Смотритель: linelect

Варіанти виправлення зубів для діток

351

Виправлення прикусу — це актуальна проблема стоматології. Сьогодні існує безліч методів, які дозволяють вирівняти зубний ряд, і всі вони мають свої особливості, переваги і недоліки. Зазвичай вибір методу коригування прикусу вибирає стоматолог, хоча при наявності варіантів пацієнт може зупинитися на одному з них за своїм бажанням. Який варіант виправлення зубів для дітей ?! Більш детально дальше у статті  :-)

Брекети — це найпоширеніший спосіб вирівнювання зубів. Він являє собою металеві, пластикові або керамічні замочки, які кріплять на зубах, а потім пропускають через них спеціальну металеву дугу. Ця дуга прагнучи повернутися в початкове положення, поступово надаючи зубному ряду правильну форму.

Головна перевага брекетів в тому, що їх можна використовувати в абсолютно будь-якому віці і при більшості патологій зубів. Взагалі ортодонти впевнені, що брекети — це найбільш ефективний спосіб корекції прикусу. Вони, крім усього іншого, здатні не тільки виправити кривизну зубів на одній щелепі, але і неправильне положення зубів відносно один одного.

Капи, або елайнери — це ще один варіант виправлення прикусу, який підходить дітям. На відміну від брекетів, вони являють собою знімний апарат, який надягається  на зуби. Капи прозорі, і їх виготовляють в спеціальних зуботехнічних лабораторіях індивідуально під кожного пацієнта.

На жаль, тиск кап на зуби недостатньо сильний, так що вони не здатні впоратися з багатьма проблемами, наприклад, такими, як серйозна скупченість зубів або необхідність повернути зуб навколо своєї осі. Однак є ряд проблем, з якими капи цілком під силу впоратися:
  • Щілини між зубами (капи в цьому випадку навіть ефективніше брекетів);
  • Легкі порушення прикусу і невелика скрученность;
  • Неправильний напрямок росту зубів;
  • Маленький прикус;
  • Висунута нижня щелепа.
  • Також за допомогою кап можна закріпити результати лікування брекетами.
Пластини для вирівнювання зубів — це знімні або незнімні конструкції, які застосовуються в основному для виправлення прикусу у дітей. Вони кріпляться на зуби спеціальними металевими гаками та іноді мають в конструкції додаткові гвинти і пружини.

Знімні і незнімні пластини досить сильно відрізняються між собою.

Знімні пластини

Такі пластини пацієнт може і повинен знімати самостійно. Зазвичай їх застосовують у дітей або підлітків, найкраще до 12 років.

Знімні пластини слід носити від 12 до 24 годин на добу, причому в останньому випадку їх можна знімати тільки під час гігієни порожнини рота і прийому їжі. Знімні пластини коштують дешевше незнімних, і вимагають ретельної гігієни як порожнини рота, так і самих пластин. Головний недолік знімних пластин в тому, що вони не пересувають зуби, а лише утримують їх в правильному положенні. Тобто, фактично вони служать не для виправлення неправильного прикусу, а для його профілактики.

Незнімні пластини

Незнімні пластини за допомогою замочків кріпляться на зовнішню сторону зубів. У систему замочків входить спеціальна металева дуга, яка час від часу підтягується. За допомогою незнімних пластин можна коригувати прикус в будь-якому віці і досить ефективно — по своїй дії вони схожі на брекети.

Апарати для вирівнювання зубів

Даний метод корекції прикусу зазвичай застосовується в запущених випадках, коли капи і навіть брекети не можуть виправити становище. Спеціальні ортодонтичні апарати є незнімні конструкції з металевими гвинтами, які здатні помітно змінити розміри щелеп і навіть зрушити весь зубний ряд.

Апарати роблять з металу, з деякою кількістю пластикових елементів для зручності в носінні. Незважаючи на це, апарати все одно зазвичай заподіюють деякий дискомфорт через значну навантаження на зуби. Це навантаження регулюється спеціальним гвинтом, за рахунок того що щелепу розтягується рівномірно. Іноді в апаратах присутні додаткові пружини і гвинти, за допомогою яких можна усунути міжзубні проміжки.

