Щілина між зубами! Причина і спосіб вирішення.


У дорослих людей буває щілина між передніми зубами, а іноді — і не тільки між передніми. У дітей щілина в більшості випадків, але з роками вона може зникнути. А у дорослому віці щілина просто не може зникнути і тут в допомогу ортодонтія! У багатьох випадках щербинка залишається і в дорослому віці, якщо вона не дуже велика і в іншому посмішка пропорційна, це навіть вважається якоюсь родзинкою.

Наукова назва щербинки між передніми верхніми різцями — діастема. Стоматологи ділять діастеми на справжні і несправжні. Останні це тимчасові великі щілини у дітей та підлітків, які з'являються через занадто раннього випадання молочних зубів, не до кінця сформованого прикусу і деяких інших ортодонтичних явищ, але з часом зникають природним шляхом. Справжні діастеми у дітей і дорослих — це щербинки між передніми зубами, які виправляються тільки після певного лікування.
Якщо ви не задоволені щербинкою між передніми зубами або хочете позбутися, зверніться до лікаря-стоматолога. На  прийомі він визначить причину, по якій у вас з'явилася щілина між передніми зубами або утворилися проміжки між бічними, і складе план лікування. Можливо, буде потрібно рентгенівський знімок або ортопантомограма. Далі лікар вирішує, як виправити щілини між зубами в тому чи іншому випадку.
Якщо причина утворення діастеми — вуздечка верхньої губи, то виправлення щілини між зубами потребують пластики вуздечки і невеликого ортодонтичного лікування. Підрізання вуздечки в сучасній стоматології виконується безкровно і безболісно за допомогою лазера, а «зрушити» зуби допоможуть брекети. Якщо ви переживаєте за свій зовнішній вигляд під час лікування, ортодонт порадить вам використовувати лінгвальні брекети — вони кріпляться на задню поверхню зубів і абсолютно непомітні. Іноді можна обійтися і зовсім без брекетів, в таких випадках використовуються прозорі капи — елайнери.
Якщо ж щербинка утворилася через надмірно розвиненої кісткової перегородки, може знадобитися втручання щелепно-лицьового хірурга. Але, як правило, проблему щілини між передніми різцями можна вирішити дуже швидко за допомогою ультрасучасних реставрацій, наприклад, композитних вінірів.
  • ,

Про біль

Я – везунчик. Це все, що я можу сказати (поки що) про больові відчуття. Зуби мої нили (не боліли, а саме нили) одразу після встановлення десь зо два тижні, а після першої корекції, коли мені зняли резинки та замінили їх на лігатури, дискомфорт був лише кілька днів. Ортодонт і моя сестра чомусь дивувались. Навіть сестра, як я вже писала, потерпала сильніше (а в неї зуби менш проблемні). Мені ж навіть не довелось сильно міняти свої харчові звички.

А от справжній дискомфорт з'являється, коли я багато розмовляю. Натирає по боках. Добре, що є віск. Ще побільше води п'ю. І поменше роблю бла-бла) за день після  значних балачок все проходить.

Ну і болить, коли в роті пересихає. Після встановлення брекетів в мене слини виділяється забагато(здається, це нормально), я постійно її ковтаю. А от після «паті» на ранок – справжня біда – пересохла Сахара відпочиває) П'ю воду та чекаю, поки само все відновиться))
  • ,

Перші дні

Перший вечір я, звичайно, хвилювалась: буде сильно боліти чи ні, відпадуть брекетини чи ні, що і як тепер мені їсти, що думали люди, коли побачили мене з брекетами вперше… і так до нескінченності.

До речі. Прийшовши додому, сфоткала свої зуби. Відправила хлопцю. Йому сподобалось. Мабуть. Зараз думаю, може, ображати не хотів… :-D

Отож, думала багато, але заснула швидко. А на ранок справді почали боліти. Різці сильно нили, та я приноровилась кусати і жувати задніми зубами, тож навіть нормально їла. Ну, відносно нормально.

