Дельта Гудрем (Delta Goodrem) немає межі вдосконалення!


Австралійська співачка і актриса Дельта Гудрем (Delta Goodrem) у 2004 році прийшла на вручення премій Grammy в брекетах. Зірка по-голлівудськи посміхалася незважаючи на те, що роком раніше їй був поставлений страшний діагноз — хвороба Ходжкіна або рак лімфи…

Пройшовши успішний курс терапії, вона значну частину свого часу стала віддавати благодійної діяльності, зокрема, взяла активну участь у створенні спеціального благодійного сайту, покликаного допомагати підліткам, страждаючим раковими захворюваннями.

Delta Goodrem — Lost Without You — варто послухати щоб оцінити чудовий голос  smile
  • ,

Встановлення брекетів: погляд зі сторони

Сидіти в кріслі під час встановлення брекетів і бачити тільки яскравий світ лампи – це, м'яко кажучи, не дуже приємна процедура, а інколи навіть болюча (коли випадково зачіпляються ясна або слизова щоки). А от бачити все зі сторони, намагатися зрозуміти послідовність дій і, що гріха таїти, тихенько посміюватись – набагато цікавіше.

Мені з цим повезло: коли сестрі встановлювали брекет-систему, я залишалась в кабінеті. Що сказати: ортодонт досвідчений, свою роботу знає, робить усе чітко. А от медсестра виявилась новачком у встановленні, і він її постійно чомусь навчав: коли включати лампу, куди світити, які інструменти брати. Вона хвилювалась: ясно, що молода дівчина, лікар теж не старий хлопчина, було доволі весело бачити, як вона періодично червоніє  :-D І поки вона десь уходила, стоматолог показував мені брекетини, розповідав, як вони кріпляться, у якій послідовності і чому тримаються, також дав обрати кольори резинок (ми з сестрою це попередньо обговорили), показав на гіпсових зліпках проблемні ділянки, пояснив про особливості клею. А сестричка весь цей час із відкритим ротом сиділа :-)  і дивилась у стелю :-)

Найсмішніший момент — це коли вони вдвох (лікар і медсестра) із суперсерйозними очима дивляться в рот. Ніби там, ну… чорна діра чи дитина родиться :-)  При цьому розумію, що нічого такого там немає, але це викликає посмішку. Пожаліла, що не було можливості зробити кілька кадрів  :-D

Врешті-решт, хочу сказати, що читати про щось і бачити на власні очі – дві великі різниці. Майже все, що ортодонт мені розповів, я вже знала. Та коли побачила, як все робиться, – мабуть, це додало плюсів моєму рішенню ставити брекети і собі.

 

 
  • ,

Моя історія, ч.5

Ортодонтом виявився молодий чоловік на ім'я Олег. Одразу після знайомства помітила, як він подивився на мої зуби. Але ж я привела сестру, тож розбирався він з нею. Реально швиденько зняв зліпки, ми домовились, коли прийдемо встановлювати брекети, тут він і каже: «А давайте я і Вас подивлюсь». Я ж: «Ні, не треба, я без цього якось…» Він знову: «Давайте за компанію, не даремно ж Ви приходили. Мені здається, що Вам брекети потрібніші». Врешті я подумала, що просто подивитися – це не страшно. І сіла в крісло.

Та відразу пожаліла: ортодонт зробив страждальницьке лице, щось дивився, пальцями колупав, просив то відкрити, то закрити рот, навіть, здається, кілька разів зітхнув та сказав: «Як я і думав, у Вас все дуже серйозно». Отут у мене серце впало. Що? Як? Нічого мені там сильно не мішає, здається…

А він почав щось страшне розповідати про можливість втрати зубів, зміщення щелепи… коротше кажучи, я точно не запам'ятала, що конкретно він казав, та мені стало ДУЖЕ моторошно. Вилізла з крісла вся у невеселих роздумах. А ортодонт: «Ви подумайте добре, я б навіть Вашій сестрі не ставив брекети, краще б Вам сьогодні зліпки зробив».

Все. Тепер я вся погрузла у думках про правильний прикус.

Той самий незручний момент, коли ти з брекетами, а в тебе скоро весілля!


Це сталось! Він зробив тобі пропозицію, а ти зі щасливими сльозами на очах сказала: «Так!» В голові промайнули образи в білому весільному платті, ніжні ночі медового місяця, і ти вже почала складати приблизний список гостей. Аж раптом… губи чіпляються за «штучки» на зубах та передвесільна ейфорія кудись зникає: як же бути зі щасливою посмішкою нареченої?

