• ,

Перша корекція

Моя перша корекція була вже майже місяць тому, а я ще нічого про то не написала. Звиняйте)))

Отже, почну з початку. Як ви вже зрозуміли, до ортодонта ми з малою ходимо разом. Спочатку я, друга – вона. Подивися лікар мої зуби та й каже: «Ну що, сильно боліло?» Я ж: «Та ні, тільки кілька днів нило». Він здивувався: «Справді? Ну давай дивитися…»

Знову щось колупав у роті, а потім: «Ну що, резинки знімаю». Я вже подумала, що й дугу міняти буде. Та ні! Познімав він моїх фіолетових красотульок, взяв кусачки і металевий дріт. Я такі очі зробила, що, він майже засміявся. Ну і почав кожну брекетину у ту дротину замотувати. Тож, в кінці процедури в мене з рота стирчало 24 дротини десь сантиметрів по 10 (де моє селфі??? :-D ). Це дуже незручно, як можна здогадатись. До того ж знову подавив мої губи бідні та поцарапав щоку і ясна. Ще й поки крутив, так надавив на присередній  різець, що, думала, він вивалиться з рота. Таааак боляче, блін… *wacko* аж руки до нього підняла, бо сказати нічого не могла.

Отакої. А потім він все зайве повідкусував, і ще раз підкрутив (після того, як вийшла з кабінету, довелось ще раз повертатись, бо зрозуміла, що на шістці дріт мені у щоку мітить). Малій, до речі, дугу замінив на більш сильну, поставив різнокольорові резиночки («зробив гірлянду») та сказав, що з цих пір вона брекети носить як прикрасу.

Домовились зустрітися в кінці лютого. Чекаємо))

 

 

Війни ортодонтів, або ж Посмішка майбутнього!


Тільки власники голлівудських посмішок знають їхню ціну. І все було б аж надто просто й банально, якби та ціна була тотожна сумі виписаного милим дядечком-ортодонтом чеку. Фінансові можливості нічого не варті, якщо вони не рівноцінні бажанню пройти всі 9 кіл стоматологічного пекла задля того, щоб стати власником посмішки, вартої зватись посмішкою Моналізи.

Білосніжна, спокуслива, по-дитячому щира і по-дорослому вистраждана – це та посмішка, яку купиш тільки готовністю носити кумедні залізячки на зубах. Спочатку непевна, боязка, вона вже за якийсь рік-два відчує власну силу, щоб фарфоровою білизною і досконалістю здивувати світ.

Проте поцілунок з брекетами вже завтра може стати минулим, адже стоматологічні Айболіти не знають кордонів. Малюючи посмішки на обличчях своїх пацієнтів, вони прийшли до чудового висновку: незручні брекети і системи для вирівнювання зубів можуть і повинні знайти естетичнішу альтернативу. В близькому майбутньому можливим стане вирівнювання зубів за допомогою силіконової подушки, заповненої повітрям. Пульсуючи всередині, вона підштовхуватиме зуби до правильного положення. Ізраїльські стоматологи запевняють: одягати цей пристрій потрібно буде лише на ніч. Отже, забудьте про будь-які комплекси, які заважали вашому щоденному спілкуванню. Ніхто й не дізнається про те, що ви намагаєтесь порозумітись із своїми впертими 32 друзями таким оригінальним і недешевим способом.

Правда, є один нюанс: такий стоматологічний шедевр обійдеться вам в  5-8 тис. доларів. Саме в таку суму оцінили вартість голлівудської посмішки її творці.

Пристрій «Aerodentis» – це консоль-контролер та силіконова подушка, що кріпиться біля нерівних зубів. За сигналом консолі вона наповнюється повітрям і пульсуючими, змінними рухами зміщує зуби у правильну позицію. Перевага цього стоматологічного творіння в тому, що воно не псує зубну емаль, на відміну від тих же металічних брекетів чи пластин для вирівнювання зубів. Більше того, «Aerodentis» дозволяє стоматологам контролювати тиск на зуби, що дуже важливо. Він ніяк не обмежує гігієни ротової порожнини, а це означає, що ви захищені від виникнення супутніх стоматологічних проблем, неминучих у випадку носіння брекетів чи пластин.

Що потрібно, аби досягти бажаного результату? Носити пристрій 10 год на добу (вночі), знімаючи його вранці та відповідно ніяк не обмежуючи себе в їжі.  Для того щоб стати власником голлівудської посмішки, вам доведеться носити  «Aerodentis» впродовж 4 місяців – 1,5 року.

Не так важливо, скільки тисяч «зелених» ви потратили на те, щоб стати власником розкішної посмішки. Важливо те, скільки людей посміхнулось вам у відповідь. А взаємність може знайти тільки щира (хай навіть і недосконала) посмішка.
  • ,

826.....

