Посмішка :-)

21230_original

Психологи давно довели, що під час спілкування лише незначна частина інформації передається вербально, тобто у формі слів. Всі решта припадає на інтонацію, зовнішній вигляд співрозмовника, його жести і, звичайно, міміку. Часто кажуть, що світ подібний до дзеркала, і досить лише посміхнутися, щоб оточуючі стали ставитися до нас дружелюбнее. Але чи так це?

Багатьох дратують підроблені посмішки комівояжерів, деяких відштовхують хитрі посмішки кокеток, але кожен згадає у своєму оточенні людей, які вміють посміхатися так, що настрій моментально поліпшується.

Посмішки бувають різними. Як і будь-яке невербальне спілкування, вони більше сприймаються інтуїтивно, і складно свідомо визначити, за якими ознаками посмішка співрозмовника справила на нас хороше чи погане враження. Але можна виділити окремі ознаки, на які звертають увагу психологи, визначають різні типи посмішок. До них відносяться вираз очей, симетричність посмішки, положення брів, а також видні чи під час посмішки зуби. В результаті можна виділити наступні типи посмішок.

Щира посмішка: куточки губ підняті, самі губи відкриті, а очі трохи примружені. Кажуть, що від такої посмішки виникають мімічні зморшки, але чи так це важливо, коли у відповідь на неї оточуючі підсвідомо ставляться до вас краще? Зазвичай з щирою посмішкою ми вітаємо приємних нам людей або вислуховуємо радісні новини.

Нещира посмішка відрізняється тим, що не зачіпає вираз очей — вони залишаються байдужими, а іноді і зовсім здаються сумними чи злими. Досить часто рот при цьому виявляється асиметричним. Це чергова посмішка втомленої людини або ввічливе удавання. Навіть якщо співрозмовник не усвідомив нещирість, підсвідомо він, швидше за все, відчув, що щось не так.
Ще один тип посмішки, яким користуються багато дівчат і який знайомий чоловікам, — кокетлива. При такій посмішці голова трохи опущена і нахилена вбік, а погляд виходить спідлоба. Вираз обличчя стає трохи дитячим, тому чоловіки підсвідомо прагнуть стати захисниками жінок, які так посміхаються.

Публічні люди і ті, хто прагне бути душею компанії, досить часто посміхаються «посмішкою клоуна», при якій рот широко відкритий, в той час як очі часто залишаються байдужими. Зазвичай вона говорить про те, що людина намагається привернути до себе увагу, «запалити» навколишню публіку своєю енергією, але сам емоційно не залучений в події. Така посмішка може позитивно сприйматися натовпом, але відштовхує при близькому спілкуванні.

Усмішка з зімкнутими губами — одне з найбільш неоднозначних виразів обличчя, досить згадати легендарну Джоконду. Люди, які так посміхаються, зазвичай здаються боязкими або скритними, хоча саме у цієї посмішки частина є об'єктивні причини: людина може просто приховувати неприємний запах з рота або поганий стан зубів. У підсумку виходить, що через потемнілій емалі або салату з часником можна помилково справити враження скритного типу, який «собі на умі».

Найбільшою ж приємною здається добра посмішка, при якій брови трохи підняті. Вона буквально заражає оточуючих людей хорошим настроєм, викликаючи їх симпатію і довіру. Так посміхаються матері своїм дітям, висловлюючи безумовну любов і турботу.
Можна враховувати ці нюанси в спілкуванні з людьми, намагаючись справити хороше враження, але щира доброзичливість завжди відіб'ється у вашій посмішці, і співрозмовники її обов'язково відчують.
  • 0

  • 0

Комментариев нет

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.