Перехресний прикус

Перехресний прикус — аномальна зміна прикусу, характерне тим, що спостерігається зсув однієї щелепи відносно іншої в одну із сторін або звуження однієї з щелеп. Перехресний прикус зустрічається рідше, ніж дистальний, проте для людей, у яких він є, він приносить безліч незручностей. Як правило, у людини помітно порушується симетрія обличчя, з'являються серйозні проблеми, пов'язані з пережовуванням їжі.

Через що формується перехресний прикус? До основних причин можна віднести:
  • занадто пізня (або навпаки дуже рання) заміна молочних зубів корінними;
  • хронічний отит в дитячому віці;
  • спадкова схильність;
  • нерівномірний розвиток верхньої та нижньої зубних дуг.

До чого призводить перехресний прикус і чи потрібно його виправляти?

Перш за все, перехресний прикус — це практично гарантія того, що у людини будуть серйозні захворювання пародонту. При пережовуванні їжа буде постійно потрапляти стикатися з яснами, що майже завжди викликає появи ясенних кишень. До того ж у більшості випадків такий прикус призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Безумовно, виправляти прикус потрібно. У дитячому віці дуже важливо, щоб заміна молочних зубів на корінні відбувалася рівномірно. За статистикою саме занадто раннє випадання молочних зубів і потім довгий час відсутність корінних є головною причиною формування такого прикусу.

Лікування в дитячому віці такого прикусу завжди проводиться шляхом видалення причини його появи. На сьогоднішній день стоматологія дозволяє з успіхом це робити. У дорослому віці правити такий прикус значно складніше, однак спеціальні брекет-системи дозволяють це робити. Головним при цьому є як можна більш раннє звернення до лікаря, оскільки захворювання пародонту будуть значно ускладнювати коригування такого прикусу.
  • 0

  • 0

Комментариев нет

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.