Апарати для корекції прикусу зазвичай носяться менше, ніж будь-які інші конструкції — до 5 місяців. При цьому корекцію роботи апарату виконує сам пацієнт, затягуючи гвинт згідно з рекомендаціями стоматолога.

В цілому апарати для корекції прикусу досить громіздкі, незручні і добре помітні, але вони дозволяють виправити більшість дефектів зубного ряду.

Трейнери — це багатофункціональні ортодонтичні апарати з еластичного силікону, які в першу чергу усувають причини неправильного прикусу, за рахунок чого поступово виправляється і сам прикус. Трейнер коректує положення мови, дозволяє позбутися від шкідливих звичок і налаштовує м'язи на правильну роботу. Зазвичай трейнери застосовуються в дитячому віці, коли зуби ще можуть самостійно повернутися на свої місця.

Насправді вирівнювання зубів вінірами — це не зовсім виправлення прикусу. Вініри — це тонкі керамічні пластинки, які закріплюються на зубах, і здатні приховати такі дефекти прикусу, як:
  • Щілини між зубами;
  • Легка нерівність передніх зубів;
  • Короткі зуби.
Зазвичай за допомогою вінірів візуально «вирівнюють» різці. Також існує особливий різновид вінірів — люмініри, які робляться ще більш тонкими і встановлюються навіть без обточування зубної емалі.

Хірургічне вирівнювання зубів

Вирівнювання зубів за допомогою операції — це останній і самий крайній метод вирівнювання зубів. Хірургію ортодонти застосовують тільки тоді, коли інші технології не дають належного результату, чи їх застосування попросту неможливо. Хірургічне вирівнювання зубів застосовується при:
  • Недорозвиненості щелепи;
  • Передньому чи бічному відкритому прикусі;
  • Асиметрії особи;
  • Дисплазії підборіддя.
Хірургічне втручання в цьому випадку полягає не тільки у видаленні зайвих зубів, але і в зміні обсягів кісткової тканини в щелепи. Операції зазвичай носять масштабний характер і вимагають тривалого підготовчого періоду та реабілітації.

Ортодонти по можливості намагаються не вдаватися до хірургічного вирівнюванню зубів, так як навіть маленька помилка в операції здатна привести до дуже серйозних наслідків. Однак якщо інших варіантів немає, то операція цілком здатна відновити прикус пацієнта.

Установка брекетів на кілька зубів

32957

Cьогодні за допомогою брекетів можна виправити майже будь-які дефекти зубів і щелеп, повертаючи людині естетичну гарну посмішку і здоров'я. Якщо прикус порушений незначно або зуби викривлені тільки на одній ділянці щелепи, то можна встановити часткову брекет-систему.

Таку систему ставлять зазвичай не довше, ніж на півроку, і тільки на одну щелепу. Нерідко її застосовують при протезуванні зубів для того, щоб створити потрібне місце під зубний протез.

Взагалі підготовчий етап до установки брекетів на кілька зубів такий же, як при установці простих брекетів. Спочатку стоматолог оглядає клієнта, потім знімає зліпки щелепи і вибирає і підганяє брекет-систему згідно дефектів і побажань клієнта.

Локальне викривлення зубів — це явище досить рідкісне, так як зазвичай зуби викривляються комплексно. Зазвичай часткові брекет-системи використовують для того, щоб усунути результати вже проведеного ортодонтичного лікування.

Часткові брекети, зрозуміло, набагато дешевше і зручніше повних, так що при будь-якій можливості краще встановлювати саме їх.

Чи можна знімати брекети раніше вказаного терміну

Ще на самому початку лікування лікар встановлює терміни, коли будуть зняті брекети. Ці терміни залежать від стану зубощелепної системи пацієнта і постійно коригуються в залежності від того, як проходить лікування. Однак іноді трапляється так, що лікування занадто затягується, і людині хочеться скоріше позбутися обридлих брекетів. Чи можна в цьому випадку зняти брекети раніше?

Насправді, єдина відповідь на це питання — ні, не можна. Раннє зняття брекетів призведе до того, що зуби все одно повернуться в своє колишнє положення — вони не залишаться трохи виправленими, на це не варто навіть сподіватися. Тобто дострокове зняття брекетів просто зведе все минуле лікування нанівець.