Стоп-стоп! Брекети – це не вирок. Розберемо ситуацію по поличках.

По-перше, В чому проблема?

Образ нареченої жодним чином не в'яжеться з брекетами.
  1. На весільному фото, де багато крупних планів, їх буде видно.
  2. Виникнуть проблеми з кусанням короваю.
  3. На весільному бенкеті в елементах брекет-системи застрягатиме їжа.
По-друге, Що робити?

Зберігати спокій. Оцінити масштаби лиха. Для цього задай собі кілька питань: Скільки часу до весілля і як довго залишилось носити брекети? Які брекети – непомітні чи металеві?

Якщо брекети носити тобі недовго і весілля «вже скоро», можна попросити в ортодонта зняти їх раніше та замінити на ретейнери чи капи. Це ідеальний випадок. Другий варіант:  сапфірові чи керамічні брекети, що є в принципі непомітні. Якщо тебе це хвилює аж занадто, домовся з фотографом, щоб він обробив зображення у фоторедакторі і видалив усі сліди їх присутності. А як ні – це теж не проблема: стоматолог може зняти дугу на кілька днів, і твоя посмішка на фото не буде зіпсована металевою чи будь якою іншою смужкою.

Трішки важче у випадку, коли брекети повністю металеві. Не всім вони до лиця. Але тут теж можна використовувати методи, що викладені вище. Якщо зовсім несила, спробуй розглянути варіант з тимчасовим зняттям брекетів і їх повторним встановленням (звичайно, це неприємно, погано для емалі та затратно). Зрештою, можна відкласти дату весілля. Адже воно буває тільки раз, і хочеться бути на ньому ідеальною. Та це зовсім край…

По-третє, Як поводитись у процесі?

Якщо брекети таки залишаються на тобі під час весілля, зроби вигляд, що їх нема. Щиро посміхайся: гіршим за гіпотетично некрасиве фото з брекетами може бути тільки фото, де ти зімкнула губи і схожа на нещасну мавпочку. Їж та пий, що хочеш. Коровай відламай пальцями і тоді вже акуратно відкуси. Після їжі, звичайно, доведеться зробити «гігієнічну обробку» та зациклюватись на цьому не варто: це твоє свято, ти на ньому маєш бути найщасливішою. А як щось піде не так, твоя кохана половинка завжди вкаже на «креветкин хвост между зубов» J Посмієтесь разом і продовжите святкувати.

Отож, будьте щасливими у найщасливіший день!

P.S. як бачите, ця стаття призначена для дівчини. Здається, для хлопця якихось відмінностей нема. Та і взагалі хлопці менше переживають за свою зовнішність. Чи ні?

 
  • ,

Моя історія, ч.4

А влітку сеструня почала глобальний пошук інформації. Стоматології. Ортодонти. Види брекетів. Додаткові «штучки». Стала просто брекетний маніяк. Ходила з подружкою на корекцію. Та їй розповідала про всі незручності, що виникли «у процесі». Тепер і я знала, що з брекетами: а) неймовірно болить, перші дні треба їсти дитячі пюре; б) можна схуднути; в) поцілунки — не проблема; г) треба обирати різнокольорові резинки – це модно.

У жовтні вона домоглася від батьків спонсорування своїх брекетів та вибрала приватну стоматологію, що не сильно далеко від дому, до того ж ціна там була доволі нормальна. *Для інформації: ця стоматологія виявилась взагалі єдиною в нашому місті, де був ортодонт. :-D Живемо ми в м.Ірпінь.* Але стоматологія несподівано зачинилась на ремонт, довелось чекати відкриття.

На першу консультацію сестра пішла з мамою, бо та хотіла дізнатись про ціну (щось не довіряє вона малій у грошовому питанні). А на другу, коли треба було зліпки знімати, взяла мене.

Це ще не кінець моєї історії, не сподівайтесь)))
  • ,

Не правильний вибір - лікар-ортодонт...

n51572a8986be1

Вибір спеціаліста є одним з основних етапів при встановленні брекет-систем. На це потірбно було звернути мені особливу увагу, але нажаль цього я не зробила і тому постійно себе картаю питанням «Чи правильно проходить лікування?» «Чому щілини так довго закриваються»? «Чи потрібна мені була ця пластинка»… З першого дня як ти починаєш носити брекети, ти моніториш сайти, ютуб, «вконтакте». Ти перечитуєш дуже багато інформації, аналізуєш її. Я чітко розумію що  увсіх по різному, різний вік, різні проблеми…

У мого лікаря-ортодонта кожної консультації щось було «нове». Ніколи не було точної відповіді на мої запитання. Сказати що вона не спеціаліст своєї справи — не можу, на роботу її взяли ж, людей лікує.

