Перші проблеми. Дуга.Тертя.

Привіт, як усякому брекетоносцю, мені теж довелося зустрітися з проблемами і знайти рішення. Сьогодні я розкажу про перші мої неприємності.
Не дивлячись на те, що на нижні зуби брекети поставили зовсім ще недавно (менше місяця назад), вони вже потребували підвищеної уваги до себе.
По-перше, перші 3-4 дні боліли зуби, поки не звикли до тиску дуги. По-друге, саме з нижніми зубами мені вперше довелося випробувати віск для брекетів, хоча його дали ще коли верхні встановлювали. До речі, дуже класна штука, вона не маститься, не має запаху та смаку, не відчувається в роті, але проблемне місце майже перестає боліти. Тільки одна штука мене трішки хвилювала – я забувала його знімати під час їжі і іноді з’їдала. Те, що я досі жива, значить, що ортодонтичний віск безпечний для організму (в невеликих дозах), тому не турбуйтесь, якщо теж випадково з’їли шматочок.
Та це ще не проблеми. Справжньою неприємністю стало те, що дуга, яка кріпиться до останнього кільця, від’єдналася від нього. Спочатку мене бентежило тільки те, що останній зуб тепер не вирівнюється, а до корекції ще два тижні! Та потім дуга почала трішки натирати, потім сильніше і сильніше. Шкіра в роті була поранена, запалилась, виникали якісь пузирі, неначе алергічні. Я, звісно, намагалася вставити дугу в належне їй місце, але в мене не виходило, вона не вигиналася в потрібний бік і на допомогу мені прийшов….знову віск. Правда, додумалася я до нього тільки коли щока вже дуже боліла і терпіти було несила. Але мій товариш-віск допоміг мені й тут: ним я прикріпила дугу до кільця. І найпрекрасніше те, що коли я їла, віск не з’їдався, а залишався на місці. Адже я не могла його зняти – ну дуже боляче було.
Насправді, це лише перше моє випробування. Я ж хотіла написати про все єдиним текстом, але виявилося, що в мене так багато є чого розказати! Не хочу напружувати вас великим текстом. Тому пізніше я розповім про наступні мої пригоди з брекетами.
Гарного вам дня!
  • ,

На що потрібно звертати увагу, коли носиш брекети?(Зуби)

Привіт!
Коротко напишу, на що слід звертати свою увагу. Буду розглядати зовнішній вигляд зубів(запах), колір та форму.

Коротко про зовнішній вигляд:
1) Чисті, без потемнінь
2) Цілісні, без дирок
3) Між зубами відсутні шматки їжі (згниє і буде смердіти з рота)

Коротко про колір:
1) Напої фарбують зуби (кава, чай, кока-кола і т.д.)
2) Їжа з великим вмістом спецій, фарбує зуби (корейська морква, буряк, водорослі і т.д.)
3) Погане і рідке чищення зубів (чистити потрібно мінімум 2 рази на день)

Коротко про форму:(не хочу щоб в когось була така біда яка була в мене)
1) слідкуй за тим, як вирівнюються зуби — приємний процес, який додає впевненості
2) не їздь челюстю вперед-назад, вліво-вправо так, щоб протирались зуби (є шанс надломити верхні частинки)
3) перестань гризти все те, що не стосується їжі ( олівець, нігті, вилка і т.д.), тому то після різкого зкусування є шанс надломити шматочок зуба

Завжди повідомляй лікаря про те, що ти починаєш зчісувати собі зуби, щоб він встановив додатковий захист для зубів (зачасту це додаткові резинки). В мене зчісані верхівки на деяких зубах, хоча я могла цього уникнути, якби слідкувала краще.

Далі напишу про те, як врятувати свою емаль під-час та після носіння брекетів, тому що клей її робить слабкою/тоншою і дуже вразливою.

Щасти!
  • ,

Чи так страшно, якщо відпала одна із частин брекета?

Привіт!
Більшість так бояться за свої брекети, що піднімають паніку при бодай якихось пошкодженнях чи дискомфорті. Сьогодні я хочу поговорити про те, чи дійсно це катастрофа.

Коли я носила брекети, я їх безпощадно випробовувала на міцність і якість збірки, тому те, що я далі напишу, пишу лише з власного досвіду.

