вибірковим шліфуванням, при значній аномалії необхідно ортодонтичне лікування.
Аномалія розташування передніх зубів також погіршує зовнішній вигляд зубного ряду, що може викликати значний психологічний дискомфорт у ряду пацієнтів. Існує досить поширена думка, що ортодонтичне пересування зубів може бути проведено.тільки в дитячому віці, і більшість дорослих пацієнтів самі викреслюють себе зі списку можливих кандидатів на ортодонтичне лікування.
Стоматологічна гігієна в значній мірі ускладнюється при наявності скупченості зубів. Відкладення ще більше погіршують зовнішній вигляд зубного ряду, сприяють розвитку рецесій. У багатьох випадках пародонтологічні проблеми можуть бути усунені за допомогою пластичних хірургічних втручань, проте це не дозволяє позбутися від причини цих проблем — скупченості зубів.
У такій ситуації фізично неможливо здійснювати адекватну самостійну гігієну, що підвищує ризик розвитку карієсу, лікування якого при скупченості є досить складним завданням.
Ефективне вирішення: Ортодонтичне лікування.
Сумний факт полягає в тому, що багато стоматологів мають дуже слабкі пізнання в області ортодонтії, які обмежуються інформацією, отриманою під час навчання на стоматологічному факультеті. Там же майбутнім стоматологам зазвичай рекомендують утримуватися від проведення ортодонтичного лікування, говорячи про те що будь-яке переміщення зубів повинні виконувати ортодонти. Ті, в свою чергу, так далеко віддалилися від інших стоматологічних спеціальностей, що ортодонтія здається їм іншою планетою. Співпраця обмежується простим напрямом стоматологом своїх пацієнтів до ортодонта, і той проводить лікування, яке вважає за необхідне. По суті жоден з них не має чіткої концепції про загальний план терапії. Як би там не було, основне завдання полягає в максимально тривалому забезпеченні функціональності, естетики, здорового стану пародонту зубного ряду. Зрештою, ортодонт кладе на полицю красиві моделі пацієнта (до і після лікування) заввишки 4,8-5,2 см в повній впевненості в досягненні чудового результату. Однак направив пацієнта стоматолог зазвичай зустрічається з цим пацієнтом протягом багатьох років і може реально оцінити ефективність ортодонтичної терапії з точки зору довгострокового прогнозу.
Направлення пацієнта до ортодонта для проведення мінімального виправлення положення зубів, наприклад незначної скупченості, для подальшого протезування, зазвичай призводить до того, що ортодонт вирішує провести повномасштабне ортодонтичне лікування. Спантеличений пацієнт, який ні за яких умов не погоджується проходити багаторічний курс терапії, повідомляє свого стоматолога думку ортодонта про марність обмеженого втручання. Саме тому незначну скупченість в більшості випадків усувають комбінацією ортодонтичних і реставраційних методів, наприклад за допомогою композитних реставрацій, вініров або навіть повних коронок або незнімних часткових протезів.
Настав час для активного діалогу між стоматологами загальної практики та ортодонтами для визначення спільних завдань лікування та терапевтичних можливостей один одного. Ортодонти повинні згадати, що вони теж стоматологи. У свою чергу стоматологію слід включити деякі ортодонтичні методики, які є невід'ємною частиною стоматології, в свій арсенал. Безумовно, для виконання ортодонтичних маніпуляцій стоматолог повинен пройти спеціальну підготовку на курсах з ортодонтії. Однак це стане можливим тільки в тому випадку, якщо самі ортодонти відійдуть від догматичного уявлення про винятковість ортодонтичної спеціальності.
Багато років тому, перебуваючи під враженням від практики д-ра Гюнтера Штееле (Gunter Staehle) (Боблінген, Німеччина), автор почав використовувати ортодонтичні методики при проведенні комплексного лікування своїх пацієнтів. Поза всякими сумнівами, як і при застосуванні будь-якого методу, необхідно повністю розуміти всі його переваги, недоліки, можливості та обмеження. Завдяки співпраці з групою Кубейна-Меезенбурга з Геттінгенського університету, автор отримав подання про величезні можливості усунення скупченості передніх зубів нижньої щелепи і стоматологічної реабілітації за допомогою апарату для формування контурних кривих (ФКК; Contour Curve Former).
Усунення скупченості передніх зубів нижньої щелепи.
У стоматологічній практиці  усунення скупченості передніх зубів виконується тільки у дорослих пацієнтів по перерахованих вище показаннями. Особливість таких пацієнтів полягає в завершенні скелетного росту і відсутності можливості розширення альвеолярної дуги за допомогою ортодонтичного лікування.
Під скупченістю розуміють зміну положення і співвідношення зубів в результаті невідповідності між сумарною шириною зубів в певній ділянці щелепи і протяжністю цієї ділянки. У такому випадку відбувається своєрідне накладення зубів один на інший. Для правильного розташування зубів необхідно створити достатній простір між іклами, яке не може бути збільшено у дорослого, за винятком випадків використання ретейнерів протягом усього подальшого життя пацієнта.
Для створення необхідного простору зазвичай проводять шліфування  аппроксімальних поверхонь різців (stripping). Однак перед виконанням цієї процедури стоматолог повинен точно визначити доступний простір і ступінь його збільшення за рахунок сошліфування аппроксімальних поверхонь кожного зуба. Крім того, доцільно проведення воскового моделювання передбачуваного остаточного результату. Пацієнт повинен бути проінформований про те, що мінімальна інвазивність даного втручання забезпечується проведенням сошліфовуваня виключно в межах емалі і наступною аплікацією фтороотримуючих засобів.
Варіанти усунення скупченості передніх зубів нижньої щелепи наступні:
1.Лікування з використанням зйомною базисною пластинкою з пружинами і мовною дугою. З досвіду, дорослі пацієнти часто відмовляються від подібного варіанту.
2.Лікування з використанням зйомного апарату Крозата (Crozat). Даний апарат являє собою спаяний дріт  і зазвичай добре переноситься пацієнтами. З точки зору стоматолога, таке лікування може бути проведено відносно просто, оскільки пружини дозволяють точно розрахувати вектор і амплітуду переміщення зуба. Апарат Крозата виготовляється в спеціалізованих лабораторіях.
3.Лікування з використанням незнімного апарату. Знімна пластинка і апарат Крозата дозволяють виправити нахил зубів, але не можуть усунути інші аномалії положення. Для латерального зміщення зубів потрібні незнімні апарати з брекетами. «Дитячий» вигляд, який додають пацієнтові металеві апарати, доставляє незручність дорослим, які перебувають на піку своєї професійної кар'єри. З іншого боку, керамічні або композитні брекети рідко викликають заперечення пацієнтів. В даний час деякі виробники пропонують навіть цілком естетичні лігатури.
4.Лікування з використанням язичного незнімного апарату. Язичні ортодонтичні апарати застосовуються вже більше 10 років. Оскільки вони фіксуються до язичних поверхонь зубів і невидимі для оточуючих, то особливо підходять.

