Ретейнери.

Після знімання брекетів і завершення активної фази лікування починається ретенційний період. Упродовж цього періоду проводять стабілізацію досягнутого результату, утримуючи зуби за допомогою спеціальної апаратури, так званих ретейнерів.


Чому відсутність ретейнерів після завершення лікування неприпустима?

Переміщення зубів відбувається завдяки перебудові кісткової тканини щелеп під тиском сил, що викликані безпосередньо ортодонтичними апаратами.

В ділянці, куди переміщається зуб, відбувається розсмоктування кісткової тканини, з протилежного боку триває процес утворення кості. Але процес утворення кості відбувається значно повільніше, ніж її розсмоктування. Через це зуби, які пересуваються, деякий час рухливі навіть після знімання апарата. Тому шинування зубів необхідно для сприятливого утворення кісткової тканини і стабілізації результату.

Ретейнери бувають знімні і незнімні. Ми надаємо перевагу незнімному ретейнеру, який фіксують до внутрішньої поверхні зубів на спеціальний композитний матеріал (зазвичай у ділянці від клика до клика, але можуть бути і варіанти). Попередньо лікар-гігієніст проводить професійну гігієну ротової порожнини.
Такі ретейнери гарантують більш стабільний результат, оскільки їх носіння не залежить від відповідальності пацієнта. Необхідно лише контролювати фіксацію ретейнера і регулярно відвідувати ортодонта упродовж усього ретенційного періоду. Якщо від будь-якого зуба відклеївся ретейнер, що цілком можливо, потрібно у найближчі дні під’їхати в клініку і зробити корекцію. Інакше деякі зуби можуть вернутися у попереднє положення.
Як знімний ретейнер використовують ще прозорі каппи, які виготовляють на вакуум-формувальному апараті.

Скільки часу потрібно носити ретейнери?

Тривалість ретенційного періоду залежить

Від ступеню і типу аномалії прикусу;
Від віку пацієнта і спадковості;
Від наявності шкідливих звичок та інших функціональних порушень.
  • 0

  • 0

1 комментарий

комментарий был удален
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.