1) Якщо дуга почала шкрябати щоку — означає лише те, що зуби вирівнюються. В такому випадку дугу замінять або обріжуть.
2) Дуга вискочила з брекета — означає лише те, що або резинка, яка фіксувала порвалась(з'їсти резинку не страшно), або занадто великий натиск на той зубик і резинка злетіла(часто жували щось на один бік). В такому випадку не потрібно панікувати. Звернись до лікаря і він зробить все що треба.
В мене бувало й таке, що без резинок ходила до наступної консультації і ніяк цього не відчувала, а дізнавалась про їх недостачу від лікаря. Ходити без резинок не страшно насправді.
3) Відірвався брекет(квадратик) з зуба — означає лише те, що або не якісно підготували зуб, або клініка використовує не якісні клеї(на замітку: якісний клей не смердить, не має взагалі запаху, дуже густий і малопрозорий, має лише кислий присмак). В такому випадку його наново приклеять(зачасту це роблять безкоштовно, бо це помилка не клієнта)
4) Злетіло кільце — говорить про те, що лікар не вірно визначив розмір, погано закріпив, мало підкрутив його. Це помилка лікаря. Замінити повинні будуть безкоштовно, і ви маєте повне право на це.

Ось і все. Нічого тут боятись. Далі напишу про те, за чим слід слідкувати, поки носите брекети.

Щасти!

Кріштіа́ну Рона́лду

Усім відомий Кріштіа́ну Рона́лду душ Са́нтуш Аве́йру (порт. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro) — португальський футболіст, нападник збірної Португалії та іспанського клубу «Реал Мадрид».
Сказати з 100% гарантією що він носив брекети, не відомо. Але що до ортодонтії звертався так це точно wink

Як правильно чистити зуби в брекетах!

Ця тема цього тижня актуальна. Розповідати ще раз повторно що до чого і як, не будемо smile. А краще покажемо вам картинки, які ми змогли знайти. Маємо надію що будуть корисні wink

Безлігатурні брекети і їх види

Брекети — це один із самих популярних і ефективних способів виправлення прикусу. Останнім часом все більш популярними стають безлігатурні брекети. Від звичайних вони відрізняються особливою системою ковзних фіксаторів дуги. Ця система дозволяє коригувати апарат і замінювати дугу набагато простіше, ніж при використанні стандартних лігатур.

Принцип дії безлігатурні брекетів

Багато хто знає, що при лікуванні стандартними брекетами з лігатурами потрібно використовувати спеціальні гумові кільця і ​​металеві проволки. Це пов'язано з тим, що в традиційних брекет-системах зубам доводиться для переміщення долати не тільки опір м'язів щелепи, а й силу тертя, яка створюється лігатурами.

У саморегулюючих брекетів ця сила тертя відсутня — вони не блокують дугу брекета, а тільки фіксують її. Завдяки цьому пересування зубів відбувається значно простіше.

Переваги безлігатурних брекетів

  • Більш естетичний зовнішній вигляд — фіксатори дуг виглядають краще, ніж лігатури;
  • Досить швидке звикання до брекетів;
  • Строки виправлення прикусу значно зменшуються завдяки відсутності тертя;
  • Зазвичай при корекції безлігатурні брекетами не потрібно видаляти постійні зуби, які заважали б вирівнюванню при використанні звичайних брекетів;
  • Безлігатурні брекети слабо тиснуть на м'які тканини і набагато менше пошкоджують слизову оболонку порожнини рота, так що вони майже не доставляють пацієнтові дискомфорту;
  • Встановлювати і знімати безлігатурні брекети можна досить швидко;
  • При носінні безлігатурні брекетів практично не відзначається хворобливих відчуттів або ускладнень;
  • Існує безліч різних систем безлігатурні брекетів, що дозволяє розробити план лікування індивідуально для пацієнта;
  • Доглядати за брекетами без лігатур набагато простіше, а значить, знижується ризик виникнення карієсу;
  • Для пацієнтів із захворюваннями пародонту безлігатурні брекети — єдиний можливий варіант виправлення прикусу;
  • Безлігатурні брекети не вимагають частих відвідин стоматолога — відвідувати лікаря доведеться раз на два-три місяці.

Недоліки безлігатурні брекетів

У безлігатурні брекетів багато переваг і майже немає протипоказань. Єдиний їхній недолік — це надзвичайно висока ціна в порівнянні з класичними брекетами. Висока ціна пояснюється складністю механізму безлігатурні брекетів. Крім того, через складність встановити безлігатурні брекети можуть далеко не в кожній стоматології.

Види безлігатурні брекетів

Безлігатурні брекети так само, як і звичайні, можуть виготовлятися з металу або з кераміки. Це впливає на хід лікування, а також на вартість брекетів.