Побічний дефект: до чого призводить неправильний прикус


Неправильний прикус — поширена проблема для багатьох дітей і особливо дорослих. Точна наука статистика непохитна: до 90% населення розвинених країн страждають тими чи іншими відхиленнями в будові щелепно-лицьової області.
Проте всього кілька десятків років тому вважалося, що виправляти прикус необов'язково. Але без красивої посмішки виробити необхідне позитивне враження в роботі або в особистому житті вкрай важко. Більш того, за твердженням психологів, кривизна зубів на підсвідомому рівні сприймається як агресія. Мабуть про цей факт здогадували і наші предки. Адже перші ортодонти почали працювати над красивими посмішками людей ще в Давньому Єгипті.

Тоді для корекції зубного ряду застосовували золотий дріт, нитки і шліфувальні матеріали. Сьогодні в розпорядженні лікарів останні досягнення науки, завдяки яким процес виправлення прикусу стає все менш неприємним.
Проблеми з прикусом можуть бути як вродженими, так і набутими. У першому випадку, це особливості генетики, якими пацієнта «нагородили» батьки. Їх також можна виправити, але, на жаль, не можна запобігти. У другому випадку неправильного прикусу можна було б уникнути. Батькам важливо знати, що ця аномалія може розвинутися навіть при порушенні дихання дитини: якщо малюк дихає через рот, то його мова постійно впирається в небо, що призводить до неправильного розвитку прикусу. Крім того, такі звички, як смоктання пальця або будь-яких інших предметів, прікушування нижньої чи верхньої губи, також призводять до порушення розвитку правильного розвитку щелепно-лицьової області. Будь-які запальні та інфекційні захворювання можуть шкідливо діяти на формування кісток.
На щастя, прикус можна виправити не тільки в дитячому віці. У кріслі ортодонта виявляються люди в зрілому віці. Позитивний результат лікування залежить від кваліфікації стоматолога, який призначає лікування, і дисциплінованості пацієнта, який виконує приписи лікаря. Один з недоліків лікування — це його тривалість. Ходити протягом довгих місяців і років з брекетами готові далеко не всі.

