Що таке зубний камінь? Ваша "маленька" проблема

Привіт, нещодавно мій лікар-ортодонт попередив мене про небезпеку утворення зубного каменю.
Завдяки своїй цікавості, я дізналась про цю «маленьку» проблему багато цікавого і хочу з вами поділитися.
Зубний камінь це зубний наліт, який внаслідок недбалого чищення затвердів. Він дуже помітний на зубах, адже досить темний, тому що до його складу входять залишки їжі, відмерлі клітини ротової порожнини, бактерії мікрофлори ротової порожнини, а також — солі фосфору, заліза та кальцію.
На першій стадії утворення зубний камінь – всього лишень м'який зубний наліт, що виник внаслідок залишку їжі, діяльності бактерій і ротового слизу, який поєднує усе це в тверду масу. Часто зубний камінь починає з'являється в підлітків, при поганій гігієні він поширюється на більшість зубів і призводить щонайменше до закомплексованості, а якнайбільше – до проблем із здоров’ям (читайте далі).
Зазвичай зубний камінь утворюється в дітей, що «забувають» почистити зуби на ніч, адже в цей час на залишках їжі активно розмножуються бактерії, я слина густішає (адже вночі запас води не поповнюється) і створює платформу для каменю. Найчастіше камінь може створюватись в місцях природнього скупчення м'якого зубного нальоту (на ділянках зубів, де немає самоочищення при пережовуванні їжі). Потім залишки їжі поєднуються з мінеральними компонентами, що призводить до утворення твердої маси. Тривалість процесу утворення каменів приблизно півроку (від 4 до 6 місяців).
Можливі причини виникнення зубного каменю:
Нерегулярне або неправильне чищення зубів;
М’яка їжа переважає в раціоні над твердою;
Внаслідок часткової втрати зубів або болю в тій чи іншій частині щелепи порушується природній процес жування (наприклад пацієнт починає жувати переважно однією частиною щелепи);
Вибір більш дешевих, а отже — неякісних зубних щіток або використання прострочених паст (чи таких, що унеможливлюють очищення зубної порожнини);
Порушення обміну речовин у пацієнта, наприклад сольового;
Також жертвами зубних каменів можуть стати пацієнти, що носять спеціальні ортодонтичні конструкції. Тобто починаючи з людей підліткового віку, які носять пластинки, брекети і закінчуючи людьми, що носять вставну щелепу.
Симптоми наявності каменю:
Якщо вас турбує свербіж ясен, кровоточивість, неприємний запах із рота, то вам краще звернутися до стоматолога за консультацією, адже це перші прояви зубного каменю. Зубний камінь, збільшуючись, проникає вглиб ясен, поступово відшаровує ясна та зумовлює парадонтит – хворобу, що передує пародонтозу. Якщо власник зубного каменю не звернеться вчасно до лікаря, зуби почнуть хитатися. Очно камінь можна виявити як темні плями, що можуть поглиблюватися і в ясна (зазвичай трапляються з внутрішньої сторони рот. порожнини, але рідко — ззовні).
Профілактика:
Щоб не допустити утворення зубного каменю необхідно регулярно і правильно чистити зуби – ретельно вичищайте як зовнішню, так і внутрішню частини ротової порожнини. Раджу використовувати якісні щітки та пасти. Також необхідно регулярно відвідувати стоматолога, який виявить можливу загрозу. Ще можна використовувати ополіскувачі для порожнини рота, хоча щітка краще очищує від нальоту.
Яккщо ви все-таки не впевнені, чи варто вам йти на чистку зубів і витрачати час на стоматолога, можете провести досить простий дослід – купіть в аптеці розчин Люголя і протріть ваткою, змоченою у ньому, зуби. Якщо у вас є зубний камінь і зубний наліт, то розчин зафарбує їх. Розчин нешкідливий для зубів, просто йод, що входить до його складу – антисептик. До того ж, якщо захворієте – залишок розчину допоможе позбавитися застуди. Та якщо ви виявили у себе зубний камінь, терміново зверніться до лікаря, бо парадонтит призводить до пародонтозу, а той – до випадіння зубів.
Сподіваюся, що ви ще раз переконалися в тому, що гігієна зубів – важлива справа, тож слідкуйте за зубами і чистьте зуби правильно!
  • +3

  • 0

3 комментария

Liza94
В мене така штука була між зубами, між якими не було щілинки(вони один на один залізли).
Так коли вони вирівнялись, там виявилась коричнева полосочка і то виявився наліт, який переріс в камінь.
Чесно скажу, віддирати його було дуже важно(природніми шляхами, такі як паста та щітка), тому лікарю довелось все те вичищати, а це процедура дуже гидка як на мене. Загалом запиляли мені зубик, зробити все що треба, тепер там набагато світліше, хоча до кінця полосочка не прибралась(
Найголовніше тепер вичищати те місце, щоб після чистки наново не наросло все.
Vetochka
Тобі пощастило, що його помітили адже він може поганого наробити. У мами був такий, вона не звертала уваги, а тепер піде на чистку і ось буде лікувати парадонтит. Так що дуже важливо не запускати камінь…
Liza94
Чистка таке неприємне дійство(
Головне і справді, не запускати.
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.