Ішов 826 день… Це стільки часу, багато хто за цей період уже знімає брекети. А я виключення :-)  *dash*

Щілини, де вирвані зуби, ну ніяк не зрослись. Пластинку зняли(прикус не правильний був), і спочатку бачу що прикус  коли була пластинка так і залишився, тобто не глибокий(як говорять по-простому: нижні зуби у мене ну було видно, тепер усе норм). Але я замічаю уже більше тижня, що не приємні відчуття з лівої сторони. Получаєтьс коли ми зціплюємо зуби, у нас по ідеї задні повинні стикатись, у мене з однієї сторони щільно а з іншої ледь-ледь. І тому сильне навантаження  на задні зуби. Кожного ранку як просинаюсь  відчуваю не зручності і біль… Сьогодні похід до стоматолога, проконсультуюсь… Бо щось не так. Хотя є варіант ще, що за пів року привикла до пластинки, і забула як без неї…

 

Чищення зубів ниткою при носінні брекетів: омани

Багато дітей і підлітків (і деякі дорослі) не знають, як чистити зуби ниткою при носінні брекетів. Або ж вони думають, що не можуть користуватися ниткою зовсім, якщо носять брекети. Але це не так.
Насправді, щоденне використання зубної нитки особливо важливо в той час, коли Ви носите брекети, через залишки їжі, що застрягли в брекетах, стрічках і дротах, які можуть збільшити ризик появи карієсу, якщо їжа містить вуглеводи (цукру).
Будьте готові витратити в три рази більше часу на догляд за порожниною рота, якщо у Вас стоять брекети на зубах. Не хвилюйтеся, це варто того, адже якщо Ви не звернете увагу на гігієну порожнини рота в той час, коли Ваші зуби перебудовуються, Ви збільшуєте ризик появи захворювань ясен. Крім того, така чистка може допомогти Вашим зубам виглядати набагато краще після зняття брекетів.
Хоча користуватися зубною ниткою при носінні брекетів складно, Ви можете навчитися цьому з часом, якщо виконувати наступні дії. Використовуйте воскову нитку (невоскових нитка, швидше за все, застрягне в брекетах), зубну стрічку або засоби, спеціально призначені для очищення навколо брекетів, як, наприклад, Oral-Bregistered Orthodontic Brush.
Використовуйте достатньо нитки. Близько 18 см нитки має вистачити. Проводьте ниткою акуратно. Візьміть нитку і акуратно протягніть її під основою брекетів, перш ніж провести її між двома зубами. Потім вийміть нитку і повторно просмикніть під основою, щоб пройти між наступною парою зубів. Переконайтеся, що не затягується нитка, просто переміщайте її вгору і вниз, м'яко, по кожній стороні кожного зуба.
Батьки! Чистите ниткою зуби дітей молодшого віку, яким не вистачає спритності для протягування нитки під основною брекетів.
  • ,

Невеличкий конфуз

Сьогодні в мене сталась така собі невеличка історія. Не знаю, що думати з цього приводу.

Була я в Ашані сама (до подружки мала їхати, тож зайшла взяти смачненького). Перед тим, як зайти всередину, треба ж свою торбинку запакувати в охоронця. Там такий молодий симпатичний хлопець робе. Бере мій пакетик, загортає у пластик, потім: раз! – не плавиться, два!- не плавиться. Починає посміхатися, щось там каже, вибачаючись. Я трішки губи розтягнула в посмішці, чекаю. Тоді три! – знов не плавиться поліетилен. Щось підкрутив на цій штуковині, нарешті з четвертого все вийшло))

Він щось знову балакає, посміхаючись, мені реально смішно стає. І я роблю таку широченну посмішку… Оооо! Ви б бачили його очі! Коли він мої брекети побачив. Я реально з цього засмутилась. Швиденько пакунок забираю і – в зал.

От тепер сиджу та думаю: всі знайомі кажуть, що з брекетами мені непогано. Аж тут така реакція… Може, брешуть мені, не хочуть засмучувати. Треба зав'язувати з посмішками, до того ж від них зморшки з'являються… *unknw*

Як визначити свій прикус?!