Неправильний прикус призводить до порушень в області скронево-нижньощелепного суглоба -це один з найскладніших суглобів в організмі людини. Так, решта суглоби виконують руху тільки в двох напрямках, а скронево-нижньощелепний здатний рухатися в трьох. В результаті володар неправильного прикусу відчуває біль при жуванні, головні болі.
Порушення дикції, картавість і шепелявість також часто зустрічаються при неправильному прикусі. Справа в тому, що зуби, як відомо, беруть участь у формуванні звуків нарівні з губами і мовою, тому патології у їх розвитку неминуче ведуть до проблем артикуляції. У цьому випадку жоден логопед не зможе допомогти пацієнтові правильно вимовляти звуки.

Плюс до всього, володар неправильного прикусу не зможе захоплюватися таким модним хобі, як дайвінг. Справа в тому, що на сьогоднішній день виробники випускають тільки загубники для людей з нормальним прикусом.

Мама в брекетах,  або 9 місяців незвичайної посмішки!


«Мама посміхнулася, але якось боязко, непевно… Мама щось каже таткові, але я не можу зрозуміти, що саме… Мама роздратовано одягає якусь штукенцію на зуби… Мама… Що з нею?» – якщо коли-небудь людство зможе прочитати думки малюка, який живе спокійним собі життя в утробі матері, то, мабуть,  почує отакий-от схвильований потік думок… Монолог дитятка, яке не може зрозуміти, чому в мами такий поганий настрій і що за штукенція в неї на зубах…

Звісно, найсолодші 9 місяців маминого життя краще не прикрашати залізною посмішкою. Жінка при надії завжди прекрасна, адже вона носить під серцем нове життя. Тому нерівні зуби чи неправильний прикус аж ніяк не причина для того, щоб цей особливий період робити ще особливішим. Будьте собою –і ви будете прекрасними.

Але як себе вести і що робити, коли носіння брекетів співпало із вагітністю? Шкідливі ці стоматологічні залізячки для мами і дитятка чи, навпаки, ні? У цих та інших питаннях ми спробуємо розібратись.

Ще якихось 10 років назад ставлення до брекетів було дуже скептичним, тим більше, до їх носіння у період вагітності. Самі стоматологи відмовляли майбутніх матерів ставити брекети, мовляв, вони погано впливають на захисну емаль зубів, яка і так дуже крихка в період вагітності. Проте сьогодні ця проблема сприймається більш толерантно. Вважається, що виправлення прикусу за допомогою брекет-систем навіть у період вагітності не є чимось небезпечним. Все, на чому варто зробити акцент, – це правильне харчування, яке б допомогло відновити баланс кальцію в організмі майбутньої мами.

Отже, носіння брекетів не зашкодить здоров’ю вашого малюка. Ну хіба що настроюJ  А вам дозволить повернутись з декретного медового триріччя до повноцінного життя справжньою красунею. Подруги, колеги і, звісно ж, чоловік будуть у захваті від вашої геніальної посмішки.

Тим не менше, варто потурбуватись ось про що.

Якщо ви все-таки вирішили прикрасити свої 9 місяців вагітності носінням брекетів, то потурбуйтесь про те, щоб до виправлення прикусу ваш малюк не був причетним. Тобто рентгенівський знімок, який передує встановленню брекетів,  заходи з  оздоровлення ротової порожнини (установка пломб, їх видалення, лікування карієсу та захворювань ясен) мають бути зроблені до того моменту, як малий карапуз закрадеться до вашого животика.

Можливий і трохи інший сюжет – ви мріяли стати власницею красивої посмішки, мріяли стати мамою, але мрія про брекети здійснилась раніше, аніж мрія про материнство. Як бути? Перш за все варто проконсультуватись зі своїм стоматологом. Він скоріше за все не наполягатиме на тому, аби ви знімали брекети на період вагітності, проте поділиться порцією слушних порад.
  1. До санації ротової порожнини вам тепер потрібно ставитись ще серйозніше.
  2. Подбайте про повноцінне, здорове і правильне харчування. Організм мами має отримувати всі необхідні для його повноцінної життєдіяльності речовини.
  3. Вітамінний комплекс. Ваш організм всі свої сили спрямовує на те, аби створити затишок для малюка та підготувати його до народження, а тому потребує підтримки. До­да­ва­йте в свій раціон їжу, зба­га­че­ну кальцієм (сир, мо­ло­ко і молочні про­дук­ти, брокколі, шпи­нат, ки­тайсь­ка ка­пус­та, апель­си­но­вий сік, ревінь, інжир, горіхи, бобові, зла­ки).
Не знайде порозуміння з брекетами хіба що примхливий малюнок із складним характером. Провокуючи у мами в перший триместр вагітності нудоту, він, очевидно, таки досягне власної цілі і змусить вас хоча б на деякий час зняти ті прикрі залізячки. Ну що ж, так тому і бутиJ

В будь-якому випадку носіння брекетів у період вагітності стане для вашого організму ще одним випробуванням. Тому ви маєте вирішити самі для себе, чи готові на шальки терезів поставити власну красиву посмішку і безпроблемну вагітність.