Звичайно, є ситуації, коли брекети зняти раніше просто необхідно:
  • Якщо ортодонтичне лікування не приносить результатів і потрібно хірургічне втручання;
  • Якщо відкрилася алергія на брекети і необхідно змінити одну брекет-систему на іншу;
  • Якщо лікар не здатний впоратися з патологією прикусу і змушений відправити пацієнта до іншого стоматолога.
Пам'ятайте, що хорошого результату при лікуванні за допомогою брекетів можна досягти, тільки пройшовши весь необхідний термін лікування.

Підготовка зубів до установки брекетів

Перед тим, як встановлювати брекети, пацієнт піддається ретельному попередньому огляду — брекети, встановлені на не готові до цього зуби, принесуть тільки шкоду замість очікуваної користі.

Підготовка зубів до установки брекетів
Насамперед вибудовується план ортодонтичного лікування. У ортодонта повинні бути знімки щелеп, зроблені на рентгені різними способами. Іноді проводять навіть комп'ютерну томографію, роблять фото особи і гіпсові моделі щелепи. Ретельно вивчають стан не тільки зубів, але і суглобів у ротовій порожнині. Тільки маючи всі ці дані, ортодонт в змозі провести всі розрахунки і скласти план лікування, який є індивідуальним для кожного пацієнта.

Після ретельного аналізу пацієнт отримує інформацію про прогнозовану тривалості лікування, про різні процедури, які проходитимуть під час самого лікування, про всі проблеми і варіантах їх лікування.

Лікувально-профілактичні заходи

Перед тим, як встановлювати брекети, необхідно ретельно вилікувати всі хворі зуби, навіть ті, які мають найменші ознаки карієсу. Повинні бути повністю вилікувані і захворювання ясен, інакше просто неминучі серйозні ускладнення після установки брекетів.

Обов'язково проводиться повне зняття зубного каменю, щоб брекети були встановлені тільки на повністю чисту поверхню зубів.

Якщо у пацієнта є ознаки демінералізації емалі зубів, то необхідна ремінералізующая терапія, і іноді процедура фторування зубів.

Якщо зуби пацієнта вичищені недостатньо якісно, то він направляється до лікаря-гігієніста. Той проводить професійну обробку ротової порожнини і зубів, а також навчає пацієнта правильної та якісної чищення.

Видалення зубів

Іноді відбувається так, що для того, щоб після лікування в зубному ряду вистачило місця, доводиться видаляти деякі здорові зуби. У цьому випадку потрібен особливо точний розрахунок лікаря — якщо видалити занадто багато зубів, то в роті може утворитися негарна щілину, а якщо видалити занадто мало, то залишилися зубам може просто не вистачити місця.

Процедура видалення проводиться за тиждень до безпосередньо встановлення брекетів. Якщо видаляти доводиться зуби мудрості, то це робиться поступово, протягом декількох днів. Іноді, втім, під загальним наркозом видаляють відразу кілька зубів.

Рекомендації після установки брекетів

скачанные файлы

Багато для вирівнювання своїх зубів і придбання красивої посмішки використовують різні брекети. Незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, після установки брекетів необхідно дотримуватися деяких правил догляду за ними та за порожниною рота.

Рекомендації після установки брекетів
Перший час після установки ортодонтичної конструкції, краще всього протягом перших тижнів,  їсти м'яку їжу, поки зуби не звикнуть до брекетів: пюре, фарші, каші, сир, йогурт і т.п .;

Якщо брекет раптом почав натирати щоки і губи, то потрібно закрити його ваткою або приклеїти на брекет захисний віск. Слизова рота, як правило, адаптується тільки через 3-10 днів — тоді й проходять больові відчуття. Не варто боятися проковтнути віск — він не робить негативного впливу на організм;

При появі ранки на слизовій оболонці слід обробити пошкодження перекисом водню, а потім висушити ватку і нанести мазь Метрогил дента. Якщо пошкодження відбулося на кінчику дуги, то краще звернутися до стоматолога;