Металеві системи

Металеві безлігатурні брекет-системи — це найбільш поширений вид безлігатурних брекетів. Металеві брекети давно довели свою ефективність і успішно справляються навіть з найскладнішими клінічними випадками.

Металеві брекети відрізняються меншою естетичністю, але більшою міцністю і ефективністю. Сьогодні металеві брекети доступні навіть людям з алергією — для них фірми спеціально виготовляють системи, відлиті з гіпоалергенних сплавів.

Серед безлігатурні металевих брекетів виділяють ряд популярних брекет-систем зі своїми особливостями:

  • Damon 3MX. Довгий час ця система вважалася найдосконалішою безлігатурні брекет-системою. Брекети Damon 3MX не мають гострих кутів і дуже тонкі, за рахунок чого забезпечується максимальний комфорт і швидке звикання;
  • Damon Q. Ці брекети від того ж виробника застосовують, якщо клінічний випадок складніший. Систему можна настроювати індивідуально під кожного пацієнта. Більш того, досвідчений лікар завжди зможе точно спрогнозувати лікування, а брекети Damon Q спрацюють так, що саме цей результат буде досягнутий, причому в найкоротші терміни;
  • Smart Clip. Дані безлігатурні брекети володіють унікальним офіційно запатентованим механізмом замикання. Цей механізм дозволяє точно контролювати силу дуги і при необхідності змінювати її, для надання кращого терапевтичного ефекту;
  • In-ovation R. Дана брекет-система має невеликий розмір, що дозволяє встановити на кріплення дугу будь-яких розмірів. Крім того, унікальна конструкція засувки дозволяє додатково впливати на дугу, скорочуючи термін ортодонтичного лікування.
Керамічні системи

Керамічні брекет-системи виготовляються з кераміки, а точніше з найдрібніших гранул або кристалів. Чим кристали менше за розміром, тим міцніше брекети, однак зі збільшенням міцності вони втрачають свою прозорість.

Використання кераміки в безлігатурних системах передбачає високу міцність конструкцій. Через це керамічні безлігатурні брекети, як правило, більш помітні, ніж класичні керамічні брекети, однак вони все одно виглядають естетичніше, ніж металеві брекети. Крім того, для збільшення міцності в керамічні брекети нерідко додають металеві елементи.

Серед керамічних безлігатурні брекетів також виділяють брекет-системи з різними властивостями:

C
  • larity SL. У цих брекетах використовуються матеріали з оксидом алюмінію, що дозволило добитися високої міцності при відносній прозорості матеріалу. Таким чином, Clarity SL — це єдині естетичні безлігатурні брекети, у яких з металу виконані тільки пази;
  • In-Ovation C.Ета керамічна система поєднує в собі естетичність керамічних брекетів і достоїнства свого металевого аналога In-ovation R. В основі брекет-системи лежить армована високоміцна прозора кераміка, покрита тонким шаром оксиду кремнію. За рахунок цього брекети виглядають цілком естетично, і при цьому чудово виправляють прикус;
  • Damon 3 (ORMCO). Ці брекети по конструкції практично не відрізняються від металевих Damon 3MX, проте деякі їхні елементи зроблені з кераміки, завдяки чому брекети не так помітні в ротовій порожнині;
  • Damon Clear (ORMCO). Ці брекети зовсім непомітні на зубах, так як вони виготовляються з полікристалічного сапфіра. Крім того, вони позбавлені ще одного недоліку звичайних керамічних брекетів — брекети Damon Clear (ORMCO) абсолютно фарбуються. Недоліком брекетів Damon Clear (ORMCO) є їх висока ціна. Крім того, через невисоку міцності вони застосовні не у всіх клінічних випадках.

Лінгвальні безлігатурні брекети

Безлігатурні брекети, так само, як і звичайні, можуть бути лінгвальними, тобто розташовуватися на задній поверхні зубів. Серед усіх подібних систем лідируюче місце займають брекети Incognito, що виготовляються індивідуально під кожного пацієнта. Варто враховувати, що в такій брекет-системі складається підвищена вартість безлігатурних і лінгвальних брекетів, що робить лікування дуже дорогим.

Алісса Мілано

Всім добре відома актриса Алісса Мілано. Не задумуючись довго ви назвете перший фільм чи серіал з її участю smile І усім найвідоміша її роль «Фібі Холівел» з серіалу «Всі жінки відьми». Усмішка у неї чудова! Але і вона з дитинства не була нагороджена головідською посмішкою. Чи за допомогою вінірів, чи кап чи і самих брекетів але зміни відбулись і тільки на краще hibiscus
  • ,

Я не знаю що робити...