Пам’ятайте, що для свого малюка ви завжди будете власницею найкрасивішої посмішки, адже саме із вашої посмішки розпочалося його життя. Згадайте, як ви вперше посміхнулись його батькові, розуміючи, що це та людина, з якою ви готові подарувати світу нове життя. І згадайте, як посміхнулись, дізнавшись, що станете мамою. «У вас буде синочок, дивіться, які малі рученята…» — то були найсолодші слова, почуті вами за життя. І як тут не посміхнутись?

Щілина між зубами! Причина і спосіб вирішення.


У дорослих людей буває щілина між передніми зубами, а іноді — і не тільки між передніми. У дітей щілина в більшості випадків, але з роками вона може зникнути. А у дорослому віці щілина просто не може зникнути і тут в допомогу ортодонтія! У багатьох випадках щербинка залишається і в дорослому віці, якщо вона не дуже велика і в іншому посмішка пропорційна, це навіть вважається якоюсь родзинкою.

Наукова назва щербинки між передніми верхніми різцями — діастема. Стоматологи ділять діастеми на справжні і несправжні. Останні це тимчасові великі щілини у дітей та підлітків, які з'являються через занадто раннього випадання молочних зубів, не до кінця сформованого прикусу і деяких інших ортодонтичних явищ, але з часом зникають природним шляхом. Справжні діастеми у дітей і дорослих — це щербинки між передніми зубами, які виправляються тільки після певного лікування.
Якщо ви не задоволені щербинкою між передніми зубами або хочете позбутися, зверніться до лікаря-стоматолога. На  прийомі він визначить причину, по якій у вас з'явилася щілина між передніми зубами або утворилися проміжки між бічними, і складе план лікування. Можливо, буде потрібно рентгенівський знімок або ортопантомограма. Далі лікар вирішує, як виправити щілини між зубами в тому чи іншому випадку.
Якщо причина утворення діастеми — вуздечка верхньої губи, то виправлення щілини між зубами потребують пластики вуздечки і невеликого ортодонтичного лікування. Підрізання вуздечки в сучасній стоматології виконується безкровно і безболісно за допомогою лазера, а «зрушити» зуби допоможуть брекети. Якщо ви переживаєте за свій зовнішній вигляд під час лікування, ортодонт порадить вам використовувати лінгвальні брекети — вони кріпляться на задню поверхню зубів і абсолютно непомітні. Іноді можна обійтися і зовсім без брекетів, в таких випадках використовуються прозорі капи — елайнери.
Якщо ж щербинка утворилася через надмірно розвиненої кісткової перегородки, може знадобитися втручання щелепно-лицьового хірурга. Але, як правило, проблему щілини між передніми різцями можна вирішити дуже швидко за допомогою ультрасучасних реставрацій, наприклад, композитних вінірів.

Як з'явилась зубна щітка!


Догляд за зубами став невід'ємною частиною способу життя цивілізованих людей. Адже здоров'я зубів відбивається на всьому організмі в цілому. Вранці і увечері щодня ми чистимо зуби, піклуючись про гігієну порожнини рота, і привчаємо своїх дітей до цього з малих років. Зубна щітка, якою ми проробляємо цю процедуру, на перший погляд здається звичайним, нехитрим предметом. Але наскільки він необхідний і незамінний! Це один з перших предметів про яке ми думаємо: «Не забути б!» вирушаючи в дорогу.