Під час вирівнювання зуби можуть хворіти як при жуванні, так і самі по собі. Інтенсивність і тривалість болю залежить від пацієнта, проте вона абсолютно нормальна, так як зуби рухаються і, відповідно, болять. У разі необхідності можна прийняти не занадто сильне знеболююче. У кожному разі больові відчуття не повинні тривати надто довго;

Навколо брекетів особливо інтенсивно накопичується зубний наліт, бактерії і залишки їжі — це нерідко призводить до появи карієсу. Варто пам'ятати, що карієс безпосередньо під брекетами не розвивається, але навколо них він може виникнути легко. Для того, щоб уникнути карієсу, слід скоротити споживання солодощів і газованої води, а також уважно стежити за гігієною ротової порожнини;

Зуби найкраще чистити після кожного прийому їжі, використовуючи при цьому  зубну пасту з фтором . Перед сном можна користуватися зубною ниткою або спеціальними йоржиками. Після чищення брекети повинні буквально блищати. Для чищення можна використовувати електричні щітки, також не зайвими будуть антибактеріальні та протикарієсні ополіскувачі для зубів;

Велику користь приносить домашній іригатор, який тонким струменем води вимиває з брекетів залишки їжі і зубний наліт, а гідромасаж покращує кровопостачання в яснах. Замість води можна використовувати антисептики і відвари трав;

Щоб утримувати брекети і зуби в чистоті краще раз на три місяці ходити на професійну чистку у стоматолога;

Якщо брекет раптом відклеївся, то слід негайно знову його зафіксувати, а зробити це можна тільки у стоматолога. Справа в тому, що буває досить дня, щоб зуби повернулися до свого звичайного стану, а це продовжить лікування на кілька місяців.

Натирають брекети! Що робити?

У перший час після установки брекет-системи нерідко з'являються неприємні больові відчуття. Брекети — це досить міцна і жорстка конструкція — вона і повинна бути такою для подолання опору зубів і ефективного лікування. Природно, кути брекетів ідеально заокруглені, але от дуги і лігатури так чи інакше можуть стати причиною дискомфорту. Дуга — це взагалі тонка металева проволка, яка просто врізається в тонкі тканини щік і губ.

Зазвичай перед установкою брекетів лікарі попереджають пацієнтів про можливі ускладнення. Відмовлятися від брекетів, від свого шансу знайти ідеальну посмішку, тільки через дискомфорт перші пару місяців як мінімум нераціонально, так що налаштуватися на неприємні відчуття потрібно. Втім, не варто себе лякати — практично будь дискомфорт можна легко усунути.
Брекети натирають досить часто. Це пов'язано з тим, що щоки і губи не призначені для постійного зіткнення з жорсткими металевими конструкціями. Вони відразу починають негативно реагувати, з'являються запалення, почервоніння, маленькі ранки. Натирають зазвичай дуги, лігатури і металеві кріплення.

Щоб захистити свої м'які тканини від травм, найефективніше буде застосовувати спеціальний віск. Цей віск потрібно наносити на брекети для захисту щік і губ від прямого контакту з металом. Віск повністю безпечний для організму навіть у разі проковтування, а після відпадіння його можна наносити повторно.

Якщо біль не проходить через 14 днів після установки брекетів, або навіть кілька застосувань воску не допомогли впоратися із запальними процесами — потрібно негайно звернутися до стоматолога.

Еластики для брекетів

elastiki-korobchatogo-tipa

Ортодонтичні еластики — це еластичні кільця для брекетів, що виконують ряд важливих завдань у ході ортодонтичного лікування зубів. Головна їхня функція — це коригування положення зубних рядів відносно один одного.

В ході лікування нерідко виникають такі ситуації, коли самі зубні ряди досить рівні, але вони розташовуються нерівно відносно один одного, тобто один зубний ряд випирає перед іншим або навіть йде кудись убік. Саме для цього і застосовують еластики, які з'єднують брекет-систему одного зубного ряду з брекет-системою іншого. Звичайно, сильно прикус так змінити не вийде, проте трохи скорегувати положення зубних рядів все-таки можна.

Зрозуміло, установкою еластичних кілець займається ортодонт. Саме він вирішує, чи доцільно переміщати зуби за допомогою еластиком і чи буде  необхідний вплив.

