Гастроменю брекетоносця, або Що їсти, коли в тебе на зубах брекети?
Карта гастрономічних смаків – щось не менш індивідуальне, аніж колекція прочитаних книжок, прослуханих дисків та переглянутих фільмів. Хтось любить піцу, хтось мамин борщ, хтось не тямить свого життя без солодкого, а хтось ні за що не відмовиться від м’яса. Всі люди різні у своїх гастрономічних симпатіях, проте усі вони стають безсилими перед дивакуватими залізними штукенціями на зубах – брекетами. Брекети не розділяють своїх власників на сироїдів, вегетаріанців, а також тих, кому абсолютно без різниці, що, коли і в яких кількостях їсти. І цим же їх об’єднують у велику спільноту брекетоносців – людей, які мріють про досконалу і красиву посмішку і задля неї готові багато чим пожертвувати. Наприклад, власними гастрономічними уподобаннями.
Кулінарне меню брекетоносця не здивує вас палітрою вишуканих смаків чи переліком особливих страв. Гастроменю брекетоносця – це такий собі музей того, від чого потрібно відмовитись, і зовсім невеликий прилавок того, що можна і треба дозволити власному організму.
- В жодному випадку не слухайте тих, хто каже, що після установки брекетів не можна їсти фруктів. Фрукти можна і потрібно їсти, ріжучи їх на маленькі кусочки і ретельно пережовуючи задніми зубами. Замість фруктів (персиків, груш і яблук) ви можете в якості вітамінного коктейлю вживати ягоди (малину, ожину, чорницю). Вони не містять агресивних кислот, тому однозначно не нашкодять зубній емалі.
- Не відмовляйтесь від вживання овочів. Для того щоб овочі не втрачали своїх поживних речовин і корисних властивостей, готуйте їх на пару. Можна овочі вживати і в сирому вигляді, правда, перед тим їх слід теж порізати не невеличкі кусочки і ретельно пережувати задніми зубами. Якщо ви тільки-но встановили брекети і кожне навантаження на зуби є для вас справжнім випробуванням, вживайте м’які овочі – диню, кабачки, цвітну капусту і картопляне пюре.
- У період носіння брекетів не варто відмовлятись від вживання злаків, що містять у своєму складі велику кількість вуглеводів. Каші на основі злаків і хлібобулочні вироби дуже корисні. З обережністю треба поставитись до вживання чорних сушок, а також хлібобулочних виробів з соняшником і горіхами. Вони можуть нашкодити брекетам.
- Молоко і молочні продукти – це джерело кальцію, що є запорукою міцності зубів і кісток. А тому їх вживання в період носіння брекетів є не просто бажаним, а обов’язковим. Творог і сир теж багаті на кальцій, проте вони можуть прилипати до зубів і застрявати поміж брекетами. В такому випадку віддавайте перевагу твердим видам сиру, ретельного пережовуючи його задніми зубами. Замість м’якого творогу вживайте творог гранульований. Він не застряватиме поміж брекетами і не псуватиме вашої залізної посмішки.
- Можна знайти альтернативу і м’ясу, яке скоріш за все не припаде до душі вашим брекетам. Його волокна будуть застрягати поміж пластинами і зубами, що, погодьтесь, не дуже естетично. Проте м’ясо – джерело білка і заліза – є важливою складовою шоденного раціону, тому від його вживання навіть в період носіння брекетів не можна відмовлятись. Обирайте м’які сорти м’яса або ж м’ясний паштет. Вони однозначно не нашкодять вашим зубам. А замість жареного або вареного м’яса використовуйте м’ясо, приготовлене в духовці. Альтернативою яловичині і свинині може стати риба або курятина.
- Від вживання соняшникового насіння і горіхів у період носіння брекетів краще відмовитись. Ці продукти дуже корисні для людського організму, проте вони можуть не тільки нашкодити брекетам, а й змістити їх. А щоб такого не сталось, замість соняшника і горіхів вживайте, наприклад, арахісове чи мигдальне масло. Окрім того, ви можете перемолоти горіхи і в подрібненому вигляді добавляти їх в йогурт чи кефір.
- Льодяники і солодощі. Від вживання карамелі, льодяників і солодощів під час носіння брекетів краще відмовитись. Вони можуть не тільки пошкодити, змістити брекети, а й стати причиною виникнення карієсу, що дуже небажано.