Лігтури, резинки, еластики

І знову привіт! Досить швидко я знайшла потрібну мені інформацію, і згадала, що дещо мені розповідала мій ортодонт, коли я питала про майбутнє моєї брекет-системи.
От вам відповідь на питання «Що таке резинки на брекетах?»: Це довга нитка, зроблена з еластичного матеріалу, що відрізняється гіпоалергенністю, тобто не викликає алергію. Існує безліч варіацій, наприклад часто це не нитка, а іноді кругла резинка різного кольорів та розмірів, що добре розтягується. Ортодонти вибирають такі форми і розміри, з якими їм зручніше працювати. На якості лікування це не позначається. Хм, цікаво, я носитиму резинку чи нитку???

Далі відповідь на запитання «Навіщо потрібні еластики?»: Резинки здійснюють додатковий тиск на зуби, що пришвидшує лікування, нитка пересуває зуби в правильному напрямку.
ВАЖЛИВО!!! Одягати еластичну нитку (резинку) має тільки ваш лікар-ортодонт(хоча б вперше), аби вона правильно виконувала свої функції та не пошкодила зубний ряд. У крайньому випадку попросіть лікаря розказати вам, як це робиться, якщо лігатура зніметься/порветься, а у вас не буде змоги відвідати ортодонта. Також непогано буде попросити декілька запасних резинок, якщо ваші знімуться завчасно.
Також мені дали декілька порад щодо того, як носити еластики:
1. Час носіння резинок – цілий день, знімати їх потрібно під час їжі, чистки зубів, проведенні інших гігієнічних процедур.
2. Якщо носій лігатур відчуває зниження сили тиску на брекети або зуби, варто відвідати лікаря, щоб той перевірив стан еластиків та замінив їх, якщо потрібно.
3. Якщо вам боляче носити резинки, відчувається подразнення та дискомфорт, знайте, що це жертви, які потрібно принести задля здоров’я та краси зубів. До того ж ці відчуття тимчасові, поки ви звикаєте до тиску на зуби.
4. Зазвичай лігатури потрібно замінювати щодня.
5. Забороняється без дозволу лікаря-ортодонта зменшувати або збільшувати кількість резинок, бо це може призвести до неочікуваних наслідків.
6. Якщо резинка/нитка була втрачена, зіпсована, необхідно в найкоротші строки звернутися до лікаря для заміни тому, що відсутність одної з резинок може призвести до того, що розташування зубів зміниться в сторону регресу.

Повторюсь також, що встановлювати еластики має тільки професіонал. Якщо ви, як і я, ще не носите еластики, ось головні правила процедури становлення:
— Встановлюються лігатури з двох сторін одночасно, аби однаково впливати на зубний ряд.
— Натягнення резинки має бути помірним, не занадто слабким або сильним.
— Розташування лігатур зазвичай симетричне, але бувають винятки (якщо проблеми з зубами не симетричні немає сенсу встановлювати їх з обох боків ).
— Пацієнт може обирати колір резинок, результат від цього не залежить, важливо те, чому він надає перевагу.

Процес корекції лігатур відбувається одночасно з брекетами, щоб взаємно покращувався результат. Тандем брекети-еластики стовідсотково пришвидшить ваше і моє лікування. Якщо ви носите резинки, опишіть, будь ласка свої відчуття, бо на мене це чекає в майбутньому. Дякую.
  • 0

  • 0

23 комментария

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.