Еластики не потрібно носити весь день — достатньо буде декількох годин, інакше зуби будуть занадто сильно перенапружуватися. Також еластики знімають під час їжі, щоб не ускладнювати процес пережовування.

Віск для брекетів.

wax-4

Віск для брекетів — це лікуючий засіб, що рятує людей від натирання брекетами слизової оболонки рота. Такий віск просто необхідний установившим брекет-системи — він підвищує комфорт у використанні брекетів і зводить майже нанівець всі неприємні відчуття від носіння ортодонтичної конструкції.
Зазвичай цей віск, який при необхідності наклеюється на виступаючі частини брекет-системи, видають в стоматології, але його можна придбати і в аптеках — коштує це засіб не дуже дорого.
Інструкція з використання воску ля брекетів 
  • Визначте, які саме частини брекетів натирають слизові оболонки рота;
  • Почистіть зуби;
  • Висушіть область брекет-системи, на яку ви плануєте наносити віск. Робити це найзручніше ватяними паличками;
  • Відірвіть або відріжте невеликий шматочок воску. Віск краще відкручувати, а не тягнути, інакше шматочок вийде занадто довгим і йому важко буде надати потрібну форму;
  • Шматочок воску затисніть між великим і вказівним пальцями, злегка розігрійте його і скачайте в невелику кульку;
  • Приклейте кульку на металевий замок або дугу, яка викликає біль. Віск після цього повинен трохи виступати над скобами. Для закріплення добре натисніть  на скачану кулька, але не перестарайтеся — не потрібно, щоб віск забивався в конструкції або в щілини між зубами;
  • Повторіть попередній крок для всіх натираюсих частин конструкції;
  • Перед їжею видаліть віск з конструкції.
У процесі носіння віск може відпадати або розсмоктуватися — в цьому випадку потрібно просто наклеювати його знову. Носити віск потрібно доти, поки больові відчуття повністю не пропадуть, зазвичай близько тижня. Позитивні властивості воску:
  • Віск допомагає знизити больові відчуття при носінні брекетів і полегшити досить важку адаптацію;
  • Віск для брекетів повністю безпечний для здоров'я, не містить токсичних речовин і алергенів. Навіть якщо ви випадково проковтнути шматочок воску, шкоди від цього вашому організму не буде ніякого.

Лінгвальні брекети .

images (3)

Лінгвальні брекети — це брекети, які не видно оточуючим. Такі брекети з'явилися всього років 20-30 тому і відразу ж стали популярні завдяки своїй високій естетичності.

Слово «лінгвальні» походить від слова «лінгва» — «мова». Це означає, що брекети ставляться на мовний, тобто на задню поверхню зубів — тому їх просто неможливо помітити.

Зрозуміло, ці брекети володіють як перевагами, так і недоліками в порівнянні з класичними брекетами.

Переваги лінгвальних брекетів

Лінгвальні брекети не помітні для інших людей. Ця перевага є головним, так як багато хто відмовляється від лікування брекетами саме через неестетичності конструкції;

За допомогою лінгвальних брекетів можна виправити такий недолік, як глибокий прикус, що звичайним вестибулярним брекетам не під силу. Власне кажучи, саме для цього лінгвальні брекети і були винайдені — і вже потім люди зрозуміли, що можна їх використовуватися для непомітною корекції будь-якого прикусу;

Лінгвальні брекети не стикаються з губами, яснами і щоками, так що м'які тканини порожнини рота не травмуються;

Емаль на задній поверхні зубів набагато більш стійка до карієсу, так що лінгвальні брекети практично не ушкоджують її;

У вестибулярних брекетах часто застряють шматочки їжі, що виглядає неестетично. Звичайно, вони можуть застрягти і в лінгвальних брекетах, проте це буде не так помітно для оточуючих;

У лінгвальних брекетах можна використовувати золото, яке є гіпоалергенним металом. Тобто лінгвальні брекети легко можуть носити навіть алергіки — все одно золото не буде помітно.

