Гастроменю брекетоносця, або Що їсти, коли в тебе на зубах брекети?


Карта гастрономічних смаків – щось не менш індивідуальне, аніж колекція прочитаних книжок, прослуханих дисків та переглянутих фільмів. Хтось любить піцу, хтось мамин борщ, хтось не тямить свого життя без солодкого, а хтось ні за що не відмовиться від м’яса.  Всі люди різні у своїх гастрономічних симпатіях, проте усі вони стають безсилими перед дивакуватими залізними штукенціями на зубах – брекетами. Брекети не розділяють своїх власників на сироїдів, вегетаріанців, а також тих, кому абсолютно без різниці, що, коли і в яких кількостях їсти. І цим же їх об’єднують у велику спільноту брекетоносців – людей, які мріють про досконалу і красиву посмішку і задля неї готові багато чим пожертвувати. Наприклад, власними гастрономічними уподобаннями.

Кулінарне меню брекетоносця не здивує вас палітрою вишуканих смаків чи переліком особливих страв. Гастроменю брекетоносця – це такий собі музей того, від чого потрібно відмовитись, і зовсім невеликий прилавок того, що можна і треба дозволити власному організму.
  1. В жодному випадку не слухайте тих, хто каже, що після установки брекетів не можна їсти фруктів. Фрукти можна і потрібно їсти, ріжучи їх на маленькі кусочки і ретельно пережовуючи задніми зубами. Замість фруктів (персиків, груш і яблук) ви можете в якості вітамінного коктейлю вживати ягоди (малину, ожину, чорницю). Вони не містять агресивних кислот, тому однозначно не нашкодять зубній емалі.
 
  1. Не відмовляйтесь від вживання овочів. Для того щоб овочі не втрачали своїх поживних речовин і корисних властивостей, готуйте їх на пару. Можна овочі вживати і в сирому вигляді, правда, перед тим їх слід теж порізати не невеличкі кусочки і ретельно пережувати задніми зубами. Якщо ви тільки-но встановили брекети і кожне навантаження на зуби є для вас справжнім випробуванням, вживайте м’які овочі – диню, кабачки, цвітну капусту і картопляне пюре.
 
  1. У період носіння брекетів не варто відмовлятись від вживання злаків, що містять у своєму складі велику кількість вуглеводів. Каші на основі злаків і хлібобулочні вироби дуже корисні. З обережністю треба поставитись до вживання чорних сушок, а також хлібобулочних виробів з соняшником і горіхами. Вони можуть нашкодити брекетам.
 
  1. Молоко і молочні продукти – це джерело кальцію, що є запорукою міцності зубів і кісток. А тому їх вживання в період носіння брекетів є не просто бажаним, а обов’язковим. Творог і сир теж багаті на кальцій, проте вони можуть прилипати до зубів і застрявати поміж брекетами. В такому випадку віддавайте перевагу твердим видам сиру, ретельного пережовуючи його задніми зубами. Замість м’якого творогу вживайте творог гранульований. Він не застряватиме поміж брекетами і не псуватиме вашої залізної посмішки.
 

 
  1. Можна знайти альтернативу і м’ясу, яке скоріш за все не припаде до душі вашим брекетам. Його волокна будуть застрягати поміж пластинами і зубами, що, погодьтесь, не дуже естетично. Проте м’ясо – джерело білка і заліза – є важливою складовою шоденного раціону, тому від його вживання навіть в період носіння брекетів не можна відмовлятись. Обирайте м’які сорти м’яса або ж м’ясний паштет. Вони однозначно не нашкодять вашим зубам. А замість жареного або вареного м’яса використовуйте м’ясо, приготовлене в духовці. Альтернативою яловичині і свинині може стати риба або курятина.
 
  1. Від вживання соняшникового насіння і горіхів у період носіння брекетів краще відмовитись. Ці продукти дуже корисні для людського організму, проте вони можуть не тільки нашкодити брекетам, а й змістити їх. А щоб такого не сталось, замість соняшника і горіхів вживайте, наприклад, арахісове чи мигдальне масло. Окрім того, ви можете перемолоти горіхи і в подрібненому вигляді добавляти їх в йогурт чи кефір.
 
  1. Льодяники і солодощі. Від вживання карамелі, льодяників і солодощів під час носіння брекетів краще відмовитись. Вони можуть не тільки пошкодити, змістити брекети, а й стати причиною виникнення карієсу, що дуже небажано.
Гастроменю брекетоносця – це така собі колекція винахідливих рецептів, що родяться з доброго слова і не менш доброї думки тих, кому своєї геніальної посмішки потрібно дочекатись. А це чудовий привід для кулінарних експериментів.
  • 0

  • 0

Комментариев нет

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.