Весна прийшла. Гіповітаміноз. Кальцій.



Привіт, мої любі. Як поживаєте? Зараз мій настрій покращився, вже чекаю-не дочекаюся наступної корекції, де відбудуться нові зміни, прогрес у моєму лікуванні.
А поки я хотіла вам нагадати, що надворі – весна. Не дивлячись на те, що поки не зовсім тепло, та весна вже вступила в свої права. Звісно, це чудовий час пори, та нам, брекетоносцям, варто з пересторогою ставитись до таких змін природи. Ви, я думаю, знаєте, що весна – час гіповітамінозів. І найстрашніше для тих, хто носить брекети — недостатня кількість кальцію в організмі.
Добова норма цього елементу для дорослої людини приблизно 800-1500 мг. Лише 25-40 відсотків з цих мг наш організм здатний засвоїти з їжі. У процесах засвоєння кальцію бере участь вітамін D, а він, в свою чергу, виробляється організмом під час перебування на сонці, тож не гребуйте можливістю погрітися на променях, бо це пов’язано з вашим здоров’ям.
Кальцій міститься не тільки в кістках. Ось декілька його функцій, про які ви могли не знати: він бере учать в обміні речовин, передачі нервових імпульсів, забезпечує рівновагу між процесами збудження та заспокоєння в корі головного мозку, регулює скорочення серця та інших м’язів, кровотворенні, підвищує стійкість організму людини до токсинів, впливає на активність ферментів…
Ви бачите, що цей елемент дуже потрібний нашому організму, а в разі його недостатності вас чекатимуть різні хвороби, зокрема остеопороз. Отож, щоб не допустити жодної хвороби, будьте обачливі.
Симптоми недостатності кальцію в організмі людини:
1. Біль в суглобах;
2. Ламкість нігтів;
3. Екзема;
4. Високий рівень холестерину в крові;
5. Пришвидшений пульс;
6. Безсоння;
7. М’язові спазми;
8. Нервовість;
9. Оніміння рук, ніг, судоми;
10. Депресія;

Вище наведені основні проблеми, які можуть з’явитися в людини у зв’язку з гіповітамінозом цього елементу.
Тому я наведу список продуктів, які впливають на кількість кальцію в організмі.
Джерела елементу (горіхи, насіння): кунжут, мак, мигдаль, фундук, фісташки, насіння соняшника (Сушені фрукти) інжир, (молочні продукти) молоко, сир, (риби, морські продукти) лосось, ламінарія, (овочі с зеленим листям), капуста, спаржа, базилік, шпинат, рукола, шкірка лимону, крес-салат, селера, черемша, кріп, петрушка, вівсяна крупа, боби, соя, квасоля, часник будь-які коренеплоди.
Досить багато кальцію міститься в грибах, але при варінні або обжарюванні він розщеплюються. Тільки в холодному солінні в грибах зберігається кальцій.
Слива, редис, хурма, буряк допоможуть надходити елементу в організм. До речі, кальцій засвоюється тільки у сполуках з фосфором, а продуктами, які містять одночасно і кальцій, і фосфор є редис, селера, салат.
Взагалі найкращим джерелом кальцію є шкаралупа яйця. Колір шкаралупи значення не має, але перепелині яйця містять набагато більше кальцію порівняно з курячими. Кальцій з шкаралупи засвоюється майже на 100 відсотків. До того ж шкаралупа багата на інші корисні речовини: мідь, залізо, марганець, молібден, фосфор, селен, цинк та інші.
Сподіваюсь, стаття була пізнавальною, і ви цієї весни допоможете своєму організму з вітамінами та мінералами. Будьте уважними до свого здоров’я!
  • 0

  • 0

41 комментарий

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.