На протязі дня почало натирати. З боків майже ні, а спереду і до трійок-четвірок — так. Не можу пояснити, як саме, але моя верхня губа (в мене ж брекети тільки на ВЩ) почала приймати таку своєрідну конфігурацію, що брекетини опинялись нижче ніжної слизової і прилягали до частини губи, де внутрішня поверхня переходить у зовнішню, так травмувань стало менше.
  • ,

Встановлення МОЇХ брекетів. Кінець.

От і настав день Х — 11 грудня. Зуби чищені-перечищені, ейфорія до небес – я біжу до стоматології. Напередодні приготувала бісквіт і желе, наїлася, бо переживала, що буде дуже боляче сьогодні))

Отже. В стоматології всі знають в обличчя, посміхаються: «Нарешті вирішила!» Сіла в крісло. Почалась фотозйомка. Чесно, стільки кадрів за п'ять хвилин ще в мене не було: профіль, анфас, зверху, знизу, зімкнути, розімкнути, пластикові штуки тягнуть губи у дві сторони (добре, що ортодонт вазеліном намастив, а то б вони в кінці-кінців полопалися). Показав, я схвалила (ну а як же ж на iPhone 6 могли б бути погані фотки??) Потім почистив зуби якоюсь штукенцією, відполірував.

А потім почався процес встановлення. У мене все відбувалося довше, ніж у сестри. Він кілька разів брав мої готові зліпки, щось відмічав олівцем на них. На один зуб навіть двічі ставив, а потім щось рівняв-зарівнював. А потім світив лампою, довго так. Коротше, я себе відчувала не дуже. Постійно ту слину відсмоктувач смокче. Все одно ковтнути хочеться. Поки стоматолог десь відвернувся, я – раз! – і ковтнула. Очі заплющила. Так. Сидіти в тому кріслі не дуже класно.

Після встановлення дуги обрала фіолетові резинки, він каже: «Може різнокольорові?» А я: ні! Це не солідно. Тоді медсестра: «Це ж рік синьо-фіолетової кози. Те, що треба.» З тим і вирішили.

Коли встала з крісла – відчуття незвичні, справді. Але посміхатися захотілось, навіть ширше, ніж звично. Настрій такий, ніби зробила щось величне. Наприклад, відкриття якесь чи що)) віск віддав. Домовились на зустріч після Нового року. Отак і розійшлися.

А коли зі стоматології вийшла, на мене напала «словесна діарея»)) йшла, щось розповідала своїй малій, усім показувала брекети)) але коли дійшла до продавця знайомого, якось застидалась. Губи зімкнула. Так і йшла далі.

Отакої)))
  • ,

Встановлення МОЇХ брекетів (нарешті!!!)

Отак, походивши на прийоми до ортодонта з сестрою, наслухавшись лякливих слів про втрату зубів, я вирішила: ставити, і швидко! 8 грудня (це понеділок був) зайшла у стоматологію, а мені адміністратор: «В ортодонта запис тільки на наступний тиждень.» Думаю: блін, можу й передумати до того. Та хай буде, як буде. Кажу: «Лікар мене знає, я вже приходила на огляд, тепер маю зліпки робити.»

Виходжу звідти. Чапаю в Екомаркет. І тут телефон: «Стоматологія «Дента-Д»! Лікар сказав, що зможе Вас завтра прийняти!» Ото несподіванка) Завтра, отже завтра. В мене ейфорія навіть якась виникла)

У вівторок зуби «начистила» і бігом в стоматологію. Адміністратор вже: «Здрастуйте, дівчата! Лікар чекає.» Всілась на крісло, і ота фігня зелена ментолова знову в роті, навкруги рота, щось на шию попадало (наче повернулась у дитинство; добре, що студентів не було). Швидко так все зробилось, ще й вологою серветкою стоматолог все повитирав (сервіс!!!), щоб не сиділа перед ним Фіоною)))

Питає: «Ставити після Нового року будемо? Щоб красивою зустіти?» Я йому: «Та ні, давайте до нього.» А про себе думаю: таку красу неземну споганити важко))) Він: «Добре, в четвер чекаю.» Як, за два дні вже???