Почали боліти на нижній щелепі зуби, думала щіткою зачіпила. Але коли добре придивитись — замітила що зуби два передніх нижніх видно крізь ясна… У мене був шок, консультація в пятницю… я не знаю чого чекати. Я розумію брекети тиск на зуби, зрушення, але втратити зуби я не хочу… scream

Йоржики для брекетів: доглядаємо грамотно

Ви приклеїли брекети і тепер не знаєте, як за ними доглядати? Як улюблена коштовність і як будь-який дорогий костюм брекет-система теж потребує грамотного догляду. Брекети не потерплять неохайного до себе ставлення. Їх необхідно чистити, періодично обполіскувати, загалом, не обійтися без гідного догляду. А як ви думали? Для догляду за брекетами йоржики вам знадобляться в першу чергу.
Регулярне чищення і дотримання гігієни дуже важливі для отримання ідеальної посмішки.
Види йоржиків для брекетів
Зубний йоржик для брекетів зазвичай має конусоподібну, циліндричну або вигнуту форму. Що стосується щетини, вона зазвичай виконується з синтетичних матеріалів, а виходячи з моделі, володіє різним ступенем жорсткості. Дуже міцна, надійна і негнучкий дріт для зміцнення щетини покрита тонким шаром пластику.
Оригінальні моделі є абсолютно безпечними для вашої порожнини рота!
Зверніть увагу на міжзубні йоржики. Оскільки брекети постійно контактують з зубами, необхідний грамотний захист від контактного карієсу. Так як дуга, яка з'єднує замочки системи один з одним, не дає можливості використовувати зубну нитку, йоржики в даному випадку чудово очистять міжзубну поверхню.
Існують і інші види йоржиків, що підходять для очищення простору між зубами. Найбільш часто застосовується конусовидна форма з більш ширшим діаметром. Одноразові міжзубні йоржики створюють з подовженою і короткою ручкою-тримачем.
Як чистити брекети йоржиком?
Зубні йоржики для чищення брекетів дозволяють ретельно видалити наліт з-під дуг, а також з-під межзубного простору і мостовидних протезів.
Чистка йоржиком брекети
Пристосування необхідно використовувати так: йоржиками роблять очищаючі руху перпендикулярно зуба з рухами вперед-назад. Або ж очищають зуби під дугою вліво і вправо над поверхнею зуба.
Для чищення зубів не потрібно мати якихось особливих умінь, зазвичай чистка здійснюється за схемою лікаря. Кожен пацієнт буде самостійно доглядати за своїми зубами і допомога дантиста не знадобиться.
Якщо Ви хочете грамотно доглядати за своїми зубами, тоді придбайте ліцензовані йоржики для гігієни.
Кожна щітка має свою жорсткість і її повинен підбирати стоматолог. Як і звичайною зубною щіткою, йоржиком потрібно користуватися пару разів на день, це дозволить помітно знизити кількість зубного нальоту, скупчуються на незнімному ортодонтичному апараті. Йоржики з утримувачами і без, конічні тонкі і тонкі циліндричні знадобляться для дбайливого догляду за вашими зубами.
Де купити йоржики для брекетів?
Для самостійного користування можна купити будь який йоржик для брекет-системи. Ринок пропонує широкий асортимент чистячих інструментів різних форм і розмірів. Щіточки можна придбати в спеціалізованих магазинах, в аптеках та Інтернет магазинах.
Перед покупкою ортодонтичних щіток обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!
Вартість йоржиків складає в середньому від 8 до 15 доларів. Ціна залежить від фірми виробника, якості та відгуків клієнтів. ROCS, Oral B, Colgate зарекомендували себе з хорошого боку!
Зубні пасти для чищення зубів
Придбати щітки для брекетів ви зможете заздалегідь, якщо знаєте, що скоро вам поставлять незнімну систему. Грамотний стоматолог підбере для вас найбільш підходяще засіб.
Якщо ж ви відмовитеся від регулярного чищення, у вас можуть виникнути такі ускладнення:
  • Поява карієсу у важкодоступних ділянках зубів.
  • Зміна кольору системи: помутніння сапфірових і керамічних брекетів через скупчення нальоту.
  • Поганий запах з рота.
Йоржики стоматологи рекомендують використовувати спільно з ортодонтичними щітками і нитками, які є ефективними засобами гігієни і дають максимальний гігієнічний ефект.