• ,

Мої вісімки

Почитала запис Наталі, та й згадала про свої «мудрі» зубки.

Перша вісімка (нижня ліва) в мене вилазить вже роки чотири. На даний момент вона стирчить з ясен на третину, а задня частина взагалі схована (зуб у такому собі кармані).

Верхня ліва вісімка зараз «у процесі». Десь за два тижні від встановлення брекетів почали пухнути ясна, там утворились якісь прорізи, боліло дуже. Та зараз затихло. Але шматочки слизової там нерівні, є заглиблення, думаю, скоро все почнеться знову)

Почала шукати, чи пов'язано прорізування з брекетами. Найшла небагато: дехто пише, що таке відбувається через початок руху зубів, якось вони там один на інший впливають. А хтось твердить, що все це жодним чином не пов'язано, ніби просто час настав.

Ну не знаю. Зараз відчуваю, що і верхня права вісімка ворушиться, отож це не збіг. З'явилось ще одне питання до ортодонта  *yes*

 
  • ,

Пройшов тиждень

Пройшла неділька від походу на консультацію. Я в шоковому стані, мало розказала про консультацію) У мене змінився лікар  :-(  Чи це добре чи погано покаже час! Лікування попереднього лікаря вона одобрила, тільки єдина проблема виникла-зуб мудрості. На її думку його потрібно було вирвати ще до встановлення брекетів(він у мене проріс на половину). 

І так, про сьогоднішнє  :-) Стан ясен покращився, загоїлись. На днях зайду до стоматолога, за новими коронками. У мене тяги на даний момент  тільки на передніх зубах, колець немає тому фіксувати не було до чого. Без пластинки уже привикла! І признаюсь чесно, можу сказати що результат замітно, прикус не глибокий. Він був не глибокий під час носіння пластинки, але коли її зняли він так і зафіксувався. Лікар попередив що після зняття брекетів на ніч буду ставити пластинку, щоб прикус не змінився.

Дні проходять як на диво спокійно  *blum*

P.S. Без пластинки я знову вчилась по новому говорити )

Лігатури в брекет системі.

Лігатури брекетів — це складові ортодонтичної системи. Виглядають вони як дріт або кільце, які кріпляться до кожного брекета. Ця система допомагає утримувати всю конструкцію в нерухомому стані. З часом їх потрібно міняти, це пристосування має властивість розтягуватися. 

Застосовується два види лігатур:
Еластичні лігатури — це звичайні гумові колечка. Кожен раз при підтягуванні дуги гумки замінюються.
Металеві лігатури — це медичний дріт з металу. Дріт надійно і щільно з'єднує дугу з одним або декількома зубами. Через жорсткості конструкції її зазвичай не застосовують на початку ортодонтичного лікування. Міняти лігатури з металу потрібно не так часто як еластичні.

Переваги  лігатурних брекет-систем:
  •   Деякі порушення зубного прикусу виправляються тільки лігатурними пристосуваннями.
  •   Гумки за колірним рішенням бувають різноманітних відтінків. Кольорові брекети роблять довгий процес лікування по-справжньому святковим. Дітям і підліткам дуже подобається підбирати різнокольорові еластики на зуби для надання забавного або креативного штриха своїй посмішці.
       Для непомітного вирівнювання зубів на сапфірові і керамічні системи ставляться прозорі гумові колечка, а на лігатурні металеві брекети для гармонії кольорів кріплять срібні.
  •     Застосування еластичних лігатур зменшує біль від брекетів.
  •     Низька вартість у порівнянні з саморегулючими конструкціями.
  •     Висока ефективність, надійність і результат при лікуванні.
До недоліків відносяться:
  •   Гумові колечка під постійним навантаженням розтягуються і втрачають свої пружні властивості. Для відновлення працездатності всієї системи потрібна заміна еластичних елементів.
  •      При переміщенні зубів зафіксована дуга долає значне тертя, тому процес виправлення прикусу проходить повільніше, ніж міг би проходити без лігатури.
  •      Нерухоме закріплення дуги може викликати больові відчуття.
  •      Фарбування гумок під впливом хімічних речовин. Зміна кольору особливо помітно в прозорих пристроях.
  •      Ускладнений догляд та чистка брекетів .
Не потрібно боятись якщо ви проковтнули лігатуру. Вона не шкідлива і усе вийде своїм шляхом *yess*
  • ,

Моє фото «до»

Намагалась знайти фото зубів до встановлення брекетів, і пошуки затягнулись. Тих фотографій, що робив ортодонт до встановлення брекетів, в мене нема. В нього iPhone, в мене Android, отже передати фото не змогли, а зв'язку з ним через соцмережі поки немає. Отже, чекаю наступної корекції.