P.S. ото все весело, звичайно. Тепер думаю, а чому рентген він не сказав зробити? Чи це правильно?

Дуги для брекет-систем.

Початкові дуги зроблені зі спеціальних сплавів. Головна властивість цих дуг — пам'ять форми, тобто при будь якій деформації дуга повертається в попереднє положення. У заводських умовах цим дуг надають форму ідеальної зубної дуги. Дуга, прагнучи повернутися в початковий стан, тягне за собою неправильно розташовані зуби.
По ходу лікування дуги періодично міняють.  На початку лікування використовуються, як правило, тонкі дуги круглого перетину, а в кінці — прямокутні, повністю заповнюють паз брекета. Крім того, дуги можуть відрізнятися за матеріалом, з якого вони виготовлені. Найчастіше використовуються: високоякісна сталь, сплав нікелю й титану (нитинол), сплав титану і молібдену. Іноді застосовуються матеріали, яким присутня термозалежність, тобто змінюють властивості дуги в залежності від температури. Однак слід пам'ятати, що різка зміна температури порожнини рота може змінити властивості ортодонтичної дуги, тому слід уникати різкого охолодження дуги, або навпаки нагрівання (морозиво / гарячі напої), і тим більше чергування холодного-гарячого (кава-гляссе, наприклад).
На кожному етапі лікування ортодонт може користуватися дуже різноманітним арсеналом дуг. Вони відрізняються матеріалом, з якого виготовлені, розміром і формою перетину.
Які дуги на якому етапі лікування вибрати лікар вирішує сам, орієнтуючись на свої знання і переваги, і, виходячи з клінічної картини, з якою звернувся до нього пацієнт.

Основні принципи такі, що на першому етапі дуги повинні бути досить еластичні, щоб, роблячи вигини в брекети на кривих зубах, вони не деформувалися, а, навпаки, поступово намагалися придбати свою первинну форму. На другому етапі дуги повинні бути жорсткі і досить великого перерізу, щоб переміщення зубів і зубних рядів відбувалося максимально корпусно, а не похило (це коли в роті ми бачимо, що коронкова частина зуба начебто пересунулася, а корінь — то насправді залишився на своєму місці, що добре можна побачити на знімку; такий ефект завжди спостерігається при роботі на дитячих пластинкових апаратах). На третьому етапі дуги повинні представляти із себе щось середнє між першими і другими дугами, щоб простіше було «посадити» прикус.
  • ,

Без пластинки але з новими проблемами....

Довгоочікувана корекція, зняття пластинки, але те що, залишила після себе пластинка в сотий раз заставила задуматись чи варте це усе, чи не буде потім що, після зняття брекетів зуби настільки знищуться — спортяться, що можна було і не рівняти?! Це звичайно жорстокий песимізм, але просто відчуття коли знімають пластинку, піднебіння у тебе як «воздушне» страшно язиком доторкнутись, а яснаааа… коли зняли кільця а з ними відповідно і знялись тимчасові коронки… було усе як у фільмах кошмарів-кусочки відмерших тканин з ясен при полосканні, кров… Якщо вам захочуть поставити пластинку для вирівнювання прикусу, не заважайте цьому процесу, це потрібно, але тільки якщо у цьому випадку у вас все добре з зубами на яких будуть стояти кільця!

P.S. Зробила фото для сайту, який вигляд на даний момент у ясен… але для мене це було шоком, тому поки вагаюсь.

Лурдес Марія Чикконе Леон (Lourdes Maria Ciccone Leon)


Донька американської поп-зірки Мадони — Лурдес, у 12 літньому віці носила брекети. Говорять що Мадона виховувала своїх дітей в жорсткій дисципліні: заборона різноманітним журналам дома, переглядам шоу, і заборона на будь що з солодощів щоб не заполучити в кінцевому результаті карієс, але і це як ми бачимо не спасло від проблем із  зубами Лурдес. Брекети вона щасливо відносила, не боячись їх показувати, а тепер  щиро може радувати усіх своєю зовнішньою красою і красивою усмішкою  :-)
  • ,

Встановлення моїх брекетів. Продовження передмови.