Перед встановлення брекетів я ще проходила консультацію у НМУ імені О.О. БОГОМОЛЬЦЯ.  Лікар з університетут і лікар-ортодонт(у якого я проходжу лікування) дійшли до одного висновку, тільки про пластинку і не правильний  прикус я уже почула через пів року після того як встановили брекет-систему.

Нікого я з такою пластинкою не зустрічала, багато читала і чула, що якщо і виправляють прикус то тільки після того як зуби порівняють. На днях читала що пластинки похожого плану ставлять якщо лікар переживає щоб задні зуби не пішли в перед…

Брекетам уже 1 рік і 3 місяці, пластинка 6 місяців, з моменту виривання 4-их зубів пройшло 10 місяців ( зійшлись чуть більше ніж на половину)....  Як мені хочеться вірити що курс лікування вірний і я пізніше не пожалію.
  • ,

Моя історія, ч.3

Пункт другий. Теперішній час

Півтора роки тому я познайомилась з хлопцем, який тепер став моїм МЧ. Тоді він запитав, про що я мріяла в дитинстві. Згадала про рівнесеньки зуби. Він посміявся (взагалі багато робить «ха-ха», коли я про зуби розповідаю щось) і сказав: «що за дурість?». Отоді образилась на нього. І, мабуть, с тих пір всупереч його легковажним словам стала про це замислюватись.

І саме тут – увага! — з'являється моя сестричка))) обожнюю її)))

Пожалілась я їй трішки на хлопця, а вона «намотала на вус». І почалося…

«А я сьогодні з подружкою до стоматолога ходила. Їй брекети встановили. В неї, звичайно, справжній «забор», не те, що в нас з тобою…»

«Слухай, а ти бачила, які в мене криві зуби? Ні, отут, а не там! Там все добре!»

«Боже, які в неї рівненькі зубки… я теж такі хочу…»

«А ти пам'ятаєш, які в твого однокласника були красиві зуби на випускному після трьох років носіння брекетів?»

«Глянь, які круті в неї фотки з брекетами в інстаграмі!»

І таке бла-бла цілий рік… хто витримає?)))

А в травні я пішла на першу в житті професійну чистку зубів. І стоматолог, побачивши моїх красенів, сказала: «У тебе, як у твоєї мами, клиновидна деформація, це генетичне. Років через десять усі зуби «полетять»… Треба ставити пломби.»

Я – в шоці. Прийшла додому, давай гуглити, що воно таке. І десь знайшла, що перешкодити подальшій руйнації можна тільки виправивши прикус. Тож брекети стали ще на крок ближче…

Міфи про брекети


Коли перебуваєш у боротьбі за ідеальні зуби, переживання і різноматні курйозні випадки призводять до віри у будь-що. Для прикладу до вашої уваги, три найпоширеніші міфи про брекет-системи.

Перший міф: Брекет-система призводить до появи карієсу!

Усі ми повинні розуміти, що між брекетами і зубами розміщена плівка найтоншого матеріалу, це  у свою чергу перешкоджає будь-якому контакту між ними, і виникненню зубного нальоту, що продовжує появу карієсу! Є моменти коли сам брекет відшаровується від зуба, це важко замітити, але це можливо уникнути. Лікар-ортодонт попереджає не вживати дуже гарячої і холодної їжі, тому що у цьому випадку є ймовірність відклеюванню брекета що може призвести до зубного нальоту, а потім і до карієсу.  Тому, якщо ретельно чистити ротову порожнину після вживання їжі, виконувати усі рекомендації лікаря-ортодонта можна нічого не боятись!

Другий міф цікавить більш зрілу частину нашого суспільства: чи можна літнім людям носити брекети???!

Можна! Брекет-системи чи пластинки по виправленні прикусу можуть встановлюватись у будь якому віці. Обмежень вікових немає. Існують обмеження але вони відносяться тільки до медичних протипоказань. Наприклад  дуже крихкі зуби, множинний карієс, запалення ясен чи злоякісні пухлини в порожнині рота.