Недоліки лінгвальних брекетів

Один з найбільш істотних недоліків лінгвальних брекетів полягає в тому, що вони негативно впливають на дикцію. Зрозуміло, цей недолік усунемо, проте на це потрібно від двох тижнів до місяця досить інтенсивних тренувань;

Іноді лінгвальні брекети можуть натирати мову, а також створювати неприємне відчуття стороннього предмета в роті. Даний симптом теж згодом зазвичай проходить;

Підготовка до встановлення і сама установка лінгвальних брекетів займає дуже багато часу через свою складність. Також через це далеко не кожен ортодонт візьметься а установку лінгвальних брекетів;

Лінгвальні брекети мають більше протипоказань, ніж звичайні;

Вартість лінгвальних брекетів набагато вище, ніж вестибулярних;

Як правило, носити лінгвальні брекети доведеться значно довше.

Лікування лінгвальними брекетами

Перед установкою лінгвальних брекетів необхідна ретельна підготовка, так як такі брекети робляться за індивідуальними показниками будови щелепи пацієнта. У деяких випадках необхідно робити окремий брекет на кожен зуб — така міра дозволяє скоротити термін лікування і домогтися набагато кращих результатів.

Лікування лінгвальними брекетами проходить у кілька етапів.

Насамперед лікар робить рентгенівський знімок щелепи;

Після цього за зліпком щелепи виготовляється гіпсова модель, на основі якої фахівці і будуть виготовляти брекет-систему;

Після виготовлення починається процес установки. На зуби накладаються особливі накладки, на яких потім закріплюються і фіксуються дуги;

Коли лікування буде завершено, конструкцію знімуть. Зазвичай після цього потрібен якийсь час поносити спеціальні апарати, які закріплять нове положення зубів.

Лінгвальні брекети діють точно так само, як вестибулярні — тобто зуби вирівнюються за рахунок того, що прикріплена до них дуга прагне прийняти свою початкову форму. Дуга поступово повертається в нормальне положення, і тягне за собою зуби, які повільно вирівнюються. Тільки відбувається це все не через тиск ззовні, а через стягування зубів зсередини.

 

Вибір між металевою чи керамічною брекет - системою!

Clear-Metal-Braces-Comparison

Сучасна стоматологія надає клієнтам широкий вибір способів вирівнювання зубного ряду, але найефективнішим і популярним як і раніше залишаються брекети.

Існує кілька різновидів брекетів, проте найчастіше застосовуються два з них — металеві та керамічні брекети. Щоб вирішити, які саме брекети встановити, слід розібратися в перевагах і недоліках кожного виду.

Металеві брекети

Металеві брекети з'явилися на ринку найпершими. Навіть сьогодні вони не втратили своєї популярності — найчастіше люди встановлюють саме металеві брекети.

Переваги металевих брекетів:
  • Невисока вартість;
  • Надійність;
  • Мала ймовірність поломки;
  • Простота гігієни та догляду.

Недоліки металевих брекетів:
  • Надзвичайно низька естетична привабливість.
Здавалося б, наявність всього одного недоліку не повинно перешкодити встановити саме металеві брекети, проте саме з цієї причини багато хто відмовляється від цього різновиду брекет-систем. Металеві брекети дійсно дуже добре помітні, через що у багатьох людей виникають комплекси при їх носінні. Звичайно, можна приховати металеві брекети, встановивши лінгвальну систему (брекети, що ставляться на внутрішню поверхню зубів), однак тоді втрачається інша перевага — дешевизна.

Керамічні брекети

Керамічні брекети винайдені порівняно недавно, але вже потроху набирають популярність.

Переваги керамічних брекетів:
  • Висока естетичність;
  • Не надто висока вартість у порівнянні з сапфіровими брекетами.
Недоліки керамічних брекетів:
  • Трудомісткий догляд;
  • Невисока міцність;
  • Більш висока ціна, ніж у металевих брекетів;
  • Низька надійність;
  • Трохи більше тривале лікування.
Як вибрати

Порівнявши всі переваги і недоліки можна сказати — якщо ви не побоюєтеся насмішок з боку оточуючих, і якщо ваша робота не пов'язана з публічною діяльністю, то варто неодмінно зупинити вибір на металевих брекетах. Так ви заощадите гроші, а також отримаєте набагато більш якісне лікування. Керамічні брекети дійсно необхідні тільки тим, чи я робота і репутація дуже залежить від бездоганного вигляду, або тим, хто побоюється зайвої уваги і негативних коментарів від оточуючих.