ЯК зберегти кальцій??


Здоровенькі були! Тиждень я вам не писала, але, думаю, що прийшов час поділитись з вами всім, що трапилось зі мною в ці дні. Але, перш за все, хочу закінчити тему з кальцієм. Сьогодні поділюсь з вами деякою корисною інформацією. А саме порадами, як краще засвоїти організмом цей елемент.
Ви знаєте, що достатній рівень кальцію підтримує нормальне функціонування процесів: забезпечує міцність кісток, здоров’я волосся та зубів та інші. Зазвичай кальцію не вистачає дітям, людям похилого віку або вагітним. Головна проблема в тому, що кальцієвий обмін – складний процес, і не завжди кальцій, що ми споживаємо з молочними продуктами, сирами, рибою, горіхами… засвоюється.
Перше, на що варто звернути увагу – власний раціон. Кальцій добре засвоюється, коли в організмі наявна норма вітаміну Д. Насправді досить невелика кількість продуктів містить цей вітамін, але природа потурбувалась про нас. Ми запросто можемо отримати необхідну нам норму вітаміну Д за декілька прогулянок сонячного дня. Якщо ж ви живете у місцевості, де сонце з’являється вкрай рідко, я б порадила вам приймати комбіновані препарати-вітаміни «Кальцій з вітаміном Д», вибір дуже різноманітний – за ціною, формою випуску, виробником.

Також засвоєння кальцію тісно пов’язано з наявністю в організмі фосфору та магнію. Співвідношення кальцію та фосфору має бути 2:1. Продуктами, які мають обидва елементи є сир, свіжі зелені трав’янисті овочі, бобові. Багато магнію містять какао, цільнозерновий хліб. Дуже велика кількість кальцію в маці та кунжуті. Отже, для збалансованого харчування вам достатньо заварити собі какао, зробити бутерброди на цільнозерновому хлібі з кунжутом або взяти до какао булочку з маком, або вже як ваша фантазія спрацює – поєднань може бути безліч!

Наступний пункт дуже важливий. Природно те, що, якщо є продукти, які поповнюють запас кальцію, то є такі, що зменшують його кількість. Більшість людей не зважають на це, як і я колись. Але, якщо ви турбуєтесь про своє здоров’я, вам варто слідкувати за кількістю з’їдених вами таких продуктів: кава, щавель, сіль, газовані напої, шпинат. Лікарі не радять, більше того, забороняють вживати препарати (вітаміни), що містять кальцій разом з вище названими продуктами тому, що відбуваються два взаємновиключні процеси, які шкодять організму. Також вегетаріанство може призвести до дефіциту кальцію, якщо ви не слідкуєте за кількістю білка. Аналогічно занадто великий вміст вуглеводів викликає ризик дефіциту кальція. У таких випадках зменшити втрату допоможе курага, що багата на магній.
Важливо не мати проблем зі шлунком. Низька кислотність є перешкодою для засвоєння потрібного нам елементу. Необхідна нормалізація роботи шлунку, оскільки саме там відбувається засвоєння кальцію.
Не менш важливим чинником є гормони. Щоб нормально засвоювався не тільки кальцій, а й інші вітаміни, необхідно мати правильно збалансований рівень гормонів естрогену, росту та інших.

Як не дивно, надмірні навантаження теж сприяють виведенню елементу з організму. Краще виконувати регулярні фізичні навантаження без перенапруження (це не тільки збереже в організмі кальцій, а й покращить ваш фізичний та психологічний стан). Після сауни та активних тренувань кальцій втрачається з потом, а для його поповнення можна випивати стакан кефіру, що й робить більшість свідомих спортсменів.
Також цікавий вплив на наш організм має стрес, нервування. Ми знаємо, що нерви не відновлюються. А до того ж збуджений психологічний стан погіршує засвоєння корисних елементів. Пов’язано це з вивільненням кортизолу під час нервового напруження, що сприяє виведенню мікроелементів нирками.
Наостанок скажу, що в людському організмі все має бути збалансовано. Слідкуйте за своїм здоров’ям, вітамінами, харчуванням задля кращого стану тіла й душі.
  • +1

  • 0

49 комментариев

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.