зубы 1

Але віднайшла фото у перший день встановлення) якість не дуже, та, в принципі, найголовніше видно)) кривеньки різці та фіолетові резиночки))

Брекети і спорт! Чи існують застереження під час носіння


Спорт є не від'ємною частинкою життя багатьох! Спорт це красиве тіло і здоровий фізичний стан! На даний момент ми на шляху красивої посмішки, але і про інше забувати не потрібно. На моє запитання до лікаря-ортодонта: " Чи можна займатись спортом?" відповідь була «Так, спортом займатися звичайно можна. Єдине застереження, якщо ви збираєтесь займатися боксом, то потрібна спеціальна капа».

Сама перед встановленням брекетів я особисто цікавились чи поєднанні спорт і брекети. Це можливо і смішно звучить, які можуть бути перешкодити! Але усе залежиться від того яким видом спорту ви займаєтесь. Обмеження відсутні у таких видах спорту : плавання, художня гімнастика, легка атлетика, спортивні танці, лапта, бадмінтон, лижній спорт, фігурне катання. В цьому випадку можна носити будь які брекети.

Але є і травмонебезпечні види спорту. Під час походу до лікаря потрібно обов'язково повідомити його якщо ви займаєтесь: регбі, волейбол, баскетбол, футбол, бокс, хокей, фехтування. Якщо курс лікування у Вас проходить з носінням металевих, керамічних чи сапфірових брекетів, виготовляють спеціальні капи. Вони допоможуть захищати брекети від зміщення під час заняття спортом.

Про головне-"Ортодонтія"

Наукове визначення ортодонтії — це розділ стоматології, що займається виправленням і попередженням порушення положення зубів та аномалії прикусу.

У нас завжди постає питання, чи ідеальні у нас зуби, чи правильний прикус?! Чи потрібне втручання медицини у наш маленький недолік?! Ортодонія говорить, що будь які функціональні порушення можу бути усуненні. Ряд причини чому варто звернутись такий: інколи недолік у зубному ряду може заважати людині добитись карєрного росту.Криві зуби заважають людині посміхатись щиро, що створює зациклення на проблемі кривих зубів. Існують обєктивні причини — анотомія щелепно-лицьової області людини. Правильний прикус дається нам природою, при його порушенні зуби які не відповідають за жувальну частину можуть брати на себе навантаження а це в свою чергу призводить до зношення зубів, карієсу, різних  захворюваннь парадонту.

Не потрібно вважати що втручання ортодонтії актуальне тільки у дитячому чи підлітковому віці. Існуєть різноманітні конструкції які допоможуть і у дорослому віці вирішити проблеми неправильного положення зубів. Тільки потрібно зауважати, що у цьому віці курс лікування буде більший на рік а можливо і два, від курсу лікування який застосовується у підлітковому чи дитячому віці.

Про порушення зубного ряду у дітей можна уже зрозуміти у віці 7-8 років. Батькам потрібно звернутись до ортодонта, щоб він вирішив як краще розпочинати курс лікування. Дуже актуальна проблема у батьків, що вони не хочуть вмовляти дітей носити брекет-системи чи пластинки. Оцінюючи своє життя, що вони прожили з кривими зубами і нічого погано не сталось не означає, що ваша дитина буде вдячна вам за те, що ви не наполягли на лікуванні. Усі матеріальні проблеми, не зручності з конструкціями з часом забудуться, а рівні зуби і правильний прикус залишиться на все життя!

Думати що «залізні» штучки на зубах це не естетично, скажу Вам чесно — криві зуби все життя ось, що не естетично!!! *cool*
  • ,

Брекети і фото

На днях потрапила я у театр. Там якраз прем'єра «Труфальдіно із Бергамо» була. Задоволення отримала величезне))) Та не про постанову річ.

Вирішили з подружкою кілька фото зробити. Так і так крутилася, щира посмішка, буду чесною, виходила не дуже. Просто зуби з брекетами – здається, норм, але коли повністю лице і посмішка з брекетами – не дуже. Отож, фото з театру тільки здалеку. Із закритим ротом.

До чого все це веду? Я взагалі не дуже люблю фоткатись (дивно для дівчини, правда?), та і посмішку мою на фото зафіксувати мало кому вдавалось. Але не так давно потрапила на весілля до подруги (ще до встановлення брекетів), і там вперше мене зловив професійний фотограф. Результат вийшов непоганий: світло-тінь, яскравість і все таке… АЛЕ. Там дуже добре видно мої криві зубки.