Відома згадка, що леді у 90 років, вирішила порадувати рідних рівними зубками і звернулась до ортодонта. І в наступні кілька років обдаровувала усіх метaлевою усмішкою :-)

Третій міф є одним з найважливіших, а це: чи можливі ускладнення під час носіння брекетів?

Під словом «ускладнення» маємо на увазі — запалення ясен, карієс зубів…

Основним під час лікування брекет-системою для пацієнта і лікаря-ортодонта має бути за основу часті зустрічі, при яких виявлення будь яких проблем буде вирішено в найближчий час. Боятись не потрібно, і краще звертатись в клініку яка зарекомендувала себе з найкращої сторони.

  • ,

Моя історія, ч.2

Десь за тиждень я прийшла вже за готовою пластинкою. Конструкція була не дуже страшна: металеві петельки для зубів та велика пластикова штукенція для виправляння прикусу. Одягати треба було по кілька годин на день.

Ну що ж, почала. Кожен день після школи натягувала. За пару тижнів реально почала бачити зміни. Лише величезна «шепелявість» та море слини псували таку приглядну картину. У школу я їх жодного разу не одягнула: мене б просто ніхто не зрозумів, коли б я балакала. Та вдома постійно була в них.

І все б нічого, та через місяць пішла на ринок щось купувати. Тоді і відбулася дуже неприємна розмова, після якої я перестала бути такою натхненою вирівнюванням зубів. Була у пластинці. Кажу: «Мені три пакети». Продавчиня: «Скільки?» Я: «Три». Вона: «Скільки-скільки?» — і очі по п'ять копійок. Я знов: «Три». Вона: «Не розумію. Скільки?» Я зібрала всю свою дикцію і ще раз їй: «Три!» І паралельно бачу, що вона знову зараз запитає. Боже, як це мене вибісило! Тож склала три пальця, мовчки забрала пакети і пішла геть.

Отоді щось мені перемкнуло. А через кілька днів помітила, що між передніми різцями щілина виникає. Я – в паніку. До ортодонта. А її нема (чи то відпустка, чи то лікарняний). І довгенько її не було на місці. Коротше кажучи, пластинку зняла. Щілина, дякувати Богові, зникла, а зуби стали на свої старі місця. Десь за півмісяця.

Більше до ортодонта не ходила. І тільки у десятому класі познайомилась з дівчинкою, яка теж носила пластинку в дитинстві, але зробила усе до кінця. У неї після вирівнювання залишилась пристойна така щілина. А потім  іще одну таку ж зустріла. І тихенько про себе порадувалась. Для мене залишитись із щілиною – просто жах. Досі)))

Брекети: всі за і проти. Частина друга: "Чому це непотрібно?"

Чому це непотрібно?
  1. Це боляче.
  2. Це дорого.
  3. Це довго.
Так, список не дуже. Як ці мінуси зробити плюсами?

Біль буває не завжди та не у всіх. Найчастіше він з'являється після встановлення нової, більш сильної, дуги або якихось виступаючих елементів (тоді вони травмують слизову). Інколи він тримається кілька днів і слабшає, а інколи – постійний. Якщо біль нестерпний, хочеться плакати та жалітися – та це не варіант. Що робити? Можна зарахувати себе до мучеників. Чи використовувати віск, спеціальні спреї або знеболювальні таблетки. Завжди щось можна придумати.

Гроші: так, брекети — це витратне заняття. Та якщо час молочних зубів пройшов, ви вирішили змінити себе на краще і вам потрібні свої, а не штучні зуби, іншого виходу просто немає. Що можна порадити: є великий вибір клінік та широкий спектр матеріалів для брекетів. Шукайте те, що більш підійде.

Час: ніхто і ніколи на першій консультації не скаже вам, скільки часу доведеться носити брекети. Для когось вистачить кількох місяців, для інших – трьох років буде замало. Це суперіндивідуально. Якщо вирішили, то треба йти до кінця. А ще може бути так: ортодонт просто хоче грошенят заробити, тому нескінченно продовжує термін носіння брекетів, встановлює нові і нові прибамбаси. Ситуація гіпотетична, але чого в світі не буває.

І наостанок: існує імовірність, що саме вам це не допоможе і після зняття брекетів все повернеться на свої місця. А також дуже вірогідно, що завтра до вас додому прилетять інопланетяни. Ну, основну ідею ви зрозуміли.

Замість заключення: можна нескінченно шукати інформацію, питати в лікарів та досвідчених «брекетоносців», сподіватись на поради близьких та друзів. Та останнє слово – тільки за вами!