Як довго носити брекети !

chas-maye-znachennch

Люди, які вже зважилися на установку брекетів і ті, хто тільки приймає рішення — всі вони задаються одним питанням: «Як довго прийдеться носити брекети?». Дійсно, брекети доставляють певний дискомфорт, і бажання дізнатися, скільки його потрібно буде терпіти, цілком природно.

Середній термін носіння брекетів

Насправді, термін носіння брекетів індивідуальний — він залежить від ряду факторів і визначається тільки лікарем при особистій зустрічі. Зрозуміло, до установки брекетів лікар скаже вам — як же довго доведеться носити цю ортодонтичну конструкцію, однак можна назвати деякі усереднені числа:

Менш року — якщо пацієнт страждає тільки від невеликого косметичного дефекту. У цьому випадку до стоматолога звертаються дуже рідко;

Від року до двох років — якщо потрібно виправити прикус і деякі косметичні та функціональні дефекти. Це стандартний термін, і саме з такими проблемами люди зазвичай звертаються до ортодонта;

Два-три роки — вельми складні ортодонтичні маніпуляції з необхідністю хірургічного втручання. Таких випадків достатньо небагато, так як сильні дефекти щелепи зустрічаються значно рідше.

Фактори, що впливають на тривалість лікування брекетами:
  • Складність клінічного випадку, як було описано вище;
  • Якщо необхідно видаляти зуби, то термін лікування збільшується;
  • Пародонтоз, пародонтит, зубні імплантати і протези, а також депульповані зуби — все це також ускладнює лікування;
  • Вік — чим людина старша, тим довше буде проходити його лікування. Наприклад, дітям рідко доводиться носити брекети довше року;
  • Якість брекет-системи.
Коли очікувати результатів

Взагалі перші результати лікування брекетами будуть помітні, звичайно ж, не до кінця лікування — велика частина пацієнтів відзначає зміну в зубному ряду вже через пару місяців. Втім, трапляється й так, що зуби візуально стають навіть більш кривими, але панікувати не варто — через деякий час це пройде.

Рівні зуби — ознака закінчення лікування?

Через рік, а іноді й раніше, можна побачити в дзеркалі абсолютно рівні зуби — однак це не означає, що лікування завершено. Так, зуби вирівнялися, але щоб закріпитися в новому положенні їм ще потрібно значний час. Якщо зняти брекети відразу ж, як зуби випростовується, то через кілька тижнів вони повернуться до свого попереднього стану — і все доведеться починати спочатку. Так що не поспішайте позбутися брекетів і дочекайтеся того терміну, який призначив вам лікар.

Після брекетів

Після того, як брекети зняті, настає ретенційний період, в ході якого закріплюється досягнутий за допомогою брекетів результат. Цей період триває приблизно в два рази довше, ніж носіння брекетів, і в цей час використовуються ретейнери — спеціальні ортодонтичні апарати, які бувають знімними і незнімними. Ці апарати зазвичай непомітні і не доставляють такого дискомфорту, як брекети, проте все одно варто налаштуватися на те, що після брекетів доведеться ще позайматися своїми зубами.
  • 0

  • 0

1 комментарий

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.