Точно визначити прикус може лікар-ортодонт. Однак будь-яка людина, знаючи основні ознаки фізіологічного прикусу та патології прикусу, може самостійно оцінити стан своєї зубощелепної системи і при необхідності вчасно звернутися до лікаря.
При оцінці власного прикусу в першу чергу зверніть увагу на симетрію нижньої половини обличчя. У людей з фізіологічним прикусом особа практично симетрично.
Під час прийому їжі зверніть увагу, чи однаково вам зручно жувати на праву і ліву сторону, які жувальні рухи ви при цьому робите. Переважання вертикальних «розчавлювальних» рухів над горизонтальними «розтираючими» може бути при наявності різних блоків, коли при повному змиканні зубів через зворотнє перекриття одного або декількох зубів неможливо перетирати їжу рухами нижньої щелепи вправо-вліво.
Приводом звернення до ортодонта служить також посилене відкладення зубного нальоту на окремих зубах. Якщо на деяких зубах утворюється наліт, значить, ці зуби не жують!!! Неправильно стоящі зуби майже не беруть участі в жуванні і тому погано самоочищаються.
Кровоточивість ясен, особливо в молодому віці, теж може бути наслідком патології прикусу. Жувальне навантаження на зуби з неправильно розташованою віссю спрямована на поступове зрушування зуба. Зв'язковий апарат відчуває патологічне навантаження, виникає запалення, яке можна лікувати нескінченно.
Якщо ваша дитина погано вимовляє шиплячі, не поспішайте відразу вести його до логопеда. Відвідайте спочатку кабінет ортодонта, щоб переконатися, що у дитини немає патології прикусу. Інакше ви можете просто втратити час. При відкритому і косому прикусі люди часто шепелявлять. Складка під нижньою губою у дитини може свідчити про дистальний прикус, а можливо навіть про глибокий. Таку патологію необхідно лікувати.
Як самому перевірити свій прикус?
1. Для оцінки лінії змикання зубів необхідно зробити ковтальний рух і зафіксувати зуби в такому положенні. Розімкніть губи і подивіться, в якому становищі співвідносяться верхні і нижні зуби. У нормі всі зуби повинні стикатися!

2. Вертикальна лінія, що проходить між верхніми центральними різцями, повинна збігатися з вертикальною лінією, що проходить між нижніми центральними різцями.

3. Верхні різці та ікла повинні перекривати нижні не більше, ніж на 1/3 висоти коронки зуба. Ріжучий край нижніх різців повинен стикатися з піднебінної поверхнею верхніх зубів.
4. Щічні горби верхніх жувальних зубів (молярів і премолярів) повинні знаходитися зовнішнє щічних горбів нижніх зубів.

5. Піднебінні горби верхніх зубів повинні зручно лежати на жувальних борозенках нижніх зубів.
6. Під час жувальних рухів нижньої щелепи вправо і вліво (як ніби ви розтираєте зубами їжу) моляри і премоляри робочої сторони, що жує на даний момент, не повинні втрачати контакт між собою.

Якщо ви не змогли в чомусь розібратися, чи у вас виникли сумніви — ви завжди можете звернутися до фахівця лікаря-ортодонта.

  • ,

Початкові проміжні результати

На сьогоднішній день можу сказати, що брекети, в принципі, свою роботу виконують непогано. Якось зроблю красиве фото з тим, що в мене в наявності зараз))

Отже, правий різець вже став на своє місце, а той, що зліва, потихеньку наближається до своєї цілі. Діло лишається за боковими молярами (вони трошки всередину «падають»). От якби ще й шийки зубів прикрилися, то б було просто чудесно))

Та тепер мені здається, що серединні різці виходять різного розміру: ніби справа коротший, ніж зліва. Це мене засмучує, бо на обох різцях ще маленькі відколи по краях з дитинства. Виходить зовсім неідеально :-(  Читала, що після зняття брекетів усі зуби підрівнюють, якось підпилюючи. Не знаю, обов'язкова це процедура чи ні. Та сподіваюсь, що в кінці кінців усе стане рівненьким.

Ось і все, чим можу похвалитися  :-)
  • ,

?!

IMG_20150206_084833

Відвідала я стоматолога, коронки замінять. По домовленості з ортодонтом, як я зрозуміла, самі коронки зразу ж будуть впаюватись в кольца. Вартість всього цього офомлення буде 1090 грн. І ці гроші просто на вітер, бо всерівно після зняття брекетів мені замінять на постійні коронки. І де тепер знайти винного, в тому що я уже заплатила біля року тому назад за коронки, за встановлення… всерівно все по новому. Досі наївно вірю що не наживаються лікарі і все роблять по совісті..їм з цим житти!

 

Без пластинки але з новими проблемами….

я не «нитик» але інколи дуже і дуже погано…

 
  • ,

Причиндали по догляду за брекетами

набор2

З того моменту, як в мене з'явились брекети, моя «маленька» жіноча сумочка стала ще трішки важчою. До мільйона найважливіших речей додалися віск та інтердентальна щітка.

Справжня трагедія, коли при перекладанні речей із сумки щось залишаю вдома: отож, тільки п'ю, поїсти не можу, бо щось обов'язково застрягне, а як його без щітки витягнути?

Взагалі-то виходить, що моя інтердентальна щітка (звучить як класно!) зовсім свої функції не виконує, я її використовую тільки для вичищення проміжків між зубами та брекетинами. А для щоденної гігієни ротової порожнини в мене звичайна щітка, тверда. Вона, здається, непогано справляється без інших можливих хитрощів (типу іригаторів/нитки/ополіскувача).

Отакі вони в мене яскраві)))