Сподіваюсь, після зняття брекетів все зміниться  :-D
  • ,

Про біль

Я – везунчик. Це все, що я можу сказати (поки що) про больові відчуття. Зуби мої нили (не боліли, а саме нили) одразу після встановлення десь зо два тижні, а після першої корекції, коли мені зняли резинки та замінили їх на лігатури, дискомфорт був лише кілька днів. Ортодонт і моя сестра чомусь дивувались. Навіть сестра, як я вже писала, потерпала сильніше (а в неї зуби менш проблемні). Мені ж навіть не довелось сильно міняти свої харчові звички.

А от справжній дискомфорт з'являється, коли я багато розмовляю. Натирає по боках. Добре, що є віск. Ще побільше води п'ю. І поменше роблю бла-бла) за день після  значних балачок все проходить.

Ну і болить, коли в роті пересихає. Після встановлення брекетів в мене слини виділяється забагато(здається, це нормально), я постійно її ковтаю. А от після «паті» на ранок – справжня біда – пересохла Сахара відпочиває) П'ю воду та чекаю, поки само все відновиться))
  • ,

Перші дні

Перший вечір я, звичайно, хвилювалась: буде сильно боліти чи ні, відпадуть брекетини чи ні, що і як тепер мені їсти, що думали люди, коли побачили мене з брекетами вперше… і так до нескінченності.

До речі. Прийшовши додому, сфоткала свої зуби. Відправила хлопцю. Йому сподобалось. Мабуть. Зараз думаю, може, ображати не хотів… :-D

Отож, думала багато, але заснула швидко. А на ранок справді почали боліти. Різці сильно нили, та я приноровилась кусати і жувати задніми зубами, тож навіть нормально їла. Ну, відносно нормально.

На протязі дня почало натирати. З боків майже ні, а спереду і до трійок-четвірок — так. Не можу пояснити, як саме, але моя верхня губа (в мене ж брекети тільки на ВЩ) почала приймати таку своєрідну конфігурацію, що брекетини опинялись нижче ніжної слизової і прилягали до частини губи, де внутрішня поверхня переходить у зовнішню, так травмувань стало менше.

Щілина між зубами! Причина і спосіб вирішення.


У дорослих людей буває щілина між передніми зубами, а іноді — і не тільки між передніми. У дітей щілина в більшості випадків, але з роками вона може зникнути. А у дорослому віці щілина просто не може зникнути і тут в допомогу ортодонтія! У багатьох випадках щербинка залишається і в дорослому віці, якщо вона не дуже велика і в іншому посмішка пропорційна, це навіть вважається якоюсь родзинкою.

Наукова назва щербинки між передніми верхніми різцями — діастема. Стоматологи ділять діастеми на справжні і несправжні. Останні це тимчасові великі щілини у дітей та підлітків, які з'являються через занадто раннього випадання молочних зубів, не до кінця сформованого прикусу і деяких інших ортодонтичних явищ, але з часом зникають природним шляхом. Справжні діастеми у дітей і дорослих — це щербинки між передніми зубами, які виправляються тільки після певного лікування.
Якщо ви не задоволені щербинкою між передніми зубами або хочете позбутися, зверніться до лікаря-стоматолога. На  прийомі він визначить причину, по якій у вас з'явилася щілина між передніми зубами або утворилися проміжки між бічними, і складе план лікування. Можливо, буде потрібно рентгенівський знімок або ортопантомограма. Далі лікар вирішує, як виправити щілини між зубами в тому чи іншому випадку.
Якщо причина утворення діастеми — вуздечка верхньої губи, то виправлення щілини між зубами потребують пластики вуздечки і невеликого ортодонтичного лікування. Підрізання вуздечки в сучасній стоматології виконується безкровно і безболісно за допомогою лазера, а «зрушити» зуби допоможуть брекети. Якщо ви переживаєте за свій зовнішній вигляд під час лікування, ортодонт порадить вам використовувати лінгвальні брекети — вони кріпляться на задню поверхню зубів і абсолютно непомітні. Іноді можна обійтися і зовсім без брекетів, в таких випадках використовуються прозорі капи — елайнери.
Якщо ж щербинка утворилася через надмірно розвиненої кісткової перегородки, може знадобитися втручання щелепно-лицьового хірурга. Але, як правило, проблему щілини між передніми різцями можна вирішити дуже швидко за допомогою ультрасучасних реставрацій, наприклад, композитних вінірів.