Ми ретельно підбираємо собі зубну щітку по її характеристиках: виробникові, жорсткості щетини, особливості конструкції, розміру, квітну, прагнемо вчасно міняти її, правильно зберігати. зубна щітка пластмасова.Але чи багато хто задумався, коли і де з'явилася зубна щітка. Адже історія появи зубної щітки дуже цікава і пізнавальна. Учені передбачають, що ще неандертальці поклали початок гігієні порожнини рота. Робили вони це за допомогою пучка трави, яким натирали зуби. А прототип зубної щітки з'явився в Давньому Єгипті. Свідоцтвом цього були зубні щітки, знайдені в саркофагах. Вони були виготовлені з розбещених гілочок. Подальше вдосконалення цього засобу гігієни належить двом великим цивілізаціям — древнім грекам і римлянам. Древні греки і римляни приділяли особливу увагу догляду за зубами. Вони вважали гідністю мати зуби білого кольору і часто чистили їх. Грекам належать і перші рецепти пасти і порошку для зубів. Але всі використовувані ними щітки і зубочистки не були такі схожі з нинішніми. Подібна сучасною зубна щітка з'явилася вже в 1948 році в Китаї. Загривок дикого кабана послужив щетиною, а ручка в щітці була дерев'яною. Через час, цей винахід прийшов до Європи. У зубній щітці європейці замінили волосся загривки кабана м'якшою кінською гривою. До цієї появи вони використовували зубочистки з гусячого пір'я.Багачі могли собі дозволити зубочистки, виготовлені з срібла або міді, або просто протирали зуби чистою ганчірочкою. Так, в XVII столітті, була вдосконалена зубна щітка, мода на яку прийшла і до Росії. З часом зубна щітка ставала популярним і необхідним предметом, все більше мала попит. Весь цей час до XX століття при виробництві зубних щіток використовували шерсть різних тварин. І ось в 1938 році на на світло з'явився новий винахід — нейлон.Після дванадцяти років, в 1950 році, якість зубних щіток з нейлону наблизилася до нинішньої. Вони стали м'якими і приємними у використанні. виготовлення і монтаж сходів Примітивність перших предметів особистої гігієни заповнюється їх великою значущістю. Відстежуючи модернізацію зубної щітки по століттях, можна уявити собі як розвивалася цивілізація. Свідчить про це безліч знайдених археологами експонатів, в яких вони взнали прообрази зубної щітки.Одним з них є унікальний експонат, якому вже 300 років. Знаходиться він в археологічному музеї в Германії. Це зубна щітка виготовлена з кісті. На ній нанесено 19 маленьких отворів, в які вставлялася щетина свині. Історія появи зубної щітки розповідає нам скільки разів людству довелося перевтілювати її, щоб вона стала настільки зручною і ефективною для нас.

Порошок чи паста?

У наш час мало хто використовує зубний порошок. Якщо ви хоть колись бачили його, то зрозумієте що у використанні він не дуже зручний.І по складу — крейда. А цей продукт — абразивна речовина яка здатна пошкодити емаль. Але є кількість людей які користуються порошком. Він з часом вдосконалився і в наш час більшість порошків складаються з корисних компонентів: білої і рожеовї глини, деяких мінералів, вулканічного туфу.
Реклама зубного порошку не така активна як у зубної пасти. І більшість людей не знають що за весь цей час від появи зубного порошку склад змінився, а головне він став більш корисним для зубної емалі.
Найбільша відмінність пасти від порошку у тому, що паста через особливості своєї структури не розпушує зубний камінь, тоді як зубні порошки чудово з цим справляються. Звичайно це стосується тільки дорогих і якісних зубних порошків, що складаються з натуральних компонентів.
Питання у тому що краще вибрати?! У зубної пасти і у зубного порошку є різноманітні переваги. В більшості вони ідентичні. Ці засоби є однаково корисними по догляду за ротовою порожниною, яснами і зубами. Найкращий варіант буде їх поєднання.
Багато стоматологів погоджуються що зубний порошок корисний. Його виористовувати потрібно але не кожен день, декілька раз в тиждень буде достатньо.

Назад у минуле. Порошок для чищення зубів.

Люди з давніх давен винаходили різноманітні засоби для чищення зубів. Але, не було таких коштів як зараз у нас. Дуже давно люди чистили зуби за допомогою щіток з волосся борсука і морськими губками. Важко уявити як це було не зручно. Але добре що ще тоді люди розуміли і хотіли доглядати за зубами. Тільки в кінці 18 -го століття з'явився зубний порошок яким ми надалі користуємось. Але склад в сутності відрізнявся від того порошка що ми зараз використовуєм. Тоді в порошок додавали просту крейду, мяту і інші масла.

Гооворять що зубні порошки з'явилися ще в другому тисячолітті до нашої ери. Їх отримували шляхом подрібнення пемзи, гіпсу, коралів, устричних раковин, панцирів равликів, кісток, яєчної шкаралупи, рогів тварин і навіть залізної іржі. У сімнадцятому столітті порошок виготовляли із солі, сторіччям пізніше на зміну їй прийшов крейда.

У наш час мало хто надає перевагу порошку. Сучасний порошок складається, як правило, з хімічно осадженої крейди і освіжаючого аромату. В якості основного інгредієнта може використовуватися також біла глина. Іноді до стандартних компонентів приєднуються деякі добавки, наприклад, харчова сода, хлорид алюмінію та інші.