Вдома ми привчились робити смузі. Брали фрукти (сестрі, в основному, подобається суміш банан+ківі), розбивали їх у блендері  з невеликою кількістю яблучного соку, щоб вийшло напіврідке пюре, яке можна навіть пити. Пересипали готову страву у збережену баночку від готового дитячого пюре, та разом з пластиковою ложкою (що йшла у комплекті до пюре) вона брала це в універ і там їла. До речі, за перший тиждень вона скинула два кіло.

Довго, звичайно, на такій дієті вона протриматись не могла (любить солодке), тому почала купувати м'які еклери в місцевій кулінарії та «запихатися» ними після навчання. Один кілограм наїла за тиждень. Тут вже я зрозуміла, що не так в неї і болять ті зуби. В цілому, вона повернулась до звичної їжі через два тижні. І кілограми повернулись також))

Тепер трішки щодо її зубних успіхів. В неї була невеличка проблема з передніми різцями: вони стояли під кутом одне до одного. Ортодонт взагалі рекомендував капи, але їй були потрібні саме брекети: це модно, і, до речі, вона мріяла схуднути, наслухавшись своєї подруги (у подружки її справді дуже складна ортодонтична ситуація, в неї постійно болять зуби, вона реально мало їсть через біль і дуже сильно схудла).

Тож, через місяць зуби сеструні стали реально рівними (місяць!!!). Коли ортодонт побачив її наступний раз, сказав, що відтепер вони носить брекети тільки для краси.

 

Вирівнювання зубів без брекетів!

Багато часу пройшло після перших встановлень брекетів, і багато що змінилось з тих часів. Брекети стали буденністю, на сьогодні  вони можуть біти різнобарвними, витонченими. Не змінилось тільки те, що вони і надальше приносять масу незручностей для самих носіів брекетів. Носити досить тривалий чай, чистка, обмеження в їжі, постійні походи на консультацію (корекцію). Але з кожним роком наука іде з кроком у перед і тому в наш час можна обійтись і без використання брекетів.

Але нажаль ще не настільки наука осучаснилась, тому що  кому уже більше за 20 років нажаль без брекетів не обійтись.  Без брекетні методи вирівнювання зубів і прикусів допоможуть у дитячому і підлітковому віці.

Один з методів є капи. Стоматологічні капи тоненькі, майже на замітні на зубах. Капи дуже зручні, під час розмови не заважають, при вживанні їжі їх знімають. Подібні капи використовують боксери під час бою, тільки вони не такі тоненькі і зручні

Вініри -  найбільше зацікавлення викликають.  У нас вони набувають щирокої популярності, звичайно і вартість їх не з дешевих. Вініри використовують коли потрібно вдосконалити форму зуба, закрити проміжки між зубами, дефіцит прикусу. Стоматологи вважають їх найбільш безболісним у встановленні способом виправлення зубів.
І ще один з методів, конструкція що нагадує капи — трейнери. Цьому виду виправлення зубів піддаються тільки дітки, коли їх зуби ще не повністю зміцніли на свої місцях, і за допомогою трейнерів — лікар-ортодонт має можливість посунути зуб у тому напрямку який потрібно.
Є безліч переваг вирівнювання зубів за допомогою кап, вінір і трейнерів. Але не для усіх це можливо і доступно. Діткам  підходять на раній стадії трейнери, підлітковий вік більше підходять капи, а уже хто по старше вініри або брекети. Плюси кап і трейнерів те що їх можна зняти і добре почистити ротову порожнину, що є не можливо з брекетами. Головне памятайте, що  тільки при перших ознаках змін зубного ряду звернутись до лікаря-ортодонта, він вам і правильний діагноз скаже і точно скаже що носити!